Gheorghe Drăghici este unul dintre cei mai longevivi primari din judeţ, fiind în funcţie de 20 de ani, mandat după mandat. În această perioadă, a reuşit să dea o altă faţă comunei pe care o conduce, realizând lucrări importante, toate la momentul oportun. Perseverent din fire, acesta a muncit zi şi noapte la numeroase proiecte, pentru a face cât mai uşoară viaţa cetăţenilor din localitate: „Începând din anul 1992, de când sunt primar în comuna Roeşti, am realizat mai multe lucrări de infrastructură, de modernizare şi execuţie a unor lucrări noi. Toate lucrările sunt importante, fiecare zonă edificată are importanţa ei. Ele au urmat şi o anumită logică, ţinând cont şi de necesităţile de execuţie a acestor lucrări, dar şi de proiectele care erau în derulare, în aşa fel încât să poţi accesa fonduri externe sau fondurile guvernamentale, fiecare la momentul respectiv.”, a precizat primarul Drăghici.
Dacă vizitezi Roeştiul, nu poţi să nu observi că există obiective finalizate de administraţia locală care asigură aproape toate utilităţile de care au nevoie localnicii. Copiii beneficiază de condiţii decente în unităţile de învăţământ, unităţile medicale sunt dotate şi acreditate de Ministerul Sănătăţii, baza sportivă este modernizată, iar, mai nou, localnicii se pot mândri, în perioada caniculară a anului, cu o bază de agrement: parc de joacă, piscină, inclusiv, spaţii verzi. Alimentarea cu apă şi canalizarea sunt finalizate de foarte mulţi ani, iar proiectul de alimentare cu gaze este în curs de derulare. Drumurile comunale şi cele săteşti sunt asfaltate, s-au construit drumuri colaterale, pentru că localitatea este străbătută de un drum naţional, iar cel mai important proiect este staţia de colectare şi reciclare a deşeurilor, necesară pentru mai mult de jumătate din judeţ.
„Toate proiectele sunt importante”
Încă de la primul mandat, Gheorghe Drăghici s-a remarcat prin proiectele ambiţioase derulate, astfel încât localnicii sunt gata să-i ofere şi al şaselea mandat. Bun administrator al treburilor publice specifice comunei Roeşti, Gheorghe Drăghici urmăreşte cu asiduitate îndeplinirea obiectivului fundamental pe care şi l-a propus, şi anume modernizarea localităţii în fruntea căreia se situează prin decizia electorală a consătenilor. În timpul mandatelor sale, comuna Roeşti a căpătat o altă înfăţişare.
Primar de meserie
Datorită anilor numeroşi petrecuţi la cârma administraţiei locale, primarul din Roeşti ar putea fi catalogat ca fiind „primar de meserie”. De 20 de ani, Gheorghe Drăghici nu ştie să facă altceva decât proiecte după proiecte, pentru a accesa tot mai multe fonduri europene şi a nu mai avea nevoie să stea „cu mâna întinsă” la alţii. Chiar dacă este criză, iar fondurile sunt foarte puţine, primarul aleargă în continuare, pentru a finaliza mai multe dosare, care cuprind şi alte proiecte. Banii europeni sunt o prioritate pentru că, în acest fel, se pot finaliza obiective importante în Roeşti. „Important este să facem astfel de proiecte şi să putem accesa fonduri europene. Dacă avem această şansă, de ce să nu luptăm pentru ea? Avem o localitate frumoasă şi încercam să o întinerim. În zona aceasta avem cei mai mulţi preşcolari şi şcolari, fapt care îmi dă posibilitatea să le construiesc obiective atractive. Localnicii sunt de acord cu aceste proiecte şi mulţi îmi dau o mâna de ajutor. Am angajaţi în Asociaţia Cerna care sunt dornici să facem din comuna Roeşti un mic orăşel. Criza se simte şi la noi, iar pentru perioada următoare nu sunt bani. Totuşi, mai există rezerve, dar pentru trimestrul III şi IV nu ştiu cum ne vom descurca. Situaţia aceasta am mai întâlnit-o şi în anul 1996, dar s-au primit banii în luna octombrie, noiembrie, cel târziu. Eu sunt sigur că ne vom descurca, mai greu, dar suntem încrezători.”, ne-a mai declarat primarul Drăghici.
Alimentarea cu apă va fi extinsă
Încă din anul 1997, comuna Roeşti beneficiază de alimentare cu apă, însă, o dată cu trecerea timpului, tot mai multe familii s-au racordat la reţeaua de alimentare, iar debitul a scăzut. Primarul a avut de fiecare dată în vedere acest amănunt şi a reuşit să facă în aşa fel încât oamenii să fie mulţumiţi. Astfel, a reuşit să acceseze un proiect pe Măsura 3.2.2., de extindere a alimentarii cu apă în toată comuna: „În 1997, am făcut un proiect pentru alimentarea cu apă a comunei. Am făcut nişte drenaje şi am captat toate izvoarele care mergeau pe două conducte mari. Proiectul l-am făcut de la început pentru toată comuna, pentru alimentarea cu apă. S-a constatat că am apă 3,4 litri pe secundă, aşa că am făcut un puţ colector şi ne-am apucat de treabă. La început, lumea era sceptică, apoi, se certau care să se lege primul. S-a extins reţeaua şi nu-mi ajungea apa: atunci am făcut un puţ şi mi-am extins reţeaua, iar altul a fost făcut cu forţe proprii. Am prins un proiect pe Măsura 3.2.2, sunt cu el în derulare, tot pentru apă, şi acum am trei puţuri, plus drenul.”, a spus primarul Drăghici. Acesta a acordat, de asemenea, o mare atenţie şi canalizării. În 2003, a făcut un proiect cu o valoare de 40 de miliarde de lei vechi care se întinde pe 15 kilometri. Prim-gospodarul comunei speră ca, în viitorul apropiat, să reuşească o extindere a canalizării, pentru ca toţi localnicii să beneficieze de acest lucru: „În 2003, am făcut un proiect de canalizare, am 15 kilometri de reţea realizaţi, cu o valoare de 40 de miliarde, plus două staţii de epurare. Pe un alt proiect am mai prins încă 1,7 kilometri de canalizare şi un kilometru într-un sat, pe care l-am realizat prin forţe proprii, deci avem 16.7 kilometri, plus un kilometru, pe care l-am făcut noi.”, a concluzionat primarul Drăghici.
Proiect pe Măsura 3.2.2. de 2,5 milioane de euro
Primarul Drăghici a reuşit, în ultimul mandat, să atragă fonduri de 2,5 milioane de euro pentru rezolvarea infrastructurii şi construirea unui cămin de bătrâni: „Proiectul pe Măsura 322 a PNDR este, într-adevăr, unul extrem de important pentru noi şi rezolvă multe dintre problemele de infrastructură, însă mai sunt multe lucruri de făcut la Roeşti. Pe lângă investiţiile pe care le-am făcut până acum sau pe care le avem în derulare, avem şi foarte multe documentaţii depuse pentru a atrage noi fonduri.”, a declarat primarul Gheorghe Drăghici. Proiectul prinde asfaltarea a 12.55 kilometri în toate satele, cu rigole, construirea căminului de bătrâni, extinderea canalizării, extinderea alimentării cu apă şi o scenă mobilă.
Afacere cu tăuraşi
Deşi nu este o perioadă propice din punct de vedere financiar, primarul comunei Roeşti, Gheorghe Drăghici, a decis să îşi continue afacerea cu tăuraşi pe care a început-o în urmă cu mulţi ani. În prezent, deţine 80 capete, din care 20 de vaci gestante. Potrivit primarului, cei doi fii ai săi sunt principalii pioni în dezvoltarea afacerii, deoarece funcţia pe care o deţine la primărie îi ocupă aproape tot timpul şi, de cele mai multe ori, se mulţumeşte doar să privească animalele. Mai mult decât atât, gospodarul-şef vrea să se extindă şi spune că în mijlocul animalelor se simte cel mai bine. Gheorghe Drăghici îi îndeamnă pe locuitorii din Roeşti să încerce şi ei o afacere de familie şi spune că le acordă tot ajutorul necesar: „În prezent, am 80 de capete, în perioada imediat următoare va veni o persoană de la Braşov şi îi voi da 24 de capete. Este o afacere profitabilă, la care mă ajută cei doi copii ai mei, fără de care cred că nu m-aş descurca. Eu tot timpul mi-l petrec la primărie sau în mijlocul cetăţenilor. Chiar le-am sugerat de multe ori şi localnicilor să îşi deschidă o astfel de afacere şi chiar le-am promis susţinere.”, a mai adăugat primarul.
Şcoală construită din temelii
În condiţiile în care aproape fiecare român simte criza profund, în această perioadă, în comuna Roeşti s-au găsit fonduri pentru construirea, din temelii, a unei şcoli. Datorită eforturilor făcute de administraţia locală, prin cheltuirea „cu simţ” a fondurilor din bugetul local, elevii din comună beneficiază de toate mijloacele necesare desfăşurării în condiţii optime a procesului de învăţământ: „Am reuşit, cu fonduri din bugetul local, să construim o şcoală din temelii, pentru că învăţământul este o prioritate pentru administraţia locală. Din cauza faptului că ne aflam la jumătatea distanţei, sunt 45 de kilometri faţă de Drăgăşani şi tot atâţia şi faţă de Râmnicu Vâlcea, elevii aveau nevoie de o şcoală nouă, iar noi am făcut tot posibilul pentru a le îndeplini această dorinţă.”, a mai precizat primarul din Roeşti. În perioada mandatelor sale a mai fost construită din temelii şi o grădiniţă în satul Ciocâltei, ceea ce denotă faptul că primarul ştie cu adevărat care sunt necesităţile prioritare ale comunităţii pe care o conduce. În acest moment, este în curs de demarare planul de reabilitare, în totalitate, al grădiniţei din satul Cuieni, dar şi de renovare a şcolii cu clasele I – IV din centrul comunei.
Părerea cetăţenilor contează!
În ultimii 20 ani, cetăţenii din Roeşti s-au obişnuit cu actualul primar şi nu văd pe altcineva mai capabil în comună, care să ducă la bun sfârşit proiectele pe care Gheorghe Drăghici le are în derulare. Pentru că părerea cetăţenilor are o însemnătate mare în obţinerea viitorului mandat, al şaselea consecutiv în cazul primarului Drăghici, am întrebat şi noi localnicii pe cine văd ei în următorul mandat şef al administraţiei locale. Doamna Ioana Vâlcoci consideră că viitorul primar al comunei nu poate fi altul decât actualul, care trebuie să îşi ducă la bun sfârşit proiectele: „Este un primar bun, ne-am obişnuit cu el. Sigur, tot el va ieşi la alegerile de anul acesta, este persoana cea mai potrivită!”