Sunteţi aici: Pagina principală // Politică

Echipa noua la conducerea Primariei Galicea

florin-maracine-noul-viceprimar-galicea• Primarul Năfliu: „Cu toţii facem echipă, pentru Galicea”

La Galicea, noua echipă care s-a format pentru a conduce destinele localităţii în următorii patru ani, formată din primarul liberal Ion Năfliu, care a câştigat detaşat cel de-al patrulea mandat consecutiv şi tânărul viceprimar social-democrat, Florin Mărăcine au încheiat socotelile politice, ambii tratând misiunea din fruntea primăriei cu extrem de mare seriozitate: „Pe noul viceprimarul, Florin Mărăcine îl consider un colaborator foarte bun, un tânăr ambiţios cu care se poate lucra. Campania s-a termina, cu politica am încheiat, acum suntem în fruntea administrării localităţii şi toată atenţia trebuie să ne-o concentrăm asupra problemelor comunei. Indiferent de culoarea politică, cu toţii facem echipă pentru Galicea”, a declarat primarul Ion Năfliu.

Colaborare bună cu noul viceprimar

Florin Mărăcine, noul viceprimar, a bifat deja în calendarul de pe birou patru luni de când s-a aşezat efectiv în fotoliul administrativ. Spune că îi place ceea ce face şi promite că va recupera repede lipsa de experienţă în administraţie. Se declară mulţumit, pentru că s-a obişnuit destul de repede cu atribuţiile pe care el are. Din punctul de vedere al tânărului viceprimar, nu i se pare că în administraţie ar exista o parte mai dificilă decât alta, ci acordă atenţie şi seriozitate fiecărui domeniu: „Administraţia este ceva nou, învăţ în fiecare zi şi timpul va demonstra dacă realizez ceva sau nu. Au trecut abia patru luni, încă sunt foarte multe lucruri de care nu m-am lovit, dar pe unele le-am observat şi încerc să dau tot ce-i mai bun din mine. Cert este că fiecare atribuţie are gradul ei de complexitate. Cu primarul colaborez, chiar dacă uneori avem viziuni diferite asupra anumitor lucruri, dar finalul fiecărei discuţii contractorii este constructivă, în beneficiul comunităţii. În funcţia pe care o deţin nici unul dintre noi nu ţine la doctrina politică din care face parte. Nici toate degetele de la o mână nu sunt identice, dar asta nu înseamnă că nu ne sprijinim sau nu colaborăm”, a declarat tânărul viceprimar al localităţii Galicea.

Fiecare gospodărie va plăti taxa de salubrizare

Misiunea din fruntea primăriei implică multe responsabilităţi, iar munca în mijlocul oamenilor nu este deloc uşoară. Viceprimarul este mâhnit atunci când vine vorba despre asigurarea curăţeniei în localitate, acest aspect fiind una dintre priorităţile Consiliului Local. El a subliniat faptul că, atunci când oamenii aruncă gunoiul pe unde se nimereşte acest gest este unul de dispreţ faţă de localitate: „Munca în mijlocul oamenilor este foarte grea, comuna este destul de mare iar oamenii sunt pretenţioşi. Unii cred că au numai drepturi, au uitat că mai sunt de îndeplinit şi nişte obligaţii. La acest capitol includem aruncatul gunoaielor la voia întâmplării. Strângem mereu gunoaie, dar ele nu scad deloc şi, pentru acest lucru, avem stabilită o zi pe săptămână. Această muncă o facem cu persoanele care beneficiază de ajutorul social de la primărie. Săptămânal strângem un camion de gunoi. Ne gândim serios ca, din luna ianuarie, toată lumea să plătească o taxă de salubritate pentru colectarea gunoiului din fiecare gospodărie. Facem acest lucru deoarece doar 30% din comunitatea noastră plăteşte pentru colectarea gunoiului firmei de salubrizare, iar restul aruncă gunoiul pe unde apucă, la voia întâmplării. Pentru că vrem o localitate curată, vom pune stop nepăsării”, a declarat viceprimarul liberal din Galicea, Florin Mărăcine.

Asfaltarea, în atenţia administraţiei locale
Referitor la proiecte, primarul din Galicea, Ion Năfliu spune că lucrările la proiectul privind asfaltarea uliţelor săteşti pe o lungime de 6,8 kilometri sunt pe ultima sută de metri. În cadrul proiectului au fost incluse în vederea asfaltării uliţele: Lăculeanu-Butucei, Corbeanu, Udreştilor, Beacu, Hunie, uliţa lui Glăv, uliţa lui Lascu, uliţa lui Badea, uliţa Bisericii Cocoru şi uliţa Bisericii Bratia-Deal: „Acest proiect a demarat cu fonduri guvernamentale, fiind început în anul 2010, iar acum ne apropiem de etapa recepţiei”, spune primarul.
Tot la capitolul modernizare a infrastructurii rutiere se încadrează şi lucrările privind asfaltarea drumurilor de tarla, realizate în proporţie de peste 80%. În prezent se mai amenajează platformele de încrucişare. Proiectul drumurilor agricole se realizează cu fonduri europene, pe Măsura 1.2.5 A AFIR, cuprinzând 4,4 kilometri. „Ordinul de începere a lucrărilor s-a dat în primăvara acestui an şi se apropie de final. Aceste drumuri au un stas cu o lăţime de 2,75 metri şi 37 de centimetri acostamentul. Mulţi întreabă de ce se face drumul atât de îngust, dar puţini ştiu că aşa sunt proiectele acestea tip, finanţate cu bani europeni. Pentru exerciţiul financiar 2014 – 2020, în care ne aflăm, din păcate nu suntem eligibili, deoarece ghidurile de finanţare sunt făcute pentru localităţile cu interes turistic sau pentru cele defavorizate. Degeaba facem proiecte, că nu suntem eligibili, nu ne încadrăm în condiţiilor impuse de Uniunea Europeană. Ne-am gândit în primă fază să ne ajutăm cu localităţile vecine printr-o Asociaţie de Dezvoltare Intercomunitară, dar nu ne ajută la punctaj. Localitatea Mihăeşti a câştigat, fiind printre singurele localităţi, pentru că are trei gări, şi astfel s-a încadrat în cerinţele Uniunii Europene”.

Branşările la sistemul de apă li se par scumpe localnicilor

În Galicea sistemul de apă este introdus în procent de 80%, iar canalizarea doar în procent de 30%. În prezent se lucrează la racordarea gospodăriilor la reţeaua de apă care s-a finalizat, pentru că nu au fost prinse în proiect respectivele lucrări: „Din păcate oamenii trebuie să plătească branşările. A fost o iufă la început, dar acum sunt mai puţine cereri în vederea racordării, probabil din cauza lipsei banilor. Mulţi au şi fântâni în curte, pentru că de-a lungul timpului a trebuit să îşi facă puţuri pentru a avea apă potabilă, dar şi pentru că o racordare costă 750 de lei de gospodărie. Până în prezent s-au branşat în jur de 30% din numărul gospodăriilor. Oamenii nu au bani şi merge greu”, a mai declarat viceprimarul.

Canalizarea şi apa se extind în satele Galicea şi Valea Râului

Pentru satele Galicea şi Valea Râului s-au depus completări la documentaţia depusă la Ministerul Dezvoltării, în speranţa că se va obţine finanţarea cât mai curând prin O.G. 28, pentru extinderea reţelei existente. „În acest sens purtăm corespondenţă cu ei, să vedem dacă vom fi prinşi la finalizare. La fel facem şi cu reprezentanţii Apavil, în vederea extinderii reţelei. Avem o mică problemă cu jumătate din comună, unde s-ar putea să nu fim eligibili pentru sistemul de canalizare pentru că, din păcate, pentru exerciţiul financiar sunt foarte puţine localităţi care pot să acceseze fonduri europene. În loc să simplifice accesarea fondurilor au pus nişte condiţii foarte drastice, dar aşa se întâmplă la noi. Nu străinii fac acest lucru, ci românii sunt cei a care încurcă iţele, pentru că ei fac ghidurile. Noi încercăm să prindem toată comuna în proiectul de extindere a reţelei de apă, dar nu ştim dacă vom reuşi”, mai declară primarul Ion Năfliu.


Postaţi pe: Facebook



Scrieţi un comentariu

Copyright © 2012 Ultimele stiri – Impact Real. Toate drepturile revin.