Dumitru Blejan, primar al comunei Scundu din anul 2000, este reales la fiecare rundă de alegeri, cu procente covârşitoare, fără să facă promisiuni în alb cetăţenilor. Spune că în situaţia în care preşedinţii de consilii judeţene vor fi aleşi pe liste, indirect, de consilierii judeţeni, totul se va transforma în negustorie, şi crede cu tărie că „mariajul” dintre PNL şi PDL va fi „până la adânci bătrâneţi”.
Impact real: În curând, vor avea loc alegerile interne în PSD. Cum vedeţi situaţia la Vâlcea şi dacă întrecerea va fi transparentă?
Dumitru Blejan: Este o competiţie şi avem candidaţi, iar cel mai bun trebuie să câştige. La început, nici eu nu am fost încrezător că lucrurile vor merge pe un făgaş normal, dar văd că lucrurile încep să aibă un impact pozitiv, pe termen mai lung. Până acum, toţi cei care îşi doreau funcţia de preşedinte au promis prea mult, faţă de ceea ce puteau să dea, şi aceste pretenţii nu duc la un rezultat bun, dar în partid sunt oameni capabili. Printre ei avem şi mulţi primari, oameni care pot fi cooptaţi la conducerea partidului, pentru că sunt de viitor. Nu poţi să-i marginalizezi pe primarii care au capacitate şi susţinere politică şi care trebuie să fie în conducerea partidului. În politică trebuie să ai calităţi de lider, dar trebuie să ai şi tupeu. Un exemplu pe care îl dau este Băsescu, care a şters cu Geoană sau cu Năstase pe jos, de fapt, cu toţi cei care s-au ridicat mai mult decât el.
Impact real: Ponta şi Dragnea sunt de părere că ar trebui delimitată funcţia de preşedinte al Consiliului Judeţean de cea de preşedinte al partidului. Delimitarea aceasta ar crea disensiuni în partid?
Dumitru Blejan: Nu este o idee bună. În situaţia când preşedintele de partid îşi dă demisia, cu scopul de a fi preşedinte la Consiliul Judeţean, pe parcurs, între preşedintele de partid şi preşedintele de consiliu vor apărea dispute şi divergenţe. Există riscul ca, pentru cel de-al doilea mandat de preşedinte la Consiliul Judeţean, preşedintele de partid, având puterea politică, şi neplăcându-i să fie în umbră, să nu-l mai propună candidat la Consiliul Judeţean, ci să-l elimine. În situaţia aceasta, partidul va fi cel care pierde. Doi oameni puternici niciodată nu se vor susţine între ei, niciodată nu vor putea merge mână în mână, este lege.
Impact real: Are PSD Vâlcea un candidat care să câştige preşedinţia Consiliului Judeţean?
Dumitru Blejan: Avem oameni pregătiţi care „ar bate din orice poziţie” candidatul PNL, propus acum la preşedinţia Consiliului Judeţean. S-a făcut un sondaj „secret”, în interiorul PNL, pentru candidatul propus la preşedinţia Consiliului Judeţean, în urma căruia candidatul lor a ieşit cu un procent de 30%, asta ţinând cont că 5-6 procente sunt „umflate”, şi toate acestea pentru că pretendentul propus de PNL la şefia Consiliul Judeţean este perceput ca fiind un om neserios.
Impact real: Membrii Comisiei de Cod Electoral au decis ca preşedinţii de consilii judeţene să fie aleşi pe liste, indirect, de consilierii judeţeni. În această situaţie, credeţi că lucrurile se complică în Vâlcea?
Dumitru Blejan: Va fi o negustorie, o afacere. Cine plăteşte mai bine acela va câştiga, se vor învârti bani grei. În situaţia aceasta, liderul propus acum de PNL mă îndoiesc că va mai candida. Practic, preşedintele Consiliului Judeţean va fi desemnat în urma unui vot, în interiorul Consiliului Judeţean, altfel spus, va fi la mâna grupului de consilieri şi, mai grav, partidele care au unul sau doi consilieri vor face „jocurile”.
Impact real: Mariajul între PNL şi PDL va fi până la adânci bătrâneţi?
Dumitru Blejan: Vor rezista, deoarece PDL nu mai există, oamenii corupţi din rândul acestui partid au desfiinţat formaţiunea, şi niciodată nu va mai renaşte PDL. Să nu uităm că ei au fost cei care ne-au tăiat salariile, alocaţiile copiilor şi pensiile părinţilor noştri.
Impact real: Ar putea vreodată PSD să-l coopteze pe Mircia Gutău în partid?
Dumitru Blejan: Sunt interese şi orgolii. Pe Mircia Gutău nu-l mai cooptează nici un partid acum, cu riscul că acest om poate aduce voturi oricărui partid, şi aceste voturi sunt pierdute.
Impact real: Sunteţi primar la al patrulea mandat. Vă gândiţi că poate fi loc pentru încă un mandat?
Dumitru Blejan: Voi candida pentru a-mi continua proiectele. Astăzi nu văd pe cine să las în locul meu, şi îmi pare rău. Din anul 2000 ocup funcţia de primar şi mi-am propus încă de atunci să nu promit cetăţenilor nimic, dar le-am cerut să-mi dea voie să fac. Am un dialog şi o relaţie de respect cu oamenii. Nu sunt omul care îşi doreşte profit. Am încercat să-l ajut pe fiecare cetăţean care mi-a cerut sprijinul, de aceea am şi foarte mulţi prieteni. Într-un cuvânt, toată comunitatea este formată din prieteni, rude şi din familia mea. Sunt un om cinstit cu mine, iar opina cetăţenilor contează pentru mine.
Impact real: Dintre toate mandatele, care vi s-a părut cel mai dificil?
Dumitru Blejan: În fiecare mandat am realizări. Pot spune că, atâta timp cât am reuşit să mişc lucrurile, sunt mulţumit. Primăria am început-o în anul 2007, în aprilie, iar în aprilie 2008 am inaugurat-o. În primul an, când am ajuns aici, primăria funcţiona într-o fostă şcoală abandonată, cu mobilier vechi, în care ploua. De atunci, lucrurile s-au schimbat mult: avem o şcoală modernă, apă, canalizare, drumuri asfaltate, vom avea cămin de bătrâni şi o bază sportivă.
Impact real: Ce părere aveţi despre noua metodă, a alocării de fonduri destinate echilibrării bugetelor locale către primării?
Dumitru Blejan: Conform acestei ordonanţe, am primit 11 miliarde de lei vechi şi sunt mulţumit, dar numai parţial. Sunt foarte multe localităţi care au primit mult mai puţini bani sau chiar nimic. Noi am primit, însă metoda nu este echitabilă. Au promis că va face o echilibrare, în luna iulie. Nu salut această decizie, din două considerente: noi, primarii, reprezentăm localităţile, iar când facem un necesar, nu-l întocmim cu gândul să aruncăm banii pe fereastră. Avem nevoie de ei pentru fondul de salarii, pentru indemnizaţii, pentru cofinanţarea proiectelor, iar acest lucru nu se poate. Consider că a venit timpul să lăsăm la o parte afinităţile politice. Am întâlnit situaţii când mi s-a spus verde în faţă că nu mi se alocă bani, pentru că nu sunt „de-al lor”. În opinia mea, cred că, indiferent cine este la guvernare, şi are o platformă politică bună, vom avea un alt făgaş.
Impact real: Datorită reliefului, spuneaţi că ar trebui demarate cu seriozitate lucrările de consolidare a malurilor pârâului Scundu şi amenajarea lui. Aţi reuşit să găsiţi sprijin, în acest sens, de la instituţiile abilitate?
Dumitru Blejan: În urma constatării comisiilor din partea Consiliului Judeţean, ISU, Prefecturii sau SGA s-au făcut demersurile, noi iniţiind un proiect de hotărâre de guvern, prin care localitatea Scundu este, într-adevăr, printre primele din judeţ care are probleme pe pârâul Scundu. Din cauza acestui pârâu, pământul se mişcă, malurile au fost erodate şi ne creează probleme. În prezent, sunt în pericol inclusiv mai multe gospodării. SGA Vâlcea a făcut o intervenţie aici, în vara anului trecut. Practic, la noi nu este nevoie numai de SGA, ci trebuie demarat un proiect mult mai amplu, de construire a unor diguri, a zidurilor de sprijin, diguri de colmatare, traversări care sunt în amonte, pe care să le preluăm cu rigole şi drenaje. Lucrarea este extrem de amplă, nu este suficient să intervenim cu un utilaj. În urma studiilor geotehnice trebuie să se stabilească locurile unde sunt izvoarele care pun în
pericol malurile, acolo trebuie făcut un drenaj, o captare. Avem nevoie de un proiect mai amplu pentru că în zonă sunt foarte multe izvoare.
Impact real: La sfârşitul anului 2014, Guvernul Ponta a alocat prin Ordonanţă Guvernamentală fonduri pentru dezastrele din vara anului trecut. Care este suma acordată localităţii Scundu pentru calamităţi?
Dumitru Blejan: La noi este o problemă veche. Pentru alunecarea de teren, în urma demersurilor făcute, ni s-au alocat 10 miliarde de lei vechi, bani cu care am refăcut două poduri şi o punte, spulberate de viituri, un zid de sprijin, şi cu care am ridicat ziduri de colmatare, în zonele primejdioase.
Impact real: Când vor începe lucrările la dispensar?
Dumitru Blejan: Acoperişul este degradat, niciodată nu a fost reabilitat. Noi l-am prins în buget, dar aştept să apară ghidurile de finanţare, pentru că „buzunarul” bugetului nostru nu permite. Valoarea proiectului pentru demararea lucrărilor de reabilitare, consolidare, modernizare şi dotare depăşeşte 5 miliarde de lei vechi, din care 3 miliarde costă numai acoperişul şi abia apoi începem interiorul care s-a distrus.