Sunteţi aici: Pagina principală // Actualitate

Finanţare pentru 5 proiecte, de la Ministerul Dezvoltării

Lucian Antonie: „Toate proiectele sunt obiective foarte importante pentru localitatea noastră”

 

Administraţia locală din comuna Tetoiu şi-a pus mare încredere în Programul Naţional de Dezvoltare Locală, etapa a 2-a, considerând că este singura şansă ca utilităţile şi infrastructura din localitate să fie modernizate. Astfel, primarul Lucian Antonie a întocmit un portofoliu de nouă proiecte pe care le-a depus la Ministerul Dezvoltării, în vederea obţinerii de fonduri. Construirea unui grup sanitar la grădiniţa din satul Nenciuleşti, reabilitarea termică prin anvelopare, înlocuirea tâmplăriei exterioare şi refacerea finisajelor la şcoala gimnazială din satul Ţepeşti pentru localul vechi sunt doar câteva dintre investiţiile importante care vor fi realizate cu prioritate, în comuna Tetoiu. Dacă, până acum, lucrările au fost amânate din lipsă de fonduri, în urma proiectelor realizate de primărie aceste obiective de investiţii au primit finanţare prin Programul Naţional de Dezvoltare Locală al Ministerului Dezvoltării: „Am depus nouă proiecte la Ministerul Dezvoltării, nu pentru a mă afla printre cei care depun un număr mare de dosare, ci pentru că acestea sunt necesităţile acestei comune. Am observat că unele comune care au avut primari cu câte patru sau cinci legislaturi şi-au rezolvat o mare parte dintre utilităţi şi nu prea mai au ce face în localitate, şi atunci am ţinut cont de strategia Guvernului şi de genul de proiecte care au prioritate la finanţare şi le-am depus. Dintre toate proiectele depuse la Ministerul Dezvoltării cinci proiecte au fost finanţate, toate vizând obiective foarte importante pentru localitatea noastră”, a precizat primarul liberal din Tetoiu.

 

Lucian Antonie: „Birocraţia destul de stufoasă ne pune beţe în roate”

Din cauza birocraţiei excesive, administraţia locală din Tetoiu se numără printre primăriile care nu au toate avizele pentru contractele de finanţare prin PNDL 2. Primarul declară că, dacă termenul-limită de depunere a dosarelor la Ministerul Dezvoltării Regionale nu ar fi fost amânat cu 30 de zile, risca pierderea finanţărilor. Motivul au fost procedurile foarte complicate, care au necesitat timp pentru obţinerea tuturor avizelor: „Dacă celelalte primării au reuşit să depună documentaţiile la termen, noi nu am reuşit, din cauza birocraţiei destul de stufoase care ne-a pus beţe în roate. Doar pentru avizul de mediu avem nevoie de o lună, sunt anunţuri care trebuie publicate în ziar şi pe internet. Apoi ne trebuie avize de la Romtelecom şi de la Electrica. Cred că cei de la minister au stabilit la început un termen foarte scurt pentru depunerea documentaţiilor fără să ţină cont de timpul legal pentru obţinerea tuturor avizelor. Faptul că termenul-limită de depunere a dosarelor la Ministerul Dezvoltării Regionale a fost amânat cu 30 de zile este un lucru bun”, afirmă primarul din Tetoiu.

 

Ministerul Dezvoltării dă localităţii 130 de miliarde, prin PNDL2

Tetoiu se numără printre puţinele administraţii locale din judeţ care au primit finanţare pentru cinci proiecte. Pentru toate cele cinci proiecte s-au alocat 130 de miliarde de lei: „Acest aspect este o mare bucurie pentru noi, dar cu un volum mare de muncă, ceea ce a făcut să nu ne încadrăm în termen. Prin această finanţare ni s-a aprobat extinderea reţelei de canalizare pe o lungime de 22 de kilometri şi extinderea sistemului de apă pe o lungime de 5 kilometri. Pe lângă aceste proiecte privind extinderea utilităţilor necesare comunităţii, infrastructura educaţională se va moderniza prin anveloparea ambelor şcolii din satul Ţepeşti şi construirea unui grup sanitar la grădiniţa din satul Nenciuleşti. Pe lângă aceste cinci proiecte am mai depus două, pentru asfaltarea drumurilor comunale interioare. Unul dintre ele prevedea modernizarea pe o lungime de 4 kilometri şi construirea a două poduri, iar celălalt era pentru modernizarea drumurilor de interes local pe o lungime de 12 kilometri. Pe lângă aceste proiecte, extrem de necesare, am mai depus un proiect pentru modernizarea iluminatului stradal cu lămpi economice şi amenajarea unei pieţe comunale. În total am avut un portofoliu de nouă proiecte. Chiar dacă suntem în urmă cu documentaţiile, nu îmi fac griji. Important este că aceste proiecte au finanţare. Voi repartiza proiectele pe birouri şi fiecare va lua în braţe câte un dosar, pentru obţinerea avizelor. Trebuie să am adresa de înaintare pentru obţinerea avizului cu numărul de înregistrare, adică să se vadă că documentaţiile sunt întocmite”, a declarat primarul.

 

Accesarea fondurilor europene, cu multe piedici pentru Tetoiu

Accesarea fondurilor europene a devenit un proces complex, acesta fiind şi motivul pentru care foarte mulţi primari abandonează ideea de a mai folosi aceşti bani, deoarece procesul este prea complicat. În ghidurile de finanţare sunt reguli europene la care, din păcate, s-a adăugat şi o birocraţie excesivă. Primarul din Tetoiu spune că proiectele europene îşi găsesc cu greu drumul spre finanţare, din cauza condiţiilor impuse. Deşi sunt considerate o mana cerească, drumul spre aceste fonduri este unul lung şi plin de piedici. Primarul susţine că birocraţia este principalul motiv pentru care administraţiile locale nu se înghesuie să ceară astfel de fonduri: „În toamna acestui an am fost la Bruxelles, unde s-a pus problema fondurilor europene. Am înţeles că aceste condiţii se vor mai înlesni, încât să putem beneficia de banii care s-au blocat. S-a pus problema comunelor care au un număr mic de locuitori, care nu au gară, drumurile nu fac legătura cu monumente istorice şi nici nu au şosele naţionale. Consider că domnii care au avut pixul şi decizia în mână, dar au impus aceste condiţii draconice condamnă satul român la dispariţie. Europarlamentarii noştri cunoşteau aceste dificultăţi, şi au promis că vor face tot ce le va sta în putinţă să intervină. Birocraţia excesivă în accesarea de fonduri europene pune piedici primăriilor. Din punctul meu de vedere, sunt mulţumit de investiţiile care se vor derula în următoarea perioadă la Tetoiu, finanţate prin Ministerul Dezvoltării. Toată localitatea va fi un adevărat şantier. Cred că, până când promisiunile europarlamentarilor se vor concretiza, la Tetoiu se vor finaliza aceste proiecte, cu finanţare guvernamentală. Apoi vom mai vedea dacă se vor ţine de promisiune şi vom depune şi noi proiecte pentru asfaltarea drumurilor, în vederea accesării fondurilor europene”, ne-a mai declarat primarul comunei. Lucian Antonie a intrat în administraţia locală în urmă cu 5 ani, prin câştigarea alegerilor locale. Nu a fost un pas uşor de a trece de la catedră la administrarea unei comune, dar tenacitatea şi dorinţa de a construi l-au transformat în primarul care ştie de ce este nevoie, pentru ca întreaga comună să se dezvolte.


Postaţi pe: FacebookScrieţi un comentariu

Copyright © 2012 Ultimele stiri – Impact Real. Toate drepturile revin.