Valoarea pagubelor estimate în urma calamităţilor a fost la Budeşti de peste 70 de miliarde de lei vechi, dar, până acum, localităţii nu i s-a acordat sprijin financiar. Primarul Gheorghe Mirea speră că, într-o bună zi, va primi sprijinul mult-aşteptat din partea Consiliului Judeţean. L-a votat şi l-a susţinut în această campanie pe Klaus Iohannis, convins fiind că acesta va aduce schimbarea.
Impact real: Cu ce gând aţi votat dumneavoastră, personal, la aceste alegeri?
Gheorghe Mirea: Am votat pentru schimbare, pentru un trai mai bun, pentru o gestionare mai bună la nivel naţional. Comuna Budeşti este a doua din judeţ ca număr de locuitori. Cu toate acestea, Consiliul Judeţean nu mă sprijină cu nimic. Eu lupt să fac investiţii mai mult din bugetul local şi cu fonduri europene.
Impact real: Ce aşteptări aveţi de la preşedintele nou-ales, Klaus Iohannis?
Gheorghe Mirea: Îmi doresc ca, în timpul mandatului, să ducă o politică externă serioasă şi să deschidă România spre exterior, în aşa fel încât să putem avea investitori în ţară, să putem crea locuri de muncă, să avem relaţii cu toate statele. După mine, şeful statului ar trebui să se ocupe de imaginea şi de politica externă a României şi mai puţin de cea internă, pentru că avem un Guvern şi un premier care ar trebui să se preocupe de problemele din ţară.
Impact real: Ce sprijin aţi primit din partea Guvernului, în urma calamităţilor?
Gheorghe Mirea: Noi nu am primit nici un „şfanţ”, deşi valoarea pagubelor estimate în urma calamităţilor au fost, la Budeşti, de peste 70 de miliarde de lei vechi. Am transmis către toate instituţiile abilitate adrese şi procese-verbele, dar au fost „ apă de ploaie”. Am auzit ca s-au dat nişte bani, dar numai pentru 20 de localităţi, însă noi nu am fost prinşi.
Impact real: Care sunt problemele urgente pe care le puteţi acoperi până la sfârşitul anului, în situaţia în care se vor debloca acei 11,592 de mii de lei, repartizaţi judeţului pentru finanţarea cheltuielilor în vederea reabilitării drumurilor comunale, pentru anul 2014.
Gheorghe Mirea: Suntem prinşi cu suma de 185 de mii de lei, iar aceşti bani vor merge pentru reabilitarea drumului Brânduşari, pe o lungime de doi kilometri, care în prezent arată foarte rău. A fost reabilitat de noi de patru ori, s-a turnat balast, dar, de fiecare dată când ploua, tot balastul era spălat. Vom reabilita drumul comunal 29, pe o lungime de un kilometru. Pe acest drum cred că am pus 200 de saci de nisip, de patru ori într-o singură săptămână. Am stabilizat drumul, dar, până seara, a venit viitura şi totul era ca la început. Nu ne facem probleme de timp, banii se vor cheltui, pentru că avem toate drumurile rupte. Repet, toate drumurile care au fost în pantă pe raza localităţii noastre şi au fost pietruite sunt acum rupte. Pe unele dintre ele le-am refăcut şi de două sau de trei ori, dar acum nu mai avem posibilitatea de a le reabilita.
Impact real: În urma calamităţilor naturale, situaţia drumurilor comunale lasă de dorit. La ce fel de finanţări vă gândiţi, pentru demararea acestor proiecte?
Gheorghe Mirea: Pentru toate aceste drumuri avem proiecte depuse în vederea asfaltării pe fonduri guvernamentale. Cu bani de la bugetul local nu avem nici o posibilitate să le asfaltăm. Aşteptăm totuşi ghidurile de finanţare pentru fonduri europene, acestea ar putea fi salvarea noastră. În prezent, avem peste 12 kilometri de drumuri rupte. Drumul comunal 31, Gâltofani – Nicolae Bălcescu este deteriorat pe toţi cei patru kilometri. Am încercat să-l mai reparăm, a fost chiar asfaltat la un moment dat, dar acum este din nou praf. Noi am încercat să-l mai întreţinem, dar nu se mai poate, viitura a rupt şanţurile, a rupt acostamentul şi a făcut cratere în şosea. Nu avem posibilitatea să cârpim drumul acesta cu asfalt, dar am încercat să-l cârpim cu balast, cu ce am putut, totul până la o nouă ploaie, este la fel ca la început. La noi, drumurile sunt în pantă şi acest lucru ne creează probleme.
Impact real: Ce lucrări au fost începute, pe raza localităţii, până în prezent?
Gheorghe Mirea: Nu am putut face nimic. Avem un sistem de canalizare în satele Linia şi Racoviţa, depus la finanţare pe OG 28, dar, din totalul sumei, am primit doar 100 de mii de lei. Am început lucrările şi am plătit deja ce s-a executat. În momentul acesta, lucrările au fost sistate, pentru că au fost executate în plus faţă de banii pe care i-am primit, aşa că avem deja datorii. Nu avem cu ce deconta diferenţa de lucrări şi firma s-a retras de la execuţie, astfel că am rămas cu lucrurile înşirate. Valoarea totală a proiectului este de 31 de miliarde de lei vechi. Cu banii primiţi am putut face câţiva zeci de metri, am introdus conducta şi s-au făcut căminele. Mai suntem, însă, datori aproape un miliard de lei vechi. La Budeşti sunt două sisteme de canalizare: o reţea de canalizare în funcţiune şi una care se află în execuţie. Există canalizare pentru satele Budeşti, Barza şi Piscul Pietrei, fiind în lucru reţeaua pentru satele Linia şi Racoviţa. Avem şi un proiect depus pentru extinderea reţelei de canalizare în satele Bârseşti, Ruda şi Bercioiu
Impact real: Atitudinea ACL, de a nu aloca bani celor şase localităţi, ai căror primari au trecut la PSD, are justificare, în opinia dumneavoastră?
Gheorghe Mirea: Dacă se pune problema aşa, este o răzbunare. Puteau să le dea măcar la jumătate. Este voinţa fiecăruia să treacă la un alt partid, dar acest lucru nu înseamnă că, dacă eu trec, de exemplu, la o altă formaţiune politică, trebuie să mi se diminueze suma, din punct de vedere al finanţărilor. S-a întâmplat aşa pentru că sunt alte situaţii, adică se acordă sume pentru diferite investiţii. Ar trebui ca aceia care sunt desemnaţi în anumite funcţii să aprobe finanţări în funcţie de lucrările pe care le are localitatea. Ar fi bine să se facă o echilibrare şi să nu mai găsim primari protejaţi. Toţi suntem primari, toţi avem nişte investiţii de făcut, toţi avem o viziune şi avem proiecte. Noi avem 12 kilometri de drumuri pentru asfaltare şi majoritatea le-am făcut din bugetul local. Aceste lucrări au fost depuse mai întâi pe fonduri europene, dar nu am prins finanţare, deşi am avut promisiuni. Le-am pliat apoi pe fonduri guvernamentale, de unde nu au venit banii. Am mers şi la Consiliul Judeţean, dar, de acolo, mi-au spus că numai proiectele care sunt în derulare vor primi bani. Cu toate acestea, eu am postat lucrarea în SEAP, s-a licitat valoarea şi am început lucrările cu fonduri proprii. Acum, am auzit că vom primi, totuşi, ceva, dar nu prea mai cred în promisiuni. Am început drumul comunal 29 de patru ani şi abia am făcut lucrarea de asfaltare. Au rămas rigolele. Pe acest drum, noi am contribuit cu cinci miliarde, iar alte patru miliarde de lei le-am primit de la judeţ. Drumul din Piscul Pietrei a fost asfaltat din bugetul local, toate lucrările au avut valoarea de 10 miliarde şi acum am rămas cu o restanţă la constructor de 600 de milioane de lei vechi. Măcar pe aceştia sper să-i primim, de la restul ne-am luat gândul.
Impact real: Referitor la Ordonanţa 55, care a permis aleşilor locali să-şi schimbe partidul înainte de alegeri, Klaus Iohannis a declarat că senatorii trebuie să deblocheze discuţia asupra OUG 55, care a permis „traseismul” aleşilor locali, menţionând că actul normativ trebuie respins, iar primarii care au schimbat partidul îşi pot pierde mandatele. Consideraţi că legea se mai poate aplica retroactiv?
Gheorghe Mirea: Nu ştiu dacă se mai poate întoarce, pentru că, la nivel naţional, s-au făcut multe mişcări, şi cred că s-ar crea o destabilizare atât în Consiliile Locale, cât şi la Consiliile Judeţene. Până la urmă, pentru cei care au făcut pasul, cred că se va respecta decizia. Nu ştiu dacă se va ajunge la retragerea de mandate. Ordonanţa a fost gândită pentru alegeri şi a fost cu ţintă exactă, numai că s-a întâmplat altfel.
Impact real: Prin această alianţă vedeţi noul PNL ca fiind mai puternic?
Gheorghe Mirea: Va fi greu, până când lucrurile se vor stabiliza în interiorul PNL, şi asta după alegerile care vor avea loc în luna februarie, la nivel de partid. Sper că lucrurile se vor aşeza în aşa fel încât nu vor mai fi discuţii pentru că, după cum s-a văzut, forţele de dreapta au fost întotdeauna cam divizate, trebuie să fim mult mai uniţi.
Impact real: PDL nu a ieşit încă din memoria românilor. Credeţi că trage astăzi PNL la căruţă cu un „dalmaţian”?
Gheorghe Mirea: De la început se ştia pe ce direcţie va merge partidul, se ştie şi de ce s-a făcut această alianţă şi s-a desfiinţat un partid, rămânând unul singur. Cred că aceste puncte au fost discutate mult mai în profunzime, în aşa fel încât să nu existe discuţii. După părerea mea, discuţii vor fi la alegerile locale şi parlamentare, pentru că, acolo, fiecare fost grup politic va încerca probabil să-şi promoveze oamenii lui.
Impact real: Ce proiecte de viitor aveţi?
Gheorghe Mirea: În primul rând, pe noi ne interesează să introducem sistemul de canalizare în toată localitatea. În afară de extinderea pe care o avem, mai deţinem şi alte proiecte de depus, pentru că ar mai fi nevoie de 25 de kilometri de mărire a reţelei. Apoi, vrem să asfaltăm toate drumurile de interes local de pe raza localităţii, în aşa fel încât cetăţenii să beneficieze de tot confortul. Ne mai dorim şi ca, până în 2016, să atragem la nivelul localităţii cât mai mulţi investitori. Am modificat planul urbanistic general şi ne dorim o zonă industrială în locul fostei unităţi militare.