Sunteţi aici: Pagina principală // Special

Gheorghe Dumbrava: „La Stoenesti, prioritara este alimentarea cu apa”

dumbrava (1) mareGheorghe Dumbravă, primarul comunei Stoeneşti, a acordat un interviu cititorilor Impact real, în care a povestit cum se desfăşoară deszăpezirea drumurilor în această perioadă, dar şi cum a fost anul 2013 în ceea ce priveşte investiţiile în localitate. Care sunt proiectele prioritare în 2014, dar şi care este probabilitatea ca tot ce şi-a propus la câştigarea mandatului de primar să fie realizat aflăm în rândurile de mai jos.

Impact real: Cum faceţi faţă cantităţii mari de zăpadă din ultima perioadă? Aveţi în dotare utilaje proprii de deszăpezire?
Gheorghe Dumbravă: Ne-am descurcat foarte greu. Nu prea avem utilaje corespunzătoare, un buldo-excavator, un plug şi un tractor, dar, ţinând cont de cantităţile de zăpadă care au căzut în ultima perioadă, trebuie să recunoaştem că suntem neputincioşi. Noi avem multe drumuri, uliţe şi, cum vine ninsoarea, încep şi telefoanele de la cetăţeni. Văzând că situaţia se îngreunează şi că oamenii sunt tot mai nemulţumiţi, am făcut un contract cu o firmă care are utilaje de deszăpezire. Problemele cele mai mari le avem în satele Smeurăt, Suseni, Gruieni, unde altitudinea este mult mai mare şi, implicit, zăpadă mai multă. Celelalte sate am reuşit să le deszăpezim mai uşor. Am cerut sprijin şi de la Consiliul Judeţean şi mi-a trimis domnul preşedinte un utilaj. În plus, în satul Smeurăt nu am avut curent electric mai bine de două zile. În prima zi de ninsori abundente, 10 ore am avut întrerupt curentul, în toată localitatea.

Impact real: Înţeleg oamenii că trebuie să îşi deszăpezească măcar în faţa curţii sau aşteaptă să vină primarul şi să le ia zăpada?
Gheorghe Dumbravă: Sunt răutăcioşi cei care gândesc aşa: să vină primarul, sau cei de la Legea 416 (beneficiari ai venitului minim garantat), dar nu sunt mulţi. Eu consider că majoritatea au înţeles şi sunt solidari cu noi, administraţia locală, şi nu se gândesc doar să critice. Trebuie să recunosc că aici, la Stoeneşti, populaţia îmbătrânită. Tinerii care se ocupau de curăţenie pleacă să lucreze prin străinătate sau au câte un loc de muncă la oraş şi se mai întorc seara. Noi trebuie să intervenim, este datoria noastră. Poate şi dânşii ar face-o, dacă ar avea posibilitate, însă mai există unii foarte pretenţioşi, cârcotaşi, care stau numai cu mâna pe telefon.

Impact real: Ce alte probleme mai întâmpinaţi în această perioadă?
Gheorghe Dumbrava: Prioritar pentru noi este să ieşim din acest impas, al zăpezii. Probleme sunt multe, vom ţine şedinţa de aprobare a bugetului şi, în rest, avem dificultăţile cotidiene, adică lipsa de fonduri pentru investiţii.

Impact real: Cum a fost anul 2013, pentru dumneavoastră?
Gheorghe Dumbravă: A fost un an bun, eu am fost foarte mulţumit, pentru că am reuşit să racordez mai multe gospodării la reţeaua de apă. Am asfaltat prin fonduri europene 7 kilometri de drum comunal, iar anul acesta am dori să facem un act adiţional la acel proiect, pentru a efectua şi cele 92 de podeţe aferente fiecărei gospodării. Proiectul este prevăzut cu rigole, dar am vrea să facem şi acele podeţe, pentru a se vedea frumos. Sperăm să găsim înţelegere şi la constructor.

Impact real: Ce proiecte prioritare aveţi pentru 2014?
Gheorghe Dumbravă: La noi, prioritară este alimentarea cu apă. Toţi banii pe care îi am în bugetul local şi toţi care vin îi consum doar pentru a introduce apă. Dintre cele 13 sate, câte are comuna noastră, numai patru au apă. Avem apă în satul Dobriceni, o parte din Suseni, o parte din Gruieni, Mogoşeşti şi Budurăşti. Cam 30% din populaţie are în momentul actual apă. Prioritate pentru 2014 este satul Bârlogu, unde vreau să introduc reţeaua prin forţe proprii, cu bani de la bugetul local, fără nici o licitaţie. O să cumpăr conductă, am făcut un proiect şi cu buldo-excavatorul nostru şi cu forţa de muncă de aici, din comună, vom introduce apa în satul Bârlogu. Este mult mai ieftin. Într-adevăr, am făcut o lucrare foarte bună, de vreo 8 kilometri, cu o firmă care m-a costat doar 3,5 miliarde de lei vechi. Faţă de ce lucrări am moştenit de la fosta administraţie, 3 kilometri de apă cu 10 miliarde de lei vechi, eu am reuşit să fac 8 kilometri cu 3,5 miliarde. Şi acum tragem ponoasele, deoarece nu am scăpat de acele datorii, făcute de fosta conducere. Sperăm ca, până de Paşti, să avem apă în satul Bârlogu. Cam 6 kilometri de conductă mi-ar trebui pentru întreg satul. Voi face toate extinderile de apă prin forţe proprii. Ce rost are să mă duc şi să mă rog peste tot, să plătesc TVA-ul anticipat… Aşa, mai bine fac câte puţin, cu ce bani avem. Ne facem planul că atât putem realiza, şi atât executăm, anul acesta. Referitor la proiectele prioritare pentru 2014, avem şi Căminul cultural din satul Stoeneşti, dar şi câteva drumuri la care trebuie intervenit imediat, chiar şi numai cu balastare.

Impact real: Ce s-a întâmplat cu proiectul de alimentare cu apă din satul Stoeneşti? De ce nu a fost demarat în 2013?
Gheorghe Dumbravă: Într-adevăr, pentru satul Stoeneşti avem un proiect de apă şi canalizare, licitaţia este câştigată, însă atunci când trebuia să dau ordinul de începere a lucrărilor, ne-a venit o adresă de la Mediu, prin care s-a suspendat lucrarea încă de anul trecut, urmând să începem acum, în primăvară. Finanţarea este de la Ministerul Mediului, are o valoare de 60 de miliarde de lei vechi şi cuprinde alimentarea cu apă şi canalizarea pe o distanţă de 15,5 kilometri. Şi aici avem o problemă gravă: este vorba de cofinanţarea de 6 miliarde de lei vechi, pe care nu ştiu de unde să o iau. Dacă ar fi să bag apa în satul Stoeneşti, nu m-ar costa 6 miliarde. Ce mă bucură la acest proiect este canalizarea, deoarece, dacă va fi demarat proiectul, vom avea şi noi primul metru de canalizare.

Impact real: Despre bugetul pentru anul acesta ce ne puteţi spune? Vor exista bani şi pentru investiţii?
Gheorghe Dumbravă: Pentru proiectul pe Măsura 3.2.2. D trebuie acum, la ultima tranşă, să asigurăm noi TVA-ul, urmând să-l recuperăm imediat ce va fi finalizată lucrarea, aşa că mare parte din bani i-am repartizat aici. După ce îi recuperăm de la SAPARD, vom vedea ce lucrări vom mai face. Restul de bani i-am pus de-o parte pentru a cumpăra conducta pentru alimentarea cu apă din satul Bârlogu, deci discuţia despre buget a fost scurtă.

Impact real: Se poate face administraţie fără politică?
Gheorghe Dumbravă: Eu cred că s-ar putea. Cred că ar trebui ca, după ce ai devenit primar, să-ţi dai demisia din partid. Ar fi o decizie foarte bună. În felul acesta nu am mai fi priviţi cu ură. Chiar şi primarii PSD îi reproşează preşedintelui Cîlea că a asfaltat în comuna Stoeneşti. Dacă a asfaltat, a asfaltat un drum judeţean.

Impact real: Ar fi necesară o extindere a sistemului de supraveghere video? Se află şi acesta printre priorităţile din acest an?
Gheorghe Dumbravă: Normal că ar fi necesar, însă acest proiect aparţine fostei administraţii. Primarul de la Bărbăteşti m-a contactat în acest sens: dânsul dorea să extindă sistemul pe o reţea de 5 kilometri şi ne costă cam 15.000 de euro. Priorităţile mele sunt însă atât pentru 2014, cât şi pentru următorii ani drumurile, apa, canalizarea şi abia apoi camerele de filmat. Atât primarul de la Bărbăteşti, cât şi cel de la Buneşti au făcut multe lucruri pentru comunitatea pe care o reprezintă. Cel puţin domnul Radi nu ştie ce să le mai facă localnicilor, pentru că au de toate, iar acum se gândeşte să realizeze un drum care să iasă la mine, într-un sat.

Impact real: La cum decurg lucrurile, care este probabilitatea ca, la finele mandatului, să realizaţi ce v-aţi propus în programul electoral?
Gheorghe Dumbravă: Cred că voi realiza mai mult decât mi-am propus şi, dacă va fi să nu mai câştig un nou mandat, o să plec cu fruntea sus, pentru că mi-am făcut datoria, şi aceasta este şi satisfacţia care rămâne: să ştiu că cetăţenii au avut apă din perioada în care am fost eu primar. Vreau ca, până la finele mandatului, 80% din populaţie să aibă apă.


Postaţi pe: Facebook



Scrieţi un comentariu

Copyright © 2012 Ultimele stiri – Impact Real. Toate drepturile revin.