Sunteţi aici: Pagina principală // Administraţie

Farmacistii din Valcea, in greva japoneza

greva medici 007Săptămâna trecută, farmaciştii vâlceni au intrat în grevă japoneză, în semn de protest pentru că nu au mai primit bani de medicamente din luna iunie de la Casa de Asigurări de Sănătate Vâlcea.

Medicamente lipsă în farmacii

Farmaciştii din Vâlcea sunt nemulţumiţi că nu se mai pot aproviziona cu diferite sortimente de medicamente, din cauza lipsei fondurilor. Preşedintele Colegiului Farmaciştilor Vâlcea, Samoil Vîlcu, afirmă că în toate farmaciile există un anunţ la intrare, prin care farmaciştii îşi cer scuze faţă de pacienţi pentru situaţia creată şi explică de ce nu se vor mai găsi unele medicamente. „Noi protestăm de mult, dar acum am intrat oficial în grevă japoneză. Este o problemă delicată cu care se confruntă toată ţara. Nu vom închide farmaciile şi nici nu vom ieşi în stradă, pentru că noi ne respectăm pacienţii.”, a declarat Samoil Vîlcu.

Nu vor ieşi în stradă, din respect pentru pacienţi

Nemulţumirea farmaciştilor a apărut din cauză că, în ultimele cinci luni, farmaciile nu au mai primit nici un leu pentru medicamente şi există posibilitatea ca, până în martie 2010, situaţia să fie aceeaşi. Mai mult, sumele care erau destinate farmaciilor pentru decontarea reţelelor compensate, gratuite, dar şi pentru programe naţionale, în cele cinci luni, unde exista un contract semnat cu Casa de Asigurări de Sănătate, au fost repartizate către alte domenii medicale. „Asta este cea mai mare nemulţumire. Nu mi se pare corect ceea ce se întâmplă. Nu vom avea cu ce să plătim furnizorii, iar ei nu ne vor mai aduce medicamente. Până la urmă, cel care suferă este pacientul şi nu trebuie să ne batem joc de el.”, a mai spus Samoil Vîlcu. În schimb, reprezentanţii Casei de Asigurări de Sănătate Vâlcea susţin că blocajul nu s-a creat din vina instituţiei şi nici nu aveau cunoştinţă de protestul farmaciştilor din judeţul Vâlcea. „Dacă au intrat în grevă japoneză, au făcut-o pe cont propriu. Există, într-adevăr, nişte probleme legate de decontare, dar asta ţine de Ministerul Sănătăţii şi nu direct de noi. Oricum, în Vâlcea nu stăm aşa de rău la acest capitol. Este o problemă a sistemului, iar, din cauză că nu sunt bani, guvernanţii au decis dublarea termenului de decontare.”, a declarat Dorel Constantinescu, purtătorul de cuvânt al Casei de Asigurări de Sănătate Vâlcea. Farmaciştii din Vâlcea  vor continua şi în zilele următoare greva japoneză, în speranţa că se va putea ajunge la un consens în ceea ce priveşte repartizarea fondurilor. S-a ajuns la această situaţie delicată din cauza prelungirii termenelor de plată de la 60 la 210 zile. Cu economiile epuizate şi fără a mai avea vreo încasare de la casele de asigurări de sănătate, farmaciile trebuie să se aprovizioneze cu medicamente pentru populaţie şi să plătească impozitele, TVA-ul, salariile, chiriile, dar şi celelalte cheltuieli necesare funcţionării. Până la sfârşitul lunii noiembrie, creditul de angajament aprobat este pe cale de a se termina, din cauza creşterii consumului de medicamente în sezonul rece şi a înmulţirii numărului de îmbolnăviri de gripă nouă. În acest moment, spitalele şi farmaciile au acumulat datorii de peste 120 de milioane lei. În Vâlcea, 77 de farmacii au contracte încheiate cu CAS.


Postaţi pe: Facebook



Scrieţi un comentariu

Copyright © 2012 Ultimele stiri – Impact Real. Toate drepturile revin.