Sunteţi aici: Pagina principală // Special

Gabriel Nastasescu: La baza partiei nu se va construi nimic, nu vreau sa vad Ranca la Obarsia Lotrului

Primarul localităţii Voineasa, Gabriel Năstăsescu a acordat un interviu cititorilor Impact real în care a prezentat proiectele pe care şi-a propus să le implementeze în localitate, în următoarea perioadă. Care este gradul de ocupare al staţiunii în această perioadă, cum va arăta zona Obârşia-Lotrului o dată cu finalizarea pârtiei de schi, dar şi ce alte proiecte europene intenţionează să acceseze pentru dezvoltarea staţiunii, aflăm în rândurile de mai jos.

 

Impact real: Proprietarii de pensiuni din zonă v-au adus critici că nu aţi deschis pârtia de schi în preajma sărbătorilor de iarnă. Care a fost motivul?
Gabriel Năstăsescu: Este adevărat că am primit multe critici în luna decembrie, însă trebuie precizat faptul că şi acum dacă te duci în golul alpin, nu este zăpadă. Nu este uşor să faci atâta zăpadă artificială pe pârtie, care este foarte lungă, dar şi lată. Nici timpul nu ne-a fost favorabil. Atunci când a nins foarte mult în zonă, sus, în vârf a fost viscol, toată zăpada de pe golul alpin a fost viscolită şi băgată în groapa pe care o traversezi de la intermediar până la 2.000 de metri. Tunurile făceau zăpadă, dar viscolul o ducea pe toată în pădure. Dacă nu doream să dăm drumul la pârtie nu ne apucam, au muncit oamenii o săptămână pentru a reuşi acest lucru.

 

Impact real: Care este gradul de ocupare al pensiunilor, în acest moment?
Gabriel Năstăsescu: Dacă vă uitaţi pe portalul turistinfo veţi găsi 57 de pensiuni în zonă cu un grad de ocupare între 70 şi 80%. Mulţi turişti au contramandat sejurul, nu au vrut să mai meargă la schi la Voineasa, ci au preferat să meargă la miting, în Bucureşti. Toată luna ianuarie a fost foarte bine, şi acum este, mulţi turişti vin cu autocarele de la Bucureşti, în weekend vin cel puţin 3 autocare, plus microbuze sau maşini personale.

 

Impact real: Au început să apară construcţii în zona pârtiei. În viitor pot apărea şi pensiuni?
Gabriel Năstăsescu: La baza pârtiei nu se va construi nimic, cel puţin nu cât timp voi fi eu la primărie. Încercăm să introducem terenul în intravilan acolo. Este nevoie să construim în zonă, nu neapărat pentru locuri de cazare, ci pentru restaurante sau puncte comerciale. Motivul pentru care eu nu doresc să apară pensiuni în zona pârtiei este faptul că nu există apă şi canalizare, iar deşeurile vor polua zona? La pârtie, investiţiile pentru utilităţi au costat enorm. În plus, s-ar aglomera foarte tare zona pârtiei. Este adevărat că a început să apară o construcţie, doua, dar situaţia lor va fi dificilă, în momentul în care se va face recepţia lucrării şi vor trebui să ia aviz de mediu.

 

Impact real: Cei care vor construi în zona Obârşia Lotrului vor trebui să respecte o arhitectură a zonei?
Gabriel Năstăsescu: Există anumite criterii care trebuie respectate, stabilite prin Planul Urbanistic General. La ora actuală, autorizaţiile se dau de la Consiliul Judeţean, ca şi certificatele de urbanism, noi nu vedem proiectele. Noi nu avem arhitect la primărie şi, din această cauză, avem încheiat un protocol cu Consiliul Judeţean şi acolo aprobă arhitectul-sef, însă, după planul urbanistic general cel vechi. Pentru cel nou abia acum se întocmeşte documentaţia, anul acesta sperăm că va fi gata. Nu se vor face construcţii haotice acolo, asta vă garantez, nu veţi vedea blocuri de 20 etaje. Cei care construiesc vin să ia avize de la noi, şi am observat că nu au mai mult de 4-5 camere, o singură pensiune are în jur de 17 camere, care se va construi în faţa pensiunii Bradu. La fel şi domnul Bâca va face o construcţie tot acolo, care va avea 24 de camere, o construcţie elaborată de mai mult timp, şi care va începe în primăvară. Dar, de acum înainte, eu am luat nişte modele de piloni pe care doresc să le văd în zonă. Au la bază lemn, piatră, au acoperişul din şarpantă şi nu au mai mult de trei nivele. Sunt cu capacitate destul de mare, ajung şi la 20 de camere, dar arată într-un anumit fel. La o lotizare de 1.000 de metri pătraţi, nu vor fi decât 300-400 de metri pătraţi construiţi. Ce s-a construit la Obârşie până acum este de bun gust. În noul PUG dorim să mai introducem anumite zone în intravilan la Obârşia Lotrului. Oamenii sunt interesaţi să mai construiască, toată situaţia va dura până în luna mai. Nici la pârtie nu este nimeni împotrivă să se construiască, dar nu pe marginea pârtiei, că nu o să facem ţigănia de la Straja, unde toate magherniţele sunt pe marginea pârtiei. Eu nu vreau să văd Rânca în Obârşia Lotrului.

 

Impact real: Ce proiecte doriţi să realizaţi anul acesta, din bugetul local?
Gabriel Năstăsescu: Bugetul local este foarte mic, în jur de 6 miliarde de lei vechi. Nu putem să facem investiţii de mare anvergură cu aceşti bani. Mi-am produs, în primul rând, să realizez terenul de sport din curtea şcolii, apoi să încercăm să achiziţionăm terenul mare şi, ulterior, să înfiinţăm echipa de fotbal a localităţii. Este o dorinţă a mea, şi o promisiune făcută cetăţenilor. Aşteptăm să treacă bugetul, să vedem ce bani primim şi ce posibilităţi avem pentru investiţii. Mai mult, începând cu anul acesta intenţionez să organizez şi o zi a localităţii, care va fi undeva prin luna august.

 

Impact real: Pe fonduri guvernamentale ce proiecte intenţionaţi să implementaţi?
Gabriel Năstăsescu: Mai am de dus încă trei proiecte, dar după finalizarea bugetului. Avem proiecte de asfaltare a drumurilor, de construire a unui pod şi extinderea căminului cultural. Văd că acum şi Consiliul Judeţean ne cere o situaţie, în ceea ce priveşte drumurile comunale. Noi ne vom rezuma doar de cele de interes local. Totodată, mai avem de continuat proiectul pe O.G. 28, un proiect care are termen de finalizare în luna noiembrie. Este vorba de asfaltarea a 3.5 kilometri de drumuri comunale. Nu ar mai fi mult de realizat, dar, deocamdată, vremea nu ne permite să reluăm lucrările.
Impact real: Ar mai fi nevoie de extinderi şi pentru sistemul de apă şi canalizare, pe raza localităţii?
Gabriel Năstăsescu: Alimentare cu apă avem în procent de 90%. Ar mai fi nevoie de extinderi pentru canalizare. Localnicii beneficiază de canalizare în proporţie de 80%, dar multe dintre gospodării nu se pot încadra la canalizare pentru că sunt sub nivel şi nu se pot racorda. Vom vedea ce soluţii găsim. Eu le-am sugerat nişte idei, dar mi s-a spus că nu prea se poate realiza în felul prezentat de mine. Nu mi se pare normal nici să fie sparte drumurile pe care noi le asfaltăm, atâta timp cât apa vine prin cădere. O altă variantă ar fi fost ca lucrările să se facă de-a lungul pârâului Lotru, dar ni s-a spus că nu se poate, că nu se pot face decât pe drumuri.

 

Impact real: Sunteţi mulţumit de cât aţi reuşit să realizaţi în localitate, în această perioadă de mandat?
Gabriel Năstăsescu: Sunt mulţumit, dar întotdeauna este loc de mai bine. Aş vrea să fac multe lucruri, localitatea are nevoie de multe investiţii, dar nu sunt bani. Vom încerca să accesăm cât mai multe proiecte cu fondurile externe, iar, dacă vom reuşi să finalizăm pârtia de schi anul acesta, va fi o mare realizare. Imposibil de realizat nu este nimic, cu încredere, voinţa şi răbdare orice se poate realiza.

 

Impact real: Consiliul Judeţean este un colaborator bun pentru administraţia locală din Voineasa?
Gabriel Năstăsescu: Avem o relaţie foarte bună cu Consiliul Judeţean şi sunt convins că aşa va rămâne. Am primit sprijin şi anul trecut, la rectificarea bugetară, şi sunt încrezător că vom primi sprijin de fiecare dată când vom avea nevoie.


Postaţi pe: Facebook



Scrieţi un comentariu

Copyright © 2012 Ultimele stiri – Impact Real. Toate drepturile revin.