Sunteţi aici: Pagina principală // Special

Gheorghe Florescu: Actuala conducere a Consiliului Judetean le-a asigurat tuturor garantia colaborarii

primarGheorghe Florescu, primarul comunei Mădulari, declară că este onorat de girul primit din partea cetăţenilor pentru al treilea mandat consecutiv. Are încredere că noua conducere a Consiliului Judeţean Vâlcea este formată din oameni serioşi, care vor îndrepta situaţia grea în care se află judeţul. Salută decizia venită de la Centru, cu privire la împărţirea fondurilor de la bugetul de stat conform noii formule, care scoate din calcul Consiliile Judeţene, şi este de acord cu regionalizarea şi descentralizarea, pentru că, în opinia sa, acest lucru va îmbunătăţi nivelul de funcţionare administrativ. Crede cu tărie că nerespectarea drepturilor cetăţenilor şi ignoranţa problemelor ar duce la dezamăgirea lor şi la lipsă de consideraţie.

Impact real: Ce obiective importante aveţi în vedere, în acest an?
Gheorghe Florescu: Toate gândurile noastre se îndreaptă spre realizarea obiectivelor pe care ni le-am propus şi pe care le-am promis cetăţenilor. În primul rând, ne gândim să ducem la îndeplinire programul de asfaltare a străzilor, lucru foarte important pentru anul 2015, şi proiectele propuse împreună cu compania OMV Petrom. Apoi, rămâne de văzut, în bugetul de anul acesta, pe ce valori ne vom axa pentru demararea altor proiecte. De asemenea, mergem în continuare cu proiectul de apă, în vederea identificării sursei de finanţare.

Impact real: Începând cu 2015, se experimentează împărţirea fondurilor direct de la bugetul de stat, după o nouă formulă, care scoate din calcul consiliile judeţene. Ce părere aveţi despre acest lucru?
Gheorghe Florescu: Faptul că a luat mâna Consiliilor Judeţene de pe bani este un lucru benefic, chiar dacă astăzi sunt ai mei „la putere” în judeţ, dar nu este vorba aici de putere, este vorba despre o decizie de bun augur, care trebuia luată de multă vreme. Trebuie să recunoaştem că nu tot timpul s-au împărţit banii pe criterii strict necesare fiecărei localităţi în parte, Mădulari fiind una dintre localităţile unde această „împărţeală” venită de la Consiliul Judeţean s-a simţit. Sunt localităţi care întotdeauna au fost vitregite de aceste sume, de la Consiliul Judeţean. Pe cei care mai aveau o brumă de bani venită din alte surse „îi sărea” rândul.

Impact real: Regionalizarea şi descentralizarea vor arunca România în Evul Mediu sau credeţi că pot îmbunătăţi nivelul de funcţionare administrativ?
Gheorghe Florescu: Este o decizie destul de bună, pentru că, în acest fel, ne putem descurca altfel, putem acţiona mai bine în sensul investiţiilor cu fondurile europene. Cred că şi noi vom intra într-o astfel de formulă, de comasare, cu localitatea Şuşani, deoarece este o comunitate cu un număr de locuitori mai mare, chiar dacă şi comuna noastră are o putere financiară mult mai mare. Cu toate acestea, în sufletul meu există o părere de rău, pentru că va fi o perioadă de dezmembrare. Nu va mai fi la fel ca până acum, dar sper că această lege va fi spre binele cetăţenilor, şi mă refer la nivel naţional. Au fost localităţi care au accesat proiecte în colaborare, iar dezvoltarea lor a fost mult mai rapidă. Mă gândesc ca, pe viitor, să accesăm proiecte împreună cu localitatea vecină. Nu s-a întâmplat până acum, pentru că localitatea Şusani a avut interdicţie la fondurile europene, dar situaţia s-a schimbat.

Impact real: Aţi participat la întâlnirea cu primarii pe care Cristian Buican şi Gheorghe Păsat au iniţiat-o. Ce a transmis, din calitatea sa, de nou preşedinte al Consiliului Judeţean, domnul Păsat?
Gheorghe Florescu: Am participat la această şedinţă, iar Gheorghe Păsat le-a transmis tuturor garanţia colaborării, a comunicării şi a transparenţei, în primul rând, nu pe criterii politice, ci pe unele de necesitate. S-a discutat la nivel judeţean pe fiecare localitate în parte, indiferent de culoarea politică a primarului respectiv, despre nevoile stringente pe care le are comunitatea, chiar dacă la şedinţă nu a fost invitat nici un primar din aceste localităţi. Noi avem încredere, sperăm că va fi un om destoinic şi îşi va duce la bun sfârşit ceea ce a promis pentru binele judeţului. Actuala conducere a asigurat că toate localităţile vor avea apă, indiferent în ce stadiu este proiectul până în 2020, sugerându-ne chiar tuturor primarilor care până în prezent stau cu documentaţia proiectului de apă „în braţe” să-i ceară ajutor, pentru că există posibilitatea de a ne sprijini, deoarece sunt pârghiile necesare. Eu sunt optimist, de data aceasta poate va apărea soarele şi pe strada noastră, şi sper că nici sus, la forumurile guvernamentale, nu se va mai ţine cont de structura politică, ci de stricta necesitate a fiecărei localităţi în parte. Sper că şi de acolo, de sus, se vor îndrepta lucrurile.

Impact real: Cum consideraţi că sunteţi, în prezent, perceput de cetăţeni?
Gheorghe Florescu: Eu sunt un primar onest faţă de cetăţean şi de localitatea pe care cu cinste o conduc. Asigur respectarea drepturilor tuturor cetăţenilor, în conformitate cu prevederile constituţionale. Nu ignor problemelor cetăţenilor. Acest aspect ar duce la dezamăgirea lor şi la lipsa de consideraţie. Şi, ca un bumerang, toate aceste griji pe care eu le port pentru cetăţean s-au întors în favoarea mea, astfel că astăzi sunt la al treilea mandat. Nu sunt eu cel care ridică fanionul la fault, acest lucru face cetăţeanul. În continuare sper să fiu apreciat ca şi până acum.

Impact real: În perioada migraţiei primarilor, nu v-aţi gândit niciodată să treceţi la un alt partid?
Gheorghe Florescu: De ce să mă schimb de colo-colo? Este drept că nu am primit pomeni, dar poţi reuşi şi aşa, dacă este bunăvoinţă din partea mea şi a altor instituţii.

Impact real: Care sunt problemele cu care vă confruntaţi?
Gheorghe Florescu: Prima problemă este lipsa banilor. Din această cauză nu pot să demarez proiectele şi să accesăm fondurile europene, în special pentru alimentarea cu apă.

Impact real: Cum i-aţi convins pe locuitorii acestei comune să vă voteze pentru a treia oară?
Gheorghe Florescu: Este extrem de onorantă pentru mine garanţia primită din partea cetăţenilor pentru al treilea mandat consecutiv. În opinia mea, toate schimbările petrecute din anul 2004 în comună, legate de investiţii, de eforturile aparatului administrativ, privind aspectele sociale, culturale sau de imagine au fost un motiv suficient pentru ca şi cetăţenii să fie de acord ca eu să-mi duc mai departe proiectele începute.

Impact real: Aveţi susţinere politică în Consiliul Local?
Gheorghe Florescu: Am avut treceri de la PNL la PSD, dar trebuie să spun că, la nivelul localităţii, mă gândesc la bunul mers al acesteia. Totul decurge în mod normal, nu a existat să se opună cineva vreunui proiect benefic localităţii.

Impact real: Care este prima impresie pe care o aveţi despre noua conducere a Consiliului Judeţean?
Gheorghe Florescu: Klaus Iohannis a promovat o altfel de politică, şi cred că circul nu stă la baza îmbunătăţirii situaţiei. Am încredere că în noua conducere a Consiliului Judeţean Vâlcea sunt oameni serioşi, care vor îndrepta situaţia grea, moştenită, în care se află judeţul. Trebuie ca această nouă conducere să pună punctul pe „i”.

Impact real: Anul trecut, a avut loc prima ediţie a zilelor comunei Mădulari. De ce nu s-a organizat mai repede?
Gheorghe Florescu: Anul trecut a fost prima ediţie. Acest eveniment va continua. Nu numai eu, dar şi cetăţenii din comună au fost încântaţi de prima noastră organizare. Era o promisiune a mea faţă de cetăţeni, chiar din primul mandat, iar anul trecut am „spart gheaţa”, deoarece am ajuns la concluzia că am rezolvat o parte importantă din problemele acestei localităţi. Când am venit la primărie, căminul cultural era o „Bastilie”, intrau şi câinii satului acolo. Clădirea nu mai avea nici măcar uşi sau ferestre, iar locaţia primăriei avea tavanul sită, vedeai stelele şi luna pe cer. În primul mandat am cumpărat folie şi lighene şi am pus acolo. Sobele nu erau scuturate, iar între zid şi sobă era zidită cărămidă cu balegă de vacă, să nu mai iasă fumul. Când ploua sau ningea, iar cetăţeanul trebuia să vină la primărie, se strecura pe lângă zid, să nu-i cadă vreun ţurţur de pe acoperiş. Aflaţi
într-o astfel de situaţie, angajaţii nu mai puteau face faţă, şi am hotărât să mişc lucrurile. Am făcut în aşa fel încât toţi să fie încântaţi de schimbările care s-au făcut la Mădulari.


Postaţi pe: FacebookScrieţi un comentariu

Copyright © 2012 Ultimele stiri – Impact Real. Toate drepturile revin.