Sunteţi aici: Pagina principală // Special

Florian Vatafu: „Nici nu ma gandesc sa mai candidez, nu vreau sa mai aud de administratie!”

primarPrimarul Florian Vătafu se află la al doilea mandat în fruntea administraţiei locale din Voiceşti. Proiectele pe care şi le-a propus pentru această perioadă sunt îndrăzneţe, dar elanul îi este tăiat de criza financiară cu care se confruntă toate primăriile. Social-democratul speră însă că va reuşi până la finele mandatului să asfalteze drumurile comunale şi să introducă reţeaua de canalizare în centrul comunei. Dacă nu va reuşi acest lucru, primarul promite că nu va mai candida pentru un nou mandat, ba, mai mult, îşi va da demisia din funcţie.

Impact real: Majoritatea comunelor sunt deficitare la infrastructura rutieră. Care este situaţia în localitatea pe care o conduceţi?
Florian Vătafu: Am reuşit în primul mandat să asfaltez pe ici, pe colo câte un kilometru de drum, dar este foarte puţin faţă de cât mi-aş fi propus. În domeniul infrastructurii rutiere nu stăm foarte bine, nu pot să mă mândresc cu drumurile din Voiceşti. Automat, când am observat că nu ne-a fost finanţat acest proiect, care este declarat eligibil şi cu finanţare ulterioară, pe Măsura 3.2.2, atunci am fost foarte supărat şi am vrut să închid primăria. Acum am avut însă noroc şi am prins pe HG 577 cei şapte kilometri de drum. Sperăm astfel că şi problema noastră cu drumurile se va rezolva.

Impact real: Ocupaţia de bază a oamenilor din Voiceşti este agricultura, mai exact legumicultura. V-aţi gândit să faceţi un centru de colectare a legumelor şi fructelor?
Florian Vătafu: Aşa este, ocupaţia de bază este legumicultura. Concetăţenii din asta îşi câştigă, până la urmă, existenţa, aceasta este îndeletnicirea de bază. Problema care, de fapt, doare cel mai mult şi care îl interesează pe cetăţean este că, deşi muncesc din greu, nu au unde să-şi vândă marfa. Dacă mai multe nu pot să fac anul acesta, vreau să fac măcar un târg, o piaţă agroalimentară unde să se strângă oamenii şi să vină să-şi expună marfa, unde să-şi vândă aceste legume. Eu l-am prins în planul de investiţii şi, până la sfârşitul lunii iulie, vreau să fie dat în folosinţă. Nu pot să dau startul începerii lucrărilor, deoarece legea spune acum că, dacă nu ţi-ai plătit 85% din arierate, nu primeşti acei bani şi nu poţi face plăţi.

Impact real: Aţi fost nevoit să vă împrumutaţi în trezorerie pentru a reuşi să vă achitaţi aceste arierate?
Florian Vătafu: Mie nu mi se pare corectă această măsură. Am spus şi voi mai spune: nu trebuie ca primăriile să se împrumute la trezorerie pentru a plăti arieratele pe OG 7, pentru care statul este obligat să dea banii. Nu este normal ca o primărie să se împrumute la stat pentru a plăti tot la stat acea dobândă, de 5%. La mine contează foarte mult, deoarece sunt 600 de milioane pe care eu îi dau într-un an. Din 600 de milioane de lei vechi, 200 de milioane îi bag în iluminatul public şi 400 de în pietruirea drumurilor. Problema este că, deşi am făcut actele respective şi m-am pus la punct cu tot ce înseamnă acest împrumut, trebuia să îl fac până pe 29 martie, iar până la 31 martie trebuia să şi plătesc arieratele, deci, undeva, ei se contrazic. Trebuia să-mi dea banii în cele şase zile, pentru ca eu să plătesc arieratele până la sfârşitul lunii. În acest moment, primăria este blocată: am făcut ce a trebuit să fac şi nu pot să îmi desfăşor activitatea mai departe, deoarece dosarul este spre analiză. Cât timp şi ce facem noi între timp, pe ce lucrăm aici nu se ştie. Nu pot să fac nici o plată, aşa că stau şi mă uit… Nici nu pot să fac un contract cu cineva, deoarece nu am dovada că am fonduri pentru aşa ceva. Atunci, ce rost are să mai stau în administraţie? Eu îmi doresc să realizez ceva, nu doar să fiu primar cu numele.

Impact real: Ce valoare are acest împrumut şi ce arierate urmează a fi acoperite cu această sumă?
Florian Vătafu: Împrumutul este de 3,6 miliarde, iar aceşti bani acoperă datoriile pentru asfaltarea unui drum comunal şi avem contract cu Regia Autonomă Judeţeană de Drumuri şi Poduri Vâlcea, pentru OG 7, respectiv pentru lucrarea de alimentare cu apă şi puţin pentru baza sportivă, vreo 600 de milioane din cele 7 miliarde de lei, cât a costat lucrarea. Chiar şi la apă m-am descurcat, deoarece aveam lucrări la un moment dat realizate de 20 de miliarde şi aveam plătite doar 3 miliarde la constructor. Am reuşit atunci să iau bani de la Guvern, apoi de la Consiliul Judeţean şi am achitat lucrarea. Mai avem şi acum vreo 600 de milioane, deoarece trebuie să-ţi plăteşti arieratele, pe care trebuia să le achite statul, de fapt.

Impact real: În privinţa locaşelor de cult din comună ce ne puteţi spune?
Florian Vătafu: Am vrut, în mare parte, să ating necesităţile oamenilor şi am avut în vedere şi locaşurile de cult. Am accesat astfel un proiect de 750 de milioane de lei vechi pentru bisericuţa Sf. Nicolae, care este şi monument istoric, şi am considerat că trebuie făcut ceva pentru ea, atât cât am putut, deoarece nu aveam voie să modificăm linia arhitecturală la acest monument. Am pus însă geamuri termopan, centrală termică şi ce mai era nevoie. Avem doar trei biserici în localitate: una în satul Tighina, una la Văleni, care este monument istoric, şi cea din centrul comunei. Am avut în vedere tot timpul sprijinirea acestora, iar când au venit echilibrările de buget am alocat fonduri şi pentru biserici. Eu cred că am atins în linii mari cam toate punctele sensibile ale localităţii.

Impact real: Faptul că aţi avut două mandate de viceprimar înainte vă ajută acum?
Florian Vătafu: Fiind viceprimar timp de două mandate şi văzând că fostul primar nu s-a zbătut, eu i-am spus că, până nu face poteci pe la ministere, nimeni nu se gândeşte să-ţi dea bani doar pentru că eşti băiat bun şi cuminte şi că nu deranjezi. Trebuie să insişti, mai ales într-o perioadă de opoziţie.

Impact real: Reuşiţi să vă autofinanţaţi?
Florian Vătafu: Avem trei sate: Voiceşti, Voiceşti Vale şi Tighina, în care trăiesc 1760 de oameni, deci nu cred că am reuşi să ne autofinanţam. Din acest punct de vedere, eu nu am fost de acord cu autonomia aceasta, pentru că noi stăm foarte prost din punct de vedere economic, asta şi din cauza celor dinaintea noastră, care nu s-au prea zbătut şi au avut o gândire comunistă sau conservatoare. De fiecare dată când a încercat să vină cineva aici, să se dezvolte, nu au prea fost de acord, fără să se gândească la viitor, că acest lucru împiedică dezvoltarea comunei. Dacă nu ai o activitate economică în comunitate nu ai de unde să aduni bani, bugetul local este sărac şi, în afară de câteva buticuri, noi nu avem alţi investitori în localitate.

Impact real: Majoritatea comunelor au accesat diferite proiecte pe HG 577, iar bugetul este destul de restrâns. Aveţi încredere că veţi primi finanţare pentru cele două proiecte, cel de asfaltare şi cel de canalizare?
Florian Vătafu: Sunt sigur că voi fi primul care va primi finanţare, altfel veţi auzi că primarul Vătafu de la Voiceşti şi-a dat demisia din funcţie. Nu mai stau, deoarece eu mă zbat de patru ani şi nu pot să mă mai duc la cetăţean şi să-i spun că mi s-a promis că se va rezolva. Le-am spus oamenilor că, dacă nu le voi face drumurile, îmi dau cuvântul de onoare că nu voi mai veni la poarta lor, şi îmi voi păstra promisiunea. Dacă nu se poate, asta este, dar trebuie să fac tot ce ţine de mine, deoarece drumurile sunt problema cea mai mare a comunităţii noastre. Dacă prin alte localităţi s-au mai putut asfalta în ultimii patru ani vreo 2-3 kilometri, la noi nu s-a făcut mai nimic, doar un  kilometru pe care am reuşit să-l fac imediat după instalare, dar noi avem 11 kilometri de drumuri comunale. Până şi cele pietruite încep să se degradeze, iar eu nu pot să-i las aşa pe oamenii aceştia.

Impact real: Dacă în acest mandat terminaţi cu asfaltarea drumurilor comunale, pentru următorul mandat ce v-ar mai rămâne să realizaţi pentru comunitate?
Florian Vătafu: Nici nu mă gândesc să mai candidez, nu vreau să mai aud de administraţie, ajunge. Mi s-a luat de administraţie, îmi doresc să îmi facă băiatul un nepot şi să îmi dedic timpul familiei şi afacerilor mele. În felul în care merge treaba, şi nu mă refer numai la mine, este o situaţie generală, înţeleg că toţi primarii au probleme specifice comunităţii lor, dar ceea ce nu înţeleg şi cu ce nu sunt de acord este că şi aceste fonduri ar trebui să se împartă mai echilibrat. Sunt primari care au de toate în comună şi tot cer bani şi poate primesc mai mult decât alţii. Este totuşi normal să lupte pentru comunitatea lor; şi eu, chiar dacă nu aş mai avea nimic de făcut în comună, tot m-aş mai duce să cer, tot găsesc eu ceva să mai fac. Mulţi spun că nu ne trebuie o lucrare sau alta, dar eu sunt de părere că orice proiect implementat în localitate este foarte bun. Chiar dacă nu îţi trebuie, la un moment dat, o să te izbeşti de el şi o să-ţi pară bine că l-ai făcut la momentul respectiv şi că nu i-ai dat cu piciorul.

Impact real: Faptul că îl aveţi viceprimar acum pe predecesorul dumneavoastră vă ajută?
Florian Vătafu: Nu, chiar îmi îngreunează situaţia. Din acest punct de vedere, fostul meu viceprimar era extraordinar: a candidat la PDL şi a fost singurul consilier, aşa că l-am luat la mine viceprimar. Am făcut o echipă extraordinară în primul mandat şi până acum, de curând. Consilierii m-au tot pistonat să-l schimb, inclusiv fostul primar. Nu mă lăsau să fac nimic, tot timpul mă pistonau cu chestia asta, dar eu am considerat că, atunci când mai plec din localitate, trebuie să am un om de bază în primărie, iar între noi este problemă de manageriat, deoarece eu sunt foarte pretenţios. Fostul primar, actual viceprimar, a candidat din partea PP-DD şi este singurul viceprimar pe care această formaţiune a reuşit să-l obţină la nivelul judeţului Vâlcea.


Postaţi pe: Facebook



Scrieţi un comentariu

Copyright © 2012 Ultimele stiri – Impact Real. Toate drepturile revin.