Sunteţi aici: Pagina principală // Special

Dumitru Pirneci: „La Danicei nu s-a tinut cont de culoarea politica”

Conştient de responsabilitatea dobândită o dată cu preluarea funcţiei, Dumitru Pirneci a încercat să demareze proiecte menite să îmbunătăţească, în primul rând, calitatea vieţii cetăţenilor. Încă de la primul mandat, a vrut să demonstreze locuitorilor comunei că orice se poate realiza dacă există dorinţă şi putere de muncă. În acest moment, asfaltarea drumurilor comunale şi săteşti reprezintă o prioritate. Ambiţios din fire, prim-gospodarul comunei susţine că are o relaţie foarte bună cu toţi liderii partidelor politice, care nu au evitat să îi sară în ajutor atunci când a avut nevoie.

Impact real: Aveţi vreun proiect de suflet pe care v-aţi dori să îl finalizaţi sau care l-aţi finalizat deja?

Dumitru Pirneci: Alimentarea cu apă este proiectul meu de suflet, pe care am reuşit să-l finalizez. Fără apă, viaţa oamenilor din comună ar fi fost mult mai grea.

Impact real: Care au fost primele măsuri pe care le-aţi luat atunci când aţi ocupat funcţia de primar?

Dumitru Pirneci: Prima măsură pe care am luat-o a fost achiziţionarea unui spaţiu pentru a funcţiona actualul sediu al primăriei. În momentul respectiv nu aveam primărie, funcţiona într-un spaţiu închiriat.

Impact real: Vedeţi interes din partea cetăţenilor pentru ceea ce doriţi dvs să realizaţi în comună? Vă ajută, dacă aveţi nevoie de sprijin?
Dumitru Pirneci: Da, relaţia mea cu cetăţenii este foarte bună în ceea ce priveşte comunicarea. Şi eu, la rândul meu, i-am ajutat, nu am spus niciodată nu. Dacă am putut, tot timpul, i-am sprijinit. Pe lângă problemele care ţin de primărie, mulţi dintre ei mai au şi necazuri personale, la care eu niciodată nu am spus nu. Omul, dacă nu este ajutat atunci când trebuie, când are nevoie, degeaba îl ajuţi altă dată.

Impact real: Care este situaţia comunei în privinţa retrocedărilor de teren?
Dumitru Pirneci: În ceea ce priveşte legea fondului funciar stăm foarte bine, suntem la zi în proporţie de 95%. Probleme cu terenuri agricole nu avem, deoarece aici nu a fost colectiv, numai la teren forestier mai avem de pus în posesie aproximativ 40 de hectare.

Impact real: Există un număr mare de persoane cu dizabilităţi aici?
Dumitru Pirneci: Suntem cu plata la zi a indemnizaţiilor pentru aceste persoane. Avem 16 asistenţi maternali, plătim opt indemnizaţi – fără asistenţi personali – şi încă 23 de beneficiari cu venit minim garantat.

Impact real: Cum arăta comuna în anul 2004, când aţi devenit primar?
Dumitru Pirneci: Nu exista nici un centimetru de asfalt, alimentarea cu apă nu funcţiona, a trebuit să schimbăm toate conductele. Şcolile aveau şi ele nevoie de reabilitare.

Impact real: Care a fost motivul pentru care aţi candidat a doua oară?
Dumitru Pirneci: Datorită locuitorilor, care m-au încurajat să continuu ce am început. Eu sunt un om ambiţios, nu îmi place să las lucrurile neterminate. În plus, consider că cetăţenii au nevoie de condiţii bune, au nevoie ca drumurile să fie asfaltate, iar acest lucru mi l-am propus ca prioritate, începând cu acest an. Sunt lucruri şi proiecte pe care nu le poţi finaliza într-un singur mandat, iar comuna are nevoie de multe.

Impact real: Pentru a realiza ce v-aţi propus, de câte mandate aţi mai avea nevoie?
Dumitru Pirneci: De unul singur. Nu mă gândesc să ies la pensie de la primărie, oricum, eu nu pot să stau acasă fără să fac nimic. Depinde de următorul mandat, sper să realizez tot ce mi-am propus pentru a nu dezamăgi oamenii şi să aibă încredere în continuare în mine.

Impact real: Printre lucrările pe care le-aţi preluat de la fostul primar au fost şi unele nefinalizate, pe care a trebuit să le terminaţi?
Dumitru Pirneci: Da, un pod de beton care a fost început în anul 1997, dar lucrările au stagnat în momentul respectiv, din lipsă de fonduri. Am reuşit să îl finalizăm în perioada mandatelor mele, dar meritul i-a aparţinut şi fostului primar.

Impact real: Ce i-ar mai trebui comunei pentru ca oamenii să fie mulţumiţi?
Dumitru Pirneci: Canalizare şi asfaltarea drumurilor comunale şi săteşti. În următorii patru ani nici nu mă gândesc să nu termin toate drumurile din comună.

Impact real: În urma recensământului, a scăzut numărul populaţiei?
Dumitru Pirneci: Da, a scăzut. Mulţi dintre cetăţeni au plecat în străinătate, natalitatea a scăzut. De la 2.600 de locuitori, acum, mai avem aproximativ 2.100.

Impact real: Credeţi că va câştiga USL alegerile?

Dumitru Pirneci: Da, cred că da.

Impact real: Este plătită munca de primar?
Dumitru Pirneci: La cât muncesc eu, de exemplu, nu. Indiferent cine ar fi primar, dacă nu ştie să piardă, nici bine nu va face. Unii cred că la primărie există sacul de bani şi că o să te pricopseşti, dar este o mare greşeală. Nu se poate pune problema ca, dacă am pierdut pe o parte, aş putea să scot bani pe altă parte, nu există aşa ceva.

Impact real: Care ar fi primul lucru pe care v-aţi dori să-l realizaţi în cazul în care aţi avea bani suficienţi la bugetul local?

Dumitru Pirneci: Sunt multe lucruri pe care le-aş face, dar în primul rând îmi doresc asfalt în toată comuna.

Impact real: Cât de mult simţiţi că i-a afectat criza pe locuitori?
Dumitru Pirneci: I-a afectat destul de mult. Observ acest lucru pentru că eu stau de vorbă cu ei în fiecare zi. Mulţi dintre aceştia au rămas fără locuri de muncă, văd cum se chinuie în fiecare zi să îşi muncească pământul, dar parcă nu mai au tragere de inimă. În comună au existat bătrâni care toată viaţa au trăit doar din ce munceau zi de zi în gospodărie, cu prunele sau ţuica pe care le vindeau, cu animalele pe care le aveau în curte. Existau oameni săraci, dar acum situaţia este îngrijorătoare.

Impact real: Sunteţi mulţumit de modul de evoluţie a proiectelor pentru care au fost alocate fonduri?

Dumitru Pirneci: Da, sunt mulţumit. De fiecare dată când s-au alocat fonduri guvernamentale, eu am fost acolo, printre primarii care au beneficiat de ele. Şi din partea Consiliului Judeţean am primit sprijin, atât cât s-a putut.

Impact real: Veţi candida şi pentru următorul mandat? Doriţi să mergeţi în aceeaşi formulă?

Dumitru Pirneci: Da, viceprimarul actual a avut două mandate de primar înaintea mea, iar acum dorim să mergem pe al treilea mandat în aceeaşi formulă: eu primar şi dânsul viceprimar.

Impact real: V-aţi gândit să treceţi vreodată de la actualul partid la altul?

Dumitru Pirneci: Nu cred că se ridică nimeni altcineva, deocamdată, la pretenţiile obţinerii unui mandat de primar. Observ acest lucru mai ales din partea cetăţenilor, cu care am o relaţie extraordinară, simt simpatia lor după cum mă privesc şi după cum îmi vorbesc. Chiar dacă aş candida din postura de independent, nici nu mă gândesc să nu iau 70%. Problema este însă Consiliul Local. Trebuie să avem grijă, pentru că, dacă nu ai un suport, este greu să mergi mai departe de unul singur. În ceea ce mă priveşte, nu am probleme, şi în privinţa comunicării cu cetăţenii, dar şi cu consilierii locali.

Impact real: Sunteţi sigur de obţinerea viitorului mandat?
Dumitru Pirneci: Cu sufletul eu sunt în opoziţie, dar, în primul rând, ca lider şi ca administrator local fac politică pentru comunitate. Asta înseamnă că, indiferent cine ne-ar conduce, trebuie să ştii să menţii o relaţie bună oricare ar fi culoarea politică, pentru interesul comunităţii pe care o conduci. Dacă obţin bani de la actualul Guvern, nu îi iau şi îi duc acasă, cu ei facem ceva în folosul cetăţenilor. Eu pun pe primul loc oamenii, apoi partidul din care fac parte aceştia. În primul mandat am ajuns primar din partea PSD-ului, apoi, anumite circumstanţe m-au făcut să trec la PNL, iar al doilea mandat l-am obţinut din postura de liberal.

Impact real: V-aţi simţit dezavantajat de faptul că la putere este PDL? Consideraţi că se putea face mai mult pentru comună?

Dumitru Pirneci: La Dănicei nu s-a ţinut cont de culoarea politică. Relaţia mea este una foarte bună cu toţi liderii de partid, începând de la PNL, PSD, PDL şi alţii. În momentul de faţă sunt în opoziţie, dar am găsit întotdeauna înţelegere de la domnul Jurcan. La Dănicei am beneficiat de bani destul de mulţi, de ordinul zecilor de miliarde, prin hotărâre de guvern pentru alimentarea cu apă, care a costat vreo 15 miliarde, pentru baza sportivă, drumuri asfaltate etc.

Impact real: Simţiţi că următorul mandat va fi cel mai bun?
Dumitru Pirneci: Ca oricare dintre cetăţeni, pot spune că speranţa moare ultima. Cu toţii speram ca mâine să fie mai bine. În primul mandat abia te acomodezi, dar deja dacă nici în al doilea nu reuşeşti să te implici, să faci câte ceva, înseamnă că nu eşti un bun administrator. Am încercat să mă limitez doar la ceea ce am considerat că pot face, nu să mă pronunţ că fac un anumit lucru şi apoi să nu pot să îmi onorez cuvântul dat. Eu sper să duc la bun sfârşit tot ce mi-am propus, iar cetăţenii comunei să fie mulţumiţi, să nu le pară rău de votul pe care mi l-au acordat cu atâta încredere.


Postaţi pe: FacebookScrieţi un comentariu

Copyright © 2012 Ultimele stiri – Impact Real. Toate drepturile revin.