Sunteţi aici: Pagina principală // Special

Gheorghe Melente: Cetateanul te taxeaza: daca il minti o data, a doua oara sa-ti iei adio!

01 PRIMARGheorghe Melente, primarul comunei Drăgoeşti, obişnuia, până de curând, să-şi calculeze fiecare leu primit pentru proiectele de o importanţă majoră. Invariabil, de fiecare dată, total era nul. Acum, primarul consideră că, o dată cu noua metodă, a alocării de fonduri destinate echilibrării bugetelor locale către primării, lucrurile devin normale. Actualul Guvern, condus de Victor Ponta, este, în opinia sa, cel mai competent de până acum. Îl apreciază pe Darius Vâlcov pentru că ştie unde un primar este tendenţios şi cunoaşte problemele din administraţie. Melente a trecut la PSD din cauza problemelor administrative, şi spune că funcţia de primar îl onorează, pentru că simte că este apreciat de cetăţean. Deloc modest, îi place să afirme că este un bun administrator, dar şi un apărător al intereselor cetăţenilor.

Impact real: Ce părere aveţi despre noua metodă, a alocării de fonduri destinate echilibrării bugetelor locale către primării, conform HG 14/2015?
Gheorghe Melente: Salut această decizie. După părere mea, este cel mai bun lucru care s-a întâmplat în ultimii 15 ani, pentru administraţie. Dă posibilitatea unui administrator bun să facă ceva în comună. Până acum, bugetul întocmit la localităţi era ipotetic, bazat pe ce considerai că ai putea primi, dar singurul lucru sigur erau doar încasările locale. Acum avem certitudinea că vom primi o anumită sumă de bani, dacă eşti un primar bun, poţi să o drămuieşti, în sensul de aduce bani şi în investiţii, dar de a asigura, în acelaşi timp, nevoile curente. Mai este un lucru foarte bun, şi anume că nu este nici o localitate văduvită. Este extraordinar de bine, pentru că, într-o localitate, dacă nu ai investiţii, mergi la subzistenţă şi aştepţi diverse echilibrări, iar acestea se dădeau până acum doar politic, în sensul că eram la mâna consilierilor judeţeni. Banii sunt acum deja alocaţi primăriilor,
aşteptăm doar să se dea repartiţia. Această ordonanţă este un mic pas spre regionalizare. Cu toate acestea, sunt de acord cu această decizie. Chiar dacă, şi la noi s-ar uni cele două localităţi, Olanu şi Drăgoeşti, nimic nu mă poate împiedica să candidez. Cetăţeanul te taxează după ceea ce faci în localitate, iar dacă ai reuşit să-l minţi o dată, a doua oară poţi să-ţi iei adio.

Impact real: Vă gândiţi că, după ce primiţi aceşti bani, ar trebui să vă luaţi adio de la cofinanţările venite din partea Consiliului Judeţean?
Gheorghe Melente: Acesta este managementul unei primării. Eu, anul trecut, am primit 270 de mii de lei pentru cofinanţarea unor proiecte în derulare. Dacă, pentru alţii, în timpul anului a mai picurat de la Consiliul Judeţean câte ceva, pentru noi nu s-a întâmplat asta. Acum, fiecare localitate este tratată după un criteriu de egalitate. Eu, ca primar, ştiu de la început ce am de făcut. Nu cred că există vreun primar din acest judeţ care să nu fie mulţumit. Această ordonanţă ne responsabilizează, deoarece unul dintre criteriile de acordare este să avem taxele şi impozitele colectate într-un anumit procent.

Impact real: Vă gândiţi să măriţi taxele şi impozitele, anul acesta?
Gheorghe Melente: Dacă legea mă obligă, le voi mări, dar numai în acest fel. Cred că sunt printre singurii primari care nu s-a văitat că nu are bani, mergând în acelaşi timp şi cu investiţii. Când am preluat primăria, aveam procent de încasare din taxe şi impozite de 32% , iar în prezent am ajuns la 75%. Ne-am revenit cu greu, am luat măsuri, iar acum se lucrează mult mai eficient.

Impact real: Cum i-aţi determinat pe cetăţenii rău-platnici să realizeze că au şi obligaţii?
Gheorghe Melente: În primul rând, cu adrese, urmate de popriri, pentru că am găsit situaţii în care chiar fostul primar avea neplătite impozitele de opt ani, iar personalul din primărie, în proporţie de 80%, avea, de asemenea, taxele neplătite de mai mult de şapte ani. Cu toate aceste decizii destul de dure, puse la început, în vederea colectării taxelor, nu mi-am pierdut din electorat, iar acest aspect s-a dovedit în ultimele campanii. Nu am făcut popriri cu duritate, întâi am purtat un dialog cu cetăţeanul, am încercat să-l conving că nu poate Melente să şteargă amenzile şi impozitele, deoarece acestea sunt lucruri normale, într-o ţară democratică. Astfel, am reuşit recupera taxelor din ultimii opt ani, şi aproape că i-am adus la zi pe unii dintre ei, iar cu ceilalţi am acţiuni în instanţă. Şi pentru fostul primar s-a făcut poprire pe salariu. În funcţie de banii încasaţi, mi-am făcut o strategie, şi acum am patru proiecte pentru viitor, foarte îndrăzneţe.

Impact real: Ce părere aveţi despre Guvernul Ponta IV şi despre cei care fac parte din el?
Gheorghe Melente: Acest Guvern, condus de Victor Ponta, nu a ţinut cont de culoarea politică. În două luni a făcut ceea ce nu s-a putut face timp de doi ani, iar noi, în administraţie, trebuie să recunoaştem că ne-a sprijinit. Părerea mea este că acesta este cel mai bun Guvern, după Tăriceanu. S-au alocat fonduri pentru infrastructură şi pentru stingerea arieratelor în toate localităţile, indiferent de culoarea politică. Îl apreciez pe Darius Vâlcov, care vine din rândul primarilor şi cunoaşte problemele. Salut hotărârile Guvernului, pentru că nu a mers pe criterii politice, în sensul de a-i ajuta doar pe unii.

Impact real: Ce vi s-a promis atunci când aţi trecut la PSD?
Gheorghe Melente: Am plecat din cauza problemelor administrative, nu pentru că iubesc eu PSD, nu pentru că mi-a promis Ion Cîlea bani sau proiecte. Nemulţumirea mea a fost că, timp de aproape doi ani, în care ai mei au fost la guvernare, localitatea a primit 55 de mii de lei, iar în 2013 a primit 60 de mii de lei, iar pentru proiectul european am cerut sprijin şi nu m-a ajutat nimeni. Liderii PNL se bucurau doar că au primari în teritoriu, pentru valoarea lor, şi atât. Atunci, am luat decizia de a trece la PSD. Ulterior, au vrut să-mi schimbe şi viceprimarul, omul care face echipă cu mine. Apoi, unii chiar mi-au spus că trădarea se plăteşte. Atunci m-am ambiţionat, în patru zile am făcut campanie şi a ieşit Ponta cu mult peste Iohannis, în localitate. Nu am obligaţii politice sau financiare faţă de nimeni, nu sunt nici bogat, nici sărac, dorm liniştit pe perna mea, deci, dacă cineva îmi înscenează ceva, „Dumnezeu cu
mila”. Hotărârea mea a fost clară şi concretă. Eu şi viceprimarul am plecat împreună la drum, în 2012, împreună avem nişte priorităţi şi un program de lucru. Un punct maxim de cotitură a fost trecerea la PSD şi din cauza aceasta, pentru că liberalii au vrut să-l mazilească. S-a făcut o majoritate ad-hoc, PNL-PDL, să-l schimbe, dar eu am luat atunci doi consilieri cu mine, la PSD, şi mi-am refăcut majoritatea. Nu mi se pare corect, viceprimarul nu are nici o vină, decât că munceşte la cot cu mine.

Impact real: Găsiţi sprijin în echipa aparatului administrativ?
Gheorghe Melente: Când am devenit primar am avut sprijin de la două persoane: secretarul şi contabilul, pentru că lucrasem bine cu ei, din poziţia de viceprimar, colaborasem pe probleme administrative şi ne sprijinisem. Fostul primar, atunci când venea vreun control, îi lăsa în bătaia puştii, dar eu niciodată nu am plecat şi nu am aruncat vina pe nimeni, ci mi-am asumat responsabilitatea rezolvării problemei. Cea mai bună metodă pentru ca lucrurile să meargă bine a fost să lucrăm toţi riguros. Atunci am abordat un alt mod de lucru: la fiecare început de săptămâna, se face o şedinţă operativă şi, în acest fel, fiecare a învăţat să-şi asume ceea ce spune. Astfel, am reuşit ca astăzi să avem o echipă de nota zece, în sensul că fiecare ştie ce are de făcut. Le-am arătat cum se lucrează şi s-a văzut eficienţa. În prezent, am ajuns ca, la ora prânzului, de multe ori, să mâncăm împreună.

Impact real: Ce reprezintă, pentru dumneavoastră, funcţia de primar al acestei localităţi?
Gheorghe Melente: Mă onorează această funcţie, pentru că simt că sunt apreciat de cetăţean, pot să fac treabă, şi rămâne ceva în urma mea. Rămân două poduri construite în satul Geamăna, unde aveam 40 de familii sinistrate, care traversau de o viaţă cu căruţa, am participat la sfinţirea şi construirea unei biserici, din temelii, din aceeaşi localitate, unde am semnat şi am pus ştampila. Probabil, peste sute de ani, se va găsi în altar sigilată, îngropată. Am satisfacţia că am făcut cale de acces în satul Boncani, unde se mergea în cizme până la genunchi, nu credea nimeni că pot să-l fac. Mă bucur că avem în comună apă şi canalizare şi că am scos localitatea din rutina unui primar care venea şi dormea patru ore, pe acest scaun. Am mai lăsat un lucru bun pentru cetăţeni: sărbătoarea Drăgoeştiului, pe data de 15 august. Anul trecut, a fost a patra ediţie, unde au participat peste 500 de peroane. Eu cred că am urnit căruţa în această localitate şi am un aport mare în acest sens, împreună cu viceprimarul şi aparatul administrativ al acestei primării.

Impact real: Ce vă supără?
Gheorghe Melente: Nemulţumirile unor cetăţeni, insistenţele celor care sunt reticenţi la nou şi neimplicarea unora în administrarea localităţii, uitând că au şi obligaţii, nu numai drepturi.

Gheorghe Melente: Ce slogan aţi avut în campanie?
Gheorghe Melente: „Nimic pentru mine, totul pentru voi.”, şi am dovedit acest lucru.


Postaţi pe: FacebookScrieţi un comentariu

Copyright © 2012 Ultimele stiri – Impact Real. Toate drepturile revin.