Sunteţi aici: Pagina principală // Special

Gheorghe Staiu: A fi primar este o experienta unica, la care este greu sa ajungi

primarGheorghe Staiu a fost ales primar al comunei Şuşani încă din anul 2004. Timp de trei mandate a acumulat suficientă experienţă politică, dar, ce l-a propulsat în fruntea primăriei a fost tocmai faptul că, încă din tinereţe, a ştiut să îşi clădească propria afacere. Gheorghe Staiu se mândreşte cu faptul că Şuşaniul este o comună cu oameni respectuoşi, frumoşi şi gospodari. Spune că a fi primar este o experienţă unică, la care este forte greu să ajungi. În interviul de mai jos, aflăm din partea cărui partid va candida la viitoarele alegeri locale, dar şi ce proiecte va accesa, pentru dezvoltarea localităţii.

Impact real: Şuşaniul a fost principalul beneficiar al unui proiect european de modernizare a infrastructurii rutiere. Sunteţi mulţumit de acest proiect?
Gheorghe Staiu: Sunt foarte mulţumit de faptul că s-a reabilitat în totalitate drumul judeţean, circulaţia se desfăşoară în condiţii foarte bune şi se citeşte mulţumirea pe faţa oamenilor. Nu putem să nu apreciem implementarea acestui proiect şi pe cei care ne-au ajutat, chiar dacă, în primele două mandate a fost o oponenţă totală din partea lor, dar, la final, s-a dovedit că a fost una pozitivă. Şi eu mi-am ţinut cuvântul, după alocarea banilor prin O.G. 55, când am părăsit PNL şi am trecut la PSD.

Impact Real: Există vreo investiţie în stand-by, din lipsa fondurilor?
Gheorghe Staiu: Investiţiile demarate cu bani de la stat se finalizează foarte greu. Pe O.G. 28 mai avem în lucru o bază sportivă. Proiectul a început în 2009, dar nu am primit nici un leu, doar cota de cofinanţare de la Consiliul Judeţean; am reuşit din bugetul local să finanţăm nişte lucrări. Valoarea totală a lucrărilor este de 6 miliarde de lei vechi. Avem ridicate vestiarele, dar avem nevoie de fonduri pentru utilizarea lor şi amenajarea gazonului. Nu sunt de acord cu astfel de finanţări, pentru că, timp de 12 ani am fost puşi la zid şi am avut interzis la accesarea fondurilor europene.
Impact real: În ce mandat aţi demarat cele mai multe proiecte?
Gheorghe Staiu: În fiecare mandat am iniţiat câte un proiect. În primul mandat am finalizat asfaltarea drumului în zona Stoiculeşti şi, prin O.G. 7 am construit 6 poduri de foarte mare importanţă pentru comunitate. Sunt lucruri pe care oamenii le-au văzut şi, ca dovadă, numărul voturilor de fiecare dată a fost pe măsura aşteptărilor. De când s-au construit aceste poduri nu mai sunt inundaţii în Şuşani. Prin comună trece pârâul Beica, un pârâu liniştit de obicei, dar, în momentul când plouă, fiind versanţii foarte aproape, are un debit atât de mare încât iese din matcă.

Impact real: La ce alte proiecte vă mai gândiţi?
Gheorghe Staiu: Totodată, mă gândesc să demarez şi alte proiecte, în alte direcţii. Prin GAL-ul la care am aderat împreună cu alte localităţi din judeţul Olt, intenţionăm să accesăm un proiect care vizează achiziţionarea unei autospeciale de stins incendii, care să funcţioneze la nivelul comunei. Am organizat o întâlnire cu cetăţenii din comună, la care au participat şi reprezentanţii GAL-ului, în urma căreia cei interesaţi au putut să afle cum pot să-şi dezvolte o afacere, accesând fonduri europene. Ca administraţie locală, ne gândim să mai accesăm un proiect, prin care să achiziţionăm şi o ambulanţă care să asigure transportul cetăţenilor cu probleme de sănătate cât mai rapid, către unităţile care asigură primul ajutor.

Impact real: Anul trecut, administraţia locală a preluat un drum judeţean, prin declasificarea lui în drum comunal. Cum intenţionaţi să-l reabilitaţi?
Gheorghe Staiu: Chiar în şedinţa de consiliu local de luna aceasta am un proiect de hotărâre pentru a aproba studiul de fezabilitate şi vom încerca să mergem cu reabilitarea lui la două capete. Este vorba despre DC 54, Râmeşti-Lungeşti, cu o lungime de 6,5 kilometri. În prima fază voi depune o documentaţie parţială, pentru 1,3 kilometri. Prin asfaltarea acestui segment de drum îmi uşurează mie posibilitatea de a devia traseul de autobuz Râmeşti-Drăgăşani şi prin satul Stoiculeşti, care nu a beneficiat niciodată de mijloc de transport în comun. Voi încerca să depun proiectul şi pe fonduri guvernamentale, prin O.G. 28. Deja am trimis la Ministerul Dezvoltării o cerere de înscriere a proiectului. În paralel, vom încerca să accesăm şi un proiect european. Vom încerca toate posibilităţile pentru ca acest drum să fie asfaltat, fiind un drum important pentru localitate.

Impact real: Ce proiecte aveţi în derulare, prin fonduri guvernamentale, şi care este stadiul implementării acestora?
Gheorghe Staiu: Prin O.G. 28 lucrăm la modernizarea şi asfaltarea drumurilor de interes local, un proiect de 7,5 kilometri, aflat în plină desfăşurare, procentul fiind mic, de 7-8%, însă am certitudinea că acest proiect va continua. Am scăpat de datorii în luna decembrie 2015, iar, în perioada imediat următoare, vom turna şi covorul asfaltic pentru cei 2 kilometri, pregătiţi pentru asfaltare. Contractul de finanţare l-am semnat, mai am de dat constructorului, în momentul în care se efectuează lucrările, 3,5 milioane de lei. Proiectul total este de 4,5 milioane de lei. În paralel, lucrăm la partea de proiectare pentru diferenţa de 8 kilometri de drumuri de interes local. Am semnat şi un contract de consultanţă cu o firmă din Bucureşti, s-au făcut ridicările topografice şi urmează să se întocmească un proiect, un studiu de fezabilitate pe care intenţionăm să-l depunem pe fonduri europene. Dacă reuşim să prindem şi acest proiect, vom reuşi să asfaltăm în totalitate comuna. Totodată, ne dorim să reabilităm şi bază sportivă. Am alocat finanţare din bugetul local şi pentru acest obiectiv.

Impact real: În ce stadiu este sistemul de apă şi canalizare, la Şuşani?
Gheorghe Staiu: Suntem prinşi în masterplanul judeţului, prin ADI Apa Vâlcea, în prima sesiune de finanţare şi am certitudinea că acest proiect va fi implementat prin ADI Apa şi Consiliul Judeţean. Este vorba de un proiect de 4,5 milioane de euro pentru sistemul de canalizare şi punerea în funcţiune a sistemului de alimentare cu apă. În prezent au venit consultanţii şi se discută în vederea creării unei singure staţii de pompare, care să alimenteze şi comuna vecină, Mădulari. La canalizare, staţia de epurare se va afla pe izlaz, spre Cârlogani, unde avem teren suficient.

Impact real: Spuneaţi că intenţionaţi să construiţi o grădiniţă cu bani din bugetul local. Aţi renunţat la idee?
Gheorghe Staiu: Nu am renunţat. Din păcate, guvernanţii noştri caută să restructureze sistemul de învăţământ şi, prin urmare, nu-mi vor aproba niciodată construirea unei grădiniţe sau a unei şcoli. Dacă s-ar face un studiu de impact, cu siguranţă m-ar câştiga, pentru că, într-un sat unde trăiesc 200 de familii se construieşte o şcoală, dar, în acelaşi timp, şcoala de la centru este pe jumătate goală. Eu nu aş vrea să fiu persoana care elimină o construcţie făcută de străbunii noştri. Tot timpul acolo a fost o şcoală, şi nu vreau să fie Staiu cel care nu mai construieşte şcoala. Această unitate de învăţământ, din satul Stoiculeşti trebuie reabilitată, deoarece este un simbol al localităţii. În acest sens, vom prinde bani în buget, iar, după ce va fi gata proiectul, o vom construi cu oamenii de la Legea 416, astfel încât cheltuielile să fie minime. Ţin foarte mult la construirea acestei şcoli, care este un simbol al satului Stoiculeşti.

Impact real: Cum este bugetul localităţii, anul acesta?
Gheorghe Staiu: Bugetul este puţin mai mare, comparativ cu anul trecut, dar şi cheltuielile curente sunt foarte mari. În plus, avem 70 de dosare pentru persoanele cu handicap, dintre care 24 sunt cu asistenţi personali. Este vorba despre foarte mulţi bani, care se duc către acest segment de populaţie.

Impact real: De curând, aţi semnat un contract cu Autoritatea pentru Administrarea Sistemului Naţional Antigrindină, în vederea amplasării pe raza localităţii a unui dispozitiv de rachete antigrindină. Când vor fi declanşate primele rachete antigrindină, la Şuşani?
Gheorghe Staiu: Am luat legătura cu câţiva reprezentanţi ai Autorităţii pentru Administrarea Sistemului Naţional Antigrindină şi de Creştere a Precipitaţiilor şi ne-au solicitat să le punem la dispoziţie un teren în suprafaţă de 1.500 de metri pătraţi. Am identificat terenul în satul Râmeşti, pe izlazul comunal, unde va fi amplasat un dispozitiv de rachete antigrindină. Rolul acestui dispozitiv este de a dispersa norii care sunt purtători de grindină, culturile fiind, astfel, protejate de grindină. În zona noastră sunt perioade din an când precipitaţiile se transformă în grindină, şi sunt distruse recoltele. În fiecare an sunt distruse o parte dintre culturile de viţă de vie, pomi şi cereale, dar, cu toate acestea, locuitorii şi-au cultivat terenurile, fiind cam singurele surse de venit. Din această primăvară, va exista acest sistem şi la noi.

Impact Real: Trecând peste toate problemele care sunt într-o localitate, ce înseamnă a fi primar al comunei Şuşani?
Gheorghe Staiu: Dincolo de toţi banii, a fi primar este o experienţă unică, la care este foarte greu să ajungi.


Postaţi pe: Facebook



1 comentariu la " Gheorghe Staiu: A fi primar este o experienta unica, la care este greu sa ajungi "

  1. costica spune:

    Vezi tu ,cititorule,nu intotdeauna obtii ceea ce doresti asa ,pe data.Trebuie sa continui ,sa continui si iar sa continui pana obtii!.Foarte multi se lasa pagubasi cand sunt la un pas de reusita!Trimeteti cuvantul „”PROIECT” la :gmail pacurarucostica1963@gmail com

Scrieţi un comentariu

Copyright © 2012 Ultimele stiri – Impact Real. Toate drepturile revin.