Sunteţi aici: Pagina principală // Special

Gheorghe Serban: Suntem tot mai saraci, iar oamenii vor o schimbare

01 primarGheorghe Şerban, actualul primar al comunei Guşoeni, a acordat un scurt interviu cititorilor Impact real, în care a precizat că decizia luată de partid cu privire la validarea candidaturii viceprimarului Dumitru Ropină este una înţeleaptă, afirmând că misiunea lui, ca primar, s-a încheiat. Gheorghe Şerban se arată dispus să îl susţină pe actualul viceprimar „până în pânzele albe”. Ce satisfacţii i-a adus funcţia de primar, dar şi cum a intrat actualul prim gospodar al Goleştiului în politică, vom afla din interviul de mai jos.

Impact real: Vă consideraţi un primar tras pe tuşă?
Gheorghe Şerban: Sunt hotărât să nu mai candidez, dar îl voi sprijini pe viceprimarul Dumitru Ropină şi, împreună, vom face cea mai puternică echipă, iar electoratul pe care îl avem împreună va atinge pragul de 90%. Consider că misiunea mea, ca primar al localităţii Goleşti s-a încheiat, şi spun asta pentru că vreau să plec din această funcţie în glorie. Făcând o analiză la nivelul comunei, nu aş spune că nu stau bine în sondaje, nu se pune problema în acest fel, pentru că întotdeauna am fost majoritari în Consiliul Local. Acest lucru este foarte important, pentru că, altfel, nu trec hotărârile importante şi poţi avea surpriza, ca primar, să nu poţi implementa nici un proiect, şi să te numeşti primar doar „de poză”. Am 20 de ani în administraţie, trei mandate de primar la activ, şi două mandate de consilier, deci am acumulat o experienţă bogată. Cu toate acestea, omul are de învăţat toată viata. În politică am fost adus de doamna Anuţa Handolescu, un om pe care îl recomand oricând, ca primar al Râmnicului. Cu toate acestea nu voi mai candida, pentru că timpurile sunt foarte grele, administraţia nu este uşoară, iar comunitatea s-a săturat de aceiaşi politicieni. După 26 de ani de la Revoluţie suntem tot mai săraci, omul nu are ce-i trebuie şi doreşte pe altcineva, vrea o schimbare în politică. Îl susţin pe viceprimarului Dumitru Ropină să ajungă primar al localităţii Goleşti pentru noul mandat aşa cum m-aş susţine pe mine însumi.

Impact real: În campania din 2012 aţi a avut curajul să candidaţi din partea PDL. Ce v-a determinat să nu treceţi, atunci, la un alt partid?
Gheorghe Şerban: Am mizat pe sloganul „Omul sfinţeşte locul”, iar, dacă treceam în altă parte, poate că cetăţenii mă sancţionau. Pentru PDL, în 2012 a fost o palmă grea, pentru că, la nivel naţional am pierdut peste 60%, pe fondul nemulţumirii creată de Guvernul Boc şi Băsescu după ce au închis spitale, şcoli, au tăiat salariile şi pensiile. Atunci, foarte mulţi primari au trecut la alte partide, doar pentru a nu-şi pierde mandatul, de aceea PSD are astăzi foarte mulţi primari. În politica de acum nu intră intelectualii, ci intră cei cu bocanci în picioare, şi de aceea lucrurile merg prost. Dacă funcţia de parlamentar s-ar câştiga în urma unui examen, cu siguranţă aş candida şi aş lua calificativul maxim, aşa cum fac francezii. De aceea, la ei merg lucrurile bine. Acolo, dacă vrei să fii primar, viceprimar sau consilier, întâi de toate se face o şcoală, finalizată cu un examen. Nu toată lumea intră în politică şi în primărie. La noi, cel care a lipit afişe este răsplătit politic, şi este numit director de deconcertate, deşi el poate că are o şcoală făcută la distanţă.

Impact real: Cât de tentantă mai poate fi funcţia de primar, atâta timp cât ANI şi DNA sunt mult mai active decât înainte?
Gheorghe Şerban: Cine nu se duce pe la DNA, să dea cu subsemnatul, acela nu este primar. Am şi eu experienţe de genul acesta, dar, atenţie, finalizate fără probleme. După atâţia ani în administraţie, atunci când vine Curtea de Conturi în control le spun de la început că, în situaţia în care găsesc problemele la primărie, acelea sunt probleme neintenţionate, ca dovadă că greşeli intenţionate nu au găsit, şi nu vor găsi niciodată.

Impact real: Cum arată drumurile, în comuna Goleşti?
Gheorghe Şerban: Nu ne putem mândri prea tare cu drumurile, datorită faptului că localitatea este foarte împrăştiată; are o suprafaţă de 62 de kilometri pătraţi. Căile de transport importante arată bine: DC 24, drumul care porneşte de la primărie şi străbate câteva sate a fost asfaltat încă din anul 2009, pe o lungime de 8 kilometri, prin O.G. 577, iar localitatea mai este străbătută de DN73C. În comună mai avem 16 poduri, făcute când a apărut O.G.7, prin care puteam să accesăm construcţia de poduri, podeţe şi punţi pietonale, plus alimentare cu apă, şi am reuşit să fac 16 poduri peste pârâul Sâmnic, un pârâu care ne-a făcut probleme, în urma viiturilor din anul 2005. Chiar în primul mandat am avut 15 case dărâmate şi luate de apă. S-a făcut atunci stabilizarea de ziduri şi de maluri, şi am reconstruit şi casele, cu fonduri de la Guvern. În această situaţie m-a ajutat foarte mult doamna Anuţa Handolescu care, în acea perioadă, era prefect, pentru stabilizarea a 8 hectare de teren.

Impact real: Ce înseamnă pentru dumneavoastră funcţia de primar?
Gheorghe Şerban Eu nu consider că muncesc. Să fiu primar, pentru mine este un hobby, o plăcere. Consider că un primar nu trebuie să îşi facă o campanie în ultima lună, asta se face în toţi cei patru ani de mandat.

Impact real: Sunteţi mulţumit de ceea ce aţi reuşit să realizaţi, în cele trei mandate?
Gheorghe Şerban: Sunt mulţumit de primul şi al doilea mandat, dar nu pot să afirm acelaşi lucru şi despre cel de-al treilea mandat. Nu credeam că vin timpurile acestea, atât de grele, şi mă refer şi la nivel de judeţ, şi la nivel naţional. Spun asta deoarece accesarea fondurilor europene este greoaie, datorită legislaţiei foarte stufoase. Mie îmi este necaz că Polonia este mai bună decât noi, la acest capitol, şi a absorbit peste 110% din fonduri, în timp ce noi suntem sub pragul de 50% . La capitolul accesare de fonduri europene mai sunt şi eu de vină, trebuia să fac mai mult, deoarece, în acest mandat, de la Consiliul Judeţean şi prin Hotărârile de Guvern au ajuns foarte greu banii la primăriile locale.

Impact real: Aţi simţit sprijin politic, în aceşti ani, de la vreun partid?
Gheorghe Şerban: Nu a existat un sprijin politic. Am făcut naveta la Bucureşti, fiind şi un om insistent şi, de multe ori, mi-au dat fonduri ca să scape de un nebun. M-am descurcat aproape singur. Cei care au fost la conducerea Consiliului Judeţean îmi mai aruncau şi miem din când în când câte ceva, dar foarte rar. Tot timpul, cei protejaţi au fost de la PSD, aşa cum fac şi liberalii acum.

Impact real: De ce nu aţi trecut la o altă formaţiune politică?
Gheorghe Şerban: Nu am vrut să fiu traseist sau, cum se spune, „cutră politică cu mai multe feţe”. Să ai coloană vertebrală şi să fii fidel partidului, acest lucru l-am demonstrat în 2012, când am candidat şi am câştigat, greu, ce-i drept, dar am câştigat primăria, din partea PDL. În situaţia în care mă duceam la USL câştigam alegerile cu 90%, dar nu aveam în Consiliul Local decât 6 consilieri de partea mea.

Impact real: Există o echipă pe care v-aţi format-o, în timp, la primărie?
Gheorghe Şerban: Toţi salariaţii primăriei sunt angajaţi de mine, deci pot spune că suntem ca într-o familie.

Impact real: V-a ajutat formula lui Vâlcov, prin care s-au alocat fondurile anul trecut?
Gheorghe Şerban. Am apreciat foarte mult această decizie şi, mai mult, am apreciat Guvernul Ponta, referitor la compensările pe care le-am primit.

Impact real: Anul acesta cum va fi bugetul Goleştiului?
Gheorghe Şerban: Avem un buget aprobat de consilieri, mic, ce-i drept, nu ca cel de anul trecut, dar putem lucra, se pot începe proiectele propuse, pentru anul acesta.

Impact real: Aţi reuşit să vă faceţi o strategie de dezvoltare a localităţii?
Gheorghe Şerban: O avem în lucru, iar proiectele prioritare sunt reţeaua de apă, sistemul de canalizare şi asfaltarea drumurilor comunale.

Impact real: Cum vedeţi promovarea femeii pe scena politică?
Gheorghe Şerban: Sunt mult mai serioase şi mult mai responsabile decât bărbaţii, în administraţie. Şi noi avem aceste „femei model”, aşa cum le spun eu, şi una pe care o recomand pentru Primăria Râmnicului este doamna Anuţa Handolescu.


Postaţi pe: FacebookScrieţi un comentariu

Copyright © 2012 Ultimele stiri – Impact Real. Toate drepturile revin.