Dumitru Blejan, primar al comunei Scundu din anul 2000, reales la fiecare rundă de alegeri fără să facă promisiuni în alb cetăţenilor, spune că asfaltarea drumurilor este o investiţie prioritară în acest mandat. De ce a considerat întotdeauna traseismul politic un gest de criticat, dar şi ce regim a pus copiii din Scundu „la colţ”, aflăm în rândurile de mai jos.
Impact real: Care au fost primele investiţii pe care le-aţi demarat în primul mandat de primar al localităţii Scundu?
Dumitru Blejan: Prima investiţie pe care am făcut-o a fost reabilitarea căminului cultural, apoi modernizarea bazei sportive, pentru că iubesc sportul. Concomitent cu aceste investiţii am atras fonduri pentru infrastructura rutieră, în vederea modernizării drumurilor săteşti şi vicinale prin balastare, construirea podurilor, podeţelor, descongestionarea a tot ce înseamnă căi de acces. Am făcut totul etapizat. Drumul Ioneşti – Scundu era impracticabil, ocoleau oamenii peste 11 kilometri prin localitatea Orleşti. În urmă cu 17 ani, când am preluat frâiele acestei localităţi nu era o palmă de asfalt pe drumurile comunale. La intrarea în Scundu erau aproximativ 150 de metri de asfalt pe drumul judeţean, după care am primit aprobare pentru asfaltarea primului kilometru de drum care s-a turnat în faţa primăriei. Atât era asfalt în anul 2000, când eu am preluat funcţia de primar, apoi am asfaltat etapizat. Primul care m-a ajutat şi s-a implicat în vederea alocării fondurilor pentru modernizarea drumurilor săteşti din Scundu a fost vicepreşedintele Consiliului Judeţean, Mitică Stancu şi, ulterior, Ion Cîlea.
Impact real: Aţi fost un primar care a prins toate regimurile. Cât contează politicul în administraţie?
Dumitru Blejan: Dacă eşti susţinut politic sunt sigur că asta contează, dar sunt împotriva acestor practici. Într-o localitate cetăţenii au ideologii şi de dreapta, dar şi de stânga, însă nu poţi să marginalizezi pe unii şi să avantajezi pe ceilalţi, este o practică greşită, pentru că toţi suntem români. Această practică politică, de alocare a fondurilor doar pentru unele localităţi pentru că nu sunt primarii de aceeaşi culoare politică este o practică foarte prost aplicată, pentru că, într-o localitate, viitorul sunt copiii. Spun aceste lucruri pentru că eu sunt cel care a suportat şi a suferit când am văzut că în localitatea vecină s-au alocat trei microbuze şcolare, iar pe copiii mei îi transportam cu maşina personală sau cu microbuzele care treceau prin localitate. PNL-ul a fost cel care a pus, la vremea aceea, copiii din Scundu „la colţ”. Nici copiii mei care au demonstrat că au rezultate bune, clasând şcoala din Scundu printre primele la liceele cu renume din Râmnic nu meritau să fie marginalizaţi politic. La fel s-a întâmplat cu alocările de fonduri pentru modernizarea drumurilor, pe care le-a făcut Gheorghe Păsat. Acela a fost un duş rece pentru cei care au părăsit PNL. Toate acestea le consider un abuz în serviciu, care trebuie condamnat. Apreciez activitatea DNA, pentru că acolo sunt oameni pregătiţi, au promovat prin examene, şi trebuie să vadă alocările de fonduri în localităţi unde s-au construit săli de sport pentru şapte copii sau alocarea fondurilor doar pentru anumite drumuri. Toate drumurile sunt publice, nu sunt drumurile unui SRL. Toţi cei care au fost la putere au lucrat politic, pe interes. Aici este vorba de banii ţării, şi nu ai voie să îi foloseşti cum îşi doreşte fiecare.
Impact real: Cum arăta localitatea, acum 17 ani?
Dumitru Blejan: Un loc frumos, dar uitat de lume. Nu voi uita niciodată că aici m-am născut, şi am decis să fac ceva pentru ai mei. Cu toate acestea, astăzi nu sunt mulţumit, pentru că se putea mai mult, însă nu ni s-au alocat fonduri, pentru că politicul ne-a marginalizat.
Impact real: De ce nu aţi trecut în barca celor de la putere, aşa cum au făcut-o câţiva primari?
Dumitru Blejan: Plimbarea de la un partid la altul se practică. În principiu, se urmărea atragerea fondurilor în localitate, dar este un gest de criticat. Nu accept să profiţi de anumite conjuncturi. Sunt vertical, partidul m-a promovat, m-a propus şi am respectat decizia lor. Mai mult, am considerat că nu dă bine pentru imaginea nimănui să trec la alt partid. Eu sunt un primar de ţară, apreciat de consătenii mei, onorabil şi vertical, aşa am fost crescut. Nu am judecat pe nimeni când au făcut pasul de a trece de la un partid la altul, pentru că au avut numai de câştigat, dar eu am principiile mele, la care ţin.
Impact real: Ce vă mai doriţi pentru localitate?
Dumitru Blejan: Sunt multe proiecte pentru care încerc să găsesc finanţare. În primul rând avem un proiect pentru asfaltarea tuturor drumurilor limitrofe comunale, apoi ne dorim modernizarea căminului cultural şi finalizarea lucrărilor de modernizare la baza sportivă. Ne dorim amenajarea unui târg comunal la intrarea în localitate. Pentru modernizarea căminului cultural există un proiect pe care îl avem depus la Compania Naţională de Investiţii, însă, dacă nu va prinde finanţare, vom canaliza investiţia spre fondurile europene, prin ADI Scundu – Orleşti.
Impact real: În urma finalizării proiectelor demarate cu fonduri europene, aţi primit corecţii financiare?
Dumitru Blejan: Chiar dacă am avut probleme în demararea lucrărilor din cauza constructorului am respectat paşii legali, fiind acoperiţi de note constatative de fiecare dată. Suntem într-un ADI care a funcţionat bine, iar colaborarea este una foarte bună. Chiar dacă eu şi primarul localităţii Orleşti reprezentăm partide diferite, influenţele politice negative au fost eliminate. Primăria comunei Scundu a atras, în anul 2010, în asociere cu localitatea învecinată, Orleşti, cea mai mare sumă din fondurile europene din judeţul Vâlcea, a cărei valoare s-a ridicat la 6 milioane de euro. Sunt mândru de acest proiect, care a cuprins introducerea reţelei de apă potabilă şi canalizare, construirea unui cămin de bătrâni, refacerea unor drumuri şi stabilizarea unei alunecări de teren. Proiectul a fost depus în asociere de Primăriile Scundu şi Orleşti pe măsura 3.2.2 şi a reuşit să cuprindă rezolvarea celor mai importante cerinţe ale comunităţii. Singuri nu reuşeam să atragem fonduri europene pentru localitatem din cauza condiţiilor „draconice” impuse de programele europene.
Impact real: Este GAL –ul o sursă de atragere a fondurilor europene viabilă pentru implementarea strategiei de dezvoltarea locală?
Dumitru Blejan: Facem parte din GAL Berbeşti unde, după multă vreme, suntem la prima alocare de fonduri europene. Avem foarte multe proiecte pentru care atragerea fondurilor este principala ţintă. Primul proiect pe care vreau să-l promovez este pentru buldoexcavatorul, care ne este necesar. Următorul proiect va fi în funcţie de suma alocată.
Impact real: Câţi kilometri de drumuri necesită urgent asfaltare?
Dumitru Blejan: Am un proiect pentru asfaltarea drumurilor comunale pe o lungime de 11 kilometri, iar cu acest proiect voi închide tot ce înseamnă asfalt pe drumurile comunale. Proiectul a fost depus la Ministerul Dezvoltării, dar nu a intrat la finanţare. Voi căuta să identific o altă sursă de finanţare, prin ADI Scundu – Orleşti, cu fonduri europene.
Impact real: Aţi mărit salariile angajaţilor din administraţie?
Dumitru Blejan: Am considerat că este dreptul lor, şi că angajaţii din această primărie îşi merită aceste salarii. Am un colectiv care îşi face treaba şi pe care mă pot baza. Cetăţenii, când intră în primărie vin cu probleme şi vin la primărie pentru că au investit în noi, şi avem o obligaţie morală şi profesională faţă de ei. Căutăm ca, în termen scurt, să rezolvăm problema şi să nu amânăm lucrurile.
Impact real: Fiecare mandat a însemnat un program pentru comunitatea din Scundu?
Dumitru Blejan: În anul 2000 am fost ales pentru prima oară primar al comunei, obţinând un procent covârşitor în faţa contracandidaţilor. În continuare, am mai fost ales ca primar al comunei de încă cinci ori. Mai mult, în campanii nu am avut program electoral, o singură deviză am prezentat cetăţenilor: „Ce am realizat împreună cu dumneavoastră se vede, ce vom realiza se va vedea”. Am experienţă şi am considerat că un program electoral este o promisiune fără susţinere. Am câştigat al cincilea mandat datorită implicării atât a personalului, cât şi a cetăţenilor. Retrospectiv, nu mă plâng, pentru că în fiecare mandat am reuşit să facem ceva în localitate, să atragem fonduri, nici un mandat nu a fost mai uşor sau mai greu decât celălalt.