Sunteţi aici: Pagina principală // Actualitate

Fondurile europene, mană cerească pentru oraşul Bălceşti

Cum fondurile guvernamentale pentru dezvoltarea oraşului Bălceşti s-au dovedit ineficiente, prioritatea noii administraţii o reprezintă proiectele cu finanţare europeană. Despre implementarea acestora la nivelul oraşului ne-a vorbit Constantin Aleca, primarul din Bălceşti, afirmând că sunt unica şansă de a reconstrui aşezarea. Primarul subliniază faptul că, prin deschiderea noilor axe de finanţare sunt fonduri care vin de la Uniunea Europeană pentru toate domeniile, însă trebuie multă muncă, implicare, dar şi o accelerare a documentaţiilor pentru obţinerea sigură a finanţărilor în acest sens. Dacă anii trecuţi, pentru oraşele mici, absorbţia fondurilor europene pentru proiectele de dezvoltare a zonelor respective era aproape inexistentă, acum angajaţii Primăriei Bălceşti lucrează la proiecte care privesc dezvoltarea oraşului, şi nu sunt puţine: „Ne gândim să implementăm un proiect cu bani europeni pe Axa 13.

Este vorba despre două obiective: Şcoala Generală din Bălceşti şi Şcoală Generală din satul Otetelişu. Este un proiect integrat pe partea educaţională, cultural-recreativă şi pentru modernizarea infrastructurii rutiere. Cum noi avem nevoie de fonduri pentru dotarea şcolilor, acest proiect a căzut ca o mană cerească, fiindcă ne pliem condiţiilor impuse. Ambele locaţii au exterioarele modernizate, dar este vorba despre interioare, care au mobilierul de când s-au construit şcolile. Astfel, ambele locaţii vor beneficia de mobilier nou, instalaţii electrice, zugrăvit, parchet, tocărie nouă, totul o să fie modern, de fapt aşa cum ar trebui să fie o şcoală modernă, într-un oraş din secolul XXI.

La Şcoala Generală din Bălceşti, avem sala de sport unde acoperişul este ciuruit şi când plouă apa trece prim tavan. În acest proiect integrat va intra şi sala de sport în etapa de modernizare şi extindere, prin care se vor amenaja vestiarele, se va construi o magazie de materiale şi se va realiza dotarea sălii cu echipament sportiv.

La Şcoala Generală din satul Otetelişu, pe lângă modernizarea şi dotarea locaţiei se va amenaja un teren de sport sintetic, dar şi modernizarea bazei sportive. Tot în satul Otetlelişu avem o sală de festivităţi în stare avansată de degradare. Prin acest proiect locaţia se va demola şi se va construi un corp nou, cu etaj, care va avea destinaţia unui centru multifuncţional recreativ.

 

„Micul Transfăgărăşan” din Bălceşti va fi asfaltat

Primăria Bălceşti va demara astfel un program de modernizare şi dotare a celor două unităţi de învăţământ din oraş, investiţie finanţată din fonduri europene. În acest sens se va dezvolta un proiect în vederea accesării fondurilor europene care va include şi modernizarea infrastructurii rutiere: „La partea de infrastructură rutieră către obiectivele acestea drumurile vor fi asfaltate. Astfela aproximativ 12 kilometri, între Vasilaţi – Chiculeşti şi Palei vor fi asfaltaţi. Drumul este acum pietruit pe o lungime de 5 kilometri. Drumul din Dealul Răii, drumul pe care îi numim „Micul Trasfăgărăşan” se va asfalta şi el pe o lungime de 2,7 kilometri. În prezent drumul este de pământ şi duce exact la obiectiv, la Şcoala Generală din satul Otetelişu, la Centrul Multifuncţional şi la terenul de sport. Tot acolo mai este aleea Bisericii, care va fi şi ea asfaltată. În Bălceşti se vor moderniza trotuarele care duc către obiectiv, pe strada Policlinicii, aleea şi strada Petrache Poenaru.

Avem cuprinsă tot în acest proiect şi asfaltarea drumului judeţean 651A, pentru că drumurile judeţene care sunt în intravilanul oraşelor sunt în administrarea primăriilor respective. În acest sens vom trimite o adresă către Consiliul Judeţean prin care vom cere acordul în vederea modernizării drumului judeţean în lungime de 3,5 kilometri de la piaţă spre Ulicioiu, până la limita cu localitatea Ghioroiu.

 

Fondurile europene de 100 de mii de euro vor schimba imaginea oraşului

Deocamdată se lucrează la documentaţia pentru acest proiect, iar valoarea tuturor obiectivelor prinse în cadrul acestuia vor ajunge la 100 de mii de euro. Administraţia locală are inclusiv o parte de cofinanţare, în procent de 2%: „În urma simulării pe care am făcut-o cu firma de consultanţă avem toate şansele să prindem finanţarea. Problema care se pune sunt actele de proprietate şi intabulările, fiindcă nu am găsit nimic în acest sens, şi a trebuit să le facem începând cu inventarul fiecărui obiectiv. Apoi urmează etapele care durează, începând de la Hotărârile de Consiliul Local, cadastrul, viza OCPI şi toate acestea trebuie făcute cât mai repede posibil, fiindcă în luna august trebuie să depunem proiectul. Zilele acestea avem şedinţă de Consiliu Local pentru a modifica poziţiile din inventar cu noile suprafeţe, în urma ridicărilor topografice. Apoi, în urma hotărârii, transmitem documentaţia către OCPI pentru viză, urmând eliberarea cărţii funciare şi abia apoi putem spune că suntem spre final cu proiectul. Proiectul este vast şi va schimba radical imaginea oraşului.

 

Vin primii investitori la Parcul Industrial din Bălceşti

În curând va apărea şi primul investitor la Parcul industrial Bălceşti. Declaraţia a fost făcută de primarul oraşului Bălceşti, care spune că acest parc ar însemna pentru zonă o relansare a industriei. Parcul industrial a luat naştere, pe hârtie, în urmă cu mai bine de cinci ani, la iniţiativa preşedintelui Consiliului Judeţean de la vremea respectivă, Ion Cîlea şi la solicitarea primarilor din zona de sud a judeţului, scopul principal fiind crearea de noi locuri de muncă. Proiectul s-a derulat de Consiliul Judeţean Vâlcea, care deţine 50% din proiect şi cele două UAT-uri, Drăgăşani şi Bălceşti: „Am alocat în fiecare an câte 2,5 miliarde de lei pentru acest obiectiv. Este în faza de împrejmuire. Proiectul a început în anul 2013. Se spunea că, dacă se va asfalta drumul Piteşti-Drăgăşani zona va fi căutată de investitori, fiindcă una dintre probleme este infrastructura rutieră. Recent am primit pe adresa primăriei o cerere din partea unei firme din China care era interesată de parcul industrial pentru o investiţie unde se vor crea 700 de locuri de muncă. Noi le-am dat răspuns privind condiţiile pe care le putem pune la dispoziţie. Parcul industrial are o suprafaţă de 10 hectare, reţea de gaz, apă şi reţea electrică. Acest parc ar însemna pentru oraşul Bălceşti o relansare a industriei”, a declarat primarul.


Postaţi pe: FacebookScrieţi un comentariu

Copyright © 2012 Ultimele stiri – Impact Real. Toate drepturile revin.