Primarul comunei Voiceşti, Florian Vătafu ne-a vorbit într-un interviu acordat cititorilor Impact Real despre cum arăta localitatea pe care o conduce în urmă cu nouă ani, despre proiectele finalizate, dar şi despre planurile sale de viitor. Cu ce gânduri a intrat în noul mandat, dar şi ce alte proiecte îşi doreşte să realizeze, aflăm în rândurile de mai jos.
Impact Real: Ce proiecte v-aţi propus, în noul mandat?
Florian Vătafu: Pentru mine, în mandatul acesta, printre alte proiecte mici, de nuanţă, prioritare sunt asfaltarea drumurilor de tarla şi introducerea reţelei de gaz natural în localitate. În ceea ce priveşte reţeaua de gaze naturale, Ministerul Economiei a organizat o primă licitaţie în 2013 pentru localitatea Voiceşti, însă am avut neşansa ca, la licitaţie să se prezinte doar o singură societate, ceea ce nu este legal, iar o a doua licitaţie nu s-a mai organizat. Din informaţiile pe care le avem se pare că vor continua procedurile în cel mai scurt timp. Îmi propun şi construirea de canale de preluare a apelor pluviale de-a lungul drumului judeţean 648 B, care străbate comuna Voiceşti şi satul Tighina, înfiinţarea şi sistematizarea unui canal de preluare a apelor pluviale din căderile masive de ploi, care va străbate proprietăţile cetăţenilor din partea de vest a comunei Voiceşti şi a satului Tighina şi îmi doresc, de asemenea, ca proiectul de canalizare pe care l-a preluat ADI Apa Vâlcea să se finalizeze tot în acest mandat.
Impact Real: Când estimaţi că vor începe lucrările la căminul cultural?
Florian Vătafu: Proiectul pentru modernizarea, reabilitarea şi dotarea căminului cultural este depus la Compania Naţională de Investiţii, iar în perioada următoare va fi organizată licitaţia. S-au bătut paşii pe loc, deoarece suprafaţa pe care am predat-o, conform protocolului încheiat cu Compania Naţională de Investiţii nu s-a regăsit şi pe teren, deoarece noi am construit pe o suprafaţă de şase metri pătraţi un grup sanitar alăturat clădirii căminului cultural, nefiind prins în schiţa cadastrală. Când am luat de la Cadastru documentele justificative suprafeţei imobilului pentru a le preda la CNI a fost trecută doar suprafaţa veche a clădirii, fără această construcţie mai mică, pe care noi am făcut-o ulterior. Clădirea este construită în anii 60, iar în timp s-a deteriorat. Când am ocupat funcţia de primar clădirea devenise o ruină, stâlpii de susţinere începuseră să se mişte, tabla de pe acoperiş era mâncată de rugină, iar în interior îşi făcuseră cuib vrăbiile. În această situaţie, cu bani din bugetul local am făcut mici reparaţii, atât cât să nu cadă clădirea şi cât să nu mă fac de râs. Fiind chiar în centrul localităţii, am branşat-o şi la reţeaua de apă. În acest cămin s-au ţinut cursurile de calificare, şi de fiecare dată eram nevoit să repar câte ceva la clădire, dar băgam bani în el şi niciodată nu ajungeam la o definitivare a lucrărilor. Aşa am fost împinşi de situaţie să depunem proiectul pentru modernizarea, reabilitarea, consolidarea şi dotarea imobilului cu fonduri de la Compania Naţională de Investiţii, iar valoarea investiţiei ajunge la aproximativ 12 miliarde de lei vechi.
Impact Real: Cum arăta localitatea în urmă cu nouă ani?
Florian Vătafu: Când am venit prima dată m-am apucat de proiectele europene şi am accesat unul pe Măsura 3.2.2. PNDR. Venind după două mandate de viceprimar ştiam clar ce trebuie făcut în localitate. În trei luni am depus trei proiecte: două pe Programul Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane, pentru cursuri gratuite de calificare în meseriile cerute pe piaţa muncii. După finalizarea proiectului am dat mai mult de 400 de diplome pentru cofetari, brutari, frizeri, coafori, instalatori şi zidari, în urma cărora şi astăzi vin oamenii la mine, să îmi mulţumească pentru faptul că au o calificare de care se şi folosesc. În ceea ce priveşte tânăra generaţie, cei mai mulţi au ales să plece în străinătate, sperând la o viaţă mai bună. Eu sper ca lucrurile să se îndrepte, iar pentru asta se lucrează intens la proiectele de dezvoltare a localităţii, pentru a asigura oamenilor condiţii de trai cât mai bune.
Prin intermediul acestor proiecte, tinerii au avut oportunitatea să participe la cursuri gratuite de calificare în meseriile cerute pe piaţa muncii. Administraţia locală a mai accesat în timp câteva proiecte europene, tocmai din dorinţa de a dezvolta şi a duce la standarde cât mai înalte localitatea. Proiectul a fost binevenit, mai ales pentru că la Voiceşti sunt foarte mulţi tineri care şi-au dorit să se califice în meserii de bază. În urmă cu nouă ani nu era apă curentă în localitate, şcoala stătea să cadă, iar primăria era o casă veche, construită în vremea boierului Miron. Angajaţii primăriei stăteau în birouri cu ligheanele, ca să nu îi plouă. Eu am făcut această primărie la valoare de 4,7 miliarde. Pot să spun că am început asfaltarea în această comună la doar două luni de la învestire şi truda mea nu a fost în zadar, pentru că localitatea are acum o nouă imagine.
Impact real: Ce părere aveţi despre propunerea Guvernului în privinţă asocierilor intercomunale, în primă fază a fuziunii voluntare a unităţilor administrativ-teritoriale pe baza unor criterii geografice şi, în ultimă fază, fuziunea normativă?
Florian Vătafu: Noi nu vom fi niciodată pregătiţi pentru a face comasări. Lucrul acesta trebuie decis de locuitori, prin referendum, dar eu nu agreez propunerea. Nu este soluţia ieşirii din criză. Localitatea aceasta are istoricul ei, dar şi specificul zonei. Ţăranilor le-ar fi peste mână sa vină de la zeci de kilometri în reşedinţa localităţii pentru a-şi plăti taxele şi pentru a obţine anumite acte. Aşa cum au fost înfiinţate, aşa să rămână. Pusă în practică o astfel de decizie, comunităţile din cătunele respective vor fi condamnate la pierzanie, pentru că nu li se va mai da atenţia cuvenită.
Impact real: Ce aşteptări aveţi de la Consiliul Judeţean?
Florian Vătafu: Aşa cum văd că stau lucrurile la nivel naţional în privinţa alocărilor de fonduri către primării, este greu să ai aşteptări din partea Consiliului Judeţean, iar în al doilea rând mă aştept să fiu „faultat”, dar, pentru că am făcut sport, nu am să ripostez. Ca primar al Voiceştiului fac mai mult administraţie, decât politică. Din punctul meu de vedere, cel care candidează la funcţia de primar este şi preşedinte de organizaţie. Consider că, în momentul în care intră în administraţie ar fi bine să fie eliberat de sarcinile politice. Cu toate acestea, pot spune că eu le-am făcut pe ambele concomitent, cu succes. Timp de peste 20 de ani am fost social-democrat, iar decizia de a trece în barca liberală am luat-o pentru că nu am fost sprijinit de partid, atunci când am fost la ananghie, dar îmi este greu, chiar dacă comunitatea a înţeles, şi asta s-a văzut la alegeri. Cu toate acestea am luat această decizie, de a trece la PNL şi voi fi devotat până la capăt, aşa cum am făcut-o şi în PSD.
Impact Real: Aţi reuşit să formaţi o echipă, în interiorul aparatului administrativ?
Florian Vătafu: Este tot ce mi-am dorit de când eram viceprimar, iar astăzi suntem ca într-o familie. Cândva erau tabere, dar eu detest lucrul acesta, şi le-am spus că ar fi mai bine să plece singuri, pentru că aici încercăm să fim un colectiv şi la bine şi la rău, şi trebuie să ne ajutăm.
Impact Real: Aţi reuşit să onoraţi oferta electorală cu care aţi venit în campania trecută?
Florian Vătafu: Am făcut şi ce nu am promis, pentru că eu încă de la început am venit sub deviza de a urni căruţa şi de a face o altfel de politică. În primul rând în campanii nu am făcut atac la nici un contracandidat. Am mers pe premisa că, dacă cetăţeanul consideră că eu sunt bun pentru această funcţie mă va vota. De fiecare dată am făcut cea mai frumoasă campanie, şi asta pentru că am avut alături de mine de fiecare dată toţii tinerii satului, şi cu asta mă mândresc.
Impact Real: Aveţi majoritate în Consiliul Local?
Florian Vătafu: Viceprimarul este Octavian Bădîrcu, din partea ALDE, şi de data aceasta am majoritate în Consiliul Local. Pentru mine acest aspect nu a contat nici când nu am avut majoritatea, pentru că nici un consilier nu ar fi îndrăznit să se opună vreunui proiect care să fie în favoarea cetăţeanului. Le-am spus tuturor consilierilor că noi trebuie să fim în interesul cetăţeanului, altfel nici unul nu avem ce căuta în această primărie.