Gheorghe Gîngu spune că are curajul să candideze la funcţia de primar deoarece poate să descurce „iţele” Primăriei Bujoreni. Afirmă că se simte pregătit, şi declară că se va lupta cu oricine are alte gânduri decât cele în favoarea comunităţii. Gîngu a vorbit într-un interviu acordat cititorilor Impact real despre proiectele pe care intenţionează să le implementeze în perioada următoare, dar şi despre motivul pentru care a intrat în administraţie. Ce strategie va aborda în această campanie, dar şi ce schimbări va aduce în programul electoral, aflăm din rândurile de mai jos.
Impact real: De ce vă doriţi atât de mult să candidaţi, ţinând cont că la Bujoreni va trebui să conduceţi o primărie cu probleme, o localitate cu drumuri de pământ, fără canalizare, iar şcolile sunt departe de ceea ce şi-ar dori comunitatea?
Gheorghe Gîngu: Cineva mi-a spus că în mod sigur trebuie să fie o doză de nebunie ca să fii martir într-o comună. În mod normal, atunci când ţi-ai fixat un proiect trebuie să ţi-l duci până la capăt. În acest moment este un pariu cu mine că voi face o altfel de comună şi am să demonstrez multora că va fi altceva. Nu mă consider martir, dar sunt convins că pot să fac ceva din comuna aceasta. Însă cel mai tare m-a ambiţionat tatăl meu, dascăl de meserie, aflat azi la o vârstă onorabilă, care mi-a spus că, dacă sunt în stare să fac ceva în viaţă nu trebuie doar să îmi doresc, trebuie să mă implic, să fiu sigur că sunt în stare să fac acel lucru. Educaţia mea s-a bazat pe nişte criterii impuse foarte strict de tatăl meu. Aşa am ajuns să fac prima brutărie în sat, să deschid primul magazin, la Berbeşti noi am fost iniţiatorii târgului Gânguleşti din satul Slăveşti, târg care-i poartă numele tatălui meu.
Impact real: Care a fost parcursul dumneavoastră politic ?
Gheorghe Gîngu: În politică am intrat în anul 2008. Am fost două mandate consilier local, după care am decis să candidez la funcţia de primar, iar în urma alegerilor din vara anului trecut am fost ales în funcţia de viceprimar şi, din data 1 februarie 2017 sunt viceprimar cu atribuţii de primar din ordinul prefectului, după ce funcţia a rămas vacantă. În Bujoreni am ajuns în anul 2003, când fratele meu a cumpărat un mic atelier de tâmplărie şi am dezvoltat o fabrică de mobilă de care m-am ocupat, şi aşa am rămas în această localitate. Atunci când am luat decizia de a candida m-am consultat şi cu fratele meu, fotbalistul Sorinel Gîngu, care m-a încurajat.
Impact real: Ce v-a determinat să intraţi în administraţie?
Gheorghe Gîngu: Referitor la modul în care se făcea administraţie la Bujoreni mă săturasem şi, după opt ani de discuţii mi se părea că mă lupt cu morile de vânt şi nu pot schimba nimic, atunci fiind şi un moment în care am vrut să ies din politică. Nu îşi avea rostul, atâta timp cât nu reuşeam să schimb ceva, însemna că mă luptam cu morile de vânt. După întâmplarea cu vechea conducere am primit multe telefoane care îmi propuneau să candidez la funcţia de primar, din partea PSD. Până atunci eu nu avusesem discuţii cu partidul, discutasem doar cu oamenii. Atunci am discutat cu cetăţenii care mi-au cerut să candidez pentru a continua lucrurile care trebuie făcute în mod corect şi în folosul cetăţenilor. Voi candida pentru că mă simt pregătit şi mă voi lupta cu oricine are alte gânduri decât cele ale comunităţii.
Impact real: Cum veţi aborda această campanie?
Gheorghe Gîngu: Nu ştiu dacă voi face o altfel de campanie, comparativ cu cele precedente. Ce pot să le spun oamenilor este faptul că voi face treabă. Trebuie să le prezint cetăţenilor oferta şi să aibă încredere că lucrurile vor merge bine. Oamenii nu mai au răbdare să asculte promisiuni, vor fapte concrete şi rapide.
Impact real: Cum îi veţi convinge pe cei care nu v-au dat votul în campania precedentă?
Gheorghe Gîngu: Comunitatea nu mai vrea promisiuni, nu ne mai vrea să ne vadă pe la porţi, vor doar fapte. Îşi doresc un primar care să muncească, să-i asculte şi să nu caute scuze. Să ştie să spună „da!”, dar să ştie să spună şi „nu!”, atunci când unii sau alţii din jurul lui consideră că legile pot fi negociate. Mă voi lupta cu toţi cei care nu vor binele acestei localităţi. În curând Căminul Cultural se va finaliza, voi face şedinţele de Consiliu Local publice, o să invit populaţia să participe şi să vadă modul în care se iau decizii. Voi face o campanie într-un mod corect şi cu bun simţ. Sunt un om corect şi gospodar, şi pe acest principiu voi merge în continuare.
Impact real: Programul electoral pe care-l veţi prezenta în această campanie se va diferenţia de cel prezentat în campania din vara anului 2016?
Gheorghe Gîngu: În mare parte va fi acelaşi program, deoarece aceleaşi lucruri pe care le gândeam atunci pot să le pun în practică şi azi. În mod sigur nu am ce să scot din program, însă, cu certitudine, voi avea de completat anumite detalii, şi anume câteva proiecte vor suferi modificări referitoare la termenele de demarare. Şi asta pentru că, anul trecut, toate obiectivele din programul electoral credeam că le pot începe foarte repede, însă, din motive independente de voinţa mea, lucrurile în administraţie nu merg chiar aşa. Între timp s-a schimbat legislaţia, iar procedurile greoaie întârzie foarte mult demararea unui proiect, în defavoarea comunităţii. O altă problemă este faptul că nu am crezut că o să am probleme cu proiectele care se aflau în derulare, pe care eu încerc să le gestionez acum cu mare greutate, şi aici mă refer la sistemul de canalizare.
Impact real: Ce proiecte propuse în oferta din campania precedentă puteţi concretiza, în următoarea perioadă?
Gheorghe Gîngu: Anul trecut ne propusesem, pe lângă multe ale investiţii cruciale pentru comunitate introducerea inclusiv a reţelei de gaze naturale în întreaga localitate. Pentru această investiţie muncim acum la întocmirea studiilor de fezabilitate, deoarece avem termen de depunere a documentaţiei privind aceste studii şi toate documentele necesare spre avizare pe data de 10 august. Urmează ca, probabil în iarnă să aibă loc licitaţia şi să fie emisă autorizaţia de construire. Consider că suntem o comună cu oportunităţi şi cerinţe, şi sunt sigur că se vor grăbi să facă treaba acesta mult mai repede, în aşa fel încât, în vara anului viitor, cetăţenii să fie racordaţi la gaze.
Impact real: Plecaţi cu prima şansă în această campanie. În toată această perioadă, aţi reuşit să vă mai acoperiţi din golurile care v-au lipsit în campania precedentă?
Gheorghe Gîngu: Oamenii din Bujoreni mă cunosc, ştiu ce fel de om sunt. În toată această perioadă nu am reuşit să stau prin localitate aşa cum mi-aş fi dorit, şi pentru asta îmi cer scuze. A promova proiecte însemnă implicare, responsabilitate, muncă şi foarte multe drumuri. În această primărie nu avem program, pentru că sunt zeci de hârtii, documente pentru care trebuie să le rezolvăm în termenele cerute.
Impact real: Care sunt problemele cu care se confruntă administraţia locală din Bujoreni?
Gheorghe Gîngu: Faptul că nu am preluat de la nimeni nici un act este o mare problemă. A trebuit să le desluşim singuri. În acest moment strângem documentaţii, pentru că avem lucrări de care nu ştiu cum s-au făcut, nu ştim modul lor de derulare. Trebuie să citesc hârtie cu hârtie, pentru că ne este teamă să nu greşim. Am spus că pot să fiu acuzat de orice lucru, dar cu siguranţă nimeni nu mă va acuza de corupţie sau de rea voinţă. Cine nu munceşte nu greşeşte, pentru că nu am de unde să le cunosc pe toate. Într-o administraţie legea nu-i tocmeală. Cel mai dificil este faptul că nu am oameni specializaţi în primărie şi nu am cu cine să mă consult, nu are cine să îşi asume documentele întocmite. Mi se sugerează să fac angajări pentru departamentele descoperite, dar şi aici întâmpinăm greutăţi. Am mers pe externalizarea serviciilor, tocmai pentru a ne ajuta să completăm registrele agricole care trebuiau finalizate de mulţi ani, registre pe care noi abia acum le completăm. Oamenii care s-au crezut neîndreptăţiţi în toţi aceşti ani vin acum către noi să îşi caute o nouă dreptate. Cetăţenii care aşteptau să li se răspundă la diverse cereri nu au primit nici un răspuns de ani buni, iar noi, de cele mai multe ori, nu ştim să le găsim soluţionare pentru că ori nu am ajuns la documentele respective, ori nu le mai găsim. În acest moment nu facem altceva decât să inventariem documentele pe care le avem în primărie. Avem probleme inclusiv cu proiectele aflate în derulare, şi săptămânal convoc constructorul şi dirigintele de şantier, pentru că nu am avut cu cine comunica în perioada aceasta. Lucrările sunt întârziate foarte mult, iar disconfortul creat a adus cetăţenilor nemulţumiri.
Impact real: Ce slogan veţi avea în această campanie?
Gheorghe Gîngu: „Sunt un om corect şi gospodar”, pentru că asta mă defineşte.