Sunteţi aici: Pagina principală // Special

Dumitru Pearcu: Imi place sa spun ca m-am nascut sa fiu social – democrat

01 PRIMARDumitru Pearcu este politicianul cu ştate vechi în fruntea administraţiei locale din Tomşani, care poate intra cu uşurinţă în Cartea Recordurilor ca longevitate în funcţia de primar. Timp de 26 de ani a demonstrat în primul rând că îi respectă pe cei pe care îi reprezintă. Afirmă că primarii trebuie să fie oamenii de serviciu ai comunităţii şi recunoaşte că i-a plăcut postura de primar. Consideră că experienţa acumulată în cele şapte mandate îl poate ghida în cursa pentru un mandat de parlamentar dar, indiferent de decizia partidului, rămâne un social-democrat convins, implicat în problemele cetăţenilor, hotărât să îi ajute şi conştient că nu trebuie sa treacă o zi fără să realizeze ceva.

Impact Real: De-a lungul celor şapte mandate aţi reuşit să atrageţi foarte multe fonduri europene. Au fost situaţii pentru care aţi fost nevoit să primiţi corecţie financiară?
Dumitru Pearcu: Nu am avut aşa ceva, şi nici nu am avut împrumuturi în bănci pentru susţinerea TVA-ului, pentru că TVA la fondurile europene este neeligibil, şi a trebuit să-l am. Tot timpul când am câştigat un proiect, TVA-ul a fost dat din bugetul local, aşa că nu am avut nevoie de împrumuturi la bancă pentru a-mi plăti tranşa de TVA, iar de corecţie financiară nu s-a pus problema niciodată.

Impact Real: Cum arăta localitatea, acum 26 de ani?
Dumitru Pearcu: Se căra apă cu găleata, nu se vorbea despre canalizare, iar drumurile erau din pământ. Erau 5 şcoli, dintre care 3 cu clasele I-VIII, dar care, pe parcurs, s-au comasat. Cea din satul Foleştii de Jos s-a comasat şi am adus-o la Foleştii de Sus. În timp, ne-am axat pe două şcoli cu grădiniţe: Şcoala I-VIII, în satul Tomşani, o şcoală nouă, construită prin Banca Mondială şi cea de la Foleştii de Jos, care arată foarte bine. Acum avem două microbuze şcolare, deci nu se pune problema transportului elevilor.

Impact Real: Ce i-ar mai trebui localităţii Tomşani?
Dumitru Pearcu: Eu nu am făcut în comună decât ceea ce era necesar comunităţii, aşa că, astăzi la Tomşani avem apă, canalizare, şcoli moderne, patru cămine culturale la cele mai înalte standarde, două terenuri de fotbal dotate şi, nu în ultimul rând, o mare parte dintre drumuri asfaltate. Şi eu puteam să fac un centru de informare, dar am gândit că această investiţie, o dată finalizată, nu va fi decât o clădire pe care, foarte curând, trebuia să pun lacătul, deoarece m-am gândit că nimeni nu va opri la Tomşani, să se informeze turistic. Eu am vrut să fac investiţii care să aibă cap şi codă şi care să fie folositoare comunităţii. Poate că nu sunt eu informat, dar unde aţi văzut vreo coadă de autocare cu turişti, care să se informeze la un centru de informare turistică? Eu nu fac proiecte doar de dragul de a face ceva, dar fac, în schimb, ceea ce trebuie pentru oameni. Localitatea are nevoie de asfalt pe ultimii kilometri de drum şi de amenajarea parcului de la intrarea în localitate.

Impact Real: Ce proiecte aţi accesat prin GAL Microregiunea Horezu?
Dumitru Pearcu: Acest Grup de Acţiune Local este un lucru foarte bun pentru toate localităţile din zonă, dar nu am accesat nici un proiect. Le-am dat întâietate colegilor mei, deoarece fiecare localitate a accesat utilaje, ceea ce eu aveam, iar să facem centru de informare nu a fost cazul, dar construcţia primăriei am finalizat-o. Eu am avut tot ceea ce ei au accesat, în primă fază. Probabil o să accesez fonduri pentru amenajarea parcului de la intrare în localitate, pentru care abia am finalizat litigiul.

Impact Real: Sunteţi unul dintre puţinii primari cu vechime de peste două decenii şi jumătate în funcţie din ţară. Ce credeţi că poate face un primar într-un singur mandat?
Dumitru Pearcu: Într-un mandat, un primar abia învaţă cu ce se „mănâncă” administraţia, învaţă să deschidă uşile primăriei, să ştie unde sunt probleme, deoarece legislaţia este în continuă schimbare, şi trebuie să fii în „ton” cu ea.

Impact Real: Care a fost cel mai bun guvern din ultimii 26 de ani, în opinia dumneavoastră? Dar cel mai slab?
Dumitru Pearcu: Eu m-am descurcat în fiecare mandat, cu fiecare Guvern. Dar, de când a venit Guvernul Ponta, se vede o stabilitate şi o creştere. Prin Vâlcea se spune că s-a dus Oltchimul, dar din ce cauză a fost căpuşat Oltchimul, timp de 30 de ani? În astfel de momente, trebuie să vezi cauza, şi din cauza cui? Când a venit Ponta, Oltchimul era terminat şi nu se mai putea să îi dai cu linguriţa. Cu toate acestea, se parte că îşi revine uşor, uşor, cu greu, ce-i drept, dar combinatul dă semne că se va pune din nou pe picioare. A fost stabilitate financiară cu Guvernul Ponta. Probabil că pe unii îi deranjează prea mult stabilitatea aceasta, şi de aceea fac tot felul de declaraţii.

Impact Real: Cât de tentantă mai poate fi această funcţie, în condiţiile în care DNA şi ANI sunt pe urma tuturor aleşilor locali?
Dumitru Pearcu: Orice decizie care se ia în primărie nu ţine obligatoriu doar de primar. Aici există o echipă, care trebuie să fie cu picioarele pe pământ. Această echipă nu trebuie să facă ca primarul, trebuie să citească fiecare pe funcţia lui legea, să vină şi să îi spună primarului unde se depăşeşte „graniţa”. Echipa din primărie este cea care îl trage pe primar de mânecă, spunându-i la ureche unde greşeşte. Nu este echipă aceea care merge în şir indian şi face tot ce spune primarul şi în faţă este un zid şi dau toţi cu capul de el. În ceea ce priveşte ANI sau DNA, nu am fost invitat pe la ei. Acum, conform legii, poţi să faci parte din Consiliul de Administraţie al şcolii, şi mi se parte corect ca, la o şcoală care funcţionează pe teritoriul comunei, primăria fiind coordonator terţiar de credite, subordonată Consiliului Local, primarul să fie în Consiliul profesoral sau în Consiliul de Administraţie, să vadă ce probleme sunt la şcoală, care sunt problemele ridicate de cadrele didactice, ce nevoi are şcoala şi să poată susţine în Consiliul Local o cauză reală, nu din auzite. Primarul trebuia să fie prezent, să ia informaţia caldă din partea cadrelor didactice şi din partea Consiliului de Administraţie al şcolii, ca să poată ajuta conştient şcoala, real şi în folosul copiilor.

Impact Real: Pentru noua campanie locală, din 2016, PNL Vâlcea va reuşi să destrame PSD?
Dumitru Pearcu: La Vâlcea, conducerea de partid, pe care o stimez, nu ştie să atragă şi oameni noi, bine pregătiţi, dar să îi folosească şi pe cei cu experienţă, pentru că, poate, de la cei cu experienţă, unii au de învăţat.

Impact Real: Unii omologi de-ai dumneavoastră spun că aveţi deja o experienţă considerabilă în politică care v-ar putea propulsa în cursa pentru un mandat de deputat. Sunt şanse să fiţi propus?
Dumitru Pearcu: În piaţă şi pe stradă, toată lumea mă întreabă dacă voi candida. Nu ştiu de unde este acest val, dar, probabil, lumea a văzut că sunt un om onest, un om harnic şi de cuvânt, fapt care a cântărit mult în faţa localnicilor, care spun că le-am adus prosperitatea în comună. Pe această temă, sfătuiesc conducerea partidului să aibă puterea de a îmbina tineretul cu cei care au experienţă, să îi adune, să-i omogenizeze, astfel încât, în momentul când se merge pe o altă direcţie, fiecare să fie ascultat. De multe ori poate omul cu experienţă are ideile cele mai bune, constructive şi de pus în practică în orice conjunctură şi, mai ales, în perioada de campanie şi în orice activitate a partidului. Însă, în momentul când ai preluat partidul şi o iei razna, într-o anumită direcţie şi nu mai vezi în jur nimic, atunci nu este bine. Tot timpul când am ceva de spus, eu o spun fără ocolişuri, şi asta îi deranjează pe unii, dar părerile mele contradictorii pot fi constructive pentru partid. Din păcate, conducerea partidului nu gândeşte aşa, şi, de multe ori, unii membrii noi sunt puşi la acelaşi nivel cu alţii, care au ştate vechi şi au muncit de peste 26 de ani, în acest partid. Aş vrea să ştiu clar dacă voi fi băgat şi luat în seamă de conducerea judeţeană de partid, pe această temă. Însă, indiferent de decizie, sunt social – democrat, şi nimic nu mă poate clătina. Am prieteni în toate partidele politice, însă politica este politică, nu am cum şi nu se va pune problema de a trece la alt partid, în situaţia în care nu voi fi pe lista de parlamentari, pentru că am ajuns la altă fază de cunoştinţe şi de cultură a omului, a electorului. Am trecut în aceşti 26 de ani prin toate regimurile, dar, de data aceasta, nu mai poţi să duci electoratul cu zăhărelul. Eu am rezistat atâţia ani pentru că am dus politica faptelor, nu politica vorbelor. Poate că, în campanie, am vorbit cel mai puţin, în timp ce alţii se duceau şi făceau şedinţe, eu mai treceam să repar podul sau drumul. Unul dintre atuurile mele a fost politica faptelor, că de vorbe omul este sătul. Mai bine faci ceva, şi îl laşi pe ţăran să te întrebe ce faci. Noi, primarii, suntem oamenii de serviciu ai comunităţii. Aş dori să reprezint cu cinste partidul la nivel naţional, dar, acum, depinde şi de partid. Nu este nici un fel de supărare, dar conducerea partidului ar trebui, cât de cât, să se orienteze cine va fi pus pe liste. Dacă va pune în funcţii oameni care nu au o greutate administrativă, profesională şi va veni cu oameni plasaţi, atunci va pierde.

Impact Real: Ce ar mai putea scrie contracandidaţii dumneavoastră în oferta electorală pentru noua campanie?
Dumitru Pearcu: Apă avem, canalizare, şcoli şi cămine culturale noi avem, mai sunt două baze sportive moderne, drumuri asfaltate, poduri noi construite. Mai sunt 10 kilometri de asfaltat, dintre care 6 kilometri vor fi prinşi pe fonduri europene, în această perioadă.  Probabil că adversarii mei vor face aerodrom sau canal subteran, ca să ajungă la americani.  Şi, aşa cum este la mine în localitate s-a dezvoltat întreaga zonă, începând de la Buneşti şi până la Slătioara.

Impact Real: Şi o ultimă întrebare, mai candidaţi?
Dumitru Pearcu: Da, pentru că am de finalizat proiectul pentru asfaltarea drumurilor comunale cu fonduri europene şi mai rămân alţi aproximativ 4 kilometri în toată comuna, de asfaltat. Pe lângă asta mai avem şi alte proiecte, pe care le voi face publice la timpul potrivit.


Postaţi pe: Facebook



2 comentarii la " Dumitru Pearcu: Imi place sa spun ca m-am nascut sa fiu social – democrat "

  1. Stelica spune:

    Pearcule stai in banca ta. nimeni nu te mai vrea… eu zic sa te retragi. psd-ul are nevoie de oameni tineri nu de corupti ca tine.

  2. Deaglesun spune:

    Faci pe dracu. De peste 20 de ani nu ai facut nimic. Social-democrat,tu? Pai tu ameninti batranii din sat ca nu le semnezi anumite acte daca nu te voteaza. Comunistule!

Scrieţi un comentariu

Copyright © 2012 Ultimele stiri – Impact Real. Toate drepturile revin.