Sunteţi aici: Pagina principală // Special

Florin Ionescu: „Am reuşit o dezvoltare uniformă a comunei”

Florin Ionescu, primarul comunei Stoileşti a acordat un interviu cititorilor Impact real, în care a prezentat stadiul proiectelor aflate în derulare pe raza localităţii sale. Cum reuşeşte o localitate rurală să facă faţă urbanizării, ce dificultăţi întâmpină sătenii, şi care sunt problemele cu care se confruntă primăria în prezent, aflăm în rândurile de mai jos.

 

Impact real: Ce lucrări demarează în această perioadă, în localitate?

Florin Ionescu: Recent am făcut recepţia grădiniţei din satul Urşi, construită cu fonduri alocate prin Programul Naţional de Dezvoltare Locală I. Suntem acum în faza de modernizare a şcolii din acest sat, tot prin PNDL-I, valoarea proiectului fiind de 10 miliarde de lei. Contractele de finanţare pentru cele două investiţii au fost semnate în 2016. Proiectul pentru modernizarea şcolii din satul Urşi cuprinde lucrări de consolidare, de la subzidire pentru creşterea gradului de rezistenţă a clădirii, modernizarea interioară a clădirii, amenajându-se spaţii adecvate procesului de învăţământ şi care presupun şi racordarea la reţeaua de apă. De asemenea, grupurile sanitare au fost modernizate, iar investiţia a presupus şi dotarea cu mobilier, dar şi lucrări care au avut în vedere respectarea condiţiilor de securitate la incendiu. Lucrările de modernizare a şcolii se vor finaliza în vara anului viitor. În prezent copiii învaţă în această şcoală fiindcă lucrările interioare sunt finalizare, şi urmează lucrările de extindere a şcolii. Prin PNDL-1 mai avem alimentarea cu apă, la care am lucrat şi anul acesta. Proiectul cuprinde extinderea reţelei de alimentare cu apă pe o lungime de 7 kilometri în satele Obogeni, Geamăna, Uliţa Poşircarilor, Uliţa Nemţeşti, Uliţa Păuneşti. Pentru că suntem la capitolul infrastructură educaţională, Stoileştiul nu are bază sportivă. Nu avem, pentru că primăria nu dispune de teren disponibil în vederea amenajării unei baze sportive. Asta nu însemnă că am abandonat sprijinirea sistemului sportiv. Fiind şi profesor de sport, acest aspect este pentru mine o problemă căreia trebuie să-i găsesc rezolvare. Susţinem sportul, iar în fiecare an în localitate au loc competiţii sportive unde participă tinerii din toată zona.

 

Impact real: Cum reuşeşte o localitate rurală să facă faţă urbanizării şi ce dificultăţi întâmpină sătenii?

Florin Ionescu: Majoritatea celor de la sate se mută la oraş sau pleacă în străinătate. Aşa am ajuns să avem şcoli cu lacătul pe porţi şi sate pustii. În localitate mai avem trei şcoli cu clasele I – VIII, două şcoală cu clasele I-IV şi trei grădiniţe. În timpul mandatului meu nu s-a mai pus lacătul pe nici o şcoală, însă şcoala din satul Bârsoiu şi-a restrâns activitatea. Scăderea demografică o simţim şi noi, aşa cum se simte în toată ţara. De exemplu, în satul Delureni doar patru persoane, copii şi tineri până la 18 ani. Deşi am fost criticat pentru că modernizez drumul care duce spre satul Delureni, m-am încăpăţânat să continui modernizarea lui tocmai pentru a-i determina pe cei plecaţi să se întoarcă în satul respectiv. Altfel, în maxim cinci ani, satul acesta va fi pustiu. Dacă renunţam la investiţii în satele respective, pur şi simplu am abandona zona şi atunci s-ar închide şi biserica, şi şcoala. Pentru a da o speranţă satului aflat în pericolul de a rămâne pustiu am încercat să-l dezvolt, în sensul că am introdus reţeaua de apă şi am asfaltat drumul, iar acum vom moderniza şi iluminatul stradal, iar în scurt timp vom introduce şi sistemul de salubrizare.

 

Impact real: Gospodăriile din Stoileşti sunt racordate la reţeaua de apă?

Florin Ionescu: Noi am închis proiectul reţelei de apă în localitate în satele unde se poate introduce sistemul, şi spun asta pentru că mai sunt şi sate răzleţe, unde nu se poate introduce conducta. În mandatul trecut am reuşit introducerea reţelei pe o lungime de 25 de kilometri. Sistemul era introdus în localitate doar în satul Bârsoiu. Întreaga reţea are o lungime de 55 de kilometri, investiţia a început din anul 2006, şi eu, în patru ani, am reuşit şi introduc reţeaua în localitate cât s-a realizat în 17 ani, adică jumătate.

 

Impact real: Se anunţă o rectificare bugetară, ce speranţe aveţi?

Florin Ionescu: Avem nişte găuri în buget. La rectificare, care am înţeles că va fi una pozitivă se vor aloca bani şi pentru administraţiile locale. Dacă la prima rectificare am fost ocoliţi, în sensul că au fost alte priorităţi evidente, orice leu primit la rectificare o să-l gestionăm cu multă responsabilitate.

 

Impact real: Există măsuri pentru o strategie de dezvoltare uniformă a localităţii?

Florin Ionescu: Localitatea are 15 sate, şi pentru fiecare am reuşit să fac câte ceva. De exemplu, în satele Delureni, Bârsoiu şi Urşi în prezent se asfaltează. În satul Ghibeşti am asfaltat, iar acum construim un pod. În satele Izvorul Rece şi Stăneşti construim în prezent două poduri. În satul Obogeni am introdus acum sistemul de apă. Pentru satul Geamăna am asfaltat şi avem un proiect în vederea continuării lucrărilor de modernizare a drumului comunal, prin asfaltare. În satul Malu lucrăm la îndiguirea gârlei, şi am construit un pod. În satul Vlăduleşti am băgat apa şi vom turna asfalt. În satul Stoileşti vom repara un canal pentru dirijarea apei. După cum vedeţi, în fiecare sat avem lucrări. Dintre cele 15 sate ale localităţii, cel mai dezvoltat este satul Urşi fiindcă este şi cel mai populat, dar eu am gândit o politică de dezvoltare în toate satele, şi nu pot să spun că un sat este mai dezvoltat decât celălalt. Toate satele încep să arate mai bine.

 

Impact real: Ce însemnă postul de primar, pentru dumneavoastră?

Impact real: Având în vedere că am fost ales de comunitate cu un procent de 81% pentru a conduce destinele acestei localităţi pentru încă un mandat, atunci această comunitate are aşteptări mai de la mine. În principiu, oamenii îşi doresc să aibă în fruntea comunităţii un om serios, care să nu facă politică şi să fie primarul tuturor.

 

Impact Real: Sunteţi mulţumit de felul cum decurg alocările de fonduri?

Florin Ionescu: Am făcut foarte multe proiecte, dar tot mi se pare că parcă nu am făcut nimic. Este cea mai mare comună, cu cea mai mare reţea de drumuri, dar primim fonduri la fel ca o localitate mică, cu doar 1000 de locuitori şi cu o reţea de drumuri mult mai mică decât are Stoileştiul.


Postaţi pe: Facebook



Scrieţi un comentariu

Copyright © 2012 Ultimele stiri – Impact Real. Toate drepturile revin.