Sunteţi aici: Pagina principală // Special

Gheorghe Parvulescu: „In proportie de 70%, nu voi mai candida”

primar2Gheorghe Pârvulescu, primarul comunei Păuşeşti-Otăsău, nu este hotărât în ceea ce priveşte o nouă candidatură, peste doi ani şi jumătate. Stagnarea proiectelor din cauza lipsei de fonduri îl face pe primarul liberal să-şi ducă mandatul la bun sfârşit, dar fără a avea o viziune pe termen lung în ceea ce priveşte funcţia sa. Ce proiecte prioritare are până la finele mandatului, dar şi ce oportunităţi turistice poate oferi localitatea aflăm în rândurile de mai jos.

Impact real: Cum vedeţi această descentralizare care urmează a fi pusă în aplicare de actualul Guvern?
Gheorghe Pârvulescu: Nici nu m-am gândit la descentralizare, nici nu am înţeles bine cum va fi. Prima dată s-a pus problema desfiinţării comunelor sub 5.000 de locuitori, iar ulterior a apărut ideea ca localităţile care pot să se autofinanţeze să rămână. De exemplu, eu, ca localitate, m-aş putea autofinanţa, chiar dacă am sub 3.000 de locuitori. Pe teritoriul comunei sunt două societăţi comerciale, una de cherestea, Forestcov, care are peste 200 de angajaţi şi este numărul unu în judeţ, de unde avem venituri de circa două miliarde de lei vechi la bugetul local. Mai avem şi o societate de prelucrare a metalelor realizată prin fonduri europene, cu utilaje moderne, totul computerizat şi, chiar dacă lucrează doar 20 de angajaţi, aceştia au salarii mari, iar contribuţia la bugetul local este consistentă. Din punctul de vedere al funcţionării localităţii m-aş descurca, ar fi nevoie de fonduri pentru dezvoltare. Avem apă potabilă, sunt branşate 98% dintre gospodarii, şcolile sunt moderne, cu mobilier nou, am reuşit să le reabilităm cu fonduri de la Guvern, dar şi de la Consiliul Judeţean şi bugetul local.

Impact real: Ce proiecte aveţi în derulare pe Ordonanţa 28?
Gheorghe Pârvulescu: Am prins două proiecte, pentru care am încheiat contractul, dar cum nu am primit nici un ban până în momentul de faţă, după un an, acesta se reziliază. Acum voi face un studiu de fezabilitate numai în ceea ce priveşte infrastructura rutieră de vreo 10 miliarde de lei vechi şi cu acela voi merge peste tot. Poate vom reuşi să-l depunem pe un program european, în exerciţiul bugetar 2014-2020, sau chiar cu fonduri guvernamentale. Am finalizat reţeaua de alimentare cu apă, iar canalizarea nu ne mai priveşte pe noi, administraţia publică, deoarece suntem incluşi în acel masterplan, de care va beneficia operatorul regional Apavil. Mi-am propus ca la drumurile pe care le avem să nu mai facem balastare în următoarea perioadă, iar din banii pe care îi strângem, fie ei din bugetul local sau din fonduri atrase, să facem câte o porţiune de asfalt. Vom face 500 de metri într-un sat, apoi 500 de metri în altul, ca să-i împăcăm pe toţi. Vom face carosabil ca să avem loc şi pentru canalizare.

Impact real: Care este situaţia comunei, în ceea ce priveşte infrastructura de drumuri?
Gheorghe Pârvulescu: Avem nevoie de asfaltarea drumurilor comunale, dar şi a drumului judeţean, pe o porţiune de 4 kilometri. Şi partea de drum judeţean, până la limita cu comuna Pietrari, tot datorită nouă, administraţiei locale, s-a realizat, deoarece am solicitat sprijin şi am insistat la Consiliul Judeţean. În plus, banii s-au dat prin hotărâre de Guvern, altfel nu rezolvam acest drum. În rest, drumurile sunt acceptabile. Avem un drum comunal Păuşeşti – Băile Govora care este asfaltat în întregime, avem drumul comunal 124 Păuşeşti – Tomşani, care este asfaltat doi kilometri şi mai avem alte porţiuni de drumuri comunale, însumând aproximativ 2,5 kilometri de asfalt. Urmează să facem investiţii şi pe celelalte drumuri comunale, mai ales prin asfaltare, deoarece avem pe teritoriul comunei încă 8 kilometri în total fără asfalt.

Impact real: Majoritatea administraţiilor locale din mediul rural întâmpină o situaţie dificilă în ceea ce priveşte îmbătrânirea populaţiei. Care este situaţia în comuna Păuşeşti-Otăsău?
Gheorghe Pârvulescu: Populaţia este îmbătrânită cam 70%. La noi este dezvoltată foarte mult apicultura, avem multe familii care au accesat fonduri europene pentru acest domeniu. Este dezvoltată şi pomicultura, dar populaţia fiind îmbătrânită şi neavând puncte de desfacere, este foarte greu să-şi valorifice recolta. M-am gândit şi la un centru de colectare a fructelor, dar problema este că nu avem unde să le ducem mai departe. Zootehnia este şi ea conturată în localitate: avem pe cineva care şi-a făcut o mini-fermă cu 20 de bovine. Recunoaştem că ne izbim de această problemă, şi anume de îmbătrânirea populaţiei, dar nu avem ce face, nu este numai cazul nostru.

Impact real: Ce alte oportunităţi oferă comuna Păuşeşti-Otăsău?
Gheorghe Pârvulescu: Comuna este pe un traseu turistic: face legătura între staţiunea Băile-Govora şi Mânăstirea Dintr-un Lemn. Turiştii care vin să viziteze aceste două puncte turistice trebuie să tranziteze şi comuna noastră. Poate, în viitor, se vor construi şi la noi în comună două-trei pensiuni pentru turiştii care vor să rămână mai mult timp prin această zonă.

Impact real: Dintre cele trei campanii la care aţi participat, care vi s-a părut cea mai dificilă?
Gheorghe Pârvulescu: Prima. Întotdeauna, când ajungi într-o funcţie trebuie să demonstrezi că faci ceva. Când ai realizări, omul începe să aibă încredere în tine. Acum, la ultimul mandat, trebuie să recunosc că am ieşit primar boiereşte, pentru că s-au văzut rezultatele în comună.

Impact real: Vă mai amintiţi ce doreaţi să deveniţi după terminarea studiilor liceale, ce planuri de viitor aveaţi?
Gheorghe Pârvulescu: Îmi plăcea partea electronică, lucram în liceu la scheme în acest sens. Asta am vrut să fac, dar am dat la o facultate cu acest profil şi nu am intrat. Apoi, am hotărât să mă reprofilez şi să merg pe proiectare.

Impact real: Cât de importantă este activitatea cultural-sportivă pentru o comună ca Păuşeşti-Otăsău?
Gheorghe Pârvulescu: Este foarte importantă. Uneori, este necesar să te mai gândeşti şi la plăcerile sufleteşti, să te destinzi, să mai scapi de probleme. Noi, în fiecare an, pe 21 mai, avem o activitate etno-culturală numită Glasul Otăsăului. Toate localităţile de pe Valea Otăsăului sunt invitate, aici este şi bâlciul anual, unde fiecare comună îşi prezintă tradiţia, portul şi obiceiurile şi se organizează un concurs cu premii.

Impact real: Aveţi probleme pentru finanţarea unor proiecte?
Gheorghe Pârvulescu: Am depus un proiect în acest sens pe Măsură 1.2.5., pentru reabilitarea drumurilor de tarla, dar, deşi a fost declarat eligibil, nu a fost finanţat; au fost alte localităţi care au avut punctaj mai mare. Nu a fost nici respins, aşa că am rămas cu proiectul în stand-by. Cu prima ocazie când se va da drumul la finanţare, vom fi şi noi acolo. Prin faptul că noi nu avem drum naţional care să traverseze comuna şi care să ia contact direct cu drumurile de tarla am avut de pierdut ca punctaj, cu toate că acest lucru nu depinde de noi. Un alt criteriu de selecţie a mai fost şi dacă suntem zonă defavorizată, care, după cum am observat, poate fi şi benefic pentru unii. Dar, decât să fim în zonă defavorizată, prefer să nu iau punctaj pentru aşa ceva. Vom vedea ce oportunităţi vor apărea în perioada 2014-2020 şi poate vom încerca din nou şi cu un proiect în acest sens.

Impact real: Ştim că aţi avut intenţia de a construi un nou sediu al primăriei, în urmă cu mai mulţi ani. Ce s-a întâmplat între timp, aţi renunţat la idee?
Gheorghe Pârvulescu: Aşa este, am vrut să fac un nou sediu, am întocmit chiar şi un proiect, dar nu am mai ajuns să-l depun, deoarece am intrat mai intens în problemele cu care se confruntă localitatea şi mi-am dat seama că oamenii au alte nevoi, mult mai importante decât sediul primăriei. Mi-am prioritizat astfel problemele comunităţii şi am reabilitat mai bine şcolile, am introdus apa în toată comuna şi am întocmit şi alte proiecte. Am gândit la momentul respectiv că este suficient să descongestionăm activitatea din primărie, iar când va veni momentul vom face şi un nou sediu. Până atunci, avem alte lucruri mai importante de făcut. După cum puteţi vedea, clădirea este reabilitată, am avut grijă în această perioadă să o consolidăm.

Impact real: Vă gândiţi să candidaţi şi în 2016?
Gheorghe Pârvulescu: Cred că, în proporţie de 70%, nu voi mai candida. Deocamdată, oamenii m-au ales pentru următorii patru ani. Nu pot nici măcar să mă pronunţ în totalitate, dacă voi mai candida peste patru ani. Eu îmi centrez atenţia pe lucrurile pe care le am de făcut în mandatul acesta. Oricum, împlinesc şi o vârstă la care pot ieşi la pensie.


Postaţi pe: FacebookScrieţi un comentariu

Copyright © 2012 Ultimele stiri – Impact Real. Toate drepturile revin.