Alexandru Dediu spune că a ştiut la ce se înhamă, atunci când a preluat funcţia de primar şi s-a bazat pe faptul că optimismul îl va ajuta să nu bată în retragere, oricâte obstacole ar fi avut. Afirmă că, în cele două mandate care au trecut, a promis foarte puţin, faţă de ceea ce a făcut. Nu i-a plăcut niciodată să iasă în public şi să se laude, atunci când a finalizat o investiţie: „Pentru mine, toate proiectele au fost esenţiale, fiecare zonă edificată având importanţa sa. Investiţiile au urmat şi o anumită logică, ţinând cont şi de necesităţile de execuţie a acestor lucrări, dar şi de proiectele care erau în derulare. Prima problemă pe care am încercat să o rezolv, şi care era cea mai importantă, a fost reţeaua de apă şi canalizare, dar şi asfaltarea drumurilor”, a precizat primarul. Astfel, comuna Păuşeşti Măglaşi a fost una dintre cele 11 localităţi ale judeţului care a beneficiat de alocări de fonduri de la Uniunea Europeană, prin Măsura 3.2.2., pentru înfiinţarea reţelei de apă şi canalizare, în valoare de 2,5 milioane de euro. În cadrul acestui proiect au fost prinşi 7 kilometri de reţea de canalizare şi 11 kilometri de reţea de apă, la care s-a mai adăugat construirea unei staţii de tratare, a staţiilor de limpezire, a bazinelor de apă şi a staţiei de epurare. Primarul spune că, astăzi, întregul sistemul a fost predat Asociaţiei de Dezvoltare Intercomunitară ADI Apa Vâlcea care a accesat un proiect interjudeţean, unde aproximativ toate localităţile înscrise în acest program vor beneficia de investiţii: „Pentru a beneficia de alocări de fonduri, prin intermediul Asociaţiei de Dezvoltare Intercomunitară ADI Apa Vâlcea s-a analizat fiecare localitate, în funcţie de necesităţi. Deoarece localitatea Păuşeşti Măglaşi are reţea de apă, am solicitat ca, pe toată durata extinderii conductei să ni se repartizeze sume de bani prin acest proiect, pentru finalizarea reţelei de canalizare. Din discuţiile purtate cu conducerea Asociaţiei de Dezvoltare Intercomunitară ADI Apa Vâlcea şi din calculele făcute, localitatea ar avea nevoie de minim 4,6 milioane de euro, pentru ca întreaga localitate să beneficieze de reţea de canalizare. În prezent se lucrează la faza de proiectare şi sperăm că, în anul 2017, toate documentaţiile se vor finaliza, astfel încât întreaga localitate, în cel puţin doi ani, să beneficieze de reţea de canalizare”, a mai afirmat primarul comunei Păuşeşti Măglaşi.
Întreaga localitate are acum apă la robinet
Ştiind că localitatea are potenţial turistic, primarul Dediu nu a stat pe gânduri, şi a făcut tot ce i-a stat în putinţă pentru a da o şansă dezvoltării localităţii. A depus o serie de proiecte pentru care a primit finanţare. În primul rând, a realizat sistemul de apă şi canalizare: „Cea mai mare satisfacţie a mea este finalizarea lucrărilor la reţeaua de apă potabilă pentru întreaga localitate, investiţie care este acum pe ultima sută de metri. La sfârşitul acestei primăveri, localitatea va avea în totalitate alimentare cu apă, astfel încât fiecare cetăţean va putea să se racordeze la reţea”, a declarat primarul. Proiectul extinderii reţelei de apă a fost prins pe O.G. 28, cuprinzând o lungime de 31 de kilometri de reţea, în vederea extinderii. Baza reţelei s-a realizat, însă, cu fonduri europene, prin Măsura 3.2.2., însemnând construirea staţiei de apă potabilă, construirea staţiei de limpezire a apei, a staţiei de tratare, bazinelor şi înfiinţarea conductei principale care traversează localitatea, cu un debit destul de mare, astfel încât să poată asigura extinderea cu cei 31 de kilometri de reţea, finalizaţi din fonduri guvernamentale.
Peste 25 de drumuri comunale, asfaltate
O altă mulţumire a primarului este infrastructura, deoarece s-au asfaltat până acum peste 25 de drumuri comunale. „Fiecare cetăţean poate merge astăzi pe drum asfaltat, nu mai ajunge acasă prin noroaie de o şchiopă”, spune primarul. În prezent în localitate toate drumurile comunale sunt asfaltate în procent de 90%. Lucrările pentru asfaltarea drumurilor comunale s-au finalizat cu bani din bugetul local, cu fonduri repartizate de Consiliul Judeţean din TVA şi din echilibrarea bugetelor: „În prezent, cu bani de la stat, prin O.G. 28, avem un proiect pentru asfaltarea altor 6 kilometri de drumuri comunale licitaţi, din care am reuşit să finalizăm doi kilometri, urmând ca, în acest an, să terminăm şi ceilalţi 4 kilometri. Investiţia are valoarea de 45 de miliarde de lei vechi. Prin O.G. 28 s-a luat decizia ca, după fiecare lucrare executată, să se facă devizul, iar ulterior să se emită facturile către Ministerul Dezvoltării, în vederea decontării sumelor solicitate. Este o variantă foarte bună, astfel încât Ministerul Dezvoltării se va ocupa de investiţiile cu prioritare: apă, canalizare şi drumuri. Iată că, la finele anului 2015, fiecare localitate a primit bani în funcţie de ce s-a lucrat, toţi ne-am decontat lucrările pe care le-am executat, urmând ca, în anul 2016 să continuăm şi să solicităm din nou sume, în funcţie de lucrările pe care le avem”, declară Alexandru Dediu. După finalizarea acestui proiect mai rămân încă 6 kilometri de uliţe care vor trebui asfaltate, şi abia după ce se vor finaliza şi acestea, localitatea va avea în procent de 100% toate drumurile asfaltate: „Acest ultim proiect reprezintă însumarea tuturor uliţelor care asigură accesul la câte patru sau cinci gospodării. Sunt uliţe laterale, fiecare având câte 200 sau 400 de metri lungime, pe care le-am lăsat la sfârşit, întrucât, fiind gospodării mai puţine acolo, am înţeles să rezolvăm mai întâi zonele unde locuinţele sunt grupate. Pentru asfaltarea lor ne bazăm în primul rând pe fondurile din bugetul local, pe alocări de fonduri de la Consiliul Local, din sumele defalcate sau, în situaţia în care va exista oportunitatea accesării fondurilor europene, vom depune documentaţia, în funcţie de cum vor fi prioritizate proiectele”, a mai afirmat primarul comunei.
Păuşeştiul are acum inclusiv reţea de gaze naturale
Alexandru Dediu are suficientă experienţă în administraţia locală, şi a reuşit, în ultimii opt ani, să implementeze proiecte menite să asigure nevoile elementare ale oamenilor din comună. Modest din fire, primarul recunoaşte, însă că, în urmă cu opt ani, la Păuşeşti Măglaşi nu exista o palmă de asfalt pe drumurile comunale, reţeaua de apă potabilă era un vis, iar canalizarea un lux pentru cetăţean. „În urmă cu opt ani, Păuşeşti Măglaşi era o localitate la aflată la nici 10 kilometri de municipiul Râmnicu Vâlcea, dar fără drumuri asfaltate, fără un metru de conductă de apă potabilă sau canalizare şi unde, pentru a ajunge acasă, mulţi cetăţeni mergeau prin noroaie de o şchioapă. Astăzi, la Păuşeşti Măglaşi avem inclusiv o reţea de gaze naturale pe o lungime de 18 kilometri, două poduri construite, unul peste râul Olăneşti şi altul peste pârâul Cheia, dar şi un centru de informare turistică, finalizat din fonduri europene. Şi tot cu bani europeni am reuşit să finalizăm lucrările de modernizare a şcolii din centul localităţii. În această perioadă s-a construit şi o grădiniţă, cu bani de la Banca Mondială, iar cu fonduri din bugetul local, în anul 2008, în doar trei luni, am reabilitat clădirea grădiniţei din centrul localităţii, fiind o clădire foarte veche. În primul an de mandat am şi pus-o în funcţiune. Nu în ultimul rând, am finalizat inclusiv reabilitarea dispensarului medical, cu bani din bugetul local”, a afirmat primarul comunei Păuşeşti Măglaşi.
Grădiniţa cu program prelungit, o promisiune onorată
Acum, localitatea Păuşeşti are o grădiniţă construită cu fonduri prin Banca Mondială, iar Şcoala cu clasele I-VIII din centrul comunei a fost reabilitată printr-un proiect având finanţare prin POR. „Pentru că le-am promis cândva părinţilor că localitatea va dispune inclusiv de o grădiniţă cu program prelungit, acesta a fost un proiect de suflet al meu, pe care l-am şi finalizat foarte repede. Am utilat locaţia cu dotările necesare: mobilier şi sală de mese. La început au fost cerinţe din partea mămicilor, s-au făcut cereri pentru 30 de copii, dintre care au venit abia 26, timp de două luni, după care numărul copiilor a scăzut. Îmi pare nespus de rău, dar sunt împăcat sufleteşte şi mulţumit că, la solicitarea părinţilor, am reuşit să creăm toate condiţiile necesare pentru ca „micuţii” să beneficieze de o grădiniţă cu program prelungit.
Asfaltarea trotuarelor se va realiza cu fonduri din bugetul local
Primarul mai spune că, în prezent, proiectul de asfaltare a trotuarelor este în faza de licitaţie şi va începe cu bani din bugetul local. Proiectul are o valoare de aproximativ 30 de miliarde de lei vechi, şi se va realiza pe o lungime de 7 kilometri, de o parte şi de alta a drumului naţional: „În primă fază, am încercat să găsim susţinere financiară din fondurile europene, o dată cu deschiderea ghidurilor de finanţare europene, dar pentru astfel de investiţii nu există finanţare. Preconizăm ca, în luna martie să înceapă lucrările, care se vor prelungi pe o perioadă de doi ani, deoarece nu dispunem de sumele necesare”, ne-a mai declarat Alexandru Dediu.