Sunteţi aici: Pagina principală // Special

Gheorghe Draghici: „Sunt dezamagit de actuala guvernare”

primar draghiciSocial-democratul Gheorghe Drăghici, care gospodăreşte comuna Roeşti de 23 de ani este unul dintre cei mai longevivi primari din judeţ. Atragerea fondurilor de la Uniunea Europeană pentru investiţii şi gestionarea cu mare chibzuinţă a banului public sunt motivele pentru care, în momentul de faţă, comuna pe care o gospodăreşte este una dintre cele mai moderne. Secretul primarului constă în perseverenţa de care a dat dovadă şi dorinţa de a face ceva pentru localitate. Pe fondul instabilităţii legislative, Gheorghe Drăghici se declară dezamăgit de actuala guvernare. În opina sa, guvernul reprezintă „ghilotina” micilor întreprinzători. „Indiferent ce afacere faci, statul are grijă să te desfiinţeze, timp în care eşti doar un cotizant al statului”, spune el, cu amărăciune.

Impact real: Care este proiectul pe care vi-l dorit finalizat în acest mandat?
Gheorghe Drăghici: Căminul cultural este unul dintre punctele mele slabe, ca primar. Roeştiul nu are cămin cultural şi consider că este cel mai important spaţiu dedicat unei comunităţi. Căminul cultural într-o localitate reprezintă locaţia unde se desfăşoară cele mai frumoase manifestări care pot contribui la păstrarea tradiţiei. Aici întâlneşti realitatea social-culturală a unei comunităţi, este spaţiul pentru atragerea tinerilor şi, în general, a cetăţenilor pentru a participa cu toţii la viaţa culturală din comună. Conjunctura a fost de aşa natură încât proiectul a mai fost depus, dar s-a clasat sub linia finanţării. Acum avem un nou proiect, construcţia fiind cea mai falnică din sudul judeţului şi care va prinde contur, indiferent de situaţia financiară.

Impact real: Faceţi parte dintr-un partid care este acum „la butoane”. Care este părerea dumneavoastră despre actuala guvernare?
Gheorghe Drăghici: Cu mare drag am ieşit în această campanie să conving toată comunitatea să-i voteze pe ai noştri, fiind convins că vor pune ţara asta pe roate. Fac în continuare ceea ce nu au avut timp să facă ceilalţi, pentru că au fost prea mulţi în opoziţie. Acum ei au toată puterea, dar în ţară este haos. Primul eşec pe care îl vor avea acum va fi referendumul, apoi veţi vedea ce surprize vor apărea după rezultatele de la europarlamentare, iar, la final, vom avea surprize şi la prezidenţiale. Pe fondul nemulţumirii populaţiei, acestea vor fi rezultatele. Pe unde mă duc, în ţară, toată lumea este nemulţumită. Nu a făcut nimic acest guvern, doar a promis locuri de muncă, dar au făcut, de fapt, exact invers. În primul rând, pentru acest judeţ, combinatul chimic era un echilibru, dar au reuşit să-l închidă, iar în cel mai scurt timp va fi şters de pe faţa pământului. Apoi mai este problema CFR-ului: ceilalţi guvernaţi nu au reuşit să-l privatizeze, dar aceştia, în schimb pot, pentru că sunt puternici. Poşta Română sunt chitiţi s-o termine cât mai repede şi vor reuşi, iar aviaţia a salvat-o un manager mult mai deştept decât ei toţi laolaltă, demonstrându-le tuturor că în doar şase luni a adus societatea pe profit. Sunt dezamăgit de actuala guvernare.

Impact real: Consideraţi că actualii guvernaţi pun „beţe în roate” investiţiilor?
Gheorghe Drăghici: Sunt proiecte care ar putea scăpa de problemele financiare cu ajutorul administraţiilor locale, dacă Guvernul le-ar sprijini. Din anul 2008 demonstrez tuturor că proiectul panourilor fotovoltaice poate fi o „gură de aer” pentru administraţia locală din Roeşti. Când am depus proiectul prima oară la putere era PDL. Am aşteptat venirea USL la guvernare, încrezător că lucrurile aveau să se schimbe, dar, spre surprinderea mea, situaţia este mult mai grea. Până în alegerile parlamentare am gândit că, după ce va exista o stabilitate politică alta va fi situaţia, dar în continuare nu se face nimic. Pentru demararea proiectului cu panouri fotovoltaice m-aş putea împrumuta la bancă, însă nu mai am curaj. Noua ordonanţă guvernamentală dată spune că cine angajează lucrări fără acoperire face puşcărie. Mai am un credit luat şi în acest caz lege nu îmi mai permite. Am găsit un investitor italian interesat de proiect care a studiat situaţia şi, în principiu a fost de acord, dar, ulterior, decizia dânşilor a fost negativă, motivul fiind instabilitatea politică şi faptul că nu găsesc sprijinul legislativ de care au nevoie în România.

Impact real: Actualul guvern a pus în discuţie comasarea comunelor. Cum vedeţi situaţia la Roeşti, reuşiţi să vă autofinanţaţi?
Gheorghe Drăghici: Noi nu putem să ne autofinanţăm, pentru că nu avem echilibru. Numai dacă îţi dă voie să înfiinţezi o societate se poate face acest lucru. Am înfiinţat o societate şi, la un control al Curţii de Conturi, ne-au spus că nu prea ar fi în legalitate aceste societăţi. Eram încântat să-i dau drumul pentru că, în localitatea Roeşti tot timpul se găseşte ceva de construit, de igienizat sau de întreţinut şi creasem pentru început 13 locuri de muncă. După ultimul recensământ, localitatea are 2.400 de locuitori. Stăm destul de bine la capitolul colectare a taxelor şi impozitelor. Se strâng trei miliarde de lei pe an, bani pe care îi dau la CEZ, deoarece pe mine nu mă lasă să-mi produc energie electrică prin proiectul pe care îl am, cu panourile fotovoltaice. Sunt situaţii în care nu reuşesc să îmi plătesc factura, iar reprezentanţii CEZ se duc direct la pompele de apă şi-mi taie legăturile. Mă ating la cel mai sensibil punct, faptul că rămâne comunitatea fără apă, iar pe noi ne bagă „în ceaţă”. Am avut astfel de situaţii şi pe timp de iarnă. Dânşii nu s-au gândit o secundă că în cel mai scurt timp există posibilitatea de a îngheţa conductele. Consider că este o adevărată „crimă” pentru localitate să-şi întrerupă curentul electric, iar o astfel de decizie este cu adevărat sabotaj. În acest caz nu ai cu cine să te judeci, pentru că nu ai bani şi nu ai suport legal. Se  pot duce să îmi taie curentul la şcoli sau la primărie, pentru că lucrăm şi la lumânare, dar nu la cel mai sensibil punct, legat de comunitate, de banii noştri.

Impact real: Pe lângă funcţia de primar sunteţi şi administratorul unei mici ferme de bovine. Cât de rentabilă poate să fie o astfel de afacere şi dacă statul sprijină micului fermier român?
Gheorghe Drăghici: Am o mică crescătorie de vaci, în jur de 60 de capete şi doi salariaţi. Nu avem nici un sprijin de la stat. Mai nou, guvernanţii noştri nu au mai amintit deloc de micii crescători de animale din zona Olteniei, în legătură cu subvenţia. S-a dat subvenţie doar în zonele defavorizate, câte 300 de euro pe cap de bovină, iar nouă nu ne mai dau nimic. Suntem prinşi cu ele la impozit, iar de anul viitor vom plăti pentru toate capetele declarate. Pe mine m-au prins la impozit cu 80 de capete de bovine. În situaţia asta, dacă până la toamnă nu dau nimic, le vând şi le radiez. Le dau pe ce le-oi da, pentru că statul, în loc să ne susţină, ne sinucide. Indiferent ce afacere faci, are statul grijă să te desfiinţeze. Dacă mie mi-ar fi mers bine afacerea, cu siguranţă vedea şi vecinul sau prietenul meu şi, poate, îşi înfiinţau şi ei astfel de ferme şi se mai creau încă opt locuri de muncă şi două familii deveneau mai înstărite. În situaţia asta nu rentează. Dacă s-ar reduce din impozit aş mări numărul de bovine şi aş mai angaja încă două sau trei persoane, dar are grijă statul să îţi dea „în cap”, să te impoziteze, pentru că eu sunt un mic fermier, nu am forţă să îmi fac dintr-o dată o afacere mult mai mare. Ca să deschid această afacere am riscat, am luat un credit din bancă de 22.000 de dolari şi mi-am ipotecat casa. Atunci pentru ce să-mi risc liniştea? Doar aşa ca să cotizez la stat?

Impact real: Pentru primarul Gheorghe Drăghici, administraţia şi politica îşi pot da mâna?
Gheorghe Drăghici: De 23 de ani fac administraţie, nu fac politică. În politică nu mă regăsesc, nu am cu cine să dau mâna, iar, în ultima perioadă, nici măcar în partidul meu nu mai merită. Cu toate că am mers cu multă plăcere şi drag săi aleg, ba chiar am reuşit să conving toată comunitatea că ei sunt cei care ne vor salva ţara de la sărăcie, că sunt cei mai buni, acum mă trezesc cu noua ordonanţă guvernamentală dată, care spune că cine angajează lucrări fără acoperire face puşcărie. Administraţia este grea, te poate îmbolnăvi, dar eu nu cedez. Eu sunt construit să protejez şi să mă implic în problemele cetăţeanului şi ale localităţii. Vreau să las în urmă ceva, îmi doresc să închei cu aceste ultime proiecte şi investiţii legate de utilităţile acestei comune, adică apa, canalizarea şi asfaltul în tot Roeştiul. Avem şcoli, grădiniţe şi dispensar modern şi se va construi un cămin cultural falnic anul viitor la noi, în Roeşti. Am învăţat administraţie de nevoie. Prima dată trebuie să ai voinţă şi să lucrezi cu sufletul, ca şi în familie, şi la orice sarcină ai avea şi să îţi dai interesul. Am făcut facultate de drept şi acolo am învăţat legislaţie, care m-a ajutat foarte mult pe parcurs.

Impact real: Cum se implică în problemele comunităţii parlamentarii din colegiul în care este inclusă comuna Roeşti?
Gheorghe Drăghici: Eu sunt prieten cu Laurenţiu Coca, l-am întrebat ce fac ei pentru România, de ce nu se creează locuri de muncă şi l-am rugat să treacă pe la mine cu o agendă în care să îşi noteze problemele şi greutăţile din toată zona, iar ulterior să facă un rezumat, să structureze cerinţele fiecărei localităţi şi să se ducă cu ele în Parlament. Acolo sunt din toată ţara senatori, toţi ar trebui să se strângă la o masă, fiecare cu rezumatele făcute şi, astfel, să iniţieze un proiect sau o lege pentru rezolvarea acelei probleme. Până în prezent domnul Coca nu a venit, nici măcar prieteneşte. Eu i-aş trimite pe toţi parlamentarii noştri în teritoriu, să stea de vorbă cu cetăţenii şi să adune problemele, cerinţele şi nevoile comunităţilor, să le pună cap la cap şi să propună proiecte şi iniţiative legislative, să muncim împreună.

Impact real: După 23 de ani de când sunteţi primar, care sunt satisfacţiile şi regretele?
Gheorghe Drăghici: Sunt mulţumit de ce am realizat şi de faptul că în urma mea va rămâne o comună frumoasă. Comunitatea de aici dispune de toate utilităţile şi asta este marea mea satisfacţie. Regret că nu am reuşit să aduc un investitor care să construiască o fabrică şi să creeze locuri de muncă. Poate o uşoară strângere de inimă este pentru faptul că m-am îmbolnăvit, pentru că am pus la suflet nereuşitele de moment, care, de fapt, au prins contur în timp.

Impact real: Care este situaţia comunei în privinţa retrocedărilor de teren?
Gheorghe Drăghici: În procent de 100 % s-au încheiat toate retrocedările de teren. Mai sunt mici litigii, dar acum a venit nouă lege, nr. 165/2013, privind măsurile pentru finalizarea procesului de restituire în natură sau prin echivalent a imobilelor preluate în mod abuziv în perioada regimului comunist, în România. Pe scurt, legea spune că celor care au avut averi confiscate în timpul comuniştilor putem să le dăm din izlazuri sau din rezerve, dacă în localitate nu există o altă alternativă. Noi rezerve nu avem, iar izlazul în Roeşti are o suprafaţă de 80 de hectare, dar nu pot să le dau pentru că este cumpărat tot de comunitate, înainte de a veni comuniştii. Sunt foarte vehement în faţa acestei legi. Cetăţenii acestei comune au mers la Tribunalul Craiova şi l-au cumpărat pentru obşte, dar vine legea asta acum şi zice să-l dăm. Eu nu dau nimic, să dea satul! În lege se specifică că, în cazul în care se schimbă destinaţia izlazului şi îl dai cuiva, trebuie să organizezi referendum. Eu nu cred că este cineva din comuna aceasta de acord să dăm izlazul. Guvernanţii noştri dau nişte legi care urmăresc interese personale, pe undeva, dar eu nu dau izlazul!


Postaţi pe: FacebookScrieţi un comentariu

Copyright © 2012 Ultimele stiri – Impact Real. Toate drepturile revin.