Sunteţi aici: Pagina principală // Special

Dumitru Blejan: „Eu nu am facut politica, dar au existat presiuni asupra mea”

Primarul comunei vâlcene Scundu, Dumitru Blejan, a reuşit, de curând, să demareze câteva investiţii importante pentru localitatea pe care o gestionează, printre care începerea alimentării cu apă şi canalizarea, dar şi construcţia unui cămin de bătrâni în zonă. Acesta se plânge însă de faptul că primarii din opoziţie sunt marginalizaţi, multe proiecte europene fiind selectate doar pe criterii politice, dar şi că s-au făcut de-a lungul timpului presiuni asupra sa.

Impact real: Ce proiecte aveţi, în această perioadă, în derulare în comuna Scundu?
Dumitru Blejan: Cele mai importante proiecte pe care le avem şi sunt în derulare sunt cele pe Măsura 3.2.2, prin asocierea celor două localităţi, Scundu şi Orleşti, pentru realizarea în comun a reţelei de apă, proiect comun Orleşti – Scundu, canalizarea la Scundu, drumurile comunale în comuna Orleşti şi căminul de bătrâni – comuna Scundu. Mai este în derulare modernizarea infrastructurii, prin construirea de poduri şi podeţe, lucrare care este derulată mai anevoios, din lipsă de fonduri. Din cele nouă poduri planificate am făcut şase, urmând să se realizeze încă trei. Pe Hotărârea de Guvern 577/1997 avem în proiect Drumul Comunal 102 Scundu – Ioneşti pe o distanţă de 1,5 kilometri. S-a şi turnat prima şapă de asfalt, urmând să turnăm banda de rezistenţă, plus poduri şi podeţe care sunt în proiect. Din păcate, pentru această investiţie nu am primit decât patru miliarde de lei vechi, valoare care a cuprins proiectarea şi ceva din construcţii-montaj. Mai avem un proiect depus pentru modernizarea Căminului cultural al comunei Scundu, proiect care a fost selectat de Compania Naţională de Investiţii şi a cărui valoare este de 19 miliarde lei. Studiul de fezabilitate a fost bine întocmit, proiectul a obţinut 56,24 de puncte, fiind selectat, dar aşteptăm aprobarea şi urmează să ţinem licitaţia. În acest caz vom face execuţia lucrării la pachet. Mai avem în reabilitare Şcoala cu clasele I – VII, lucrare începută din anul 2008.

Impact real: Aveţi şi proiecte care nu au fost finanţate până acum? Mai aveţi şanse să le finalizaţi?

Dumitru Blejan: Mai avem studii de fezabilitate întocmite pentru drumurile limitrofe, drumurile comunale, care cuprind reţeaua de apă, canalizare şi asfaltare. Studiile de fezabilitate sunt depuse la Ministerul Dezvoltării şi aşteptăm acum finanţarea lor, dar, din informaţiile pe care le am, vor fi selectate politic. Am mai depus un studiu de fezabilitate pe măsura 2.5.1 – modernizarea drumurilor agricole pe o lungime de 12,4 kilometri. Studiul se găseşte în prezent la Agenţia Craiova, unde aşteptăm să fie selectat, dar, după ce informaţii am, vor fi selectate tot politic. De asemenea, avem un alt studiu, privind panourile fotovoltaice.

Impact real: Cum ar trebui, în opinia dumneavoastră, să funcţioneze lucrurile în administraţia locală în aşa fel încât să se poată dezvolta şi comunele care au primari din opoziţie? Sunteţi de acord cu politizarea administraţiilor locale?
Dumitru Blejan: Mie îmi lasă un gust amar lupta asta politică. Se plătesc poliţe, nu ştiu pentru ce, iar cei care suportă consecinţele sunt locuitorii comunei, care nu au nici o vină şi nici nu vor să fie părtaşi la astfel de lucruri murdare. Greşeli sunt multe, au fost şi sunt multe şi sunt convins că vor mai fi, sperăm că nu atât de mari. Acolo unde politicul intră în ministerele de specialitate, economia se duce de râpă. În privinţa sprijinului pentru administraţiile locale, parlamentarii opoziţiei ar trebui să fie mult mai fermi, chiar să ia poziţie în Parlament faţă de repartizarea fondurilor, pentru că oamenii nu au nici o vină. Sunt localităţi care au votat toate partidele, iar majoritatea suportă aceste principii neomeneşti.

Impact real: Dumneavoastră sunteţi înscris în PSD de mulţi ani şi aţi făcut politică doar reprezentând acest partid. Aţi trece la o altă formaţiune, în cazul în care vi s-ar oferi mai multe fonduri pentru localitate? Ce părere aveţi despre traseismul politic?
Dumitru Blejan: Nu sunt de acord cu traseismul politic, eu sunt un om vertical, un om credincios şi cred în ideologia social-democrată. Păcat că au fost luptele acestea şi este păcat că acest partid mare să fie în opoziţie, mai ales că are oameni foarte bine pregătiţi. Dacă va fi la putere partidul din care fac şi eu parte nu sunt de acord să existe această discriminare între localităţi. Înţeleg acest fenomen într-o anumită măsură. Înţeleg ca aceia care sunt la putere să primească 60% din fonduri, dar măcar 40% ar trebui să primească şi ceilalţi, pentru că toţi suntem români. Aceste practici sunt neomeneşti şi practicate de oameni care nu au respect faţă de semenii lor şi sunt lipsite de cel mai elementar bun-simţ. Poporul român a suportat foarte multe regimuri şi a fost un popor cotropit, nu cotropitor, iar noi, românii, facem în aşa fel încât să ne lovim unii pe alţii. Bani sunt, dar nu ştiu eu cum sunt folosiţi.


Impact real:
Ce vă mai propuneţi să realizaţi în acest mandat, eventual şi în mandatul viitor?

Dumitru Blejan: Pentru dezvoltarea localităţii Scundu sunt mai multe investiţii. Nu vreau să fiu sceptic, aş vrea mai ales să termin investiţiile pe care le-am început, este şi criză, iar apoi mai discutăm. Localitatea Scundu are nevoie de obiectivele care sunt în derulare şi atunci putem spune că s-a ajuns la un procent de 85% din ceea ce ne-am propus noi. Avem iluminat public, televiziune prin cablu şi telefonie mobilă, telefonie fixă, drumuri.

Impact real: Există şi oameni care se mută de la oraş la ţară, în această zonă?
Dumitru Blejan: Da, avem tineri care vin din străinătate şi încep să-şi construiască locuinţe, pentru că localitatea Scundu, aşa cum o vedeţi acum, este liniştită şi sunt mândru că fac parte din această comună. Nu avem evenimente, avem oameni educaţi, înţelepţi, că sunt cetăţeni în vârstă, au respect şi bun-simţ, iar zona este destul de liniştită, dar e frumoasă şi curată. Am o relaţie foarte bună cu oamenii şi, subliniez, de respect şi prietenie. Ei mă cunosc, pentru că am lucrat în această comună ca vicepreşedinte al Consiliului Popular: eu nu fac promisiuni, ci fac ceea ce promit. Au încredere în mine, le-am asigurat dreptul de proprietate, le asigur protecţie, îi ajut din punct de vedere social, deci, oamenii îmi sunt prieteni.

Impact real: Câţi bani apreciaţi că aţi atras în comuna Scundu, în ultimii ani?
Dumitru Blejan: Dacă ne gândim la proiecte sunt foarte mulţi bani atraşi: am depăşit numai la asocierea cu Orleştiul trei milioane de euro, plus un milion de euro prin dezvoltarea infrastructurii, poduri şi podeţe, cu extinderea apei şi canalizare, în total avem peste 6-7 milioane de euro atrase, plus proiectele pe care le avem în derulare.

Impact real: Aveţi şi proiecte pe care le-aţi pierdut?

Dumitru Blejan: Nu am pierdut proiecte, pur şi simplu, nu au fost selectate. Am pierdut anumite lucrări pentru că au fost acordate pe criterii politice. Am trei proiecte depuse la Ministerul Dezvoltării, unde am şanse ca numai unul să fie selectat, pentru reabilitarea unor drumuri pe 7,5 kilometri, pe drumurile vicinale şi săteşti. Dacă aceste investiţii se realizează, o spun cu mâna pe inimă că nu mai avem nevoie de nimic, decât dacă o să avem noroc să vina şi la noi investitori şi să se reîntoarcă tinerii de unde sunt plecaţi.

Impact real: Care este cel mai mare insucces al dumneavoastră în acest mandat?
Dumitru Blejan: Eu sunt un om ambiţios şi aş fi dorit ca şi ceea ce v-am prezentat să fie deja realitate, adică proiectele la care lucrăm să fie deja finalizate, dar din anumite motive nu s-a putut face acest lucru. Eu sunt optimist în continuare.

Impact real: Cum vedeţi colaborarea din interiorul USL, aveţi probleme la nivel local, va trebui să împărţiţi locurile din Consiliul local cu PNL?
Dumitru Blejan: Ei am opt consilieri, iar ei au unul singur. Nu pot să scot oamenii mei din circuit pentru a le asigura lor ce? Eu am citit protocolul, o să ne înţelegem cu ei, avem o relaţie bună. Ne vom înţelege cu siguranţă. Noi nu suntem în dispută, nu suntem într-o competiţie. La şedinţele de Consiliu Local este o atmosferă plăcută, toată lumea vine cu propuneri constructive. Şi dacă ar avea un candidat propriu, liberalii tot un singur consilier ar scoate, şi ei ştiu acest lucru. Din 11, zece consilieri sunt cu mine.

Impact real: În cazul în care vă hotărâţi să nu mai candidaţi, ce veţi face?
Dumitru Blejan: Nu am luat o hotărâre clară în acest sens, deşi sunt foarte dezamăgit de ceea ce se întâmplă. Oricum, în cazul în care m-aş hotărî să nu mai candidez, în primul rând, am să asigur partidului un alt candidat. Hotărârea aparţine Biroului Judeţean, nu mie.

Impact real: Care este nemulţumirea ce v-ar putea determina să nu mai candidaţi?
Dumitru Blejan: Nu vin cu nici o acuză la adresa partidului, eu sunt un om ambiţios, sunt de cuvânt, iar când nu pot să realizez ceea ce mi-am propus, nu mă simt eficient comunităţii. Eu am o imagine destul de bună, sunt om de formaţie social-democrată, nu sunt pătat, cu respect faţă de cei de lângă mine, şi nu vreau să cad în latura cealaltă, să fiu criticat. Vreau să păstrez relaţii de respect şi prietenie. Eu nu fac politică, eu respect ideologia partidului meu, respect conducerea partidului, am o relaţie destul de bună de respect, de mulţumire, oamenii au ideologia lor, iar eu respect acest aspect. Eu nu am făcut şi nu fac niciodată politică. Nimeni la mine nu a fost vreodată marginalizat din punct de vedere politic. Eu îmi spun punctul de vedere, ei îşi spun punctul de vedere, iar aici, la Scundu, PSD câştigă fără problemă. La ultimele alegeri am ieşit pe primul loc în judeţ. Nu concep subordonare, nu accept această expresie şi nu este la îndemâna mea. Aici, la Scundu, PSD câştigă şi o spun cu mândrie.

Impact real: Consideraţi că este potenţial politic şi în mediul rural, adică se pot ridica oameni care să poată face politică, dar să fie mai curaţi decât ceilalţi?
Dumitru Blejan: Sunt oameni, acolo sus, în vârful piramidei, care nu conduc aşa cum ar trebui, iar oamenii cu intenţii bune, care pătrund în sistem, renunţă de multe ori. Sunt oameni pregătiţi, iar învăţământul din România a fost pe primul loc şi ne putem mândri în lume, ne puteam bate cu orice ţară, acolo unde mergem noi, românii dau impresie bună. Astfel de oameni, cu intenţii bune, nu pot pătrunde în lumea politică din motive care sunt bine cunoscute şi renunţă şi îşi văd de cariera profesională, iar asta este o mare greşeală. Eu, la Scundu, am recrutat în partid oameni din toate păturile sociale: profesori, ingineri, pensionari, tineri, studenţi, ţărani, avem organizaţia de tineret, de femei, de seniori şi sunt numai oameni capabili. Suntem bine organizaţi: am avut cele mai bune rezultate la ultimele alegeri. Am o relaţie bună cu toate instituţiile, chiar şi cu Prefectura. Singura dorinţă, şi care este o mare neputinţă a mea, este că degeaba am întocmit aceste studii de fezabilitate, dacă ele nu sunt finanţate. Este lupta această politică anormală.

Impact real: Vi s-a propus să treceţi la PDL?
Dumitru Blejan: Da, toate partidele mi-au propus, dar eu am spus că sunt un om vertical şi respect ideologia partidului, aşa că nu am trecut. Mi se pare o mizerie, toţi au avut aceste practici, chiar şi liberalii. Dacă liberalii alocau fonduri şi pentru localităţile din opoziţie atunci când au fost la putere nu ajungeam aici. Eu nu văd atât de bună această asociere, cu USL-ul, doar pentru a-l da jos pe Băsescu. Noi ar trebui să venim cu o platformă – program care să fie în favoarea cetăţeanului, să fie etapizată şi clară.

Impact real: Consideraţi că PSD ar fi avut şanse să învingă PDL şi fără această alianţă?
Dumitru Blejan: Da, alianţa este bună din acest punct de vedere, dar o spun cu mâna pe inimă, PSD avea şanse să obţină un procent mai bun ca partid fără asocierea cu PNL. Nu ştiu şi nu cred că liberalii se vor implica în această campanie. Eu, la Scundu, am avut în primul tur 86% şi la fel în al doilea tur, aşa că faceţi dumneavoastră calculul dacă liberalii au avut vreo contribuţie, iar exemplele sunt numeroase la nivelul ţării. Oamenii nu sunt obiecte şi nu votează aşa cum dictează partidul, ci votează cum vor. Oricum, alianţa este benefică pentru că, acolo unde sunt mai mulţi, puterea creşte. Ei sunt avizi de putere, stau rău în opoziţie, dar, dacă nu ne aliam noi cu liberalii, se aliau cu PDL-ul. Noi suntem căliţi, pentru că suntem de opt ani în opoziţie.

Impact real: Credeţi că rezistă alianţa până la alegeri?
Dumitru Blejan: Vor fi divergenţe, dar cred că o să reziste, din anumite considerente. După alegeri cred că se vor certa pe ministere.

Impact real: Credeţi că alegerile vor fi câştigate de Uniunea Social-Liberală în această formulă?

Dumitru Blejan: Da, cred că vor fi câştigate, deşi cei de la putere vor cumpăra voturi în multe localităţi. Vor plăti voturi şi vor aloca bani în zonele unde au interes, acolo unde sunt punctele slabe. Au încercat şi la mine, a fost o tentativă de cumpărare, în sensul că au venit cu nişte adidaşi, dar nu au reuşit să facă nimic. Au venit chiar la fiul meu cu aşa ceva. Nu se aruncă acolo unde ştiu că nu au şanse, dar se aruncă acolo unde găsesc o fisură, un punct slab. Uniunea Social-Liberală are oameni pregătiţi, are economişti, vom găsi surse să scoatem ţara din criză, iar una dintre ele este agricultura. Se vor face exploatări subterane şi se vor încheia contracte.


Postaţi pe: FacebookScrieţi un comentariu

Copyright © 2012 Ultimele stiri – Impact Real. Toate drepturile revin.