Sunteţi aici: Pagina principală // Special

Gheorghe DUMBRAVA: Sunt omul care tine mai mult la banul primariei decat la al lui

dumbrava (1)Primarul comunei Stoeneşti, Gheorghe Dumbravă, a reuşit performanţa de a îndeplini deja, până în acest moment, mai multe obiective decât promisese în campania electorală. Este supărat pentru că liderii fostului său partid, PC, au ales să nu-l susţină şi nici măcar nu i-au ascultat nemulţumirile, dar este hotărât să meargă mai departe, ca primar independent.

Impact real: De ce aţi ales sa fiţi independent şi nu aţi migrat spre un alt partid?
Gheorghe Dumbravă: Înainte de campania prezidenţială, am avut o întâlnire cu preşedintele PC, Daniel Constantin, unde au fost prezenţi toţi primarii Partidului Conservator, din întreaga ţară. A fost pentru prima dată când ne-am întâlnit şi puteam să ne spunem păsurile. Fiecare primar a luat cuvântul în ordine alfabetică, eu fiind printre ultimii, ghinion, spun eu. Domnul preşedinte nu prea a avut răbdare să-mi asculte păsurile. Am fost nemulţumit, lăsând totul pe seama şedinţei pe care am avut-o ulterior, la Vâlcea, cu preşedinta interimară, Loredana Predescu, unde mi-am spus necazurile. Când a apărut ordonanţa, la prima şedinţă pe care am avut-o la partid, am luat cuvântul, anunţând că, în situaţia în care nu se poate face nimic în privinţa doleanţelor mele, eu voi renunţa la PC. Conform ordonanţei, în a 40-a zi am devenit independent. În cele 40 de zile, dacă venea la mine cineva din PC să-mi spună că mă poate sprijini în problemele localităţii, îmi schimbam direcţia. În tot acest timp, nu m-a întrebat, însă, nimeni nimic. Îmi pare foarte rău, fiindcă eu trăiesc în această localitate, împart binele şi răul cu aceşti oameni, iar un primar dispare dacă nu are rezultate. Nu cred că mai există vreo organizaţie din ţară care să aibă primar, viceprimar şi şase consilieri PC, dar nimeni din conducerea PC să nu aibă curiozitatea să cunoască primarul respectiv. Este o indiferenţă totală din partea dumnealor.

Impact real: Aţi primit sprijin în demararea proiectelor din partea Consiliului Judeţean Vâlcea?
Gheorghe Dumbravă: Atât cât s-a putut, am avut sprijin din partea domnului preşedinte Ion Cîlea în ceea ce priveşte lucrările pe care le am în localitate. Era persoana pe care mă puteam bizui, nu cred că vom mai avea parte de un astfel de preşedinte la conducerea Consiliului Judeţean Vâlcea.

Impact real: Cum a fost anul 2014, în ceea ce priveşte investiţiile?
Gheorghe Dumbravă: Sunt mulţumit de realizările pe care le am în localitate, mai ales de ultima perioadă a anului, când au venit acele ordonanţe şi ne-au dat voie să facem compensări cu firmele la care am avut datorii. Altfel, niciodată nu terminam proiectul de apă şi canalizare, deoarece aveam cofinanţarea de 10% plus 6% profitul firmei, deci mă întindeam până la aproximativ 17 miliarde de lei vechi. Acum, după compensările care au venit, cu noua ordonanţă dată de Guvern, am lichidat toată datoria. Mai am să le dau 45 de milioane de lei vechi pentru tot proiectul. Aceasta a fost o gură de oxigen dată de Guvernul Ponta, şi toate acestea numai pentru o lucrare într-un sat din cele 13, pe cale le avem, de introducere a reţelei de apă şi canalizare. Când am fost la Bucureşti i-am spus preşedintelui PC, Daniel Constantin, că cer să mă sprijine pentru a putea plăti această cofinanţare pentru lucrarea de introducere a
apei şi canalizării în primul sat dintre cele 13 sate ale localităţii, dar nu a înţeles problema. De aici a apărut şi opţiunea mea, de a fi primar independent.

Impact real: Sunteţi supărat pe întreaga clasă politică, în sensul că vă gândiţi să candidaţi în anul 2016 din poziţia de independent, sau vă veţi orienta spre alt partid?
Gheorghe Dumbravă: În campania din anul 2012 am avut în cealaltă tabără greii PSD din Vâlcea, pe domnul Ion Cîlea, Persu, fostul primar, plus partidele. Eu am bătut USL-ul, deci nu îmi este frică de nici un candidat, indiferent din ce partid puternic face parte. Aici, comunitatea susţine omul, nu partidul, iar pentru demararea proiectelor, în situaţia în care mi se vor pune piedici, voi face potecă la uşile ministerelor.

Impact real: Care este cea mai mare nemulţumire?
Gheorghe Dumbravă: Nefinalizarea proiectului legat de construirea podurilor, depus în anul 2007, pe OG 7. Sunt aduse grinzile, sunt decontate de primărie, dar zac de şapte ani pe marginea pârâului. Pentru a finaliza acest proiect mai avem nevoie de 13 miliarde de lei vechi, şi nimeni nu mă aude. În prezent, în cătunul Budurăşti, „La Dinu”, am construit un podeţ pe care nu au acces maşinile. În situaţia în care apele pârâului se umflă, 27 de familii rămân izolate. Şi podul din satul Piscul Mare este în aceeaşi situaţie. Asta ar fi marea mea nemulţumire, faptul că, din toată suma pe care ar trebui să o primesc abia anul acesta, am primit 1,5 miliarde de lei vechi, sumă insuficientă.

Impact real: Ce speranţe aveţi pentru anul 2015?
Gheorghe Dumbravă: Lucrez la un proiect pentru infrastructură, pentru că suntem la pământ cu drumurile. Nici nu am asfaltat, până nu am apa introdusă. Acum, infrastructura este prioritară pentru mine şi voi încerca să facem 5 kilometri de asfalt, prin Ordonanţa 28, dacă voi reuşi să promovez proiectul acesta şi încă unul pe SAPARD. Cu SAPARD întâmpin greutăţi, fiindcă am terminat lucrarea, dar nu am banii pentru ultima tranşă, sumă pe care Agenţia o returnează. Nu avem punct sanitar în satul Piscul Mare, în Smeurăt, care este o localitate îmbătrânită. Oamenii sunt nevoiţi să meargă la medic în comuna Păuşeşti Măglaşi, ca şi copiii din acest sat, care merg acolo la şcoală, pentru că îmi este imposibil să-i iau pe toţi la centru.

Impact real: După înlocuirea lămpilor economice, valoarea facturii la electricitate a mai scăzut?
Gheorghe Dumbravă: Am cumpărat becuri economice, pe care le-am înlocuit treptat. Cred că am schimbat peste 250 de becuri cu lămpi economice, iar acum factura este de 1,2 miliarde de lei vechi anual, asta în condiţiile în care becurile se aprind doar după un anumit program. Această mică economie se simte în „buzunarul” primăriei.

Impact real: În ce măsură aţi reuşit să acoperiţi necesarul populaţiei pentru reţeaua de apă?
Gheorghe Dumbravă: În localitate, reţeaua de apă este introdusă în procent de 65%, în cinci dintre cele 13 sate. Este vorba de 20 de kilometri de reţea de apă. Dacă s-ar ivi vreo minune, mi-aş dori ca şi cei din satul Piscul Mare să aibă apă, chiar dacă se va pune un semn de întrebare, legat de sursa de apă. Asta ar însemna să fac un proiect prin care să fie construită inclusiv sursa de apă, dar nu pot să-l depun deocamdată pe fonduri europene, deoarece sunt încurcat cu acest proiect, pe SAPARD.

Impact real: Legat de taxe şi impozite, intenţionaţi să le majoraţi în anul 2015?
Gheorghe Dumbravă: Taxele şi impozitele nu se vor mări, având în vedere că nu există casă din localitate la care să nu cunosc puterea financiară. Chiar dacă sunt câteva familii care şi-ar putea permite o majorare, 80% dintre familii nu îşi pot permite. Valoarea colectată din taxe şi impozite ajunge la suma de trei miliarde de lei vechi anual. Ce mă dezavantajează, însă, este faptul că, pe raza localităţii, nu avem agenţi economici.

Impact real: Majoritatea primarilor, atunci când vin în funcţie, promit în programul electoral inclusiv crearea de locuri de muncă. Dumneavoastră aţi făcut o astfel de promisiune electoratului?
Gheorghe Dumbravă: Eu nu pot să ofer, deocamdată, utilităţile de care un agent economic ar avea nevoie. Fiind conştient de acest aspect, nu am făcut astfel de promisiuni, dar forţă de muncă în comună ar fi. În localitatea vecină, primarul Banacu a reuşi să atragă un investitor care, în primă fază, avea nevoie de 300 de muncitori. Din această primăvara până acum abia s-au angajat 50 de cetăţeni. În nenumărate rânduri am fost sunat de primar, care mă ruga să îndrum cetăţenii din Stoeneşti, care sunt interesaţi de un loc de muncă, la Bărbăteşti, în vederea angajării şi inclusiv a calificării la locul de muncă. Însă, o spun cu regret, interesul este foarte scăzut. Foarte mulţi cer ajutor social chiar în această perioadă, dar poate nu au aflat că, pentru acest venit, de doar 150 de lei lunar, îi muncesc ca pe „hoţii de cai”.

Impact real: Aveţi trecut în programul electoral stabilirea unei date pentru a serba ziua comunei, v-aţi gândit la o dată anume?
Gheorghe Dumbravă: Pentru anul viitor iau în calcul acest eveniment, când va veni bugetul. Sunt omul care ţine mai mult la banul primăriei decât la al lui. La banul cheltuit din buzunarul meu nu fac socoteli, dar cel cheltuit din primărie nu trebuie să îmi dea cu virgulă. Mi s-a părut ruşinos să fac o serbare pentru care să cheltui câteva mii de euro, în timp ce avem o grădiniţă care stă să cadă, nu avem apă, canal, nu am drumuri sau nu pot să pun un bec pe uliţă. Cu toate acestea, trebuie să mă gândesc la o zi a comunei, care nu s-a făcut niciodată la noi. Până acum, nu a fost momentul să cântăm şi să jucăm.

Impact real: În programul electoral aveţi ca obiectiv finalizarea bazei sportive din satul Stoeneşti şi căutarea unor soluţii asemănătoare în celelalte sate. Ce înseamnă asta?
Gheorghe Dumbravă: Am un lot al şcolii, în satul Dobriceni, unde, nu ştiu prin ce mijloace, terenul de sport a fost retrocedat unor persoane fizice, iar eu voi fi foarte aspru în privinţa aceasta. Voi lupta pentru ca acea suprafaţă să aibă aceeaşi destinaţie, adică teren de fotbal al şcolii, şi să amenajez acolo o bază sportivă. Ar fi un teren pe care, la meciurile de fotbal de la sfârşit de săptămână, s-ar strânge peste 400 de persoane.

Impact real: Localitatea se poate mândri cu o echipă de fotbal aflată printre primele locuri în ligă. Cum reuşiţi să o susţineţi?
Gheorghe Dumbravă: Iubesc sportul, iar toate sacrificiile legate de acesta nu le consider o povară. Echipa de fotbal „Rapidul Stoeneşti” este înscrisă în Liga a V-a, aflată pe primul loc, acum trecută pe locul secund, din cauză că am scos jucătorii de pe teren, în meciul cu gruparea localităţii Tomşani. Iubesc sportul, iubesc fotbalul, trăiesc fiecare moment al fiecărei partide, iar pe terenul de fotbal mă transform. Nu accept greşelile de arbitraj, chiar dacă AJF Vâlcea îşi propune, şi este un lucru foarte bun, să promoveze tineri. Este treaba lor, dar vreau să văd echidistanţă. Nu a existat arbitru care a venit în comuna Stoeneşti să-i cer ajutorul, nu voi face niciodată asta. Eu atât am cerut: să arbitreze corect, să nu mă fure. Ce s-a întâmplat la ultimul meci este, însă, de neînchipuit. După ce am condus cu 2-0, arbitrul s-a chitit pe noi, acordând două lovituri de la 11 metri echipei adverse, fără să fie nici măcar un contact, fapt care m-a determinat să scot formaţia de pe teren. Nu ştiu ce sancţiuni se vor acorda echipei, însă, dacă mă supăr, pot s-o înscriu şi în judeţul Olt. Cer să se selecţioneze arbitri competenţi, pentru un arbitraj corect.

Impact real: Cum aţi reuşit performanţa de a depăşi, chiar, programul electoral pe care vi l-aţi propus?
Gheorghe Dumbravă: Atunci când am făcut programul electoral, am considerat că nu era momentul să-mi arăt vitejia, fiind adeptul faptelor concrete. Am evitat, pe cât posibil, să mi se bage o hârtie de peste patru ani pe gât. Am ales să fie scrise pe hârtie mai puţine vorbe, adică am făcut promisiuni de bun-simţ, pe care le-am depăşit.

Impact real: Din poziţia de primar independent, pe care aţi avut-o în această campanie, care au fost recomandările pe care dumneavoastră le-aţi dat comunităţii?
Gheorghe Dumbravă: Pentru mine, în primul rând, a fost un test. Nu am influenţat pe nimeni, am considerat că fiecare cetăţean trebuie să voteze aşa cum consideră. Recunosc că mă aşteptam să iasă Victor Ponta preşedinte, dar să bage la cap acest „nou” PNL că nimeni nu a votat Iohannis, oamenii au votat împotriva greşelilor PSD.


Postaţi pe: Facebook



Scrieţi un comentariu

Copyright © 2012 Ultimele stiri – Impact Real. Toate drepturile revin.