Sunteţi aici: Pagina principală // Special

Gabriel Tolea: Nu pot sa ma plang ca am preluat o mostenire grea

Primarul localităţii Mălaia, liberalul Gabriel Ţolea a acordat un interviu cititorilor Impact real în care a prezentat proiectele pe care şi-a propus să le implementeze în localitate, în următorii patru ani. Ce greutăţi a întâmpinat în cele cinci luni din primul an de mandat, cine este viceprimarul localităţii, care este în prezent situaţia sutelor de hectare de goluri alpine pentru care se judecă în instanţă, dar şi ce planuri are pentru dezvoltarea turistică a localităţii, aflăm în rândurile de mai jos.

 

Impact real: Au trecut cinci luni din primul an de mandat. Cum a fost perioada aceasta, ţinând cont că aţi avut probleme cu numirea viceprimarului?

Gabriel Ţolea: Primăria este altfel decât o vedeam eu din exterior, şi spun asta deoarece am avut şi o pierdere, prin faptul că nu am continuat să fiu consilier local întreg mandatul. Am activat în acest post timp de numai şase luni în mandatul din 2004, după care mi-am dat demisia pentru că nu puteam să ajung la şedinţele de Consiliul Local deoarece serviciul nu-mi permitea, iar asta s-a simţit. În condiţiile în care vii dintr-un sector total diferit, este normal să nu cunoşti toate lucrurile în administraţie. Nu vezi din exterior cum stau lucrurile în interior. Dacă aş fi avut măcar un mandat de consilier consider că mi-ar fi fost mult mai uşor, fiindcă aş fi ştiut ideea pe care s-a mers în administraţia anterioară, pentru a avea continuitate în dezvoltarea localităţii. În situaţia aceasta, ar fi trebuit să văd unde ne situăm din punct de vedere investiţional, şi abia apoi să ne căutăm drumul spre rezolvarea problemelor din localitate.

 

Impact real: Vă gândiţi să faceţi un audit, după ce aţi preluat primăria?

Gabriel Ţolea: Nu mă gândesc la audit. Am o relaţie de prietenie cu fostul primar şi aşa îmi doresc să rămână. Pasul de la silvicultura la administraţie nu este uşor, pentru că totul este diferit aici, dar am rămas plăcut surprins de personalul din primărie, de comportamentul şi de receptivitatea lor. Chiar în prima zi am avut o discuţie cu ei şi le-am transmis ce vreau de la dumnealor şi sunt convins că lucrurile vor decurge normal, astfel încât cetăţenii să fie mulţumiţi de activitatea noastră. În ceea ce priveşte partea de audit, săptămâna trecută am avut un control al Curţii de Conturi care a verificat totul. Financiar suntem pe plus, singurele datorii pe care le avem sunt un cont bancar în urma achiziţiei unui buldoescavator, aceasta fiind o datorie justificată. În rest nu pot să mă plâng că am preluat o moştenire grea.

 

Impact real: Pentru că nu aveţi majoritatea în Consiliul Local, aţi întâmpinat opoziţie din partea consilierilor locali, în cele cinci luni de mandat, de până acum?

Gabriel Ţolea: Chiar dacă au fost discuţii contradictorii, nu au existat voturi împotrivă şi nici vreun proiect care să nu treacă. Până la urmă politica în administraţie pentru mine are doar culoare. În primărie cu toţii ar trebui să ne dăm mâna şi să facem politica potrivită pentru comuna noastră.

 

Impact real: Din ce partid este viceprimarul, şi care este relaţia primar-viceprimar?

Gabriel Ţolea: Petrică Plăviţu este viceprimar şi este social-democrat. Nu mă deranjează culoarea politică şi, mai mult, pot să spun numai cuvinte de laudă la adresa lui. Mă completează foarte bine şi consider că facem o echipă foarte bună, datorită faptului că ne înţelegem bine. Pe partea sistemului de apă, de fiecare dată când se ivesc probleme el este cel care le rezolvă.

 

Impact real: Ce alte proiecte vă doriţi, pentru dezvoltarea infrastructurii educaţionale?

Gabriel Ţolea: Numărul copiilor este într-o scădere dramatică. În Malaia învaţă aproximativ 190 de copii. Avem o singură şcoală la Malaia, cu program normal, unde învaţă elevi începând de la clasa pregătitoare până la clasa a VIII-a şi o grădiniţă, iar în satele Ciunget şi Sălişte avem doar grădiniţe cu câte o singură grupă de grădinari. Cea mai afectată grădiniţă este cea din satul Sălişte, însă voi ţine cât voi putea să nu pun lacătul pe poarta niciunei şcoli, pentru că nu sunt de acord cu transportul copiilor sub patru ani cu microbuzul şcolar. Locaţiile sunt modernizate şi au autorizaţie de funcţionare, nu am ce reproşa în sensul acesta, iar eu, în aceste luni, am dat atenţie într-un mod special copiilor şi cadrelor din învăţământ. La deschiderea anului şcolar, directorul şcolii, Bogdan Adrian a ţinut să îmi mulţumească pentru sprijinul pe care l-am dat învăţământului din localitate în acest timp, destul de scurt. A fost un moment deosebit, dar şi o onoare să pot contribui, din poziţia pe care o am, la educaţia copiilor noştri. Cu ocazia sărbătorilor de iarnă voi continua tradiţia, iar Moş Crăciun va veni pentru toţi copiii din Malaia pe data de 22 decembrie. Va fi un prilej de mare sărbătoare iar serbarea va fi televizată, fiindcă la Malaia primim aceste sărbători cu mare sfinţenie în fiecare an, iar copiii fac adevărate spectacole.

 

Impact real: Spuneaţi că vă gândiţi la un proiect pentru regularizarea torenţilor. Aţi făcut ceva în acest sens?

Gabriel Ţolea În zona noastră sunt foarte mulţi torenţi care, de fiecare dată ne-au creat probleme. Lucrările de corectarea a torenţilor care s-au făcut până acum sunt executate de Romsilva. În prezent torenţii din zona noastră sunt în patrimoniul Romsilva, dar există cadrul legal pentru a trece aceste parcele de teren în patrimoniul public al administraţiei locale, printr-o Hotărâre de Guvern. Anterior s-au mai făcut aceste demersuri, însă, din diverse motive, undeva s-au împotmolit. Am fost la preşedintele Consiliului Judeţean, Constantin Rădulescu şi, împreună, am făcut adresă către Ministerul Dezvoltării. Reprezentanţii ministerului ne-au spus să facem intabularea tuturor torenţilor din zonă, intabulare care s-a executat, şi pe care o vom trimite în cel mai scurt timp la minister, iar cel târziu în primăvară anului viitor se va emite Hotărârea de Guvern în vederea trecerii în patrimoniul primăriei a tuturor torenţilor, după care vom întocmi documentaţia proiectului în vederea regularizării torenţilor. Acesta este cel mai important proiect, deoarece asigură protejarea terenurilor din fondul forestier împotriva eroziunii şi a altor fenomene de degradare prin executarea lucrărilor de corectare a torenţilor. Aceste lucrări asigură protecţia acumulărilor de apă, a localităţii, a infrastructurii de transport rutier, prin consolidarea malurilor şi a versanţilor în bazinul hidrografic din zonă. Totodată, se diminuează riscul producerii inundaţiilor.

 

Impact real: Ce proiecte vă mai doriţi să accesaţi, pentru dezvoltarea localităţii?

Gabriel Ţolea: Infrastructura este deficitară, şi aici avem probleme cu drumurile forestiere. Şi acestea pot trece din patrimoniul Romsilva în patrimoniul primăriei. În zonă toate suprafeţele sunt retrocedate către obşti, care nu mai au nici un metru pătrat de fond forestier, însă drumurile sunt încă în proprietatea lor, în condiţiile în care nu au nici un interes pentru modernizarea drumurilor respective. Există varianta de a le trece în patrimoniul primăriei şi eu pot da apoi în concesiune către obşti pentru a le întreţine doar o parte din drumuri, iar o altă parte, care mă interesează în mod direct, adică drumurile din Bucureasa şi Valea Mălăii, unde sunt şi pensiuni, să rămână în administrarea primăriei. Vorbind în ansamblu ne dorim multe, mai puţin asfaltarea drumurilor comunale, pe care le vom lăsa de-o parte pentru că, în opinia mea, dacă aş fi legiuitor, nu aş aproba proiecte de asfaltare acolo unde nu este apă şi canalizare. Mi se pare normal ca întâi să ai toate utilităţile şi abia apoi să asfaltezi. În cazul nostru voi încerca, cu bani din bugetul local, să intervenim la două uliţe cu beton pe calea de rulare, adică exact pe unde trec roţile maşinilor. În felul acesta ieşim mult mai ieftin şi, atunci când vom face lucrările de apă şi canalizare se va interveni ori printre aceste fâşii sau pe lateral. Este puţin mai scump decât prin pietruire, dar măcar nu este o lucrare făcută în zadar.

 


Postaţi pe: Facebook



Scrieţi un comentariu

Copyright © 2012 Ultimele stiri – Impact Real. Toate drepturile revin.