Sunteţi aici: Pagina principală // Social

Doua familii din Cernisoara pot ramane sub cerul liber, in prag de iarna

03 fam DruganAlunecările de teren produse în localitatea Cernişoara au transformat viaţa a două familii într-o adevărată dramă. Fiindcă terenul nu mai poate fi stabilizat, s-a ajuns la concluzia că este necesară strămutarea celor două familii în altă zonă, mai stabilă. Decizia autorităţilor locale a fost primită cu greu de oameni. Cei afectaţi nu vor să plece din case, uitându-se cum munca lor de o viaţă este lăsată în urmă, fiind îngropată de terenul crăpat. Oamenilor le este greu să creadă că, în această iarnă, se vor putea muta în casă nouă. „Uneia dintre familii nu-i puteam găsi pământ. Abia în această săptămână am găsit o bucată de teren. Una dintre case are temelia deja turnată, iar materiale le-am primit prin intermediul Guvernului, al Crucii Roşii, al Episcopiei Călăraşului şi din partea unui om de afaceri, Dumitru Pop, din Ialomiţa. Am încercat şi noi să-i ajutăm pe oameni cu toate forţele noastre.
Acum le-am dus balast, să se apuce de temelie pentru ambele familii: Drugan şi Valentin Buică.”, spune primarul Ionescu.
Soţii Drugan stau într-o casă pe care au consolidat-o cum au putut, au crescut 14 copii. Acum s-au trezit cu pereţii locuinţei crăpaţi şi se tem că nu sunt departe de ziua când vor ajunge în situaţia în care porţiuni din casa lor o vor lua la vale, spre pârâu. Nopţile au devenit un coşmar, oamenii nu pot închide ochii de teamă să nu le pice tavanul pe ei, iar ziua simt cum le fuge pământul de sub picioare şi aud cum le trosneşte casa.

Fam. Drugan: „Nu ne-a promis nimeni ajutor financiar”

Soţii Drugan se plâng de situaţia în care au ajuns, afirmând că nu mai pot dormi noaptea, de teamă să nu fie îngropaţi de vii: „Am primit materiale: fier, prefabricate şi ciment şi o hârtie de la Guvern, prin care ne anunţă că vom primi şi restul de materiale, însă ajutor în bani nu ne-a promis nimeni. În casă mai stă cu mine fiul cel mic care, şi el, la rândul lui, are copil şi speră că, până să înceapă timpul rău, vom pleca de aici. Jumătate din locuinţa noastră va ajunge la râu, pereţii crapă în fiecare zi. Suntem speriaţi, stăm cu pături la geam. Toate ajutoarele pe care le-am primit până acum sunt de la Episcopie şi de la domnul primar, care ne-a ajutat. Cu toate acestea, nu vom putea să terminăm casa. Trăim dintr-o pensie de 770 de lei, nu avem puterea să ne facem o nouă casă, este o nenorocire pe noi. Facem focul în casă, dar nu se simte nimic. Punem pături în crăpături, dar degeaba. Dacă nu ar fi placa, să susţină clădirea, am fi morţi. În spatele casei a ieşit apa, stăm în mocirlă, au plecat şi gardurile, nu mai putem.”, spun soţii Drugan.

–    Valentin Buică: „Nu cred că în această iarnă vom intra în casă”

Pe de altă parte, Valentin Buică, celălalt sinistrat, nu crede că în această iarnă va exista posibilitatea să se mute din casa aflată în pericol de prăbuşire. „Ne este foarte greu, nu cred că, până la iarnă, vom intra în casă nouă. Am primit ajutor câteva materiale însă până la finalizarea unei case mai sunt multe de făcut. Ne-a mai ajutat domnul primar cu ce-a putut, suntem încrezători în Dumneezeu şi nu stăm degeaba, noi ne facem casa cea nouă. Ne plângem şi noi la domnul primar că este om bun şi cu suflet mare, nimeni altcineva nu ne ascultă. Cunoaştem situaţia, care este mult mai grea, a bieţilor oameni din Vaideeni.”, spune şi reprezentantul familiei Buică. Primarul a ţinut să precizeze că autorităţile şi prefectul au ţinut legătura permanent cu primăria locală şi cu reprezentanţii Episcopiei.


Postaţi pe: FacebookScrieţi un comentariu

Copyright © 2012 Ultimele stiri – Impact Real. Toate drepturile revin.