Sunteţi aici: Pagina principală // Actualitate

Drumurile sunt amenajate la Lacusteni

drum asfaltatÎn timp ce majoritatea primarilor vâlceni se plâng de infrastructura rutieră, primarul Puchin se declară mulţumit de starea drumurilor care îi străbat comuna. Deşi nu are asfalt decât pe drumul naţional, pe cel judeţean şi doar pe unul comunal, Puchin nu le reproşează celor care au administrat comuna până în 2004 că nu au avut grijă de acestea. Încă cinci kilometri de drumuri ar mai trebui asfaltaţi la Lăcusteni pentru ca infrastructura să fie amenajată în totalitate: „Nu stăm foarte bine cu drumurile, dar nici rău. Nu pot să imput celor de la Zătreni că nu au avut grijă de drumurile de la Lăcusteni. Mai am trei drumuri, două comunale şi unul sătesc, pentru care am studiile de fezabilitate făcute, iar proiectele sunt în lucru. Vreau să le am pregătite, deoarece mă gândesc că, poate, reuşesc să le depun pe fonduri europene, o dată cu apariţia ghidului solicitantului. Să aştepţi numai la mila Guvernului nu este deloc o soluţie, singura şansă de dezvoltare rapidă sunt fondurile europene. Mai avem încă cinci kilometri de asfaltat şi mi-ar mai rămâne doar uliţele, pe care nu este nevoie de asfalt.”, a mai spus prim-gospodarul din Lăcusteni. În prezent, s-a turnat primul strat de asfalt la un drum comunal, pe o lungime de doi kilometri. Proiectul a fost aprobat spre finanţare pe OG 28 şi are o valoare de 16 miliarde de lei vechi: „Din 2004-2008, în afară de drumul judeţean şi de cel naţional, care străbat comuna pe o lungime de doi kilometri, am în lucru pe OG 28 încă doi kilometri de asfalt, din care este deja turnat primul strat. Proiectul se numeşte „Modernizare şi asfaltare DC 73 Găneşti”, 1.857 de metri. Valoarea proiectului a fost de 16 miliarde de lei vechi. Am avut eu bani în bugetul local 7 miliarde de lei vechi, o parte mi-a dat şi Consiliul Judeţean 1,5 miliarde şi încă 1,25 miliarde le-am primit prin OG 28, anul trecut. Proiectul este mai mult de jumătate realizat, mai trebuie lucrate rigolele şi al doilea strat de asfalt. Sperăm să se ţină cont şi de faptul că am avut şi eu o mare parte din fonduri date de la bugetul local. Cu banii aceştia puteam să realizez şi altceva. Dacă nu am sursa financiară, măcar pentru jumătatea proiectului, nu mă înham la aşa ceva, să rămân apoi cu arierate şi să risc să bag primăria în insolvenţă.”, a conchis primarul Marin Puchin.

Căminul cultural şi baza sportivă, marile nerealizări ale primarului

De-a lungul celor 10 ani de administraţie locală, primarul Puchin a avut şi două mari nerealizări pe care este posibil să nu le soluţioneze nici până la finele acestui mandat. Este vorba de construirea unui cămin cultural şi de amenajarea unei baze sportive în localitate. Pentru fiecare dintre cele două obiective, primarul Puchin are câte o poveste: „Ceea ce nu am realizat, şi cred că mă prinde finele mandatului, este căminul cultural. A fost un program în 2007-2012, prin CNI, de reabilitare a căminelor existente şi de construcţie a unora noi, pentru comunele care nu aveau deloc. Eu am mers pe a doua variantă, am cumpărat terenul aici, în incinta primăriei, dar a venit nebunia aceasta, cu criza, şi ne-au transmis că nu mai sunt fonduri pentru aceste obiective. A mai fost o sesiune acum câteva luni, dar numai pentru reabilitare, modernizare sau dotare a căminelor culturale.”, a spus primarul.

La căminul cultural nu se vor organiza nunţi sau botezuri

Primarul Puchin speră să obţină o finanţare europeană pentru construirea din temelii a unui cămin cultural modern. Dacă nu va reuşi, va face tot posibilul, până la finele mandatului, să amenajeze unul mai micuţ. Primarul nu este sub nici o formă de acord cu organizarea de nunţi, botezuri sau petreceri într-o astfel de clădire, considerând că o activitate culturală trebuie preţuită prin ceea ce înseamnă ea, iar locaţia trebuie să fie una în concordanţă, nu cu bucătărie, mese şi veselă, care trebuie utilizate în desfăşurarea unui eveniment de genul nunţilor sau botezurilor: „Dacă nu reuşesc să obţin o finanţare din fonduri europene, am în plan să realizez un cămin cultural mai micuţ, cu câteva sute de locuri, cu strictul necesar. În nici un caz, nu voi face din căminul cultural sală de mese. Nu sunt adeptul organizării de nunţi şi botezuri la căminul cultural. Mai bine fac o sală de mese pentru nunţi sau voi achiziţiona un cort. În plus, oamenii mei îşi organizează nunţile acasă. Proiectul este în lucru şi, ori cu fonduri locale ori cu sprijin de la Consiliul Judeţean, voi realiza acest obiectiv.”, promite primarul Puchin.

Terenul de sport a fost revendicat de vechii proprietari

Cea de-a doua nerealizare a primarului, baza sportivă, se justifică prin faptul vechiul teren de sport a fost revendicat şi, din cauza faptului că primăria nu deţinea o suprafaţă care să corespundă amenajării unei baze sportive, nu a existat posibilitatea accesării unui proiect în perioada 2008-2009 pe Ordonanţa 7. Lucrurile nu vor bate pasul pe loc în ceea ce priveşte acest obiectiv, primarul Puchin făcând un prim pas în vederea cumpărării unui teren pentru a amenaja o bază sportivă modernă: „O altă nerealizare este baza sportivă. Noi nu am avut teren, pentru că, dacă aveam, am fi putut prinde pe Ordonanţa 7 finanţarea unei baze sportive de tip I sau II. A existat o bază sportivă înainte, dar oamenii şi-au revendicat terenul. Acum ne aflăm pe drumul cel bun şi voi cumpăra un teren care este al unei singure persoane şi care corespunde ca dimensiune pentru amenajarea unei baze sportive. Nu o să facem o bază sportivă de zeci de miliarde, ci una raportată la populaţia pe care o avem, să aibă şi localnicii noştri un teren de fotbal unde să-şi desfăşoare activitatea.”, a mai spus Puchin.

Primarul îşi doreşte echipă de fotbal în localitate
În plus, după ce va reuşi să realizeze această bază sportivă, primarul a declarat că intenţionează să înscrie şi o echipă de fotbal în competiţia organizată de AJF Vâlcea: „Mi-aş dori şi o echipă de fotbal la care să joace tinerii din localitate. Avem, în schimb, bazele sportive de la şcoli, deci tinerii nu pot spune că nu au unde să facă sport. Am mai amenajat, cât de cât, încă două terenuri de fotbal, cu porţi şi un marcaj corespunzător, dar ca să înscriem o echipă într-o competiţie, trebuie să îndeplinim anumite condiţii. Avem nevoie de tribune, bănci de rezervă, vestiare etc. În plus, nu avem deocamdată nici numărul de tineri. Avem bani să cumpărăm terenul de la proprietar, lucrăm la acest obiectiv şi poate reuşim să-l prindem pe un proiect european. Nu am parc, nici piscină, nici fântână arteziană şi nici monument cu marmură aici, şi nici nu-mi doresc. Eu nu am nevoie de parc, comuna mea este un parc. Bătrânii mei nu au timp de stat pe bancă, în parc. Am, în schimb, un proiect pentru amenajarea centrului civic al localităţii, cu nişte băncuţe frumoase, ca să dea frumos.”.

Marin Puchin: „Nu voi mai candida în 2016”

Primarul Marin Puchin ne-a declarat că, după viitoarele alegeri, din 2016, nu va mai fi la primărie, în sensul că nu va mai candida pentru un nou mandat. Social-democratul consideră că trei mandate sunt suficiente şi îşi doreşte să vină la primărie o altă persoană, care să realizeze numai lucruri bune pentru localitate. Dacă ar fi să recomande pe cineva în acest sens, fără ezitare l-ar numi pe actualul viceprimar, cu care a făcut întotdeauna o echipă puternică: „Nu voi mai candida, dar am vicele, care este mai tânăr şi care poate să-mi continue activitatea, sau alţi doritori de aici, din sat. Dacă eu am realizat destule proiecte, asta nu înseamnă că altcineva nu poate face mai mult. Trebuie să ştii când să te opreşti, scara este de urcat, dar şi de coborât, este important să ştii când trebuie să te retragi.”, a conchis primarul comunei Lăcusteni, Marin Puchin.


Postaţi pe: Facebook



Scrieţi un comentariu

Copyright © 2012 Ultimele stiri – Impact Real. Toate drepturile revin.