Sunteţi aici: Pagina principală // Administraţie

Fondurile europene, artificii guvernamentale

Atragerea fondurilor europene, în vederea modernizării drumurilor comunale a fost una dintre marile dezamăgiri ale administraţiei locale din Frânceşti. Planul făcut în vederea dezvoltării localităţii a fost ambiţios, dar rezultatul a fost mult sub aşteptările primarului. Acesta spune că programele europene de finanţare sunt făcute prost, acestea fiind de fapt doar artificii guvernamentale pentru minciuni frumoase: „Localitatea Frânceşti nu a atras fondurilor europene pe măsura 7.2. Punctajul pe care l-am obţinut nu ne-a ajutat, deoarece nu avem gară şi nici drum naţional, ceea ce mi se pare o aberaţie, fiindcă infrastructura rutieră este problema tuturor localităţilor, înaintea reţelei de apă şi canalizare. Oamenii vor drumuri asfaltate, nu mai vor noroaie, iar noi nu putem accesa fonduri europene pentru asfaltarea drumurilor săteşti sau drumurilor de interes local. Frânceştiul are o populaţie de 5600 de locuitori, fiind a treia localitate din judeţ. Cu toate acestea nu ne-am putut plia condiţiilor impuse în programele europene. Am făcut o simulare pentru a ieşi din păreri, însă punctajul a fost sub limita accesibilităţii, abia am acumulat 49 de puncte. Cu toate acestea suntem acuzaţi că nu depunem proiecte sau cereri de finanţare. De partea cealaltă, noi acuzăm că le facem degeaba, şi cheltuim banii publici aiurea. Atâta timp cât s-a pus condiţia finanţării unui proiect, nu poţi să depui proiecte care nu întocmesc condiţiile impuse. Nu mi se pare corect modul de întocmire a ghidurilor de finanţare, pentru că nu toate localităţile au gară, monumente istorice sau sunt traversate de drumuri naţionale, acestea sunt aberaţii”, a precizat Daniel Paraschiv.

 

La Frânceşti, pietruirea drumurilor comunale rămâne soluţia salvatoare

Daniel Paraschiv, primarul localităţii Frânceşti mai spune că, în cei 28 de ani de la Revoluţie, în comună s-au asfaltat abia 2,9 kilometri de drumuri săteşti, dintr-o reţea de drumuri de aproximativ 200 de kilometri. Dacă absorbţia fondurilor europene privind asfaltarea drumurilor s-au dovedit un eşec, primarul liberal a aşteptat cu sufletul la gură aprobarea proiectelor în vederea modernizării infrastructurii, depuse la Ministerul Dezvoltării care s-a dovedit a fi un fiasco: „Privind proiectele finanţate prin PNDL 2, eu sunt unul dintre primarii nemulţumiţi, fiindcă alocările pe care le-au făcut domnii din Ministerul Dezvoltării consider că s-au făcut tendenţios, fiindcă nu s-a ţinut cont de numărul de locuitori dintr-o localitate, nu s-a ţinut cont de solicitările pe care le-am făcut, de a ne prioritiza lucrările în vederea asfaltării drumurilor comunale. S-au alocat bani pentru diverse lucrări în localităţi care au mai accesat fonduri şi au o infrastructură rutieră realizată în procent de 80%. Cu toate acestea au primit finanţări pentru modernizarea drumurilor. Reţeaua de drumuri a localităţii Frănceşti este compusă din 115 drumuri de interes local de diferite categorii, însumând peste 200 de kilometri. Am mai asfaltat anul trecut un drum local pe o lungime de 1,5 kilometri. Nu pot să discut de procent, fiindcă este sub 5% . Anul acesta vom asfalta cel puţin de 8 kilometri de drumuri comunale cu bani din bugetul local, în situaţia în care nu se va mai deschide nici un program de finanţare guvernamental, fiindcă în ceea ce priveşte modernizarea drumurilor prin accesarea fondurilor europene nu mai avem nici o speranţă”, a precizat primarul.

 

Ministerul Dezvoltării a alocat 25 de miliarde pentru localitate

Din portofoliul proiectelor depuse la Ministerul Dezvoltării, cel mai important pentru comunitatea din Frânceşti privea modernizarea drumurilor comunale, pe o lungime de 6 kilometri. În opinia primarului asfaltarea drumurilor este una dintre problemele nerezolvate ale comunităţii, pietruirea fiind numai o soluţie de moment. Pe lângă acest proiect, administraţia locală a depus solicitare de finanţare pentru modernizarea şcolii din centrul localităţii, o cerere de finanţare în vederea modernizării şi împrejmuirii dispensarului şi o solicitare de finanţare pentru construirea unui sediu nou de primărie: „Ne desfăşurăm activitatea într-o primărie construită în anii 50, iar angajaţii primăriei nu îşi pot desfăşura activitatea în condiţii umane. Suntem departe de ceea ce înseamnă normalitate la un loc de muncă. Dintre toate aceste proiectele ni s-a aprobat cerea de finanţare pentru modernizarea şcolii şi a dispensarului, ceea ce înseamnă 25 de miliarde de lei. Proiectul pentru construirea unui sediu nou de primărie l-am început cu bani din bugetul local. Cel mai importat era însă proiectul pentru asfaltarea drumurilor. Sunt „zvonuri” că va începe finanţarea proiectelor prin PNDL3. Aşa cum merg lucrurile în ţară în momentul de faţă, nu cred că va exista aşa ceva, în perioada 2018 – 2020. Spun acest lucru fiindcă sunt foarte multe primării care nu au semnat până acum contractele de finanţare. Pentru a da drumul la PNDL3 ar trebui să se liciteze toate lucrările, iar sumele rămase să se realoce”, a declarat primarul.

 

Localnici vor asfaltarea drumurilor locale

La Frânceşti există în derulare proiectul de alimentare cu apă în şapte sate. Primarul spune că lucrările sunt executate în procent de 90%. În zona respectivă nu s-a introdus canalizarea fiindcă localitate este prinsă în master planul judeţului: „”Proiectul de canalizare o să înceapă la „Paştele Cailor” probabil. În situaţia asta noi nu o să mai putem sta cu drumurile praf, să mergem prin noroaie încălţaţi cu cizme de cauciuc şi să trăim cu speranţa că într-o zi va veni cineva şi va introduce conducta de canalizare. Chiar dacă nu exista conductă de apă tot aş fi început lucrările de asfaltare, chiar dacă ulterior eram obligat să tai asfaltul, luăm în calcul şi acest aspect. Vin la primărie oamenii şi mă întreabă când torn asfalt pe drum, s-au săturat, nu vor sa audă că se va turna asfalt după ce se va introduce conducta de apă şi canalizare, Oamenii vor să nu mai meargă până acasă pe un drum cu noroiul până la gleznă. În această situaţie, nu ştiu ce sa le mai spun, fiindcă nici noi nu ştim când se va introduce reţeaua de canalizare în Frânceşti. Prin urmare, o să continuăm lucrările de asfaltare pe drumurile de interes local, şi nu o să mai aşteptăm nicio canalizare. Aşadar, atunci când vor face lucrările vor avea obligaţia să îmi aducă drumurile la starea iniţială. Faptul că în Frânceşti şi în multe alte localităţi azi sunt drumurile neasfaltate este o problemă a Guvernului fiindcă nu a avut o strategie de dezvoltare a satelor. Ajunşi la capătul răbdărilor, oamenii nu mai vor să meargă prin noroaie, vor asfalt şi asta voi face cu tot riscul. Dacă timp de 28 de ani nu s-a introdus apa şi canalizarea, oamenii având doar promisiuni în fiecare campanie, şi-au cam rezolvat problema în mare parte, şi-au făcut fântâni şi şi-au montat fose septice. O altă aberaţie a fost faptul că, localităţile înscrise în master planul judeţului nu au mai avut voie să acceseze fonduri guvernamentale în vederea demarării proiectelor de reţea de apă şi canalizare, iar varianta de a ieşi din ADI Apă Vâlcea, este o procedură destul de complicată şi riscam să nu prindem finanţare din cauza acesta” a mai decalrat primarul


Postaţi pe: FacebookScrieţi un comentariu

Copyright © 2012 Ultimele stiri – Impact Real. Toate drepturile revin.