• Administraţia locală din Valea Mare are datorii de 5 miliarde de lei vechi la firma Strabag, pentru asfaltarea drumurilor comunale
Pentru infrastructura rutieră, administraţia locală din Valea Mare a depus pe HG 577 un proiect care priveşte reabilitarea şi modernizarea drumurilor comunale prin asfaltare. În cadrul proiectului sunt cuprinse drumurile comunale din satele Delureni, Bătăşani, Mărgineni, Drăganu şi Cătunul Tortoieşti, toate însumate rezultând o lungime de 8,2 kilometri. Primarul a precizat că, până la această dată, s-a reuşit finalizarea asfaltării doar pe o lungime de 3,8 kilometri, dar, în această perioadă, şi lucrările sunt oprite, motivul fiind tot blocarea fondurilor guvernamentale. Astfel, pentru demararea acestor lucrări, firma constructoare s-a încărcat cu o datorie de 5 miliarde de lei până în prezent. Aflată în această situaţie, conducerea societăţii a hotărât să sisteze lucrările. „Pe noua ordonanţă guvernamentală avem un proiect pentru infrastructură prin asfaltarea drumurilor comunale pe ultimii 8,2 kilometri, în cinci sate. Am reuşit ca, până la această dată, să finalizăm asfaltarea pe o lungime de doar 3,8 kilometri, cu o valoare de 17 miliarde de lei vechi. Lucrările sunt oprite, pentru că avem o datorie către Strabag. Aflată în această situaţie, societatea nu are voie să demareze lucrările, chiar dacă ar exista o înţelegere între noi.“, a afirmat Constantin Briceag. În plus, schimbarea directorului firmei Strabag a dus la blocarea lucrărilor în judeţul Vâlcea, până când nu se ajunge cu plata la zi: „Dacă, până acum, mai găseam înţelegere la firma Strabag, acum nu se mai poate, deoarece a fost schimbat directorul, iar cel care ocupă această funcţie nu mai doreşte să execute lucrări în plus, deoarece datoriile judeţului Vâlcea către această firmă sunt foarte mari. Nu din cauza mea, noi avem o restanţă de numai 5 miliarde de lei vechi, dar mai sunt alte comune, gen Ioneşti, care datorează peste 150 de miliarde.”, a mai declarat Briceag. În concluzie, la capitolul infrastructură rutieră mai sunt de asfaltat doar 4,5 kilometri de drum, fiind ultimii rămaşi nemodernizaţi şi pe care primarul estimează că îi va finaliza în acest mandat.
Căminele culturale sunt în stare precară
Activitatea culturală este una importantă pentru orice comunitate. Acest lucru este ştiut şi de primarul Constantin Briceag, una dintre priorităţile sale în noul mandat fiind şi reabilitarea căminelor culturale din localitate, investiţie care a avut de suferit din cauza lipsei de fonduri atât locale, cât şi guvernamentale. Respectivele unităţi culturale sunt vechi de zeci de ani şi sunt într-o stare avansată de degradare. Este nevoie de schimbarea acoperişurilor, a tâmplăriei, dar şi de reamenajarea şi modernizarea interioarelor şi exterioarelor clădirilor. Pentru această investiţie ar fi nevoie de aproximativ 400.000 de lei: „Din cauza dificultăţilor financiare pe care le avem, am amânat reabilitarea şi modernizarea căminelor culturale. În localitate avem trei astfel de obiective, dar măcar pe cele din satele Drăganu şi Valea Mare ne-am dori să le facem. Din calculele mele, cu maxim patru miliarde de lei vechi voi putea moderniza ambele clădiri. Avem nevoie de aceste investiţii, deoarece locuitorii vor să-şi organizeze evenimentele importante în localuri curate, spaţioase şi cât mai moderne. Căminul din Drăganu are o capacitate de 500 de locuri, iar cel din Valea Mare poate primi 350 de invitaţi.”, a spus primarul Constantin Briceag.
Unităţile şcolare sunt modernizate
O importanţă aparte a acordat administraţia locală din Valea Mare celor trei şcoli şi grădiniţei locale, care au fost renovate, dotate cu centrale pentru încălzire, au fost izolate termic, beneficiind acum şi de calculatoare legate la reţeaua de internet. Astfel, atât elevii, cât şi cadrele şcolare beneficiază de cele mai bune condiţii în ceea ce priveşte actul educaţional: „Toate şcolile au fost reabilitate, au fost amenajate grupuri sanitare şi montate centrale termice pentru asigurarea căldurii pe timpul sezonului rece. De asemenea, toate unităţile de învăţământ au fost dotate cu echipamente IT. Dintre investiţiile din acest domeniu amintesc reabilitarea Şcolii cu clasele I-IV Drăganu, schimbarea acoperişului la Şcoala cu clasele I-VIII Bătăşani, reabilitarea Grădiniţei Toteşti, reabilitarea Şcolii cu clasele I-IV Delureni şi împrejmuirea acesteia cu gard.”, a mai spus alesul social-democrat.
Briceag este de părere că elevii trebuie să beneficieze de aceste facilităţi pentru a nu fi nevoiţi să meargă în oraş la studii: „Cred că este absolut necesar ca atât elevii, cât şi copiii de grădiniţă să aibă toate condiţiile pentru desfăşurarea normală a activităţii de învăţământ. Încă de când am ajuns primar am avut în vedere reabilitarea şcolilor şi o să le am în plan şi în următorul mandat.”, a adăugat primarul. Totodată, prin grija Primăriei şi a Consiliului Judeţean Vâlcea, şcolile din localitate beneficiază pentru transportul zilnic al elevilor de un microbuz. Primarul Briceag a declarat că ar mai fi nevoie de încă un microbuz pentru a facilita transportul elevilor, cererea pe care a depus-o în urmă cu câteva luni în acest sens se pare că a fost aprobată, iar din 2014, şcolile din Valea Mare se vor putea folosi de încă un autovehicul.
Comuna Valea Mare are o bază sportivă modernă
Una dintre investiţiile aproape finalizate în comuna Valea Mare este cea a amenajării unei baze sportive de tip A. Proiectul a fost finanţat pe Ordonanţa 7 şi presupune un teren de fotbal cu nocturnă, un teren sintetic, pistă de atletism, tribune şi vestiare. Lucrarea se ridică la valoarea de 6 miliarde de lei vechi. În prezent, obiectivul este finalizat în proporţie de 98%, iar, de câteva luni, localnicii din comuna Valea Mare se pot bucura la propriu de una dintre cele mai moderne baze sportive. Totodată, primarul Briceag recunoaşte că acest proiect a avut de suferit, fiind lăsat de-o parte chiar şi de Guvernul USL: „Lucrările de amenajare a bazei sportive de tip A de la Valea Mare s-au cam încheiat. Mi-a venit acum de la Guvern o situaţie, deoarece proiectul fusese dat la o parte, şi este normal, pentru că au avut atâtea exemple de baze sportive făcute în pantă. Eu m-am chinuit foarte mult să iau acest teren şi să-l trec în domeniul public, să fie în centrul comunei. Aşa aveam şi eu 99 de hectare de păşune şi puteam să-l fac acolo, nu?”, a afirmat primarul Briceag.
Pod către proprietăţile agricole
Pe lângă asfaltarea drumurilor, primarul mai are în vedere infrastructura rutieră şi căile de acces către proprietăţile localnicilor. Primarul a mai precizat că este nevoie de fonduri şi pentru finalizarea podului care leagă comuna Valea Mare de Fârtăţeşti. În urmă cu câtva timp, au fost demarate lucrările de construire a unui pod care face legătura între satele Mărgineni şi Giuleşti, pod care va facilita accesul localnicilor către terenurile agricole, nemaifiind astfel nevoiţi să ocolească prin Măciuca pentru a ajunge la proprietăţile agricole. În plus, prin construirea acestui pod se va scurta distanţa cu aproximativ şapte kilometri. În prezent, obiectivul este finalizat în proporţie de 70%: „Sper să găsim o soluţie şi pentru finalizarea podului care leagă comuna noastră de Fârtăţeşti. Lucrările au fost începute de Regia Autonomă Judeţeană de Drumuri şi Poduri, iar pentru a le finaliza nu ne-ar mai trebui decât vreo două miliarde, în această sumă fiind incluse şi drumurile de acces din ambele părţi.”, a mai anunţat primarul Constantin Briceag.