Sunteţi aici: Pagina principală // Actualitate

Dragoesti era, pe vremuri, localitatea boierilor

primarieAflată la limita unde încep podgoriile de Drăgăşani, comuna Dragoeşti, aşezată pe malul stâng al Oltului, la limita dintre Subcarpaţi îşi afirmă documentar existenţa încă din prima jumătate a secolului al XVI-lea, fiind cunoscută de istorici ca fiind „localitatea boierilor”, având un rol important în viaţa social-economică a zonei şi care îşi trage rădăcinile din nobila familie a boierilor Drăgoescu. Formată prin contopirea satelor Drăgoeşti, Geamăna şi Buciumeni, la Drăgoeşti începe povestea, argumentată de istorici, a locului de naştere al lui Mihai Viteazul. Primarul Gheorghe Melente ne spune că există indicii solide, argumentate prin documente că Biserica Sfinţii Trei Ierarhi este locul de botez al marelui domnitor: „Avem indicii solide că Mihai Viteazul s-a născut la Dragoesti şi a fost botezat la Biserica Sfinţii Trei Ierarhi după care a fost dus în secret, după botezul de aici, la Targul de Floci”, spune primarul comunei Dragoeşti, Gheorghe Melente.

 

Comuna, promovată ca locul unde a fost botezat Mihai Viteazul

 

Primarul comunei spune că zona are o identitate şi un potenţial aparte, iar, din acest punct de vedere, alături de primari şi de noua administraţie judeţeană trebuie să se realizeze un plan comun pentru sprijinirea zonei în vederea dezvoltării sale turistice. Primarul Melente este de părere că oamenii au ales o administraţie judeţeană care va performa şi, mai mult, va pune capăt alocărilor de fonduri pe criterii politice. În opinia sa, metoda prin care s-au alocat până acum fonduri către primării nu a fost niciodată echitabilă, pentru că, de cele mai multe ori au fost avantajaţi doar unii primarii. Astfel, localitatea în fruntea căreia se află niciodată nu a intrat în graţiile vreunui Guvern. Totodată, Gheorghe Melente consideră că blocarea proiectelor de la nivel central a afectat dezvoltarea comunităţilor rurale:

„Consider că a venit vremea ca noua conducere a judeţului să procedeze echitabil în privinţa alocării de fonduri către localităţi, şi asta pentru că, atunci când a fost PSD la putere a făcut ce a vrut, iar când au fost liberalii la conducerea Consiliului Judeţean s-a întâmplat la fel. Sper ca acum să fie o perioadă de compromis şi înţelegere, bazată pe cedare reciprocă, astfel încât să se facă ce trebuie în judeţ. Sper să se ţină cont de proiectele în derulare şi de finalitatea lor”, a mai declarat primarul.

Gheorghe Melente spune că întotdeauna, ca primar al comunei, s-a străduit să respecte legislaţia şi să adopte acte administrative oportune, iar noul mandat va fi în continuare o perioadă de provocare intensă:

„Trebuie să fim harnici şi atenţi la mişcările legislative, la tot ceea apare nou. Avem deja experienţa accesării fondurilor europene şi ne este de mare folos. Punctele pe care noi am considerat că trebuie să le atingem se referă la infrastructura rutieră, extinderea reţelei de apă şi canalizare, învăţământ şi, evident, dezvoltarea potenţialului turistic”, afirmă primarul.

Depopularea satelor şi lipsa de perspectivă pentru valorificarea produselor agricole, greutăţile oamenilor din zona rurală şi alţi factori obligă administraţiile să intervină. În acest sens Melente aduce în atenţia Consiliului Judeţean problema satului românesc, pentru care consideră că trebuie să se acorde mai multă atenţie.

 

Proiect realizat pentru un nou cămin cultural

 

În scurt timp, comuna Drăgoeşti ar putea avea un nou cămin cultural, după ce vechiul imobil a devenit aproape impracticabil,m după ce fostul primar a retrocedat terenul aferent acestuia. „Nu am reuşit să recuperez terenul din faţa căminului cultural şi noul proprietar creşte în continuare în faţa primăriei animale, iar noi ne folosim de acea alee pe care o avem. Căminul este singurul edificiu care poate să găzduiască evenimentele comunităţii şi încercăm să ne descurcăm aşa cum putem, dar nu vom reuşi pentru multă vreme. Avem deja întocmită o documentaţie a unui nou proiect pentru construirea unui nou cămin. Iniţial ne doream să-l construim în satul Boncani, dar terenul nu este suficient de mare, deoarece construcţia are în proiect parcare şi o zonă de agrement. În situaţia aceasta sunt nevoit să mut proiectul pe un teren cu o deschidere de aproximativ 75 de metri şi o suprafaţă de 3800 de metri pătraţi, pe care îl avem în satul Buciumeni. Proiectul va demara prin Compania Naţională de Investiţii şi este la stadiul de discuţii în vederea finanţării. Situaţia căminului cultural din centrul comunei Drăgoeşti nu este una tocmai plăcută pentru comunitate, după ce fostul primar a decis retrocedarea terenului din faţa clădirii. Aşa s-a ajuns ca urmaşii foştilor boieri să intre în posesia curţii căminului cultural, pe care îl folosesc acum pentru a creşte gâşte şi porci”, afirmă primarul Melente.

 

Utilităţile, o prioritate a noii administraţii

 

Asigurarea de utilităţi necesare în comună, dar şi continuarea alimentării cu apă şi canalizarea vor fi priorităţile absolute ale primarului Gheorghe Melente pentru acest mandat. În privinţa infrastructurii, proiectele se vor concentra pe asfaltarea şi reabilitarea drumurilor de interes local, drumurilor comunale, ale celor de tarla, dar şi pe realizarea centurii ocolitoare, prin finanţare din fonduri europene şi guvernamentale. Vor intra la asfaltare cu prioritate următoarele drumuri de interes local: Profesor Pănoiu Ion, Ortopan Adrian, Stăvaru Gheorghe, Vânt Sorin, Stătioiu Marin, Antonoiu Radu, Stătioiu Didica, Tănase Costică, Văcăroiu Gheorghe, Băiţa Ion, Ungureanu Pripor, Barbu Bebe, Neacşu Gheorghe, Dicu Constantin, Moară comunală, Băiţa Dumitru, Maidanul – Barbu Bebe, Neacşu Gheorghe, biserică, spital, Boncan Ianoş şi Diaconeasa Nelu; Zootehnie – Unguranu Dan, Badea Petre, Boncan Marcel. Va fi extins, de asemenea, cu fonduri europene sistemul centralizat de alimentare cu apă potabilă în toată localitatea şi sistemul de epurare a apelor uzate. Urmează amenajarea unor parcuri şi spaţii verzi în toate cătunele localităţii, dar şi un proiect special, de construire a unor canale colectoare pentru îmbunătăţiri funciare, pentru desecarea zonelor inundabile şi regularizarea cursului pârâului Geamăna. Vor fi monitorizate cu atenţie şi alunecările de teren din zonă, iar, pentru prevenirea unor noi situaţii de urgenţă, se vor asigura echipamentele necesare pentru Serviciul de voluntariat pentru situaţii de urgent: „În toţi aceşti patru ani m-am implicat astfel în treburi curente, dar m-am zbătut şi pentru proiecte. Îmi place să cred că am şi învăţat administraţie, dar nu din cărţi, ci din problemele pe care le-am întâmpinat zi de zi, la primărie. În acest mandat îmi voi centra atenţia pe infrastructura rutieră şi pe utilităţi. La Drăgoesti, timp de trei ani vor demara proiecte cum nu s-au demarat niciodată în această localitate, şi asta pentru că mi-am dorit foarte mult. Anul acesta sper să ni se aloce bani de la Guvern pentru extinderea alimentării cu apă în satul Boncani. Avem o zonă unde există o reţea de alimentare cu apă rudimentară şi îmi doresc să o reabilitez”, ne-a declarat primarul Gheorghe Melente.


Postaţi pe: FacebookScrieţi un comentariu

Copyright © 2012 Ultimele stiri – Impact Real. Toate drepturile revin.