De când a ajuns la cârma administraţiei locale din Voiceşti, primarul Florian Vătafu a dat un suflu nou comunităţii, reuşind să aducă toate utilităţile la poarta localnicilor. Drumuri asfaltate, şcoli moderne, alimentarea cu apă sau baza sportivă modernă sunt doar câteva dintre obiectivele pe care primarul şi le-a însuşit, în cei şapte ani de când a preluat funcţia. Consideră că, într-o competiţie, trebuie să existe spirit de fair-play, iar, în situaţia în care se folosesc şiretlicuri, politicienii sunt taxaţi dur de electorat. Voiceştiul face parte din zona cu cei mai mulţi parlamentari, dar, pe unii dintre ei, primarul îi ştie doar din ziare.
Impact real: Care sunt proiectele cele mai importante pe care ar trebui să le demaraţi, astfel încât Voiceştiul să devină o localitate civilizată?
Florian Vătafu: Mai am proiectul de canalizare, pe care trebuie să-l scot la licitaţie şi să demarăm lucrările. Apă avem în toată localitatea, dar cel mai importat proiect a fost asfaltarea drumurilor comunale. Astăzi, nimeni nu mai merge prin noroi. Dacă voi reuşi să termin acest proiect de asfaltare şi reţeaua de canalizare în comuna Voiceşti, închei cu demararea proiectelor mari. În privinţa asfaltării, ne-ar mai rămâne câteva uliţe şi un proiect în privinţa îmbunătăţirii iluminatului public cu lămpi economice.
Impact real: Cum a fost anul 2014, în ceea ce priveşte proiectele?
Florian Vătafu: În ciuda multor neajunsuri, pentru mine a fost un lucru benefic faptul că am asfaltat 2,7 kilometri din drumuri comunale, am finalizat reţeaua de apă pentru întreaga localitate şi am reuşit să ajungem în faza de licitaţie cu proiectul reţelei de canalizare.
Impact real: Săptămâna aceasta vom avem alegeri la Asociaţia Judeţeană de Fotbal. Fotbalul vâlcean se pregăteşte să dea un nou preşedinte. Cum vedeţi această competiţie, care pare a fi destul de acerbă?
Florian Vătafu: Ceea ce se întâmplă în prezent la AJF este foarte rău. Întotdeauna se caută anumite şiretlicuri, în momentul când ţi-e teamă de cineva, în încercarea de a-l elimina şi, inevitabil, s-a şi găsit un chiţibuş legislativ. Pentru că şi la funcţia de primar este o competiţie acerbă, consider că, atunci când ştiu că cetăţeanul mă respectă pentru ceea ce am făcut pentru el, cu siguranţă, mă va alege, nu încerc să pun piedici. Cine apelează la un astfel de procedeu este taxat mult mai dur, înseamnă că nu a făcut tot ceea ce trebuia, iar contracandidatul are prima şansă. Dacă s-a procedat în felul acesta să-l scoată pe Adi Comănescu din cursă, înseamnă că ei ştiu că nu au făcut ce trebuia şi că acolo ceva este putred şi trebuie schimbat. Eu vreau o schimbare, dar nu de dragul schimbării, pentru că Pintilie este un om cu o bună reputaţie. În schimb, ce pot eu să îi reproşez este faptul că s-a înconjurat de nişte oameni care-l bagă în mocirlă. Consider că, în momentul când eşti şef, trebuie să menţii o anumită distanţă. Sunt adeptul unei schimbări, dar pentru un om care vine din sport. Nu sunt de acord cu şiretlicurile şi cu astfel de eliminări, care s-au făcut la adresa lui Adi Comănescu. Cu toţii trebuie să înţelegem şi, în acelaşi timp, să învăţăm cum să ne comportăm cu contracandidatul, trebuie să dăm dovadă de fair-play.
Impact real: Aveţi majoritate în Consiliul Local?
Florian Vătafu: Viceprimarul este PSD, dar nu am majoritate în Consiliul Local. Acest aspect nu reprezintă însă un impediment. Nu ar îndrăzni nici un consilier să se opună vreunui proiect care să fie în favoarea cetăţeanului. Le-am spus tuturor consilierilor că noi trebuie să acţionăm în interesul oamenilor, altfel nici unul nu avem ce căuta în această primărie.
Impact real: Voiceştiul face parte din zona cu cei mai mulţi parlamentari. Îi cunoaşteţi?
Florian Vătafu: Nu i-am mai văzut pe aici de când i-am votat. La noi, nimeni nu-i cunoaşte, în special pe cei care au ieşit parlamentari din rândurile PP-DD, iar eu îi ştiu doar din ziare. Singurul cu care pot să am dialog rămâne Laurenţiu Coca, el m-a sprijinit şi l-am sprijinit. Este omul care a muncit enorm pentru PSD şi îl respect pentru acest lucru, este un „soldat” devotat partidului.
Impact real: Există în rândurile organizaţiei PSD Vâlcea un viitor preşedinte care poate să revigoreze partidul?
Florian Vătafu: Încercăm să găsim un om care să fie aproape de noi şi, mai mult de atât, care să pună pe picioare organizaţia PSD Vâlcea, să aibă intrare acolo, sus, pentru că, în ultima perioadă, judeţul a fost lăsat de izbelişte. Avem nevoie de un om puternic, care să aibă uşile deschise. Şi noi avem astfel de oameni puternici în rândul partidului.
Impact real: Aţi reuşit să formaţi o echipă în interiorul aparatului administrativ?
Florian Vătafu: Este tot ce mi-am dorit eu, de când eram viceprimar, iar astăzi suntem ca într-o familie. Cândva erau tabere, dar eu detest lucrul acesta. Le-am spus că ar fi mai bine să plece singuri, pentru că aici încercăm sa fim un colectiv şi la bine, şi la rău, aşa că trebuie să ne ajutăm.
Impact real: Cât aţi reuşit să îndepliniţi din oferta electorală cu care v-aţi prezentat în anul 2012?
Florian Vătafu: Până în prezent, am făcut şi ce nu am promis, pentru că eu, încă de la început, am mers pe deviza de a urni căruţa, şi am vrut să fac o altfel de politică. În primul rând, în campanii, nu am dat şi nu voi da un leu, nu sunt adeptul unor astfel de pomeni. Am mers pe premisa că, dacă cetăţeanul consideră că eu sunt bun pentru această funcţie, mă va vota. De fiecare dată, am făcut cea mai frumoasă campanie. În primul rând, am alături de mine toţii tinerii satului, şi cu asta mă mândresc.
Impact real: Aţi avea nevoie de fonduri, astfel încât infrastructura educaţională să fie pusă la punct?
Florian Vătafu: Am făcut adrese către Ministerul Învăţământului, unde am specificat că şcoala din Voiceşti are nevoie urgentă de bani, pentru izolarea termică exterioară a clădirii. Răspunsul la adresa transmisă de noi a fost unul evaziv şi simplu: „Nu sunt bani”. Niciodată nu am primit un leu pentru dotarea sau repararea şcolilor. Pe timpul când era Tăriceanu premier, am primit bani pentru dotarea şcolii cu o centrală termică. Din momentul când am ajuns primar, mi-am propus ca şcolile să arate bine, pentru că acesta a fost un vis al meu, de când eram copil. În prezent, şcoala şi grădiniţa din localitate sunt reabilitate, racordate la reţeaua de apă, au centrală termică, grupuri sanitare moderne, şi toate aceste lucrări s-au făcut cu bani chibzuiţi, din bugetul local. Pentru lucrările de anvelopare a celor două clădiri, aş avea nevoie de aproximativ trei miliarde de lei. Mi-aş fi dorit ca, din momentul când am fost pus în funcţia de primar să pot găsi şi eu un proiect, măcar în faza de documentaţie, orice, dar să fie ceva pentru localitatea aceasta. Am luat totul de la zero, deşi îmi era mult mai uşor dacă localitatea avea apă, canalizare şi asfalt, nevoi şi condiţii elementare în orice stat civilizat.
Impact real: Când vor începe lucrările de reabilitare la căminul cultural?
Florian Vătafu: Proiectul este depus la Compania Naţională de Investiţii şi deja este aprobat pentru finanţarea lucrărilor de reabilitare, modernizare şi extindere a căminului cultural. Cu toate acestea, nu am lăsat clădirea de izbelişte. Tot timpul am încercat să aibă un aspect îngrijit. Când am ajuns primar era o ruină, se vedea cerul, iar în interior stăteau rândunelele. Acoperişul era găurit, ploua în interior, iar pereţii erau cojiţi. Am reuşit, cu bani din bugetul local, să vopsesc tabla acoperişului. De foarte multe ori, am intervenit cu reparaţii pentru că îmi era ruşine să las o astfel de locaţie de izbelişte, în centrul comunei. Toate lucrările pe care le-am făcut nu au fost cârpeli. Cu toate acestea, când faci un lucru nou, durabilitatea lui este mult mai mare şi mai sigură. Când un lucru este foarte vechi, nu faci decât să repari într-o parte şi, nu mult timp după aceea, vezi că a început să se strice în altă parte. Am ajuns la concluzia că mai bine am face o lucrare nouă, care să reziste în timp. Cândva, am mai avut un proiect la CNI care, la un moment dat, fusese aprobat, pentru construirea unei baze sportive, dar, tot în acel timp, am primit răspuns că nu se mai finanţează astfel de obiective, aşa că proiectul a rămas în aşteptare, iar acum există acolo speranţa că, poate, se va relua vreodată.