Dumitru Pearcu este politicianul cu ştate vechi în fruntea administraţiei locale Tomşani, care a reuşit, în cei 26 de ani, de când ocupă această funcţie, să implementeze proiecte menite să asigure nevoile elementare ale unei comunităţi civilizate. Pentru social-democratul din Tomşani, fiecare zi începe cu gândul la cei care îi trec pragul, pentru a-şi rezolva problemele. Spune întotdeauna că, pe lângă funcţia de primar, pentru care şi-a dedicat o jumătate din viaţă, este şi pedagog. Spune că, la început i-a fost greu, dar nu pentru că nu făcea faţă noului statut, ci pentru că problemele localităţii erau prea multe, iar cel mai grav era că rezolvarea acestora necesita bani. Speră, însă, că totalitatea cunoştinţelor pe care le-a dobândit în mod nemijlocit, despre administraţie şi despre realitatea înconjurătoare, le va aşterne într-o zi în paginile unei cărţi. Materialele strânse vor fi o relatare,
în spiritul transparenţei de care a dat dovadă în funcţia publică deţinută, iar cartea pe care nădăjduieşte că o va scrie va aborda, pe lângă sinteza celor şapte mandate, şi problemele sensibile cu care s-a confruntat administraţia din Tomşani, de-a lungul celor 26 de ani.
Povestea politică a primarului Pearcu începe de Crăciun, în 1989
Lui Dumitru Pearcu îi place să spună că s-a născut pentru a fi social – democrat, deoarece, de la început, stânga a fost asociată ideii de transformare, de progres, PSD fiind un partid care face apel la modernizare: „Am intrat în politică pe data de 25 decembrie 1989 şi chiar în ziua de Crăciun am fost numit preşedintele Consiliului Provizoriu de Uniune Naţională (CPUN), apoi preşedinte FSN. Ulterior am fost pus preşedinte PDSR, pentru ca, într-un final, să fiu ales preşedinte PSD, iar, pe viitor, tot aici voi fi. În ziua în care am intrat în politică eram profesor. Am venit în sat, în faţa primăriei, unde era foarte multă lume adunată care m-a luat mai mult „pe sus” şi m-a pus preşedinte CPUN, dându-mi şi cheile de la primărie. De atunci am muncit pentru acest partid şi pentru localitatea mea. M-am născut să fiu social – democrat, spun asta pentru că valorile care i s-au atribuit până în prezent
stângii sunt: reforma, dreptatea socială, egalitatea şi libertatea. De atunci, încep fiecare zi cu gândul la cei care îmi trec pragul, pentru a-şi rezolva problemele. Am acumulat experienţă şi am foarte multe materiale strânse, pe care, într-o zi, le voi aşterne într-o carte. Mi-am notat foarte multe probleme legate de administraţie, va fi o monografie a comunei Tomşani, de la Revoluţie şi până în prezent”, spune social-democratul Pearcu, din Tomşani.
Utilităţi în toată comuna
În urmă cu 26 de ani, la Tomşani erau multe probleme, populaţia nu era asigurată cu apă, canalizare, iar drumurile comunale erau din pământ. Primarul spune că era un conglomerat de probleme. Astăzi, Tomşaniul beneficiază de drumuri asfaltate, dispensare noi, unităţi şcolare modernizate, trei cămine culturale dotate cu toate utilităţile necesare şi, nu în ultimul rând, un sediu administrativ nou: „Investiţiile realizate la Tomşani au vizat toate sectoarele vieţii sociale. Localitatea dispune astăzi de reţea de apă şi canalizare unde, până în prezent, avem peste o mie o sută de branşări la sistem. La capitolul infrastructură m-am axat ca drumurile principale să fie asfaltate, mai ales cele care fac legătura cu celelalte localităţi. Aici am atras fonduri prin SAPARD, printr-un proiect demarat în anul 2004 şi, ulterior, am prins finanţarea pentru asfaltarea altor drumuri comunale, prin Măsura 3.2.2. Restul au fost
reabilitate şi cu fonduri din bugetul local”, declară primarul. Dintre cele patru căminele culturale, trei sunt reabilitate, fiind racordate şi la reţeaua de apă – canalizare, dotate fiecare cu săli pentru evenimente, bibliotecă în fiecare locaţie şi încălzire centrală: „Căminul cultural din satul Foleştii de Jos este cel de-al patrulea cămin cultural pentru care demarează lucrările de modernizare după standardele europene, şi sper ca, în câteva luni, să fie terminat”, mai spune Dumitru Pearcu.
Servicii medicale moderne în localitate
Cele opt sate ale comunei Tomşani se mândresc cu dispensare umane moderne, realizate numai din fonduri de la bugetul local: „În Tomşani există puncte medicale în fiecare sat, şi chiar în cadrul primăriei avem amenajat un cabinet medical. Asistentul comunitar merge în fiecare sat, primeşte pacienţi şi îi îndrumă către medicul de familie sau spre medicii specialişti. Colaborează foarte bine cu medicul Daniela Tudor care, oricând şi oriunde, este prezentă la orice problemă a cetăţeanului şi merg împreună pe teren, în funcţie de gravitatea pacientului”, mai spune primarul.
Proiecte mari, cu cheltuieli mici
Cu toate acestea, preocupările primarului PSD Dumitru Pearcu sunt îndreptate, în continuare, spre identificarea de soluţii pentru dezvoltarea zonei. Tomşani este o comună care, aşa cum îi place primarului să spună, a renăscut din cenuşă, având acum drumuri comunale asfaltate, clădiri dotate cu toate utilităţile şi gospodării frumoase. În ciuda crizei economice, primarul a adunat ban cu ban, pentru construirea sau modernizarea fiecărui edificiu al comunei.
Comunitatea s-a dezvoltat prin întocmirea de proiecte cu finanţare guvernamentală şi europeană, dar şi din bugetul local.
Teren de sport modern, pentru doar câteva milioane de lei vechi
Primar de 26 de ani, niciodată nu a semnat şi nici nu va semna proiecte cu valori mari, sau care nu sunt necesare, din punct de vedere al investiţiei. A reuşit chiar finalizarea unui proiect cu o valoare pentru care mulţi au semnat contracte de ordinul miliardelor de lei „Eu, unul, niciodată nu voi semna pentru o investiţie de zeci de miliarde. Avem în comună teren de fotbal cu tribune, vestiare, apă caldă, cabine şi gazon la superlativ, finalizat cu doar câteva milioane de lei vechi. Cu toţii am făcut muncă patriotică, începând cu mine şi cu viceprimarul. Materialele pe care le-am strâns pe parcurs, din demolări, le refolosim pentru alte construcţii, găsindu-le trebuinţă exact unde nici nu mă gândesc că mă vor ajuta. La final, a ieşit o construcţie de nota zece”, a declarat primarul PSD din Tomşani, Dumitru Pearcu.
Dumitru Pearcu: „Am grijă de şcoli involuntar”
Considerând că este necesar ca elevii şi dascălii să beneficieze de condiţii optime în şcoli, care să le asigure cadrul decent pentru studiu, modernizarea localităţii a început cu reabilitarea unităţilor de învăţământ. Primarul Pearcu spune, de câte ori are ocazia, că unităţile de învăţământ reprezintă o prioritate pentru el, în acest sens făcându-se investiţii substanţiale pentru asigurarea celor mai bune condiţii elevilor. De exemplu, şcoala din satul Tomşani are clădire nouă, construită prin Banca Mondială, în satul Foleştii de Sus există o şcoală cu clasele I-VIII şi grădiniţă, pentru care lucrările de modernizare a locaţiei sunt la final: „Am grijă de şcoli involuntar, şi asta se datorează faptului că eu sunt dascăl, la bază, şi orice problemă pusă pe masă, pentru mine reprezintă o datorie, o sarcină pe care neapărat trebuie să o rezolv. Câteva cadre didactice, împreună cu
doamna directoare, au venit de curând la mine, sesizând o problemă mai sensibilă, a unor copii proveniţi din familii sărace, problemă pentru care le-am fost alături. Trebuie să ne interesăm de copiii noştri, pentru că ei sunt viitorul. Pentru asta, vreau ca toţii copiii mei din Tomşani să aibă condiţii la şcoală, să fie sănătoşi, să înveţe şi să ne reprezinte mai târziu cu cinste. O să vină vremea când nu o să mai fim aici, dar, din spate, o să vină ei, având la bază, în primul rând educaţia. Anul trecut, la examenul de capacitate, media la limba română, la ambele şcoli, a fost peste 7,50, iar la matematică 7, rezultate pe care eu le-am apreciat, fiind un merit al cadrelor didactice”, a adăugat primarul.
Toate proiectele au fost implementate fără probleme
Autorităţile locale au reuşit, în vreme de criză, să finalizeze investiţii importante pentru comunitate. În procent de 90%, gospodăriile din Tomşani sunt racordate la reţeaua de apă şi canalizare. În opinia primarului. era normal ca locuitorii comunei să beneficieze astăzi de toate utilităţile necesare unui trai civilizat. După ce s-a finalizat alimentarea cu apă a localităţilor, a continuat proiectul de introducere a reţelei de canalizare şi, numai după aceea, s-au asfaltat drumurile. Astfel, ultimii kilometri de drumuri comunale vor intra într-un program de modernizare cu finanţare europeană: „Putem spune că locuitorii comunei noastre beneficiază de condiţii identice cu cele din oraş. La capitolul asfaltări, o dată cu deschiderea ghidurilor de finanţare europeană, vom depune, pe Măsura 7.2., un proiect pentru modernizarea infrastructurii rutiere de interes local, pe o lungime de 6,5 kilometri, o investiţie de un
milion de euro. După calculele noastre, vom acumula un punctaj maxim, peste 60 de puncte. Cu acest proiect închidem infrastructura pentru toate drumurile comunale din Tomşani. Mai rămân anumite străzi, cu lungimi de 300 sau 500 de metri care, în viitorul apropiat, vor fi şi ele modernizate, cu fonduri din bugetul local”, a mai precizat primarul.