Gheorghe Melente, primarul comunei Drăgoeşti, a acordat un interviu cititorilor Impact real, în care povesteşte cum a trecut în tabăra liberală, după ce nu a fost susţinut timp de zece ani de PDL. Cu un buget de austeritate, comuna nu se poate autofinanţa în acest moment şi, printr-un proiect iniţiat de primar, se speră modernizarea infrastructurii, pentru atragerea investitorilor.
Impact real: Care au fost priorităţile la care v-aţi gândit atunci când aţi început mandatul?
Gheorghe Melente: O dată cu ocuparea funcţiei de primar, împreună cu echipa pe care deja o formasem, am stabilit priorităţile comunităţii, apoi am plecat la drum cu un plan de lucru bine organizat. În primul rând, am pus accent pe infrastructură, pe bunăstarea cetăţeanului şi pe agricultură. Astfel, am reuşit recondiţionarea prin balastare a tuturor drumurilor comunale, unde nu se mai intervenise de peste 15 ani. Tot în acea perioadă de început a mandatului s-au luat măsuri şi pentru reducerea costurilor la facturile de electricitate, pentru că am investit în becuri economice în vederea reducerii consumului de energie.
Impact real: După 12 luni de la ocuparea funcţiei de primar, aţi reuşit să finalizaţi proiectele pe care le-aţi „moştenit”?
Gheorghe Melente: Într-un an pot să mă mândresc că am finalizat lucrări de aproximativ 2.000.000 de lei. Toate proiectele care au fost în derulare şi iniţiate pe Ordonanţa Guvernului 7 au fost finalizate. Avem o bază sportivă la cele mai înalte standarde. Este una dintre cele mai frumoase baze sportive. Am finalizat, de asemenea, lucrările pentru două poduri, unul dintre ele fiind amplasat peste pârâul Dejeasca, iar celălalt peste pârâul Geamăna. Lucrarea a început în anul 2009 şi am finalizat-o în acest an. Ambele poduri sunt necesare pentru comunitatea din satul respectiv, deoarece, până acum, localnicii erau nevoiţi să treacă prin apă. Am turnat asfalt în satul Geamăna şi a fost greu, pentru că mi-ar fi plăcut şi mie să plec de la zero, dar am plecat pe minus. Ne-am chibzuit şi, la ora aceasta, avem datorie de numai 400 de lei. Nu mai am arierate şi, de acum, pot să iniţiez în voie un proiect.
Impact real: Aveţi ceva de reproşat fostei administraţii?
Gheorghe Melente: Îi reproşez faptul că nu s-a implicat suficient. Avem, în cadrul aparatului administrativ, probleme nerezolvate de zece ani, şi fostul primar îmi spune că nu ştie de ele. În timp ce ocupa funcţia de primar era şi inginer specialist agronom. Avem situaţii fără răspunsuri la cereri emise de cinci ani, dar nu a făcut niciodată şedinţă de fond funciar. La noi era un amalgam de probleme: primăria a fost dată în judecată de localnici, iar el spunea că nu ştie. Are probleme cu tot colectivul, este băgat în comisia de disciplină la Olanu şi i-am dat o mustrare. Consider că i-am dat o şansă.
Impact real: Aveţi deficit de personal?
Gheorghe Melente: Nu am personal pentru postul de asistenţă socială, nu am nici pentru achiziţii publice şi nici pentru casierie. În acest moment, lucrează un paznic, cu delegaţie, la casierie. Am pus o bibliotecară să ţină şi asistenţa socială doar ca să ne descurcăm, dar nu facem şi treaba la capacitatea cerinţelor şi aşteptărilor fiecărui post.
Impact real: Ce vă propuneţi să realizaţi prin noul proiect pe care îl veţi promova acum?
Gheorghe Melente: Aproximativ toate drumurile din Drăgoeşti vor fi asfaltate, vom avea canalizare şi apă, în conformitate cu standardele europene, se va construi un after-scool, dar este inclusă şi dotarea căminului cultural. Este un program vast şi eu cred că, la finalizarea acestui proiect, Drăgoeştiul va sta foarte bine din punct de vedere al infrastructurii.
Impact real: Care este motivul pentru care 70% dintre localnici nu îşi achită dările către primărie?
Gheorghe Melente: Drăgoeştiul avea taxele şi impozitele colectate doar în proporţie de 30% atunci când am ajuns eu primar. Exemplu pentru comunitate era chiar personalul primăriei, împreună cu fostul primar, care aveau taxe şi impozite neplătite de opt ani. De la începutul mandatului am dat astfel startul unei campanii ample, de recuperare a datoriilor de la populaţie şi de la agenţii economici, inclusiv prin executarea silită a rău-platnicilor. Cei care au „uitat” să îşi achite taxele şi impozitele timp de ani de zile s-au trezi cu reprezentanţii primăriei la uşă sau chiar au avut neplăcuta surpriză să vadă că li s-a pus poprire pe conturi şi pe veniturile lunare. După această campanie amplă de recuperare a datoriilor de la populaţie, colectarea taxelor şi impozitelor a crescut la 60 – 70%.”.
Impact real: După un an şi două luni de mandat, sunteţi mulţumit de realizări?
Gheorghe Melente: Dacă veneam din afara sistemului plecam în prima lună, dar am ştiut ce preiau, am ştiut la ce muncă mă înham. Sunt mulţumit, iar dacă m-aţi fi întrebat acum cinci luni, aveam un ghem în piept, pentru că erau probleme pe care nu ştiam cum le voi rezolva în final, aveam doar speranţă şi foarte puţine certitudini. Acum am realizat că am programul meu de candidatură, îmi bifez de fiecare dată ce am făcut, nu am sărit peste nimic, decât în cazul în care am ştiut că anumite realizări nu se pot face acum. Am avut în vedere să fac iluminat, drumuri, şcoli şi nu am sărit mai departe. Nu vreau să sar nimic, data trecută am vrut să fac mai multe lucruri dintr-o dată, m-am apucat şi de stadion şi de cămin şi, la un moment dat, nu reuşeam să mai controlăm situaţia.
Impact real: De ce aţi ales PNL? Ce vi s-a promis?
Gheorghe Melente: Nimic, nemurirea, cum nu mi-a promis nici domnul Cîlea înainte de a pleca din PDL. Nici pe ultima sută de metri nu am fost susţinut. Am plecat pe data 15 martie 2012 către mai mulţi „grei“ ai partidului şi le-am spus că nu mai candidez la PDL, plec deoarece nu am fost sprijinit. Nici o investiţie nu a fost finanţată, şi toate astea cu ai mei la guvernare. Am avut proiecte iniţiate şi finalizate abia acum. Am fost secretar executiv pe judeţ din partea PDL timp de 9 ani, iar după finalizarea fiecărei şedinţe, tot ce stabilea delegaţia permanentă în şedinţă, acestea fiind de fapt doleanţele primarilor, constatam că aceste decizii luau ulterior alte traiectorii.
Impact real: Sunteţi mulţumit de guvernarea USL până în prezent, vă aşteptaţi la mai mult?
Gheorghe Melente: Mă aşteptam la mult mai mult şi nu sunt o voce singulară. Nu cred că există vreun primar care să spună că ar fi mulţumit. Eram mulţumit dacă aş fi fost sprijinit 100% pentru că noi, în campanie, am spun multe oamenilor. Vorbesc strict de noi, ca administraţie, pentru că eu administrez o localitate, iar domnul Cîlea nu este preşedintele meu, preşedintele meu este domnul Buican, dar, dacă nu are bani, nu ne poate ajuta. Au fost momente în care mi-a spus că nu se poate pentru că nu are de unde. Guvernul acesta credeam că este mult mai eficient, însă la fiecare decizie are argumente. Este totuşi bine că s-au adus cât de cât salariile le zi, sper să se ţină de cuvânt şi să ne ajute şi pe noi, ca primari, deoarece avem salarii foarte mici. Eu am venit la primărie pe un salariu de 1.550 de lei, de la un salariu de 2.200, acestea sunt lucruri care dor.
Impact real: Sunteţi mulţumit de PNL?
Gheorghe Melente: În momentul de faţă, nu aş avea motive de nemulţumire, pentru că tot ce am primit, şi cei 55.000 de lei, i-am luat din partea liberală. Conform protocolului, suma aceea de bani mică, cea care se dădea prin livrările bugetare, nu s-a alocat diferit. Noi avem şi o neşansă, faptul că suntem foarte muţi primari liberali. Politic, nu pot să spun că sunt nemulţumit, dar îmi doream mai mult.
Impact real: Cum se va descurca, din punct de vedere financiar, administraţia din Drăgoeşti?
Gheorghe Melente: Comuna are trei sate, iar după ultimul recensământ, numărul populaţiei a ajuns la 2.200 de locuitori. Suntem o comună aflată în proces de dezvoltare în momentul de faţă, administraţia locală nu se poate autofinanţa. Dorinţa mea este să asigurăm infrastructura şi condiţii pentru a da posibilitatea investitorilor să vină la noi. Am avut investitori care şi-au dorit să vină, dar nu am avut ce să le ofer. Drăgoeştiul este foarte bine poziţionat, pe marginea Oltului, avem drum judeţean, cu oameni gospodari, iar la noi, minoritatea este integrată mai bine decât în alte localităţi. Ne rămâne dorinţa de a face ceva. O administraţie bună se face cu bani, cu bani mulţi, iar bugetul comunei este auster, ca şi al altor localităţi. Activităţile din comună sunt prioritare şi ne dorim să le putem susţine financiar. Avem, în primul rând, în atenţie şcolile, drumurile comunale şi săteşti să fie practicabile, iar iluminatul public îl distribuim acum economic, reuşind astfel să administrăm comuna la limită.