Sunteţi aici: Pagina principală // Special

Gheorghe Melente: Am asteptari mari de la noua administratie judeteana

primarPrimarul liberal Gheorghe Melente reuşeşte să dezvolte localitatea Drăgoeşti în mare parte cu fonduri atrase din exterior, prin finanţări europene. În mandatul trecut, Melente s-a concentrat în special pe dezvoltarea infrastructurii şi a înţeles faptul că localitatea nu avea şanse de dezvoltare decât în cazul în care oamenii beneficiază de condiţii de trai decente. Primarul ne-a vorbit într-un interviu acordat cititorilor Impact Real despre cum a fost primul mandat, despre proiectele finalizate, dar şi despre aşteptările pe care le are de la noua conducere a Consiliului Judeţean.

 

Impact real: Aţi obţinut fără emoţii un nou mandat în fruntea administraţiei locale din Drăgoeşti. Care este componenţa noului Consiliu Local?

Gheorghe Melente: Am ieşit cu un procent de 62%, iar viceprimarul pe care îl avem acum, Aurel Mirică este un sprijin real pentru primărie, pentru că este un foarte bun economist. Atribuţiile lui nu vor fi doar administrative, ci şi economice. Cu toţii ne bucurăm să-l avem printre noi ca viceprimar, asta şi pentru că este un om modest. În ceea ce priveşte componenţa noului Consiliu Local PNL a obţinut 5 consilieri, PSD – 3, ALDE- 2, şi mai avem un independent.

 

Impact real: Ce înseamnă funcţia de primar, pentru dumneavoastră?

Gheorghe Melente: Este o provocare continuă, o mândrie care se dobândeşte în urma realizărilor. Eu cred că, prin alegerea mea ca primar comuna nu va sta pe loc, dar putea să aibă un recul. Un primar, oricât de deştept şi binevoitor ar fi, când vine în primărie este „boboc” şi pierde cel puţin un an din mandat. Eu, dacă nu eram viceprimar înainte, nu ştiu dacă realizam atât de multe când am devenit primar. Am avut avantajul că am cunoscut procedurile de lucru şi am putut continua lucrările demarate. Cu toate acestea ar fi binevenită, din punctul meu de vedere, o lege care să limiteze mandatele primarilor. Un primar, dacă face lucruri bune patru ani se împăunează cu ele şi va considera că nu mai este nimeni ca el, se consideră nemuritor şi activitatea lui devine, de fapt, o rutină. Nu este şi cazul meu, care sunt un om raţional şi am dovedit-o. Din punctul meu de vedere două mandate sunt suficiente. Sunt primari de cinci mandate care nu au făcut cât am făcut eu într-un mandat. Ar mai trebui să se impună şi nişte condiţii pentru cei care doresc să candideze, chiar dacă este democraţie: în primul rând să nu mai existe primari cu patru clase şi să se facă un test psihologic.

 

Impact real: Ce proiecte noi vor fi finanţate cu bani de la stat?

Gheorghe Melente: În acest mandat vom merge în continuare cu accesarea fondurilor europene, dar nici pe cele guvernamentale nu le voi neglija. Proiectele cu bani europenei nu sunt ceva nou pentru că le-am mediatizat dar, dacă până acum Drăgoeştiul nu a beneficiat de nici un leu alocat de la Guvern prin celebra O.G. 28 acum, pe data de 27 iulie, am depus la Ministerul Dezvoltării trei proiecte care au în vedere modernizarea drumurilor de interes local prin asfaltare pe o lungime de 10,75 kilometri, ceea ce însemnă că, împreună cu proiectele pe care le avem deja promovate, va acoperi în procent de 100% infrastructura rutieră în localitatea Drăgoeşti. Tot cu fonduri de la stat avem depusă în vederea finanţării documentaţia proiectului extinderii reţelei de apă pe o lungime de 9 kilometri şi extinderea reţelei de canalizare – apă uzată, pe o lungime de 10,5 kilometri. După calculul meu, aceste proiecte ar acoperi reţeaua de apă şi canalizare din localitate în procent de 80%.

 

Impact real: Veţi preda sistemul de apă şi canalizare la Apavil?

Gheorghe Melente: În localitate a venit deja echipa Apavil să verifice sistemul de apă şi canalizare, pentru că intenţionăm să predăm întreaga reţea în administrarea acestei societăţi. Aşadar, intenţionez să predau sistemul, dar cu condiţia să fim prinşi în master planul judeţului cu lucrări de extindere a reţelei de apă şi canalizare, pentru întreaga localitate. Dacă nu vom cădea la o astfel de înţelegere cu reprezentanţii Apavil vom găsi o cale de-a gestiona singuri sistemul, printr-o societatea pe care o vom înfiinţa, subordonată Consiliului Local. Discuţii au fost, iar pretenţiile pe care ni le-au pus reprezentanţii Apavil au fost legate de faptul că vor prelua sistemul doar în situaţia în care vom avem inclusiv realizate branşările gospodăriilor la reţea. În prezent, racordările la noua reţea de apă şi canalizare la Drăgoeşti sunt făcute doar pentru instituţiile de pe raza localităţii. În situaţia în care nu voi găsi înţelegere la Apavil, nu voi mai preda reţeaua. La primărie sunt în prezent un „braţ” de cereri din partea cetăţenilor care aşteaptă cu sufletul la gură racordarea la sistemul de apă şi canalizare. În acest sens trebuie să lucreze o firmă specializată, în urma unei licitaţii, pentru a realiza racordările la reţeaua de apă şi canalizare a gospodăriilor. Noi suntem un caz fericit, şi spun asta pentru că am încheiat acest proiect de apă şi canalizare cu fonduri europene fără nici o penalizare. Problema este, însă, că m-a secat la bugetul local partea de cofinanţare, pentru că noi, când am accesat proiectul a fost o cofinanţare pentru care şi-a dat acordul inclusiv Consiliul Judeţean, că ne va sprijini. Abia spre finalul anului 2015, conducerea liberală de la acea dată a Consiliului Judeţean ne-a alocat cu greu două miliarde de lei vechi pentru branşamentele electrice, acesta fiind şi motivul pentru care eu sunt acum la PNL. Cofinanţarea proiectului a fost de 20 de miliarde, dar partea pe care Consiliul Judeţean şi-a asumat-o a venit cu ţârâita, şi asta ne-a afectat. Pentru a funcţiona clasa de after-school era nevoie ca sustenabilitatea proiectului pe parcursul celor cinci ani după implementare să se facă tot printr-o cofinanţare venită de la Consiliul Judeţean. Nici pentru acest lucru nu s-au alocat banii necesari, iar programul este în continuare închis. Încerc să găsesc o altfel de sursă de finanţare, printr-un parteneriat, în care primăria va pune la dispoziţie tot ceea ce înseamnă locaţie şi utilităţi. Toate astea se întâmplă pentru că angajamentul luat de Consiliul Judeţean a fost mai mult la nivel declarativ.

 

Impact real: Ce proiecte se vor derula în continuare, cu fonduri europene?

Gheorghe Melente: Prin grupul de acţiune locală din care facem parte împreună cu localitatea Olanu vom achiziţiona un utilaj pentru deszăpezire. Vom înfiinţa şi o Asociaţie de Dezvoltare cu localităţile Vitomireşti, Dobroteasa şi Sâmbureşti pentru accesarea fondurilor europene în vederea asfaltării drumurilor comunale, dar vom depune şi un proiect pentru asfaltarea drumurilor de tarla.

 

Impact real: Ce vă mai doriţi în mandatul acesta, comparativ cu mandatul trecut?

Gheorghe Melente: Estimez încă de pe acum că va fi un mandat la fel de productiv ca şi cel anterior, pentru că asta mă caracterizează. După finalizarea campaniei îmi propusesem să plec cu familia într-un concediu pentru că, timp de patru ani nu am reuşit să-mi iau nici măcar o zi de concediu. Tot nu am reuşit, şi asta pentru că mi se pare că, dacă plec, pierd paşi importanţi, sau poate trece ceva fără ca eu să fiu prezent.

 

Impact real: În ce stadiu se află acţiunea de igienizare a şcolilor?

Gheorghe Melente: În momentul de faţă nu pot să spun că am o relaţie bazată pe comunicare cu actualul director al şcolii, pentru că a fost candidat pe o listă de consilieri a PSD, iar în perioada când trebuia să se ocupe de copii dânsul a stat două luni în campanie. Eu i-am explicat că poate să facă şi campanie, dar după ora 12:00 şi după ce va tăia iarba din curtea şcolii. Acest lucru nu înseamnă că nu voi merge la viitoarea şedinţă de administraţie şi nu îmi voi spune punctul de vedere, întrebând în ce stadiu se află acţiunea de igienizare a şcolilor. Până acum primăria s-a ocupat de funcţionalitatea şcolii, am montat fose, am racordat clădirea la reţeaua de apă şi canalizare. Am făcut toate acestea în contextul în care şcoala are totuşi bugetul ei, separat de al primăriei. În localitate mai funcţionează o singură şcoală, iar în satul Buciumeni mai avem o grădiniţă. Şcoala necesită urgent demararea lucrărilor de reabilitare a exteriorului, pentru că este făcută cu foarte mulţi ani în urmă şi au început să cadă pe alocuri bucăţi din tencuială. După părerea mea şcolile trebuiau lăsate tot în custodia primăriei, pentru că ele acum au capitolul lor bugetar şi sursa de finanţare. Eu nu mai am nici un control asupra lor, acum doar le vizez nişte cheltuieli, dar practic nu ştiu ce fac ei cu banii, nu se derulează nimic prin contabilitatea noastră.

 

Impact real: În ce stadiu se află proiectul pentru asfaltarea drumului judeţean 678, limita judeţului Olt – Budeşti

Gheorghe Melente: Din informaţiile pe care le am, la această dată se lucrează la studiul de fezabilitate al proiectului. Drumul traversează localitatea pe o lungime de şase kilometri şi trece prin comunele Drăgoeşti, Olanu, Galicea şi Budeşti, iar lungimea totală a drumului este de 40 de kilometri. Cu toate acestea, preconizez că abia în 2018 vor începe lucrările. Drumul judeţean 678, Budeşti – limita judeţului Olt este un drum care nu a fost reabilitat de peste 40 de ani.


Postaţi pe: Facebook



Scrieţi un comentariu

Copyright © 2012 Ultimele stiri – Impact Real. Toate drepturile revin.