Sunteţi aici: Pagina principală // Special

Gheorghe Florescu: „In 2014 imi doresc doar finalizarea proiectelor in derulare”

primar3Primarul comunei Mădulari, Gheorghe Florescu şi-a făcut planuri mari pentru 2014: îşi doreşte finalizarea proiectelor deja începute şi accesarea unui proiect european pentru dezvoltarea localităţii pe care o conduce. Numărul redus de elevi a făcut ca, în localitatea Mădulari, să se recurgă la comasarea unor unităţi de învăţământ. Dacă era necesară o astfel de decizie, dar şi cum a reuşit să-i determine pe localnici să-şi arendeze terenurile aflăm în interviul de mai jos, acordat de primarul Gheorghe Florescu.

Impact real: Mădulari este una dintre comunele în care s-a recurs la comasarea unităţilor de învăţământ, din lipsă de elevi. Cum aţi reacţionat la această veste?
Gheorghe Florescu: La Mădulari, în satul Dimuleşti, urmează să fie comasată o grădiniţă, din lipsă de elevi. Eu sunt de acord, nu avem ce face. Avem microbuz şcolar şi mă voi descurca, atâta timp cât pe raza localităţii noastre funcţionează o societate destul de mare, ca OMV Petrom. Avem 170 de copii care învaţă în localitate. Atunci când am ajuns eu primar erau 260 de copii, dar numărul a scăzut considerabil, în ultimii ani. La grădiniţa respectivă aveam doar 11 copii şi mi se pare normal să se comaseze, atâta timp cât au mai rămas doar patru. Bine măcar că nu am apucat să reabilităm clădirea respectivă.

Impact real: Ţinând cont de faptul că nu aveţi apă curentă în comună, aveţi probleme cu seceta, pe timp de vară?
Gheorghe Florescu: Nu avem probleme majore, doar când seceta este destul de accentuată mai scade apa din fântânile aflate în gospodăriile oamenilor. Într-adevăr, avem forat un puţ la intrarea în comună, unde avem şi o livadă intensivă de pomi fructiferi, de măr. A fost forat un puţ la o adâncime de 150 de metri şi avem acolo un sistem de irigare prin picătură.

Impact real: Pentru că tot aţi amintit de această livadă de meri, spuneţi-ne dacă există posibilitatea extinderii proiectului, în viitor?
Gheorghe Florescu: Urmează să o extindem. Perimetrul stabilit de noi pentru lotul pomicol experimental are în vecinătate terenuri lăsate de izbelişte care vor permite, în perspectivă, extinderea plantaţiei pe încă 2 – 3 hectare sau chiar mai mult, ceea ce va garanta rentabilizarea acesteia. Având în vedere producţiile mari de fructe, care se estimează a fi de cel puţin 30 – 35 de tone la hectar, se pune firesc problema valorificării superioare a recoltei. Cred că prima producţie mai serioasă o vom recolta anul acesta. În plus, lângă această plantaţie avem o păşune cât de cât pusă la punct. Vrem să facem o fântână, pentru a asigura apa animalelor, iar proprietarii de bovine să fie şi ei mulţumiţi. Această livadă necesită o muncă intensă. Trebuie să fii la curent cu toate cele necesare, să ai specialişti. Lucrăm cu Protecţia Plantelor de la Râmnicu Vâlcea, specialiştii de acolo vin ori de câte ori este nevoie. Ultima dată au venit în luna noiembrie. O astfel de plantaţie este dificil de întreţinut de un om de rând, doar cu sprijinul Uniunii Europene există o astfel de posibilitate. Până la urmă, dacă cerinţele din partea localnicilor vor fi mai mari, atunci va trebui să angajăm un specialist în acest sens.

Impact real: Aţi reuşit să le faceţi loc la Mădulari investitorilor care vor să vină să formeze asociaţii prin arendarea terenurilor agricole?
Gheorghe Florescu: A venit un italian, care a reuşit să arendeze 30 de hectare de la oameni, pentru a pune grâu. Tot el intenţionează să ia şi moara de la noi, pentru a începe o afacere pe termen lung. Să vedem ce randament va da.

Impact real: Ce investitori aveţi în comună?
Gheorghe Florescu: Singurul investitor la nivel de comună este OMV Petrom. În rest mai avem un investitor pe panificaţie, o brutărie, dar al cărui proprietar plăteşte taxe şi impozite către Primăria Drăgăşani, aici având doar un punct de lucru. Mi-a spus că, în viitor, va face în aşa fel încât să plătească primăriei noastre. Avem noroc cu faptul că a creat 11 locuri de muncă şi distribuie pâine pe toată raza localităţii, inclusiv în comunele limitrofe. În rest, aşteptăm bugetul, ne punem speranţe în acesta, pentru că avem şi noi nevoie de sprijin din partea Guvernului şi a autorităţilor judeţene. Am încercat să ne mai descurcăm şi singuri, dar, din bugetul local, nu putem acoperi nici măcar salariile angajaţilor. Avem totuşi o sursă de venit importantă, de la OMV Petrom, companie care se ocupă cu extracţia petrolului şi a gazelor naturale şi care îşi desfăşoară activitatea pe teritoriul comunei Mădulari. Plăteşte impozite la primărie şi asigură câteva locuri de muncă pentru localnici, aşa că ne este de un real ajutor. Dacă îşi va extinde activitatea şi vom mai atrage şi noi doi-trei investitori, poate, cu timpul, ne vom putea baza mai mult pe veniturile proprii.

Impact real: Reuşiţi să vă autofinanţaţi?
Gheorghe Florescu: Deocamdată nu pot să răspund la întrebarea această, până nu am o sursă sigură de venit. Cert este că, din colectarea taxelor şi impozitelor nu aş putea asigura salariile nici pentru câteva luni. Noi avem o populaţie de 1.650 de locuitori. Am văzut că procesul de descentralizare a picat, probabil va pica şi regionalizarea, dar până la urmă trebuie să se întâmple ceva, deoarece nu ne mai putem desfăşura activitatea ca entitate şi, la un moment dat, nu vom mai putea funcţiona.

Impact real: Cum aţi încheiat anul 2013 şi ce aşteptări aveţi de la 2014?
Gheorghe Florescu: Mai multe aşteptări am de la anul 2014. Aş vrea să putem înainta cu proiectele pe care le avem în derulare, să putem fi luaţi în considerare mai mult de partenerii noştri, Uniunea Europeană şi, de ce nu, poate să reuşim să accesăm şi noi un proiect european, să dezvoltăm localitatea Mădulari. Îmi doresc să finalizez ce am început, asfaltările de drumuri comunale, acel proiect de 9 kilometri, din care au mai rămas doar 5 kilometri, şi să reuşim să începem proiectul de alimentare cu apă, un proiect vital pentru comunitate. Un alt proiect pe care doresc să-l văd început este asfaltarea drumului judeţean 677 Mădulari-Şuşani.

Impact real: Nu vă este teamă că veţi fi nevoit să spargeţi asfaltul atunci când veţi veni cu alimentarea cu apă pe aceste tronsoane de drum?
Gheorghe Florescu: Avem noroc, pentru că proiectul este întocmit de aşa natură încât săpăturile vor veni de o parte şi de alta a drumului, nu vor necesita spargeri. Conform proiectului nu se va umbla la partea de infrastructură.

Impact real: Înregistraţi datorii la indemnizaţiile persoanelor cu handicap şi însoţitorii acestora?
Gheorghe Florescu: Am avut noroc, pentru că am reuşit să le achităm, deoarece se adunaseră câteva luni restante, dar ne-au venit bani. În momentul actual nu mai avem decât luna decembrie restantă.

Impact real: V-aţi regăsit vreodată în imposibilitatea acordării salariilor către angajaţi?
Gheorghe Florescu: Niciodată, de când ocup funcţia de primar. Mi-aş dori să primim şi noi sprijin de la Consiliul Judeţean pentru a înainta cu lucrările de asfaltare pe Ordonanţa 28, să finalizăm şi ceilalţi 5 kilometri, să-şi îndrepte domnul preşedinte privirea şi către comunitatea noastră. În plus, vreau să îi mulţumesc pentru sprijinul acordat până în prezent şi pentru faptul că va face posibilă în următorii ani asfaltarea DJ 677 Mădulari-Şuşani, un proiect atât de important pentru noi.


Postaţi pe: Facebook



Scrieţi un comentariu

Copyright © 2012 Ultimele stiri – Impact Real. Toate drepturile revin.