Sunteţi aici: Pagina principală // Administraţie

Eforturi uriase pentru reintregirea patrimoniului statiunii Govora

vila ivanoviciNumeroase clădiri au fost recuperate în ultimii 12 ani de Mihai Mateescu şi reintroduse în patrimoniul localităţii Băile Govora. Primarul a obţinut pentru administraţia locală cinematograful, dar şi creşa şi terenul aferent, Vila Ivanovici şi Casa de Cultură, urmând ca, în scurt timp, să lărgească patrimoniul localităţii cu încă două clădiri, una poziţionată lângă Casa de Cultură, precum şi un imobil în care a funcţionat fosta Trezorerie, hotărâri care urmează a fi date de Guvern, în favoarea administraţiei locale.
Pentru eforturile sale de a introduce în patrimoniul localităţii mai multe clădiri şi terenuri, primarul staţiunii Băile Govora a fost poreclit de unii dintre localnici chiar „primarul recuperator”: „Am recuperat zone din parc, am recuperat lângă sediul pompierilor 4000 de metri pătraţi şi trei clădiri, unde acum se construiesc blocurile pentru chiriaşii evacuaţi, am recuperat Vila Iliescu şi terenul aferent, chiar şi cinematograful, pentru care era o luptă surdă. Toate acestea le-am recuperat printr-o luptă grea, de ani de zile, din dorinţa de a putea investi. Constatasem, la momentul anilor 2000-2001, că sunt primar de decor, un primar care nu are ce să investească, decât să aibă grijă de străzi. Acum, ne putem mândri că avem în patrimoniul oraşului destule clădiri importante, şi lucrurile nu se vor opri aici: voi mai aduce în patrimoniul staţiunii şi alte clădiri, pentru că trebuie să se dezvolte.”, afirmă primarul.

Mihai Mateescu: „Clădirile sunt în degradare, trebuie salvate!”
Majoritatea clădirilor vechi, declarate monumente istorice, se află în patrimoniul unui operator de turism SC Băile Govora SA, al cărui director este Mihai Handolescu, soţul fostului prefect de Vâlcea, Anuţa Handolescu. Nemulţumirea primarului este legată de faptul că aceste clădiri arată deplorabil, fiind într-un stadiu avansat de degradare, şi că nu există nici o pârghie legală pentru a obliga operatorul de turism să le reabiliteze şi să le reintroducă în circuitul turistic: „Nu este treaba noastră, a administraţiei locale, de ce operatorul de turism nu se implică în reabilitarea acestora, atâta timp cât nu am pârghie legală, decât de faţadă. Am trimis numeroase notificări, prin care le solicit să reabiliteze aceste clădiri. Eu nu am nici un fel de lacrimă pentru nimeni, eu fac administraţie şi atât.”, a precizat primarul.
Deşi a trimis numeroase notificări proprietarului de drept al acestor clădiri, SC Govora SA, primarul se mai izbeşte de încă o problemă, care necesită rezolvare imediată, înainte ca aceste clădiri aflate în paragină să afecteze la propriu cetăţenii oraşului sau turiştii care aleg staţiunea Băile Govora pentru a-şi petrece concediul: clădirile trebuie reevaluate şi găsite soluţii pentru a reveni în patrimoniul administraţiei locale sau trebuie obligat operatorul de turism să reabiliteze în câţiva ani aceste monumente istorice: „Propunerea mea a fost pe lege, dar care, în acelaşi timp, se întoarce ca un bumerang împotriva lor, deoarece ei nu au făcut reevaluarea patrimoniului, iar legea i-a ajutat până acum. Legea taxelor şi impozitelor locale există acum pentru persoane juridice sub forma a două ramuri: persoane juridice reevaluate şi nereevaluate. Problema este că acele clădiri care sunt nereevaluate au valoare foarte mică, iar legiuitorul impune un impozit de 12%, sumă care este foarte mică. O clădire are valoare nereevaluată de un milion de lei vechi, deci 12% din această sumă reprezintă mai nimic. Din acest motiv, noi nu avem taxe şi impozite importante acumulate la nivel local, din cauza acestui vid legislativ, care a trecut prin toate filtrele guvernărilor anterioare până acum şi cred că şi guvernarea aceasta va face la fel.”, a precizat primarul.

Singura şansă, reabilitarea prin fonduri europene
Mihai Mateescu se arată dezamăgit de faptul că, de mai bine de 12 ani, vocea sa nu s-a făcut auzită de cei care au condus frâiele acestei ţări în ultimele trei mandate. Totodată, edilul-şef este conştient că, în cazul în care aceste clădiri ar putea reveni în patrimoniul administraţiei locale, singura şansă de reabilitare este accesarea de fonduri europene. Fiind foarte costisitoare aceste lucrări de conservare a unor monumente istorice, primarul localităţii nu-i dă nici o şansă operatorului de turism să reabiliteze aceste clădiri în viitorul apropiat, iar faptul că aceste imobile se află într-o stare deplorabilă afectează imaginea staţiunii Băile Govora: „Nimeni nu a luat în calcul propunerea mea de 12 ani, de când sunt primar. Eu cer expertizarea clădirii nereevaluate, deoarece, de peste 20 de ani, nu a mai fost reevaluată, apoi, prin act normativ, să fie expropriate şi date administraţiei publice locale sau, eventual, în termen-limită de câţiva ani, impus operatorului de turism să le reintroducă în circuitul turistic, ceea ce cred că nu vor putea, deoarece nu există fond financiar. Această societate nu va avea pârghia legală să le refacă, cel mult să le vândă la un preţ de nimic.”, a adăugat primarul liberal.
Potrivit spuselor sale, această variantă de propunere se va răsfrânge în accesarea de fonduri europene: „Îi vom zdrobi pe europeni în acest fel, vom accesa toate fondurile, deoarece aceste clădiri introduse în patrimoniul public, prin expropriere, devin proprietatea administraţiei locale şi, cu siguranţă, vom accesa fonduri europene cât cuprinde.”, a completat primarul.
Parteneriatul public-privat, o variantă viabilă
Primarul Mihai Mateescu a reuşit să dea o nouă faţă Govorei printr-o acerbă luptă de recuperare. În cazul în care noul Guvern va da o lege prin care aceste clădiri vor reintra în patrimoniul administraţiei publice locale, singura variantă de dezvoltare şi de sustenabilitate va fi printr-un parteneriat public-privat: „Să presupunem că acest lucru se va întâmpla, va exista acest act normativ, prin care statul va expropria şi va da primăriei aceste clădiri, iar noi vom accesa fonduri europene. Primăria nu poate niciodată să asigure sustenabilitatea şi se va întoarce clădirea respectivă către un parteneriat public-privat. La primărie va reveni o redevenţă mică, prin care să respectăm dreptul de proprietate al nostru, iar operatorul poate să îşi ducă afacerea mai departe.”, a mai adăugat Mihai Mateescu.
Totodată, primarul a mai precizat şi faptul că aceste clădiri au fost delimitate printr-un gard împrejmuitor, tocmai pentru a se observa că imobilele se află în domeniul privat şi pentru a asigura protecţie cetăţenilor sau turiştilor care trec prin zona respectivă: „Noi am delimitat printr-un gard aceste proprietăţi pentru a proteja, într-o oarecare măsură, persoanele care trec prin zonă, dar şi pentru a se evidenţia faptul că este o proprietate privată.”, a mai spus Mateescu.

Parcul central, reabilitat cu fonduri europene
Administraţia locală din Băile Govora derulează, în acest moment, mai multe proiecte importante, menite să ducă la dezvoltarea turismului în zonă şi să schimbe faţa staţiunii vâlcene. Aşadar, în prezent, se află aproape de finalizare primul proiect implementat pe Axa  5.2 turism, prin Programul Operaţional Regional, care presupune reabilitarea Parcului Central al staţiunii cu piscină, cu alpinariu, cascade de apă, cu înlocuirea pavimentelor de pe aleile parcului, mobilier stradal, iluminat modern, refacerea chioşcului de fanfară, un amfiteatru superb în aer liber, cu intervenţia arhitecţilor peisagişti asupra parcului deja îmbătrânit, pentru a-i da o altă faţă. „Proiectul este aproape de final. Acesta presupune şi alei pietonale spre izvoarele minerale pe o lungime de 1,3 kilometri, de-a lungul pârâului Hinţa, care constituie puncte de atracţie. Malurile s-au betonat şi ele, fiind iluminate ca nişte faleze de oraş modern. Un alt capitol al acestui proiect se referă la traseul de cură balneară, care cuprinde încă 1,3 kilometri până la Curături, unde intenţionăm să facem şi o pistă de biciclete, pe tot acest traseu de cură balneară.”, spune primarul staţiunii Băile Govora, Mihai Mateescu.
Alte investiţii finalizate în staţiunea Băile Govora sunt obiectivele „Bază kinetoterapie şi Centru de informare turistică” şi „Reabilitarea Casei de Cultură, în vederea amenajării unui muzeu balnear”, în cadrul proiectului „Dezvoltarea staţiunii Băile Govora, judeţul Vâlcea – subprogramul naţional Dezvoltarea echilibrată şi integrată a staţiunilor balneoclimaterice din România”. Valoarea acestui proiect este de 3 milioane de euro. Casa de Cultură a fost reabilitată şi urmează să fie dotată cu mobilier şi cele necesare pentru desfăşurarea activităţii în condiţii optime: „Am reuşit, cu mare greutate, să aduc această clădire în patrimoniul oraşului. Este vorba despre fosta casă de cultură, Vila Iliescu, restaurată acum în proporţie de 95%, prin acelaşi proiect european. Suntem în cărţi, în sensul de a nu lăsa să treacă pe lângă noi trenul promovării potenţialului turistic, pentru că nu s-a făcut nici un fel de promovare de-a lungul a peste 20 de ani.”, spune primarul localităţii Băile Govora.


Postaţi pe: FacebookScrieţi un comentariu

Copyright © 2012 Ultimele stiri – Impact Real. Toate drepturile revin.