Sunteţi aici: Pagina principală // Special

Elena Stoica: „Traditia popular-romaneasca nu este in pericol sa se piarda”

Elena StoicaDirectoarea Centrului Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Vâlcea, Elena Stoica, a acordat un interviu cititorilor Impact real în care a povestit ce înseamnă această sărbătoare a Învierii pentru români, dar şi cum se pregătesc vâlcenii pentru întâmpinarea Domnului. Cum vede păstrarea tradiţiei peste ani, dar şi care este semnificaţia ouălor de Paşti aflăm în rândurile de mai jos.
Impact real: Cât de importantă este această sărbătoare pentru creştinii ortodocşi?
Elena Stoica: Şi Crăciunul, şi Paştele sunt două sărbători creştin-ortodoxe care, în tradiţia populară, au o serie întreagă de obiceiuri, de practici rituale. Naşterea înseamnă încheierea unui ciclu vegetal, iar Învierea coincide în credinţa popular-precreştină cu Naşterea sau începerea unui nou ciclu vegetal. De cele mai multe ori, sunt practici care se găsesc atât la Naştere, cât şi la Înviere. Cert este că Paştele este cea mai mare sărbătoare a românilor, deoarece se identifică cu speranţa. Simţi cu adevărat o bucurie când familia de reuneşte, iar acest lucru nu se poate să-l percepi decât atunci când te întorci la locul în care te-ai născut şi ai crescut.

Impact real: Să vorbim pentru început despre tradiţiile şi obiceiurile legate de Sărbătorile Pascale. Cum se pregătesc vâlcenii pentru Învierea Domnului?
Elena Stoica: Dacă ar fi să vorbim despre tradiţii populare prilejuite de Învierea Domnului, trebuie să ne întoarcem în trecut şi să amintim ceea ce, în credinţa populară, se practică de la lăsatul Postului Mare de Paşte, pentru că este vorba de practica ceremonială şi care se întâmplă la biserică, adică slujba de pomenire a morţilor, care se ţine în sâmbăta de piftii, când se lasă secul. Începerea unui nou ciclu vegetal nu poate începe decât cu îndeplinirea unei îndatoriri sacre faţă de cei care nu mai sunt printre noi. Această practică este la noi, la creştini, şi aici, în Vâlcea, foarte bine păstrată, în orice familie. Creştinii se pregătesc pentru această sărbătoare cu ceva timp înainte. În perioada Postului Paştelui se fac slujbe de sfinţire a caselor, atât a celor noi, cât şi a celor vechi, se simte nevoia de primenire şi de slujire a locuinţei în acest interval de post, de rugăciune şi de pregătire pentru o nouă renaştere. Aceste practici se împletesc în armonie, iar instituţia noastră a şi realizat în acest sens Ziua Tradiţiei, care se petrecea într-o singură zi, de 1 Martie, în care se transmitea acest mesaj, de an nou, de primăvară, tocmai în ideea practicilor populare de pregătire pentru noua renaştere. În noaptea de Înviere, toate mormintele sunt primenite, arată ca şi casele în care trăim, prin grija preoţilor şi a enoriaşilor, dar este o dorinţă expresă ca acestea să rămână aşa. În noaptea de Înviere se pune o lumânare şi la cel care nu mai are pe nimeni, pentru că se consideră că, la această Înviere, trebuie să participe toţi.

Impact real: Cum se împletesc aceste tradiţii precreştine cu cele creştine?
Elena Stoica: Unele tradiţii nu ţin de vrăjitorii sau de magie neagră, dar sunt acceptate cumva. În duminica în care se lasă secul, se zice că trebuie să mănânci tot şi, dacă mai rămâne ceva, toate resturile a doua zi, luni, este bine să le dai păsărilor şi să zici: „Mâncaţi voi, viermi şi păsări, şi vă săturaţi, şi toată recolta mea să nu fie bântuită de voi”. Chiar la Mădulari am întâlnit acest obicei: oamenii de acolo spuneau că acele oase sau resturi este bine să le dai animalelor cât mai departe de casă, pentru ca lupii sau acele vietăţi să nu îţi atace gospodăria. În Săptămâna Mare, în ziua de miercuri, este bine să nu pui cloşti, pentru că ies puii strâmbi. Trebuie să ocoleşti acea zi, mai ales că este perioada în care se pun ouăle sub cloşti. La fel, nici animalele nu este bine să se împerecheze în acea zi, pentru că vor ieşi puii desfiguraţi. Aceste tradiţii sunt precreştine, pe care preoţii nu le recunosc. Urmează Vinerea Sfântului Toader, când trebuie să te duci după iarbă mare, iar după ce ai scos-o din pământ, în locul ei trebuie să pui întotdeauna sare: îi ceri pământului ceva, dar îi şi dai ceva în schimb. Se fierbe această iarbă mare şi cu acea apă se spală părul, care trebuie să crească mare şi frumos precum cosiţele cailor. E bine ca în ziua de Sfântul Toader să nu lucrezi, pentru că, se spune, o să ţi se încurce părul. Există o armonie între credinţele noastre precreştine şi cele creştine; ele se îmbină, nu se resping, este clar că, la noi, Sfântul Andrei a găsit un popor creştin, atunci când a venit.

Impact real: Ce reprezintă oul de Paşti?
Elena Stoică: Oul, ca şi mielul, ţine tot de o semnificaţie simbolică. Spartul ouălor înseamnă tot un sacrificiu. Ouăle înseamnă şi viaţă, şi moarte, înseamnă şi rod. Culoarea ouălor trebuie să fie roşie, ele semnificând clar ouăle duse la picioarele lui Iisus, care s-au pătat de sânge. Sigur, pentru decoraţiuni, noi am acceptat şi alte culori. Ouăle de Paşte, potrivit tradiţiei, erau adunate din cuibar în miercurea din a patra săptămână a Postului Mare, numită şi „Miercurea Păresimilor”. Exista obiceiul ca, de la lăsatul secului şi până în această zi, gospodinele să nu strângă ouăle. Era credinţa că ouăle alese în această zi nu se stricau până la Paşte. Acum se alegeau ouăle pentru mâncarea de Paşti şi ouăle care urmau să fie înroşite. Chiar dacă ele erau strânse în această zi, vopsitul lor avea loc în joia din săptămâna de dinaintea Paştelui, dar niciodată în Vinerea Mare. Oul vopsit este simbolul Mântuitorului, care părăseşte mormântul şi se întoarce la viaţă.

Impact real: Ce ne puteţi spune despre „Hora Costumelor“, datină păstrată ani de-a rândul în comuna Pietrari?
Elena Stoica: Festivalul Hora Costumelor are loc în fiecare an, de Florii, în localitatea Pietrari, din judeţul Vâlcea. Anul acesta, festivalul de tradiţie şi cultură populară a ajuns la cea de-a 43-a ediţie. Festivalul are loc în Duminica Floriilor. Această dată reprezintă un simbol al primăverii şi al renaşterii la viaţă a naturii, după îndelungata iarnă. Acest festival îşi are originile datorită unei tradiţii mai vechi a vâlcenilor şi a fost pusă în practică de localnicii din Pietrari. Astfel a fost stimulată iniţiativa de a organiza un concurs şi o paradă a portului popular vâlcean. Tradiţia spunea că primăvara, fiecare fată ieşea la horă cu costumul pe care îl făcea în timpul iernii, hora satului fiind astfel un moment prielnic pentru etalarea hărniciei, a priceperii şi a talentului în arta de a ţese şi a coase. La sărbătoare participă ansambluri populare alcătuite din elevi şi profesorii lor care încântă privitorii cu portul lor minunat. Parada portului popular are loc de la primărie spre biserică, unde se asistă la slujba religioasă.

Impact real: Oamenii merg la biserică din credinţă sau din obişnuinţă, în această perioadă?
Elena Stoica: Nu cred că din obişnuinţă, şi asta ar fi ceva. Din punctul meu de vedere, ca ortodox, cred că la biserică ar trebui să ne ducem pregătiţi. Trebuie să te duci cu mintea acolo, pe lângă faptul că trebuie să fii pregătit din punct de vedere al aspectului. Într-adevăr, la ţară, femeile de la o anumită vârstă se duc periodic la biserică şi cunosc întreg ritualul. Nu cred că este vorba de obişnuinţă, deoarece nu merg prea multe persoane periodic, dar, în schimb, atunci când mergi, trebuie să te simţi pregătit, să laşi toate problemele acasă şi să fii cu mintea acolo.

Impact real: Cum vedeţi păstrarea tradiţiei peste ani?
Elena Stoica: Eu sunt o persoană care vine din epoca trecută. Sunt în cultură din 1969, iar relaţia cu biserica a existat dintotdeauna. Credinţa noastră a rezistat în acei ani în care era mai tacită relaţia cu biserica. Cât timp păstrăm tradiţia, nu ne pierdem identitatea. Dacă tradiţia a rezistat atunci când relaţia cu biserica era mai tacită, cred că va rezista şi acum, când preotul se găseşte în toate. Tradiţia creştină şi tradiţia populară românească, respectate în semnificaţiile lor majore, nu sunt în pericol să se piardă. S-au înmulţit bisericile ortodoxe în întreaga lume, deşi credinţa ortodoxă era văzută ca fiind mai conservatoare.


Postaţi pe: FacebookScrieţi un comentariu

Copyright © 2012 Ultimele stiri – Impact Real. Toate drepturile revin.