Din 2008, de când a câştigat pentru prima oară Primăria comunei Slătioara, Cristian Sorin Romcescu s-a remarcat prin faptul că, hotărât să acceseze fonduri europene, a reuşit să câştige respectul consătenilor. Prin realizările din timpul mandatului său se justifică aprecierea ca fiind „unul dintre cei mai activi primari din judeţ”, după un singur mandat. Întreprinzător din fire, primarul Romcescu susţine că oamenii săi din localitate merită să beneficieze de toate condiţiile necesare pentru a uşura nivelul de trai şi spune că nu poate pleca de la cârma localităţii fără să depună toate eforturile în acest sens.
Prim-gospodarul din Slătioara a dorit să demonstreze că se poate face ceva bun pentru comuna Slătioara, indiferent de culoarea politică. Şi chiar dacă partidul din care face parte a fost în opoziţie în ultimii patru ani, localitatea a căpătat o altă înfăţişare. Tot ceea ce a realizat în comuna pe care o conduce s-a datorat echipei din Primărie, fără de care obiectivele propuse nu ar fi putut lua contur, dar şi datorită sprijinului financiar primit de la Consiliul Judeţean: „Toate aceste reuşite au fost posibile prin efort financiar local, conjugat cu sprijin financiar din partea Consiliului Judeţean Vâlcea, dar mai ales prin atragerea de fonduri europene prin accesarea unor proiecte. Acest lucru a fost posibil doar printr-o concentrare de efort în această direcţie a mea, în calitate de primar, a unor funcţionari publici din partea Primăriei şi a Consiliului Local. Munca în echipă a dat rezultate bune la nivelul administraţiei locale.”, a precizat primarul Sorin Romcescu.
Viceprimar în perioada 2004-2008, primarul Romcescu îşi cunoaşte comuna „ca-n palmă” şi a ştiut mereu care sunt necesităţile oamenilor. Încă de când a venit în funcţie şi-a concentrat atenţia pe infrastructura rutieră, deoarece drumurile necesită cei mai mulţi bani. A implementat proiecte şi astfel a reuşit să schimbe faţa localităţii într-o perioadă foarte scurtă, pe parcursul unui singur mandat.
Proiect de 2,5 milioane de euro
Proiectul integrat pe Măsura 3.2.2, în valoare de 2,5 milioane de euro, reprezintă una dintre marile realizări ale primarului din Slătioara. „Am alergat foarte mult pentru acest proiect. Practic, îl visam şi noaptea şi vă spun sincer că nu a fost vorba de 20-30 de pagini, ci de vreo câteva sute. În plus, pot să vă spun, cu mâna pe inimă, că nu am apelat la politicieni. M-am bazat doar pe specialişti, care să mă îndrume să întocmesc proiectul cât mai bine, pentru a fi sigur că va primi finanţare. Dacă ai un proiect bun, nimeni nu are ce să-ţi facă. Poţi să apelezi la orice politician: dacă nu ai documentele în regulă, nimeni nu te poate ajuta. Eu am gândit astfel încât proiectul să nu aibă nici o greşeală şi iată că, până la urmă, a primit finanţare. Am avut o echipă de specialişti cu care am colaborat foarte bine. Numai aşa am reuşit să adun 85 de puncte. Proiectul meu s-a clasat al unsprezecelea pe ţară şi a fost pe primul loc în Vâlcea.”, a declarat Romcescu.
Proiectul cuprinde cinci obiective importante. Primul obiectiv îl reprezintă introducerea canalizării pe o lungime de 20,5 kilometri, investiţie care până la ora actuală s-a realizat în proporţie de 90%. Un alt obiectiv îl constituie construirea unui cămin de bătrâni ultramodern în satul Milostea. „Construcţia a fost finalizată şi urmează să facem dotările necesare în vederea funcţionării acestui cămin de bătrâni. Proiectul mai cuprinde o extindere de alimentare cu apă pe o lungime de doi kilometri care a fost finalizată, achiziţionarea unei scene mobile pentru organizarea unor festivaluri cu specific local, precum şi reabilitarea şi modernizarea unor drumuri de interes local, pe o lungime de 6,3 kilometri. Până la ora actuală, s-au asfaltat două drumuri pe o lungime de 5 kilometri. Este vorba de drumul Mogeşti-Centru şi drumul Bisericii, până la Rugetu.”, a declarat primarul Romcescu.
Fondurile europene, singura şansă de dezvoltare
Prim-gospodarul din Slătioara susţine că această perioadă de criza mondială a fost una benefică pentru prosperitatea comunei. Perioada critică l-a ambiţionat pe primarul Romcescu să nu stea cu mâna întinsă pe la diferite instituţii şi să acceseze cât mai multe fonduri europene: „Atragerea fondurilor europene este singura modalitate de dezvoltare a comunelor. Mulţi primari nu înţeleg acest lucru. Au fost aceşti bani şi sunt în continuare, iar dacă nu se atrag fonduri europene este cea mai mare greşeală pe care o poate face un primar. Eu am avut obiectivul acesta de la început în minte, m-am axat pe acest lucru şi asta voi face şi în continuare.”, a precizat Romcescu.
Pentru acest lucru, primarul de la Slătioara recunoaşte că s-a bazat pe o echipă de profesionişti pe care o are în Primărie: „Ne-am mişcat destul de bine în această perioadă critică. Practic, pot să afirm, fără teama de a greşi, că această criză financiară nu ne-a afectat. Am reuşit să ne zbatem cu folos şi să depăşim momentele grele, dar tot timpul am fost într-o continuă mişcare, pentru ca proiectele pe care le-am gândit să primească finanţare şi să fie puse în aplicare.”, spune Romcescu.
Primarul a mai declarat că lucrările la reţeaua de canalizare, la staţia de epurare şi la căminul de bătrâni sunt în fază finală. „Acum se asfaltează ultimii trei kilometri la proiectul integrat pe Măsura 3.2.2., iar eu preconizez că toate lucrările din acest proiect se vor finaliza la sfârşitul lunii septembrie, anul acesta.”.
Şcolile şi grădiniţele au fost reabilitate
Administraţia locală a comunei Slătioara se poate mândri cu numeroase proiecte finalizate, printre care şi modernizarea şcolilor, considerând că este necesar ca elevii să beneficieze de aceste facilităţi pentru a nu fi nevoiţi să meargă în oraş la studii: „Începând din anul 2008 am demarat reabilitarea tuturor şcolilor din localitate. Comuna Slătioara beneficiază de cadre didactice specializate, astfel încât copiii au de la cine să înveţe. Avem pe raza localităţii trei şcoli şi şase grădiniţe. Toate au suferit lucrări de modernizare şi întreţinere cu bani de la bugetul local. Printr-o finanţare de la Banca Mondială, în momentul de faţă, se lucrează la modernizarea Şcolii cu clasele I-VIII din Slătioara.”, ne-a precizat primarul comunei, Sorin Romcescu.
Alesul PSD a mai precizat că un proiect pe care îl are în vizor în următoarea perioadă este şi reabilitarea Casei de cultură din localitate: „La Compania Naţională de Investiţii am depus un proiect care vizează reabilitarea Casei de cultură din localitate.”, a concluzionat primarul.
Bază sportivă modernă
Ca şi mulţi alţi primari din judeţ, Sorin Romcescu aşteaptă de mai bine de doi ani deblocarea fondurilor pe Ordonanţa 7, pentru a finaliza lucrările de modernizare a bazei sportive din comună. Prim-gospodarul din Slătioara susţine că, până în prezent, nu a primit decât 40 de milioane lei vechi de la Guvern. În schimb, Consiliul Judeţean Vâlcea a alocat încă de anul trecut cota de cofinanţare, în valoare de 2,7 miliarde de lei vechi.
„Modernizarea stadionului a început acum doi ani, iar cu banii pe care i-am încasat de la Consiliul Judeţean Vâlcea am nivelat suprafaţa de joc, am împrejmuit-o şi am construit vestiarele şi tribuna. Mă doare că nu pot continua lucrările şi aştept cu nerăbdare să avem şi noi o bază modernă aici, la Slătioara.”. Conform proiectului, valoarea totală a bazei sportive din Slătioara este de aproximativ şapte miliarde de lei vechi, iar termenul de execuţie a fost fixat pentru data de 31 decembrie 2012.
În momentul de faţă, în comuna pe care o administrează alesul PSD activează două echipe de fotbal la nivelul Ligii a 5-a în cadrul AJF Vâlcea, pe care primarul Romcescu le sprijină cu bani de la bugetul local.