Sunteţi aici: Pagina principală // Actualitate

Drumul spre Roesti s-ar putea scurta cu 30 de kilometri

53d0e90b95f9cff41b000004La Pesceana există un drum cu o lungime de 3 kilometri care face legătura cu localitatea Roeşti şi cu noua groapă de gunoi, care se realizează la Roeşti, dar, în acest moment, acesta nu este practicabil. Primarul plănuieşte reabilitarea acestui traseu, care ar scurta traseul spre comuna vecină cu 30 de kilometri. „Acum, dacă doreşti să ajungi de la Pesceana la Roeşti trebuie să mergi pe dealul Cotoşmanu, o distanţă de 33 de kilometri. După ce vom asfalta acest drum, se va putea ajunge la Roeşti după numai 3 kilometri. În prezent, acest drum a fost amenajat de noi cu un buldozer, atât cât să fie practicabil pentru tractoarele sau căruţe. Am aderat la o asociaţie de dezvoltare intercomunitară, împreună cu localităţile vecine Roeşti, Lăpuşata şi Lădeşti, şi ne dorim asfaltarea acestui drum, DC112, dintre care 3,5 kilometri sunt în comuna Roeşti. În acest fel, vom putea face legătura cu localitatea vecină. Mai avem un drum pe care vrem să-l asfaltăm tot prin acest ADI, drumul comunal 95, care face legătura cu drumul naţional. Pentru asfaltarea acestor două drumuri ne dorim să accesăm fonduri europene, pe Măsura 7.2”, afirmă primarul.

Grădiniţă cu program prelungit, cu fonduri europene

Primarul comunei Pesceana plănuieşte inclusiv construirea unei grădiniţe cu program prelungit, prin accesarea de fonduri europene. „Am făcut un studiu de fezabilitate cu o firmă de consultanţă de la Bucureşti, deoarece vrem să construim o grădiniţă cu program prelungit, în locul fostului cămin cultural care nu mai funcţionează, şi care este propus pentru demolare. Grădiniţa va avea 30 de locuri, cu două clase. Această locaţie, de pe Valea Pescenei va fi unică şi este necesară, deoarece noi avem o grădiniţă în incinta şcolii, dar este foarte greu pentru micuţi, deoarece nu are loc de joacă. Construcţia va fi dotată cu mobilier pentru o grădiniţă cu program prelungit, iar la etaj vrem să facem o sală cu o capacitate de 100 de locuri pentru spectacole şi, în acelaşi timp, să ne folosim şi noi de ea, pentru că în localitate nu există cămin cultural”, a mai afirmat social-democratul Ion Vasile.

Asfaltarea drumurilor comunale, prioritară pentru primar

La capitolul infrastructură rutieră, la Pesceana se asfaltează 5,2 kilometri de drumuri comunale cu bani de la stat. Valoarea investiţiei este de 60 de miliarde de lei vechi, iar startul lucrărilor s-a dat în urmă cu doi ani. Până în prezent s-au construit cele trei poduri prinse în proiect şi s-au reabilitat podeţele tubulare, urmând să se toarne asfalt pe o lungime de un kilometru: „ Din valoarea totală a proiectului s-au decontat 10 miliarde de lei, dar constructorul a făcut lucrări mai multe. Pe tot traseul s-a făcut pietruirea, lărgirea drumului, şi mai au să facă o tasare şi să balasteze, apoi să toarne asfaltul şi să amenajeze şanţurile. Proiectul cuprinde DC 96 Negraia”, a mai spus primarul.
Administraţia locală din Pesceana a mai realizat un studiu de fezabilitate pentru un proiect care vizează asfaltarea drumurilor comunale în satele Ursoaia şi Lupoaia, pe o lungime de 8,2 kilometri. Primarul spune că, în mod cert, şi acest proiect va lua calea fondurilor alocate de Ministerul Dezvoltării, şi asta pentru că cerinţele în vederea accesării fonduri europene sunt destul de aspre: „Pentru asfaltarea acestor drumuri vom demara lucrările prin O.G. 28, pentru că cerinţele pe fonduri europene sunt destul de aspre. Cu fonduri europene ştim că mai putem accesa bani pentru anveloparea instituţiilor publice şi, în acest sens, ne dorim ca acoperişul primăriei, care este foarte vechi, trebuie refăcut, pentru că apa de ploaie trece prin tavan, şi ar mai fi nevoie de o reabilitare a primăriei, iar pentru centrala trebuie facem o locaţie specială”, a mai spus primarul.
Problemele cauzate de inundaţii au fost rezolvate

În urma inundaţiilor din vara anului 2014 două poduri au fost spulberate de apele pârăului Ursoaia. Pentru pagubele pricinuite, Guvernul a alocat 25 de miliarde de lei vechi, în vederea remedierii problemelor: „Am primit în decembrie 2014 fonduri pentru construirea celor două poduri la încă se lucrează, în satul Ursoaia, pe DC 92A, lucrări care, în maximum două luni se vor finaliza. În proiect am avut patru obiective: construirea a două poduri şi două consolidări de maluri în satul Lupoaia, însă, datorită licitaţiei, demararea lucrărilor a bătut pasul pe loc şi a durat peste şapte luni licitaţia, pentru că am avut contestaţii. Un lucru bun care s-a întâmplat în urma licitaţiei este faptul că s-a făcut economie, în sensul că ne-au rămas două miliarde de lei, pe care o să-i folosesc tot în zona respectivă, pentru construirea unor praguri de colmatare, deoarece sunt în pericol case din zonă, afectate şi ele de alunecările de teren. O dată cu realizarea acestor praguri vom ridica nivelul fundului pârâului Ursoaia cu cel puţin doi metri, pentru că s-a tot adâncit, iar terenurile din zonă au început să alunece şi sunt mai multe case în pericol de alunecare. Cu ocazia aceasta se rezolvă şi această problemă. În general, pârâul Ursoaia, afluent al Pescenei creează probleme, în sensul că vara seacă, iar când plouă iese din matcă, distrugând totul în cale. Pârâul Ursoaia este cel care, la ieşire din comună, în 2012, până să se verse în Pesceana trece pe sub drumul judeţean în partea de sud a localităţii şi acolo, în urma inundaţiilor din 2014, a distrus podul. Atunci, datorită domnului Cîlea a început o lucrare de reabilitare a acestui drum judeţean. O dată cu acest proiect se construiesc poduri trainice, având 10 metri deschidere şi două benzi. Acolo erau nişte podeţe cu o parte din beton, iar cealaltă parte era din pământ, pe unde nu aveau curaj să treacă nici măcar pompierii. Din fericire, s-au rezolvat problemele care s-au produs din cauza ploilor torenţiale. Şi pe drumul judeţean, cetăţenii veneau să se plângă că sunt şanţurile colmatate şi că le inundă gospodăriile, deoarece apa trecea din amonte pe cealaltă parte a drumului. În această situaţie, nu am mai aşteptat după cei care au în administrare drumurile judeţene, ci am luat un utilaj şi, cu ajutorul lui, am decolmatat şanţurile şi văd că ne lasă în pace. Oamenii nu mai vin la primărie cu această problemă, după orice ploaie”, a mai declarat primarul.


Postaţi pe: FacebookScrieţi un comentariu

Copyright © 2012 Ultimele stiri – Impact Real. Toate drepturile revin.