Sunteţi aici: Pagina principală // Special

George Popolan: „Ma dedic intru totul primariei, pentru ca asteptarile oamenilor sunt mari”

După numai şase luni în fruntea administraţiei locale, George Popolan a reuşit să dea un nou contur investiţiilor în localitatea Dăeşti. Nevoile oamenilor reprezintă premisele după care se ghidează noul primar, iar atragerea de investitori şi crearea de noi locuri de muncă rămân principalele priorităţi ale sale. Ce a făcut înainte de a obţine fotoliul de primar, dar şi cum i-a schimbat viaţa această funcţie, aflăm în interviul de mai jos.

Impact real: Aţi reuşit să realizaţi ce v-aţi propus în primele şase luni de mandat?
George Popolan: A fost mai greu decât m-am aşteptat, având în vedere că am preluat o primărie în colaps, cu 7 miliarde de lei vechi datorie către diferite firme, majoritatea făcute în campania electorală, cu 15 zile înainte de ziua alegerilor, ceea ce nu mi s-a părut normal nici din partea firmelor respective, nici din partea fostului primar şi a aparatului administrativ de la vremea respectivă. Sunt mulţumit că 90% din acele datorii au fost achitate, iar cele trei ordonanţe de guvern care s-au dat ne-au ajutat foarte mult. Din cauza a doi constructori care nu au venit să discute cu noi şi care au fost reticenţi la discuţiile noastre ca ei să scape de datorii nu am reuşit în procent de 100% să achităm arieratele cu care am preluat primăria. Mă declar mulţumit, deoarece am făcut mai mult decât mi-am propus, şi cu bani puţini: am înfiinţat o firmă, am creat 15 locuri de muncă, lucrăm numai cu cetăţeni din localitate. Ei şi-au făcut treaba, 12 persoane au rămas şi în perioada de iarnă, iar cu aceştia, la începutul anului, ne-am apucat de curăţirea izlazurilor. Acum ne-am oprit pentru că a nins, dar avem lucrări de interior. Ne-am cumpărat buldo-excavator, de care aveam atâta nevoie, pe care l-am folosit la deszăpeziri. Chiar dacă vremurile sunt aşa cum sunt, aşteptăm bugetul, pentru a face cât mai multe şi anul acesta.

Impact real: Ce aţi făcut înainte de a fi primar? Cât din experienţa anterioară v-a ajutat în această nouă postură?
George Popolan: Dacă nu făceam activitatea pe care am desfăşurat-o înainte să ajung primar îmi era foarte greu acum. Am două firme, una de construcţii şi una de transport. Construcţii am făcut şi în străinătate, unde am lucrat doi ani. Dacă nu aveam această experienţă din domeniul privat, să ştiţi că este foarte greu să faci administraţie publică. Degeaba sunt economist de profesie şi am masterat în administraţie publică, până nu faci cu adevărat ceva practic este foarte greu. Pot afirma că m-a ajutat în procent de 80% această experienţă. Ştiam despre ce este vorba, ştiam foarte bine ce trebuie să fac, ştiu în continuare, dar trebuie să ai grijă de banii instituţiei ca şi de banii tăi. Atâta timp cât eşti coordonator de credite, trebuie să ştii să administrezi banii. Eu negociez foarte mult cu orice constructor care vine. Dacă este nevoie, negociez chiar şi pentru un scaun. Experienţa din privat te ajută foarte mult: dacă nu ai o astfel de experienţă, cred că te descurci mult mai greu. Eu cred că cine vine într-o instituţie publică trebuie să facă tot ceea ce îi stă în putinţă pentru unitatea respectivă.

Impact real: Ce ar mai fi de făcut pentru infrastructura rutieră din comuna Dăeşti?
George Popolan: Am mai avea de asfaltat drumurile de tarla, drumuri în extravilan, pentru care am semnat contractul, s-a terminat deja licitaţia şi pe 1 martie voi da ordinul de începere a lucrărilor. Acolo sunt 5,5 kilometri de drum asfaltat în extravilan şi, în paralel, sperăm că vom începe şi cu celelalte asfaltări, pentru că, altfel, cetăţenii nu vor vedea foarte bine aceste lucruri, pentru că vom asfalta drumurile în extravilan şi nu ne vom ocupa şi de cele unde sunt foarte multe gospodării.

Impact real: Pentru accesarea fondurilor europene, aveţi în momentul de faţă, la primărie, specialişti pregătiţi să scrie asemenea proiecte sau lucraţi cu firme de consultanţă?
George Popolan: Am nevoie de cel puţin două persoane pe care trebuie să le angajez, pentru a fi sigur că vom accesa în 2014-2020 foarte multe proiecte europene, deoarece acestea vor fi viitorul. Proiecte guvernamentale nu vor mai fi sau, dacă totuşi vor veni, vor avea destinaţii precise. Nu vreau neapărat să cerşesc, dar, dacă este nevoie, o voi face pentru cetăţeni, pentru acest lucru mă aflu aici. Mai degrabă aş dori să depun proiecte europene, să mă ocup ca acestea să primească un punctaj cât mai bun şi să fie eligibile, pentru a intra la finanţare.

Impact real: Cum v-a influenţat viaţa această funcţie?
George Popolan: Destul de mult. Dacă nu aş avea înţelegerea familiei, aş avea mari probleme, pentru că plec dimineaţa de acasă şi vin noaptea. Familia mea ştie că, o dată ce m-am implicat în acest lucru, am făcut-o doar pentru cetăţeni şi mă voi dedica lor în următorii patru ani. Am lăsat şi afacerile de-o parte, dar am pe cineva care mă ajută foarte mult, pe de o parte tatăl meu, iar pe de altă parte, doi prieteni, iar eu, din spate, îi sprijin cu ce pot. M-am dedicat întru totul primăriei, pentru că, dacă vrei să faci din toate câte puţin, nu prea reuşeşti duci un lucru bun până la capăt. La ceea ce am găsit este foarte mult de muncă, aşteptările oamenilor sunt foarte mari şi este foarte greu să-i mulţumeşti pe toţi.

Impact real: Este plătită munca de primar?
George Popolan: Nu, am un salariu de 1.700 de lei. Deşi am maşină la primărie, aceasta este folosită de toţi în afară de mine, combustibilul şi câteva lucruri sunt tot din salariul de primar. Nu este o problemă, am intrat în acest lucru şi ştiam care este salariul; nu am venit la primărie pentru bani, ci am intrat pentru ca, în patru ani, să arăt că se poate face administraţie publică şi altfel, prin a negocia şi prin a discuta cu oamenii. La fiecare şedinţă de Consiliu Local, primul punct al ordinii de zi îl reprezintă o informare privind activitatea desfăşurată de mine de la şedinţa precedentă şi până atunci. Eu mi-am dorit transparenţă, există multe discuţii pe seama acestui punct, iar consilierii îmi pun întrebări tot timpul, deşi din partea a doi dintre aceştia am mereu întrebări reticente, deoarece nu le convine ca lucrurile să meargă.

Impact real: Care este colaborarea cu cei din Consiliul Local?
George Popolan: În mod special, vreau să-i mulţumesc viceprimarului pentru relaţia foarte bună pe care o avem, atât între noi, cât şi cu aparatul din primărie, şi pentru faptul că ne împărţim foarte bine atribuţiile. Este greu în doi, dar singur nu ştiu ce aş putea să fac. Ne completăm reciproc şi este foarte bine că am creat această echipă dinainte, am ştiut că suntem compatibili, iar orice discuţie între noi este transparentă, deoarece am venit în primărie pentru a se vedea ceva în urma noastră, nu pentru alte motive, speculate de anumite persoane. Am fost reclamat peste tot de fostul primar, şi pe această cale aş dori să-l rog să înceteze cu aceste lucruri, pentru că nu îmi va distrage atenţia de la proiectele pe care eu doresc să le fac. Am fost reclamat, deşi ştie ce a lăsat aici. La rândul meu, aş putea să-l reclam şi eu. Am o vârstă mai mică decât a dânsului, dar, dacă voi fi nevoit, îl voi reclama şi eu. Reclamaţiile sunt diverse, iar singurul scop este de a mă ţine departe de lucrurile de aici, cum m-a ţinut şi când am fost viceprimar. Nici acum nu s-au terminat două dintre cele şase procese pe care mi le-a intentat împreună cu Ionescu, fostul viceprimar, şi cu fosta secretară, Nicoleta Săndulescu. Aş dori să ştie că nu mă vor distrage de la ceea ce am de făcut, acesta este scopul. Să sperăm că îşi va da seama că s-a terminat, că au pierdut. Îl priveşte doar pe dânsul ce va face mai departe, dar pe noi să ne lase să ne facem treaba. Îi răspund şi prin hârtii, şi verbal dacă doreşte la orice întrebare, aşa cum procedez şi în şedinţe. Deşi mă plimbasem pe la Craiova pentru reclamaţiile dânsului, în aceeaşi zi am avut o şedinţă de Consiliu Local, iar eu m-am purtat cu dumnealui ca şi cum nu s-ar fi întâmplat nimic. Îmi place să fiu elegant şi să-i arăt omului că sunt deschis, dar m-am convins că nu am cu cine, pentru că, la numai patru zile, m-am dus la Bucureşti, pentru o altă reclamaţie, deci nu a înţeles din discuţia purtată absolut nimic. Sunt hotărât să merg totuşi mai departe, dacă nu încetează cu aceste lucruri, pentru că am altceva mai bun de făcut decât să dau cu subsemnatul pe la instituţiile statului, să pierd vremea în loc să fac ceva pentru comunitate.

Impact real: Aţi reuşit să vă formaţi o echipă?
George Popolan: Am reuşit, mai sunt mici lacune, dar le vom rezolva, vom reuşi până la urmă. Atmosfera din primărie este diferită acum, nu mai este încordată. Mai existau probleme şi între angajaţi, dar au început să şi le rezolve şi sperăm că totul va fi bine.

Impact real: Aveţi terenuri de concesionat, în cazul în care vor mai veni investitori?
George Popolan: Nu avem, dar vom găsi soluţii: eu îi aştept să vină şi vom încerca să găsim o variantă. Principala condiţie a mea, ca primar, este crearea de locuri de muncă, iar acestea să fie pentru cetăţenii din localitate.

Impact real: Care este cea mai arzătoare problemă, în momentul de faţă, pe care trebuie să o rezolvaţi pentru comuna Dăeşti?
George Popolan: Toate sunt arzătoare, dar, în primul rând, avem probleme cu infrastructura rutieră. Dacă reuşesc să asfaltez tot ce mi-am propus, aş fi foarte mulţumit.


Postaţi pe: FacebookScrieţi un comentariu

Copyright © 2012 Ultimele stiri – Impact Real. Toate drepturile revin.