La sfârşitul celui de-al doilea mandat, primarul Nicolae Moraru a acordat o atenţie deosebită infrastructurii rutiere. În acest sens, a început modernizarea şi asfaltarea a 5,8 kilometri de drumuri de interes local. La momentul respectiv s-au avut în vedere DC 151 Pietrari – Pietrarii de Sus – 1,8 kilometri; DC 152 Moţeşti – Păţireşti – 1,8 kilometri; drumul Angheleşti – 1,3 kilometri şi strada Furtuneşti. Valoarea celor două proiecte s-a ridicat la aproape un milion de euro: „Chiar în ultimul an din mandatul al doilea am realizat aceste două obiective. Primul a avut o valoare de 8 miliarde de lei vechi, iar al doilea 32 de miliarde de lei vechi.”, a spus Moraru. Deşi se afla în opoziţie, iar PDL era la guvernare, primarul Moraru şi-a luat inima în dinţi şi s-a înscris la audienţă la Elena Udrea. Se pare că gestul său a fost unul potrivit, deoarece Elena Udrea, la momentul respectiv ministru al Dezvoltării şi Turismului, a virat în numai trei săptămâni către comuna Pietrari 27 de miliarde, bani necesari pentru finalizarea DC 152: „Am primit atunci banii în două tranşe, una de cinci miliarde şi alta de 27 de miliarde. Cred că sunt un caz unicat pentru că atunci era Elena Udrea la Ministerul Dezvoltării. M-am dus într-o audienţă deoarece nu mă mai descurcam, fără nici o intervenţie, şi i-am prezentat situaţia reală, pentru că aveam şi nişte alunecări de teren periculoase acolo, erau puse în pericol vreo 20 de gospodării în satul Manta, unde în fiecare an se mişcă pământul. Drumul a fost şi foarte scump, din această cauză, deoarece au fost prevăzute şi câteva ziduri de sprijin, s-au turnat în jur de 4.000 de metri cubi de beton pentru stabilizarea versanţilor. Doamna Udrea m-a înţeles şi, în trei săptămâni, am primit banii respectivi. Nici măcar nu mi-a propus să trec la PDL, deşi eu eram la PNL.”, a mai adăugat Moraru.
Şcoală ruptă în două la Pietrari
• Deşi a beneficiat de lucrări de consolidare în urmă cu câţiva ani, clădirea este aşezată pe un versant care alunecă şi este acum în pericol să se dărâme
De-a lungul mandatelor sale, primarul din comuna Pietrari susţine că a acordat o importanţă deosebită învăţământului din localitate. Nicolae Moraru este de părere că trebuie ajutaţi copiii să-şi dezvolte capacităţile intelectuale, iar pentru ca acest lucru să se întâmple este nevoie de condiţii optime pentru desfăşurarea procesului de învăţământ. La cele două unităţi de învăţământ din localitate au fost efectuate lucrări de modernizare şi reabilitare. De asemenea, a fost achiziţionat un microbuz şcolar pentru transportul copiilor. Cu toate acestea, una dintre cele două şcoli este în pericol să se dărâme. Poziţionată pe un versant care alunecă, în ultimii ani, zidurile şcolii s-au rupt chiar pe mijlocul clădirii. Şcoala este funcţională, în ea învăţând aproximativ 150 de elevi: „PNL ne-a ajutat foarte mult în mandatul trecut cu reabilitarea şcolilor. Avem două şcoli: Şcoala Gimnazială Pietrari, cu clasele I-VIII, şi Şcoala Primară de la Pietrarii de Sus, cu clasele I-IV, şi la fiecare avem şi câte o grădiniţă. Avem probleme deosebite la Şcoală cu clasele I-IV, unde s-a făcut o consolidare, dar clădirea este pe un versant cu alunecări de teren şi este acum în pericol să se dărâme. S-a făcut o consolidare serioasă, care a înghiţit mulţi bani înainte să vin eu la primărie, dar problemele nu s-au rezolvat, iar acum clădirea este ruptă în două. Decât să repari lucrul deja făcut, mai bine îl faci din nou. Avem peste 300 de copii care învaţă la cele două şcoli şi trei grădiniţe.”, a afirmat primarul.
Comuna are cea mai frumoasă bază sportivă din judeţ
• Investiţia s-a ridicat la 10 miliarde de lei vechi, banii fiind obţinuţi prin Ordonanţa 7
Puţine sunt comunele care se pot lăuda cu baze sportive moderne şi, dacă acestea există, majoritatea sunt criticate din cauza felului în care au fost executate lucrările. Nu acelaşi lucru putem spune despre stadionul proaspăt construit la Pietrari cu fonduri guvernamentale. Obiectivul alesului democrat-liberal a vizat amenajarea unui teren de joc cu iarbă naturală, împrejmuit, având o tribună cu o capacitate de 300 de locuri pe scaune, vestiare moderne în suprafaţă de 300 de metri pătraţi, pentru echipe şi arbitri, pistă de atletism, groapă de sărituri în nisip, sistem de irigat şi maşină specială pentru trasat liniile albe. În urmă cu două săptămâni, echipa de fotbal din localitate, antrenată de Tiberiu Preda, a inaugurat noul stadion şi jucătorii au rămas plăcut impresionaţi de calitatea gazonului, dar şi de vestiarele moderne şi spaţioase. Dimensiunile suprafeţei de joc coincid cu cele optime desfăşurării unor partide de nivel naţional, respectiv 98 x 68 de metri.
Colaborare cu acţionarii Hotelului Palace din Govora
• Sportivii veniţi în cantonament în staţiune îşi vor putea face pregătirea fizică pe stadionul din Pietrari
Democrat-liberalul Nicolae Moraru a găsit o soluţie salvatoare în ceea ce priveşte costurile pentru întreţinerea bazei sportive, proaspăt finalizată. În acest sens, alesul PDL a anunţat că, în viitorul apropiat, va încheia o colaborare cu acţionarii Hotelului Palace din Govora, astfel încât echipele care vin în cantonament să-şi desfăşoare pregătirea fizică pe stadionul din Pietrari: „Am găsit o soluţie de colaborare cu acţionarii Hotelului Palace, Parc şi Belvedere. De pe urma contractului, vom obţine bani pentru întreţinerea bazei sportive. Avem nevoie de aproximativ 300 de milioane de lei vechi anual, bani pe care i-am putea asigura de pe urma acestei colaborări. Suprafaţa de joc este greu de întreţinut, deoarece trebuie udată mereu, tunsă, fertilizată, reînsămânţată, astfel încât iarba să fie deasă şi verde, să ne putem lăuda şi în viitor cu cea mai frumoasă bază sportivă din judeţ.”, a declarat primarul din Pietrari.
Nicolae Moraru: „Nu voi ceda prea uşor sistemul de alimentare cu apă şi canalizare Apavilului”
Nicolae Moraru este hotărât să nu cedeze rugăminţilor Consiliului Judeţean de a preda operatorului regional Apavil sistemul de alimentare cu apă şi canalizare din comuna Pietrari. În prezent, un metru cub de apă costă numai 2,4 lei, dar, în condiţiile în care Apavilul ar prelua întregul sistem, localnicii ar putea să plătească pe metru cub până la 8 lei. Potrivit primarului, acest lucru este puţin probabil să se întâmple în comuna pe care o administrează: „Nu ştiu dacă vom da sistemul Apavilului, trebuie să consultăm foarte bine publicul. În plus, noi avem apă cu 2,4 lei metrul cub. Pe mine nu mă interesează politica Apavilului cu alte localităţi. Dacă doreşte să preia reţelele noastre trebuie să respecte anumite condiţii. Eu m-am zbătut să obţin fonduri pentru apă şi canalizare, am bătut mii de kilometri la Bucureşti şi Craiova şi nu sunt dispus să semnez cu ochii închişi cedarea acestor investiţii.”, a spus primarul. În plus, prim-gospodarul din Pietrari nu se gândeşte de două ori când spune că va impune câteva condiţii operatorului regional. Moraru vrea un preţ mai mic decât în alte localităţi şi ca angajaţii care răspund de sistemul de pe raza comunei să fie numai din Pietrari: „Voi solicita conducerii Apavil ca angajaţii care răspund de aceste servicii să fie numai din Pietrari. În plus, tarifele trebuie să fie cât mai mici. În comuna noastră sunt mulţi oameni săraci, care nu îşi vor putea permite să plătească 8-9 lei pentru un metru cub de apă rece. Atâta timp cât putem gestiona singuri întreg sistemul, nu văd de ce l-aş preda Apavilului. La cât de bine este făcută lucrarea, până acum, nu am întâmpinat probleme, dar în mod sigur putem face faţă întreţinerii acestui sistem, inclusiv celui de canalizare.”, a conchis primarul.