Sunteţi aici: Pagina principală // Special

Florinel Constantinescu: „Cand esti in administratie, nu trebuie sa faci politica”

primar3Florinel Constantinescu se află la primul mandat în fruntea administraţiei locale din Călimăneşti. Pentru democrat-liberalul devenit primar, această nouă funcţie reprezintă o provocare în realizarea cât mai multor obiective necesare localnicilor. Cum cataloghează activitatea după un an de mandat, dar şi ce greutăţi a întâmpinat în această perioadă aflăm în rândurile de mai jos.

Impact real: Proiectul privind asfaltarea celor 12 străzi este unul cu o valoare foarte mare, depus pe HG 577. Nu vă este teamă că nu vor exista bani şi că lucrările vor fi îngreunate?
Florinel Constantinescu: Categoric, îmi este teamă, deoarece ştiu ce s-a întâmplat înainte, cu lucrările prevăzute la Liceul Economic Călimăneşti, şi tragem şi în continuare de acea investiţie. Ştim ce s-a întâmplat şi cu proiectul celor două centre de informare turistică şi cu drumul de cură balneară, ambele proiecte fiind executate cu fonduri guvernamentale, mai exact alocate prin hotărâri de guvern şi, iată că, până în ziua de astăzi, tragem de aceste lucrări. Sunt precaut în ceea ce priveşte asfaltarea celor 12 străzi, mă ajută şi faptul că nu sunt încă terminate lucrările de infrastructură despre care vorbeam, dar nu voi continua, dacă aceşti bani întârzie prea mult. Reuşim să plătim arieratele pe care le avem acum prin acel împrumut, pe care îl avem de la Ministerul Finanţelor. Ar fi culmea să continuăm în acelaşi mod, şi aceste datorii să continue. În acelaşi timp, sunt convins că şi Guvernul, dar şi Consiliul Judeţean vor face eforturi, deoarece aceste proiecte, pe HG 577, sunt cu aprobarea celor două foruri. Nimeni nu accesa aceste proiecte sau nu trecea la executarea unor lucrări dacă nu existau nişte aprobări în acest sens. În această perioadă de criză este bine să facem economii şi să fim precauţi.

Impact real: Proiectele privind modernizarea parcurilor şi Mirajul Oltului au fost preluate de la fosta administraţie. În ce stadiu sunt ele?
Florinel Constantinescu: La aceste proiecte s-a lucrat mult, în primul rând, Consiliul Judeţean. În ambele cazuri, beneficiar este localitatea Călimăneşti, dar parteneri sunt Consiliul Judeţean şi Primăria Călimăneşti. La fel este şi în cazul proiectului de la Seaca.

Impact real: Aţi reuşit să găsiţi o soluţie pentru modernizarea iluminatului public?
Florinel Constantinescu: Am întocmit un proiect, în care am luat în calcul cheltuielile pe care le suportăm acum cu iluminatul public, calitatea acestuia, şi am văzut că, recurgând la modernizarea iluminatului public, putem face în câţiva ani economii substanţiale. De fapt, în următorii cinci ani, dacă noi am plăti aceleaşi facturi pe care le plătim şi acum, am putea achita toate costurile privind modernizarea acestui serviciu. Dacă noi am înlocui lămpile actuale cu altele, de generaţie nouă, cu becuri prevăzute cu led, în cinci ani am putea face economii încât să acoperim lucrarea respectivă. Sigur că acest lucru se poate realiza printr-un credit-furnizor şi ne-am bucura şi de un serviciu mult mai bun. Ne aflăm în situaţia în care avem un astfel de proiect, dar trebuie să hotărâm să organizăm o licitaţie în sensul acesta, pentru că şi aceste lucrări trebuie scoase la licitaţie şi, atunci, categoric, pe lângă reţeaua de iluminat public care există la ora actuală, putem să facem o extindere şi să plătim aceleaşi costuri ca şi în prezent.

Impact real: La ce valoare se ridică acest proiect?
Florinel Constantinescu: Valoarea este de 300.000 de euro, dar, v-am spus, lucrările ar fi plătite prin facturile lunare care ne vin pentru plata actuală a acestui serviciu, dar asta ar şi însemna posibilitatea de achitare prin credit-furnizor. Este vorba de 828 de becuri şi noi şi  am dori să extindem sistemul până la 950 de becuri. Din păcate, avem zone în care iluminatul chiar reprezintă o problemă. Suntem convinşi că acest proiect ar îmbunătăţi mult acest iluminat public.

Impact real: S-a zvonit, la un moment dat, că cochetaţi cu PNL-ul. Este adevărat că domnul Buican v-a deschis multe uşi pe la ministere?
Florinel Constantinescu: Domnul deputat Buican m-a sprijinit încă din prima zi în care am ajuns în funcţie. Eu am o relaţie foarte bună cu absolut toţi deputaţii de Vâlcea, cu atât mai mult cu cei care reprezintă zona noastră. Relaţiile mele cu dânşii sunt, într-adevăr, nu numai din punctul meu de vedere, dar şi din punctul dânşilor de vedere, corecte şi bazate pe respect reciproc. Nu mi s-a pus niciodată o condiţie, iar de fiecare dată când am apelat, am fost bine înţeles. Şi la lucrările pe care le continuăm la Liceul Economic am avut consultări şi cu parlamentarii PSD, şi toată lumea face eforturi pentru rezolvarea situaţiei. Atunci când eşti în administraţie, părerea mea este că e o greşeală să mai faci politică; eu fac administraţie acum. Şi înainte de a ajunge primar am fost director de Direcţie Veterinară, deci tot în administraţie, tot la conducerea unei unităţi. Nu cred că poţi aduce beneficii mai mari decât atunci când îţi faci cu simţ de responsabilitate datoria, profesia şi, în cazul actual, mandatul pe care ţi l-au încredinţat oamenii, convinşi de faptul că localitatea lor va căpăta în această perioadă un plus de valoare. Trebuie să pui în valoare resursele localităţii şi domeniile în care poţi fi competitiv, iar noi suntem competitivi în multe ramuri sau activităţi. Trebuie ca localitatea pe care o conducem să aibă o viaţă socială, trebuie să avem grijă de vârfurile acestei localităţi, de personalităţile localităţii, de oamenii care au nevoie de asistenţă socială sau alte ajutoare etc. Lucrurile nu sunt simple, iar ca să le treci pe toate prin filtrul gândirii politice, şi aceasta cu mari orgolii, mi se pare absurd. Dacă aş fi gândit aşa, categoric, nu veneam să candidez la Primăria Călimăneşti.

Impact real: Simţiţi că vă aflaţi în opoziţie în ceea ce priveşte proiectele aflate în derulare?
Florinel Constantinescu: Toată lumea ştia că, după o perioadă anume, se va schimba palierul politic, că unii vor trece la conducere, iar alţii în opoziţie. Dacă aş fi gândit că trebuie să am relaţii sau nu trebuie, dacă voi cere sau nu ajutor, dacă voi mulţumi sau nu voi mulţumi cuiva abandonam de la bun început, pentru că eu am spus şi susţin: am venit aici pentru a realiza ceva în localitatea în care ne-am născut şi am muncit şi suntem datori să realizăm aceste lucruri. Dacă vom persista în lucruri mărunte, de orgoliu, nu vom face nimic, iar cei care vor avea de pierdut sunt cetăţenii acestei localităţi, şi ei nu merită lucrul acesta. Pe de altă parte, vreau să vă aduc aminte că, înaintea mea, a fost primar social-democrat, iar Consiliul Judeţean a avut preşedinte PSD. M-aţi întrebat de acele proiecte care, la momentul respectiv, au fost aprobate de Guvernul condus de PDL. Totul este să vrei, poate cu un plus de voinţă. Atunci când parlamentarii au primit votul cetăţenilor, l-au primit şi pe al celor din Călimăneşti şi s-au angajat în sprijinirea unor proiecte ale oamenilor de aici, aşa că mi se pare normal să îşi dea interesul. Cunoscându-i pe cei doi, atât pe Cristi Buican, cât şi pe Dan Niţu, sunt convins că s-au dus pe la ministere pentru a contribui la modernizarea colegiilor din care fac parte, şi nu pentru a plăti poliţe şi a trece totul prin filtrul politicului.

Impact real: După un an de mandat, cum catalogaţi activitatea dumneavoastră? A fost greu, a fost uşor?
Florinel Constantinescu: Orice perioadă trebuie să aibă un bilanţ, însă programul meu a fost pe patru ani. Unii spun că s-a făcut mult mai mult decât s-a crezut, iar alţii se aşteptau la mai mult. Eu nu am fost mulţumit niciodată şi tot timpul mi-am dorit mai mult, deci măsura a fost întotdeauna la mine. Vreau mai mult de atât şi sper că voi realiza mai mult, în următorii ani. Dacă este bine sau rău, dacă este greu sau uşor nu ştiu. Atunci când îţi propui ceva, când te angajezi singur la ceva, nu trebuie să gândeşti dacă este greu sau uşor: trebuie să realizezi.

Impact real: Cel mai probabil, în următoarele două mandate, ţara va fi condusă de PSD, în condiţiile în care s-ar destrăma USL-ul. Vă gândiţi să vă reorientaţi în ceea ce priveşte formaţiunea politică pentru următorul mandat?
Florinel Constantinescu: Atâta timp cât fac administraţie, nu mă voi gândi la politică, ci mă voi gândi cum să fac în aşa fel încât să fie bine pentru cetăţenii Călimăneştiului. E mai puţin important orgoliul meu politic.

Impact real: În ce condiţii aţi trece la un alt partid?
Florinel Constantinescu: Sunt convins, şi am spus de mai multe ori, că sunt un om de dreapta şi sunt sigur că dreapta va fi unită pentru viitoarele alegeri, şi atunci voi alege ce-i mai bine pentru cetăţenii localităţii Călimăneşti. Deocamdată, mă gândesc numai la administraţie, iar ce va fi peste trei ani vom vedea atunci.


Postaţi pe: FacebookScrieţi un comentariu

Copyright © 2012 Ultimele stiri – Impact Real. Toate drepturile revin.