Întinsă pe 64 de kilometri pătraţi şi cu o populaţie de 5.700 de locuitori, comuna Frânceşti este a doua comună ca populaţie din judeţul Vâlcea. Principalele atracţii turistice sunt reprezentate de două mânăstiri: Mânăstirea Dintr-un Lemn şi Mânăstirea Surpatele. Comuna are nouă sate: Frânceşti, Băluţoaia, Coşani, Dezrobiţi, Genuneni, Mănăileşti, Moşteni, Surpatele şi Viişoara. Comuna Frânceşti a fost vitregită de-a lungul timpului de numeroase proiecte din lipsă de interes din partea administraţiei locale. Primarii care s-au perindat la conducerea comunei în ultimii douăzeci de ani nu au reuşit să acceseze proiecte europene sau guvernamentale prin care să dea o nouă înfăţişare localităţii. Deşi este o localitate considerată de interes turistic, datorită celor două mânăstiri, serviciile complementare pe care le oferă această localitate lasă de dorit. Localnicii nu au apă, canalizare şi nici măcar drumuri asfaltate cu care să se poată lăuda.
Alimentarea cu apă, un proiect eşuat
Lipsa de interes a administraţiei locale şi o decizie neinspirată în privinţa modului de finanţare al unui proiect de alimentare cu apă, amplifică zi de zi suferinţa populaţiei din Frânceşti, care nu beneficiază de nici măcar un metru de alimentare cu apă, după 20 ani de la implementare. Astfel, pentru un proiect eşuat s-au cheltuit aproximativ două miliarde de lei vechi, bani din bugetul local. Totuşi, proiectul de alimentare cu apă ar putea fi reluat prin fonduri guvernamentale şi şapte sate din nouă, câte are comuna ar putea beneficia în următorii ani de apă curentă.
Alimentarea cu apă a comunei Frânceşti a început în anul 1994, din fondurile prevăzute în bugetul local. În aproape 20 de ani, lucrarea a fost atacată în procent de 60% în toată comuna, dar în satele Surpatele şi Dezrobiţi lucrările au fost aproape de finalizare. Lucrarea nu a fost integrată pe nici un program de finanţare guvernamentală, cum ar fi H.G. 577/1997, care îşi propunea introducerea sistemelor centralizate de alimentare cu apă, în vederea asigurării de apă potabilă pentru aproximativ 2,5 milioane de locuitori din circa 30% dintre satele României, sau Ordonanţa 7/2006 sau chiar pe Măsura 3.2.2., prin care se putea obţine o finanţare de la Uniunea Europeană.
Problema finanţării a fost ridicată de Ion Troculescu, actualul primar, care şi-a dorit finalizarea lucrărilor începute în comună acum aproape 20 de ani. În urma discuţiilor purtate atât cu deputatul Aurel Vlădoiu, cât şi cu preşedintele Consiliului Judeţean Vâlcea, Ion Cîlea, pentru finalizarea alimentării cu apă măcar în cele două sate în care alimentarea cu apă la momentul respectiv era aproape de finalizare era necesară o sumă de bani, dar şi o expertiză făcută la faţa locului. Chiar dacă la Ministerul Dezvoltării se reuşise găsirea finanţării pentru continuarea lucrărilor, mai era nevoie şi de această expertiză de teren, care să confirme că lucrarea poate fi dusă la finalizare, având în vedere că vechimea conductelor este de aproape 20 de ani.
Expertiza tehnică arată că proiectul nu mai poate fi salvat
Primarul din Frânceşti, Ion Troculescu, susţine că expertiza tehnică a arătat faptul că lucrarea veche nu mai poate fi continuată, din pricina deteriorării investiţiei. Din câte am înţeles, nu mai este nimic bun, nu se pot refolosi instalaţiile vechi. Puţurile sunt din 1994, sunt tubate pe oţel şi nu rezistă. Au aproape 20 de ani şi deja ţevile se corodează. Bazinele erau începute, dar nu sunt de viitor. Nu mai au garanţie, sunt fisurate deja şi au o vechime foarte mare”, spune primarul Ion Troculescu. Pentru primarul din Frânceşti, noua lucrare are avantaje multiple din punct de vedere al costurilor: „Nu se mai fac bazine la Frânceşti, nu se mai fac bazine la Coşani cu repompare. Acum, bazinele se fac sus, unde va veni apa prin cădere şi, pe lângă bazinele respective, acolo se mai construiesc două sau trei puţuri. Dacă prindem debitul de 12 litri pe secundă pentru un puţ este excelent”, susţine Ion Troculescu.
Două milioane de euro vor fi cheltuiţi pentru alimentarea cu apă din Frânceşti
Potrivit spuselor primarului, totul este pregătit pentru ca noul proiect de alimentare cu apă a comunei Frânceşti să debuteze: „Am făcut expertiza şi este totul în regulă, dăm drumul la alimentarea cu apă. O vom pune la pachet pentru licitaţie, pentru că avem totul pregătit, inclusiv devizul general. În scurt timp vom scoate lucrarea la licitaţie şi, dacă nu vom avea contestaţii, sperăm ca în septembrie să putem demara lucrările”, a mai spus Troculescu.
Proiectul alimentării cu apă a fost prins acum pe H.G. 577/1997 la Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului, iar proiectantul va fi Apavil SA. Proiectul cuprinde alimentarea cu apă în şapte dintre cele nouă sate, câte are comuna Frânceşti, urmând ca primarul să facă o extindere şi pentru celelalte două sate. Valoarea proiectului este de 74 de miliarde de lei vechi şi se întinde pe o distanţă de 32 de kilometri.
Drumuri asfaltate pe jumătate, din bugetul local
• În 2012, Primăria Frânceşti datora firmei Strabag peste 11 miliarde de lei vechi pentru o asfaltare de 1,5 kilometri, prevăzută din fonduri locale.
În privinţa drumurilor care străbat comuna Frânceşti situaţia nu este deloc îmbucurătoare. Fostul primar din legislatura 2008-2012 a început un proiect de asfaltare a unui drum comunal cu bani de la bugetul local, deşi exista Ordonanţa 7, care ar fi putut primi spre finanţare un proiect de asfaltare a unui drum care însuma trei kilometri, aşa cum este cazul drumului despre care vorbim. Pentru doar jumătate din acest drum, administraţia locală înregistra datorii de 11 miliarde de lei vechi către firma Strabag. În consecinţă, lucrările au fost sistate, urmând a se obţine bani din diferite fonduri atrase pentru achitarea lucrării. Cele trei ordonanţe pentru plata arieratelor date de Guvernul Ponta în ultimul an l-au scos din impas pe primarul Troculescu, care a achitat datoria pe care o avea firmei care a efectuat lucrările: „Am avut în 2009 un proiect de trei kilometri de asfalt, am realizat 1,6 kilometri şi la un tronson de 700 de metri este turnat şi stratul al doilea, iar la restul numai un strat. Am avut destule datorii la firma Strabag 11 miliarde, mai avem circa 500 de milioane către alte firme. Săptămâna aceasta vom rezolva problema arieratelor şi dăm în continuare liber la lucrări, la rigole. Proiectul a fost prins la momentul respectiv în bugetul local, dar nu a fost o decizie tocmai inspirată”, a precizat noul primar Troculescu. Continuarea lucrărilor pentru cealaltă jumătate de drum vor fi continuate datorită unui proiect depus pe Ordonanţa 28/2013, proiect declarat eligibil, urmând să primească şi finanţare. Primarul susţine că nu se va opri aici cu modernizarea drumurilor, care au fost neglijate în ultimii 20 de ani la Frânceşti: „Continuarea proiectului l-am prins acum noi pe Ordonanţa 28/2013. Mai avem un studiu de fezabilitate care cuprinde încă şapte kilometri de drumuri”, a completat primarul.
Alimentarea cu apă întârzie asfaltările în comună
Faptul că proiectul de alimentare cu apă nu a fost demarat şi ţine blocată investiţia în ceea ce priveşte infrastructura rutieră. Deşi este pregătit pentru asfaltarea drumului de la Surupate, această lucrare va trebui să mai aştepte, deoarece primarul şi-a propus mai întâi introducerea alimentării cu apă, pentru a nu fi nevoit să dărâme asfaltul ulterior: „Problema este că mai avem un kilometru de asfalt, care trebuie turnat în zona Surupatele dar nu ne putem apuca de lucrare, deoarece acea zonă este chiar cea de unde începe alimentarea cu apă. Aştept cu nerăbdare să demarăm lucrarea de alimentare cu apă şi să nu mai spargem apoi asfaltul. Ne vom înţelege cu firma, facem acte adiţionale dacă este nevoie, dar vreau întâi să introducem alimentarea cu apă în zona aceea”, intenţionează Ion Troculescu. Valoarea proiectului pentru cei trei kilometri de asfalt este de 24 de miliarde de lei vechi, fiind prevăzute inclusiv rigole.