Administraţia locală din Dăeşti se gândeşte să facă un împrumut de 10 miliarde de lei vechi pentru reabilitarea drumurilor din localitate. În prezent, drumurile săteşti constituie cea mai mare problemă a comunei, cu excepţia drumurilor judeţene care traversează localitatea nici una dintre străzile săteşti nefiind modernizată. În plus, şi tronsonul de drum dintre Râmnicu Vâlcea şi Călimăneşti are nevoie urgentă de reabilitare, kilometri întregi fiind distruşi de traficul greu care este deviat de pe DN 7 de câte ori se înregistrează un accident mai grav.
Dăeştiul, singura comună din Vâlcea fără un metru de asfalt pe străzile săteşti
La capitol realizări, primarul comunei Dăeşti, Ion Dobre, se poate lăuda cu multe. A introdus apa, a realizat canalizarea, ba chiar şi un dispensar uman pentru sătenii din satele Dăeşti şi Băbueşti. Are în lucru şi construirea unui stadion şi modernizarea căminului cultural, dar la capitolul infrastructură comuna este la pământ. Primarul Dobre recunoaşte că nici una dintre străzile şi uliţele săteşti nu a fost modernizată de ani buni, asta fiind şi cea mai mare nerealizare a perioadei de 21 de ani de când conduce comuna. „În primii ani de când sunt primar am reuşit să modernizez drumul judeţean, pentru că era de balast, drum neasfaltat, apoi am introdus utilităţile, gândind că, dacă vom reuşi să asfaltăm drumurile săteşti, să nu mai spargem asfaltul pentru a introduce apa şi canalul. Am introdus însă apa de aproape 15 ani, canalizarea de patru ani, dar nici până la ora actuală nu am reuşit să modernizăm şi să asfaltăm vreo străduţă în localitatea Dăeşti. Nu ştiu dacă mai există în judeţul Vâlcea o localitate care să nu aibă turnat asfalt pe nici unul din drumurile săteşti.”, spune gospodarul şef al Dăeştiului.
Din cauza accidentelor de pe DN 7, drumul la Fedeleşoiu s-a făcut praf
Faptul că, în 20 de ani, nu a reuşit să asfalteze nici o uliţă nu este însă singura problemă a primarului. Nici drumul judeţean care leagă municipiul Râmnicu Vâlcea de Călimăneşti nu este într-o stare foarte bună. Din cauza tirurilor care sunt deviate prin localitate ori de câte ori are loc vreun accident pe DN 7, adesea, circulaţia prin zonă se blochează, iar localnicii s-au plâns că le-au fost distruse rigolele şi podeţele. „Avem zona de la intrarea în Râmnicu Vâlcea, de la Goranu până în intersecţia cu drumul spre Runcu, deci, până în centrul satului Fedeleşoiu, unde drumul este distrus, poate şi din cauza lucrărilor de canalizare, dar şi a faptului că, de fiecare dată când pe Drumul Naţional Sibiu – Piteşti este vreun accident, toată circulaţia este deviată prin localitate. Sunt anumite zone în care strada noastră nu este portantă pentru tonajul respectiv şi, din cauza acestui trafic au fost afectate rigolele oamenilor, s-au rupt podeţe, pentru că tirurile nici nu au loc pe acolo. De multe ori, circulaţia s-a blocat pe la noi, fiind nevoie de intervenţia poliţiştilor pentru a fluidiza traficul. În aceste condiţii, eu cred că este nevoie ca drumurile judeţene 703 L şi 703 F să fie modernizate în totalitate, cu sprijinul Consiliului Judeţean. Îi mulţumesc domnului Cîlea că ne-a reabilitat o parte din drumul judeţean Călimăneşti – Fedeleşoiu. S-a turnat asfalt destul de bun şi de consistent, dar în satul Fedeleşoiu drumul este cu structura afectată.”, a precizat Ion Dobre.
Împrumut în bancă pentru drumuri
De vină pentru starea jalnică a drumurilor, alesul din Dăeşti crede că sunt mai mulţi factori. Nici consilierii locali nu sunt omişi, vina lor fiind că, prin neprezentarea la şedinţele de consiliu, multe dintre proiectele care vizau modernizarea drumurilor săteşti sunt blocate. În aceste condiţii, primarul se gândeşte chiar la contractarea unui credit de vreo 10 miliarde de lei vechi. „O să încerc să le propun domnilor consilieri, pentru că văd că bani nu reuşim să prindem de nicăieri, şi dacă o să mai fie consilieri, să încercăm să accesăm un credit de la o bancă, pentru a continua lucrările de modernizare, şi luăm 10 miliarde, sumă cu care am reuşit să modernizăm trei-patru kilometri, lucru care ar face ca întreaga localitate să fie modernizată, pentru că drumurile celelalte sunt prinse pe alte programe.”, a mai spus primarul. În prezent, Primăria din Dăeşti are în lucru un proiect de reabilitare şi modernizare a drumurilor săteşti, vicinale nr. 73, 81,86, 87 şi 89, lucrare finanţată din bugetul local, prin Programul de dezvoltare locală, prin care se va asfalta 1.3 kilometri în satul Dăeşti, punctul Valea Albă. În plus, primarul vrea să lanseze o licitaţie şi pentru drumul care duce spre satul Băbueşti.