Sunteţi aici: Pagina principală // Actualitate

Este neapărată nevoie de asfaltarea drumului judeţean 605A

Primarul Vintilă Chelcea spune că a reuşit să mişte lucrurile în oraş, în special prin atragerea fondurilor europene. 6,5 milioane de euro au fost atraşi în ultimii ani pentru construirea unui modern Campus preuniversitar la Liceul „Preda Buzescu, iar infrastructura rutieră în localitate este realizată procent de 100%. La acest capitol intră inclusiv asfaltarea drumurilor agricole pe o lungime de aproximativ 4 kilometri, proiect pe care l-a recepţionat în toamna anului trecut. Când vine vorba despre bani europeni, primarul adaugă cu mândrie şi construirea grădiniţei în valoare de 800 de mii de euro. Fiindcă accesarea fondurilor europene a fost mană cerească pentru oraşul Berbeşti, primarul spune că, în viitor, are în vedere demararea unui proiect care cuprinde modernizarea prin asfaltare a drumului judeţean 605A, drum care traversează localitatea pe o lungime de 8 kilometri: „Din primul mandat, în fiecare an mi se tot promite că se vor asfalta 2 kilometri. Au trecut de atunci 10 ani şi, din păcate, drumul este la fel. În prezent am în plan să accesez fonduri europene în vederea asfaltării acestui drum prin Măsura 13.1. Va fi un proiect integrat, prin care ni se vor aloca 6 milioane de euro. În cadrul proiectului vom introduce, pe lângă asfaltarea drumului judeţean şi reabilitarea şcolii din Berbeşti, dar şi construirea unei noi grădiniţe. Asfaltarea drumului judeţean 605A este în atenţia mea pentru modernizare, iar acest lucru se va face cu acordul Consiliului Judeţean, şi nu cred că vom întâmpina reticenţă din partea conducerii, fiindcă am convingerea ca se poate colabora pe acest segment”, a precizat primarul din Berbeşti.

 

Copiii de grădiniţă învaţă într-o nouă locaţie

Noua grădiniţă este o construcţie ridicată de la zero, cu săli mari şi bine aerisite, cu sistem modern de încălzire, cu ferestre care oferă un iluminat optim, cu pardoseli, tâmplărie şi dotări de calitate.

Berbeştiul era cunoscut ca fiind o zonă cu deficit la capitolul grădiniţe, şi asta fiindcă, ani la rând, două grădiniţe cu peste 120 de copii din oraş au funcţionat în două apartamente, la parterul unor blocuri de locuinţe: „Am o grădiniţă minunată, nici nu credeam că o să fie aşa frumoasă, este mândria mea. Am făcut această grădiniţă pentru că era extrem de necesară. Până anul trecut copiii erau înghesuiţi în apartamente pentru a învăţa. În toamnă, când copiii au păşit în această nouă locaţie a fost o mare bucurie pentru mine. Grădiniţa este cu program normal şi este proiectul meu de suflet. În mandatele acestea am bătătorit drumurile la Bucureşti şi nimeni nu mă băga în seamă. S-au alocat bani de la stat pentru modernizarea sau construirea şcolilor care, la scurt timp s-au închis. Din punctul meu de vedere, acestea sunt investiţii inutile. Şi mai grav este că se cer în continuare bani pentru şcoli în sate unde peste doar câţiva ani se va pune lacătul pe aceste clădiri”, mai spune primarul.

 

Campusul şcolar din Berbeşti, un proiect important

Berbeştiul se poate lăuda cu Campusul preuniversitar de la Liceul „Preda Buzescu”, un proiect finalizat, în valoare de 6,5 milioane de euro. Este vorba despre un complex cu săli de clasă, laboratoare, ateliere, club, cantină, dar şi locuinţe de serviciu pentru profesori: „Este un campus şcolar foarte modern, pe care puţini şi l-ar imagina în mediul rural. Pentru noi a fost, însă, o necesitate“, spune primarul. Liceul din oraş concurează cu cele mai bune unităţi din judeţ, deoarece aici învaţă peste 1700 de elevi. Pentru promovarea liceului, dar şi pentru ocuparea campusului la capacitate, primarul promite că va face tot posibilul să atragă şi copiii din zona de sud a judeţului: „Am cerut bani la Ministerul Dezvoltării, pe lângă proiectul de canalizare, şi pentru asfaltarea drumului care leagă localitatea Roşiile, şi anume satul Zgubea cu oraşul Berbeşti, dar nu mi s-au aprobat fondurile. Este un drum pe o lungime de şase kilometri pe care, până la urmă îl voi face cu bani din bugetul local, prin balastare sau din ce voi găsi, pentru că, dacă unim partea de sud, vor veni toţii copiii din Roşiile, Lăpuşata, Lădeşti sau Copăceni la liceul din Berbeşti. Liceul este cotat ca fiind foarte bun, aici se învaţă carte, iar gradul de promovabilitate la bacalaureat a fost anul acesta de 70%. Noi am concurat cu liceele bune din Vâlcea. Valoarea liceului o dă acum acest campus şcolar care, pentru mine, personal este satisfacţia vieţii mele, fiindcă aici am învăţat şi eu carte, şi las ceva în urma mea. Campusul are o capacitate de 80 de locuri de cazare şi cantină unde copiii pot servi masa. Mi-aş fi dorit ca statul să se îndrepte, conform normelor de aplicare a programului-pilot, cu servirea unei mese calde şi spre copiii din Berbeşti, dar asta este foarte greu de înţeles”, a mai adăugat primarul. Acesta mai spune că Ministerul Dezvoltării a fost de acord cu finanţarea proiectului, în vederea dotării campusului: „Îi mulţumesc lui Dumnezeu, am reuşit construirea campusului şcolar în valoare de 6 milioane de euro, dar fără dotare, şi acum am obţinut dotarea lui cu bani alocaţi de la Ministerul Dezvoltării, în valoare de 800.000 de lei, pentru echipamente şi mobilier specific didactic şi de laborator, inclusiv pentru internat, care are 80 de locuri şi cantină cu veselă”, mai spune primarul


Postaţi pe: FacebookScrieţi un comentariu

Copyright © 2012 Ultimele stiri – Impact Real. Toate drepturile revin.