Sunteţi aici: Pagina principală // Special

Gheorghe Serban: „Mi-a lipsit dialogul cu cetateanul”

Gheorghe Şerban a câştigat un nou mandat de primar în comuna Goleşti, al treilea consecutiv. Cât de grea a fost campania, ce îşi reproşează pentru cei opt ani cât a ocupat fotoliul de primar, care este situaţia comunei, dar şi ce proiecte de viitor are aflăm în interviul de mai jos.

Impact real: Vă reproşaţi ceva în anii de mandat ca primar?
Gheorghe Şerban: Îmi reproşez că nu am avut o strategie foarte bună. Eu am crezut că oamenii vor vedea munca depusă de mine şi vor aprecia acest lucru. Mi-a lipsit dialogul cu cetăţeanul. Având multe proiecte la nivel de comună, făcând naveta şi la Bucureşti şi la Râmnicu Vâlcea, la Consiliul Judeţean pentru proiecte am pierdut puţin dialogul cu oamenii. Din experienţa în administraţie căpătată în urma anilor petrecuţi în Primărie, încă din anul 1996, de când am ieşit consilier local, am observat că este foarte importantă relaţia cu cetăţeanul, dialogul. Degeaba îi faci utilităţi dacă nu eşti aproape de el. Asta îmi reproşez, că nu am intrat în calapodul cetăţeanului, să ţin aproape de oameni. Nu sunt un om îngâmfat, dar timpul petrecut pe drumuri pentru proiecte m-a făcut să neglijez aspectul acesta. M-am gândit că realizând cât mai multe în comună este suficient pentru a avea parte de aprecierea oamenilor.

Impact real: Aveţi vreun proiect de suflet, pe care v-aţi dori să îl finalizaţi sau pe care l-aţi finalizat deja?
Gheorghe Şerban: Lucrăm la licitaţia pentru introducerea sistemului de alimentare cu apă în cele două sate, Aldeşti şi Blidari, unde oamenii suferă din cauza aceasta. Când voi vedea că se licitează lucrarea şi că ne apucăm de treabă, am o vorbă, «o să mă îmbăt de bucurie». Toate proiectele sunt de suflet, dar acesta este foarte important în momentul de faţă, deoarece din anul 2009 ne chinuim să introducem apa în cele două sate.

Impact real: Care a fost motivul pentru care aţi candidat a doua oară?
Gheorghe Şerban: Pentru mine, administraţia este un hobby. Până să vin la Primărie, în 2004, la serviciul pe care l-am avut până atunci am luat 11 locuri de cel mai bun gospodar al municipiului Râmnicu Vâlcea. Mi-aş dori, de ce nu, ca şi în acest mandat, comuna Goleşti să se situeze pe un loc fruntaş.

Impact real: Cum arăta comuna în anul 2004, când aţi ajuns în funcţie?
Gheorghe Şerban: Nu aş vrea să critic, dar, în 2004, comuna nu arăta bine, nu avea nici un centimetru de asfalt, iar la ora actuală lucrăm la al unsprezecelea pod şi am asfaltat în cele două mandate în jur de 15 kilometri de drum. Am găsit sate neiluminate, de exemplu Blidari, unde cetăţenii nu aveau curent. Nu aveam iluminat public, iar acum avem între 550-600 de lămpi pentru lumina stradală. În concluzie, nu am găsit nimic la nivel de comună, cu toate că erau timpuri mult mai bune din punct de vedere financiar.

Impact real: De câte mandate aţi mai avea nevoie ca să finalizaţi ce v-aţi propus?
Gheorghe Şerban: Campania nu a fost atât de uşoară. Nu mă pot gândi astăzi că voi mai candida în 2016. Dacă muncesc şi realizez tot ce mi-am propus în mandatul 2012-2016 voi mai candida, dacă nu reuşesc, categoric, nu o să mă mai arunc în această luptă. Aş vrea să mă retrag în glorie, iar dacă cetăţeanul te-a ales, atunci trebuie să-i faci ce-i trebuie. Să fiu sincer, dacă o să muncesc, probabil, mi-aş mai dori încă un mandat. Grele au fost şi cele două mandate, deoarece am avut calamitaţi la nivel de comună, administraţia nu este uşoară, dar, dacă îţi place ceea ce faci, ai şi rezultate bune.

Impact real: V-aţi gândit să treceţi vreodată de la actualul partid la altul?
Gheorghe Şerban: M-am gândit, şi înainte să candidez am vrut să trec la PSD, dar mi s-au pus nişte condiţii pe care nu le-am putut accepta, apoi m-am gândit la PNL, că este tot de dreapta, dar nu am trecut şi până la urmă nu îmi pare rău că nu am ales alt partid. Omul sfinţeşte locul, iar dacă treceam în altă parte poate cetăţeanul mă sancţiona.

Impact real: Să înţelegem că aici s-a votat omul, nu formaţiunea politică?
Gheorghe Şerban: Până în 2008, s-a votat omul, dar să ştiţi că, de data aceasta, în 2012 a contat şi partidul. Eu am ieşit primar cu 712 voturi, iar cel de la USL a avut 707 voturi. Dintre voturile care au ajuns la contracandidatul meu, trei sferturi, cu siguranţă, au venit politic, împotriva partidului. A fost un om necunoscut, a intrat în campanie din scurt timp, dar a fost votul contra PDL-ului.

Impact real: Aţi fost ajutat de partidul din care faceţi parte?
Gheorghe Şerban: Da, am fost ajutat de partid, dar puteam să fiu ajutat şi mai mult.

Impact real: Acum veţi fi în opoziţie. Credeţi că veţi avea probleme?
Gheorghe Şerban: Nu-mi fac mari probleme că suntem în opoziţie. Sunt o fire mai bătăioasă, mai căpoasă, mai energică şi, dacă mă duc cu tema bine făcută, sunt convins că şi cei care sunt acum la guvernare vor înţelege că nu mă ajută pe mine, ci comunitatea.

Impact real: Cum v-aţi dat seama că aveţi chemare pentru administraţia publică locală?
Gheorghe Şerban: În afară de funcţiile pe care le-am avut datorită locurilor de muncă, am fost ales şi administrator la mine la bloc, la o asociaţie de proprietari foarte mare. Administraţia mi se potriveşte cel mai bine, este o plăcere, mi-a intrat în sânge. Drept dovadă este faptul că şi facultatea şi masterul le-am terminat în administraţie publică.

Impact real: Cât din oferta electorală cu care aţi candidat în anul 2008 în faţa cetăţenilor a fost onorată?
Gheorghe Şerban: Oferta electorală pe care am avut-o în perioada 2008-2012 a fost realizată în proporţie de 80-90%. Nu am reuşit să introduc apa în cele două sate, iar acest lucru îmi reproşez. Cred că, dacă eram mai insistent şi munceam şi mai mult, poate rezolvăm şi aceste două sate.

Impact real: Majoritatea comunelor sunt deficitare la infrastructură rutieră. Care este situaţia în comuna pe care o conduceţi?
Gheorghe Şerban: Omul are nevoie, în primul rând, de drumuri şi de infrastructură. Noi stăm destul de bine, cred eu, pentru că avem depus la Ministerul Dezvoltării un proiect care cuprinde 13 kilometri de asfalt şi care este aprobat, iar acum vom vedea dacă primim finanţare. Dacă nu, vom găsi o altă variantă, accesând fonduri europene. Strategia ca să ne crească bugetul local este de a le crea oamenilor condiţii. Având ce-i trebuie, omul se poate întoarce de la oraş în zona rurală.

Impact real: Ce înseamnă pentru dumneavoastră funcţia pe care o aveţi? Cred că aveţi şi unele satisfacţii…
Gheorghe Şerban: Munca de primar pe care o fac nu o fac pentru bani, ci din plăcere, iar satisfacţiile sunt realizările care rămân în urma noastră.

Impact real: Care este cea mai mare nemulţumire a dumneavoastră, ca primar?
Gheorghe Şerban: De-a lungul timpului, mi-am dat seama că realizările mele nu sunt pe măsură a ceea ce merită electoratul. Nu vreau să critic, dar a fost foarte greu, pentru că nici nu am găsit ceva realizat în comună până în 2004. Dacă găseam vreun proiect de la cel care a stat 14 ani în Primărie poate era mai uşor. Acum, cetăţeanul te taxează, pentru că are nevoie de utilităţi.

Impact real: Cât de importantă este familia pentru dumneavoastră?
Gheorghe Şerban: De când sunt în administraţie şi mai ales din 2004, de când ocup funcţia de primar, m-am neglijat atât pe mine, cât şi familia. De opt ani nu am avut nici un concediu, pentru că mă dedic în totalitate Primăriei.

Impact real: Care este situaţia comunei în privinţa retrocedărilor de teren?
Gheorghe Şerban: După Legea fondului funciar am mers foarte bine şi cred că anul acesta o să încheiem cu această lege, deoarece suntem aproape de finalizare. Am fost foarte mult înţeleşi de comisia judeţeană care ne-a ajutat, de ocolul silvic, şi cred că anul acesta încheiem cu legea fondului funciar.

Impact real: Cât de importantă este activitatea cultural-sportivă într-o comună ca Goleştiul?
Gheorghe Şerban: Activitatea cultural-sportivă face parte din sănătatea cetăţeanului. Am şi realizat prin Ordonanţa 7 o bază sportivă la şcoala din centru, pe care o folosesc copiii din comună, dar şi alţi cetăţeni care vor să joace fotbal, baschet sau alte sporturi. Am avut şi o echipă de fotbal înscrisă în Liga a patra, deşi, în ultimul timp, nu am mai putut să mă ocup foarte mult de aceasta. Acum activează în Liga a 5-a, dar în viitor chiar mi-am propus să fiu mai aproape de activitatea cultural-sportivă din Goleşti.


Postaţi pe: FacebookScrieţi un comentariu

Copyright © 2012 Ultimele stiri – Impact Real. Toate drepturile revin.