Sunteţi aici: Pagina principală // Special

Gheorghe Draghici: „Pun suflet in fiecare proiect”

Şeful administraţiei locale din comuna Roeşti, unul dintre cei mai longevivi primari din judeţ, ne-a povestit într-un interviu care este secretul menţinerii sale în funcţie cinci mandate consecutiv. Proiectele pe care le are în derulare au o contribuţie importantă în decizia sa, de a candida pentru încă un mandat. După 20 de ani la cârma administraţiei locale, Gheorghe Drăghici se gândeşte serios să formeze un tânăr care să-i continue proiectele, pentru a face din comuna Roeşti o adevărată localitate occidentală. Singurul lucru pe care îl regretă este faptul că s-a îmbolnăvit din cauza pasiunii cu care întreprinde orice demers în sprijinul cetăţenilor.

Impact real: Sunteţi unul dintre cei mai longevivi primari. Care este secretul menţinerii în funcţie atâţia ani?
Gheorghe Drăghici: Important este să îţi doreşti să faci ceva pentru localitate şi să asculţi părerile şi nevoile oamenilor şi numai după aceea să te apuci să faci ceva. Trebuie să ştii să îi faci să prindă încredere şi nu se poate fără rezultate. Oamenii sunt sătui de promisiuni, ei vor fapte vizibile, iar dacă ei văd că ai început ceva, că vrei să faci ceva folositor pentru comunitate, normal că te vor susţine în continuare. Important este să încerci să mulţumeşti cât mai mulţi şi să cunoşti nevoile lor. Într-adevăr, nu ai cum să îi mulţumeşti pe toţi, dar trebuie să vadă şi să simtă că ai făcut tot ce a depins de tine pentru a-i ajuta.

Impact real: Aveţi vreun proiect de suflet pe care v-aţi dori să îl finalizaţi sau pe care l-aţi finalizat deja?
Gheorghe Drăghici: La toate proiectele pe care le-am realizat am pus suflet. De data asta, m-aş lega în special de energie, iar noua staţie de reciclare a deşeurilor menajere va produce peste câţiva ani energie, o să vedem câtă, în funcţie de capacitate. Asta se poate face numai în timp. Sunt, într-adevăr, proiecte din cauza cărora nici nu dorm.

Impact real: Aţi avut susţinere din partea partidului?
Gheorghe Drăghici: Da, am avut susţinere… „verbală”. Nici ei nu au putut face prea multe, pentru că nu sunt bani. Trebuie să înţelegem că peste tot este greu în această perioadă. Trebuie să înţelegem că şi aceşti bani care au venit de la Consiliul Judeţean s-a încercat să fie distribuiţi în mod corect, în funcţie de necesităţi. Eu merg pe principul că, dacă am acum nişte proiecte în derulare şi am nevoie acum de bani neapărat, atunci trebuie să-mi dai. Apoi, dacă are nevoie colegul de la Pesceana, dă-i lui şi nu îmi mai da mie, şi tot aşa. Trebuie să arătăm şi noi, primarii, înţelegere pentru faptul că nu sunt bani.

Impact real: Vă reproşaţi ceva în anii de mandat ca primar?
Gheorghe Drăghici: Un singur lucru îmi reproşez, că am pus prea mult suflet şi m-am îmbolnăvit. Sunt cardiac. Mă supăr foarte tare dacă nu îmi iese ceva bine şi mă enervez de multe ori din orice, iar acest lucru mi-l reproşez.

Impact real: Vă ajută echipa din primărie?
Gheorghe Drăghici: Am o echipă extraordinară la primărie. Tot ce am realizat pentru comunitate a fost şi datorită lor. Eu sunt de 20 de ani primar şi este normal să ştiu orice demers care se realizează în primărie, tot ce trebuie făcut şi cum trebuie făcut. Am în jurul meu oameni capabili şi inteligenţi.

Impact real: Pentru ce doriţi să candidaţi din nou?
Gheorghe Drăghici: Pentru a finaliza tot ceea ce mi-am propus. Mai sunt multe lucruri de făcut pentru comunitate. De fiecare dată am candidat cu scopul de a face cât mai multe pentru oameni. Avem o comună cu oameni muncitori, care merită să aibă toate condiţiile necesare unui trai mai bun. De asemenea, am nevoie să pregătesc un tânăr care să rămână primar în locul meu. Să vedem ce se va întâmpla la alegerile din acest an, dar mă gândesc serios să instruiesc un tânăr pentru această funcţie, să-l învăţ să pună suflet în tot ceea ce face, în fiecare proiect, şi să conştientizeze că cea mai mare satisfacţie este mulţumirea comunităţii pe care o conduce. Chiar îmi doresc acest lucru.

Impact real: Ce i-ar mai trebui comunei pentru ca oamenii să fie mulţumiţi?
Gheorghe Drăghici: În primul rând, locuri de muncă. Mulţi dintre ei au plecat afară pentru a munci, iar când se vor întoarce nu vor avea un loc de muncă. Eu voi încerca să fac ceva în acest sens, dar să vedem cum vor mai fi vremurile. Asta îmi doresc cel mai mult pentru localitate, crearea de noi locuri de muncă. Sper că, o dată cu noile proiecte, să acoperim şi acest aspect.

Impact real: Consideraţi că un primar, după ce a ajuns în funcţie, nu ar mai trebui să „facă” politică, ci să îşi îndrepte atenţia din acel moment doar asupra comunităţii pe care o conduce?
Gheorghe Drăghici: Cred că toţi primarii ar îmbrăţişa această variantă, dacă, din momentul în care ar ajunge în funcţie, ar putea să facă doar administraţie locală, lăsând politica la o parte şi ocupându-se în acest fel mai mult de comunitate. Odată obţinută funcţia de primar, omul respectiv trebuie să îşi facă meseria de administrator al comunei, iar fondurile să i se atribuie după meritele lui în comunitatea respectivă, nu datorită partidului din care face parte.

Impact real: Sunteţi mulţumit de modul de evoluţie a proiectelor pentru care au fost alocate fonduri?
Gheorghe Drăghici: Da, sunt mulţumit. De asemenea, sunt conştient că fiecare cetăţean gândeşte în felul său, iar priorităţile lor poate nu sunt în aceeaşi ordine cu ale mele. Eu, întotdeauna, am încercat să împac pe toată lumea, atât tinerii, creându-le o bază sportivă şi susţinând financiar o echipă de fotbal, dar şi persoanele vârstnice, prin reabilitarea drumurilor, introducerea apei şi a canalizării. Sunt bătrâni care chiar au nevoie de aceste lucruri, deoarece le este foarte greu să se deplaseze, iar eu am ţinut cont mereu de acest lucru.

Impact real: De câte mandate aţi mai avea nevoie pentru a realiza ce v-aţi propus?
Gheorghe Drăghici: Mi-ar mai trebui multe, toată viaţa, dacă s-ar putea. Comuna poate beneficia de mult mai multe lucruri, iar noi trebuie să facem tot posibilul să mulţumim oamenii. Chiar mă gândesc serios să instruiesc un tânăr pentru această activitate de primar, care să pună suflet pentru comunitate şi care să fie suficient de abil pentru a continua ceea ce eu am realizat în comună.

Impact real: V-aţi gândit să treceţi vreodată de la actualul partid la altul?
Gheorghe Drăghici: De la început sunt în PSD, nu m-am mişcat de aici, nu mi-a plăcut lucrul acesta niciodată. De curând, în schimb, era cât pe ce să trec la UNPR. Am semnat adeziunea şi chiar i-am spus domnului Oprea că, dacă nu ne dau bani ca să motivăm oamenii, această hârtie nu are nici o valoare. I-am cerut 27 de miliarde şi i-am spus că, pentru mine, cei mai importanţi sunt cetăţenii. Dacă îmi dă bani, atunci o să mă duc în faţa oamenilor şi o să le spun de ce am luat această decizie, de a pleca la acest partid. Se pare că nu a funcţionat şi am rămas în PSD. Doar pentru comunitate aş trece la alt partid, nu pentru alte motive.

Impact real: Se poate trăi din salariul de primar?
Gheorghe Drăghici: Nu ştiu dacă se poate trăi din salariul de primar, cert este că eu nu trăiesc. Eu sunt de părere că, dacă îţi place să faci ceva, faci indiferent de bani. Eu nu pentru bani am venit în primărie. În timp, mi-am dezvoltat o afacere, am o fermă de tăuraşi, cu ajutorul căreia încerc să îmi asigur traiul zilnic, al meu şi al familiei mele. Pot spune, în schimb, că munca de primar nu este plătită: toată ziua suntem pe drumuri, uităm uneori că mai avem şi familie. În cazul meu este şi mai greu, deoarece, eu pun mult suflet, iar când ceva nu îmi iese mă consum foarte mult. Din această cauză m-am şi îmbolnăvit.

Impact real: Chiar dacă această întrebare este destul de subiectivă… cum credeţi că sunteţi perceput de cetăţeni?
Gheorghe Drăghici: Nu ştiu… pe om îl cunoşti după cum îţi da „bună ziua”. Pot, în schimb, să afirm că această percepţie este în procent de 80% favorabilă. Eu, tot timpul, am încercat să am o relaţie deschisă cu cetăţenii, după atâţia ani îi cunosc pe toţi, ştiu despre fiecare ce nemulţumiri are şi încerc, pe cât posibil, să fie cât mai mulţumiţi şi să aibă cât mai multe aici, în comună, deoarece ne aflam la jumătatea distanţei şi faţă de Drăgăşani, şi faţă de Râmnicu Vâlcea.

Impact real: Bănuiesc, pentru că aceasta este firea umană, că vă doriţi mai mult. Ne puteţi spune un proiect important, la care vă gândiţi acum?
Gheorghe Drăghici: Aş vrea să trec în etapa următoare acordarea de sprijin adecvat acelor oameni necăjiţi, cei care au într-adevăr nevoie de cineva care să-i ajute, de cineva cu care să se consulte în diverse probleme. De aceea îmi doresc şi finalizarea centrului pentru bătrâni. De asemenea, aş vrea să investesc foarte mult în sport, în cultură, în tineri. Îmi place mult să mă implic în tot ceea ce înseamnă activitatea dintr-o localitate: religioasă, culturală şi de asistenţă socială. Pot spune că sunt receptiv la nou, tot ce apare nou imediat mă gândesc cum să fac să îl pun în aplicare şi în localitatea Roeşti.

Impact real: Anul electoral 2012 va fi unul fără emoţii pentru dumneavoastră?
Gheorghe Drăghici: Va fi fără emoţii. Am trecut de stadiul la care să mai am emoţii. Eu sunt sigur că oamenii mă ştiu foarte bine şi, indiferent ce se va întâmpla, am încercat să fac tot ce am putut pentru comunitate.


Postaţi pe: FacebookScrieţi un comentariu

Copyright © 2012 Ultimele stiri – Impact Real. Toate drepturile revin.