Sunteţi aici: Pagina principală // Actualitate

Două case vor fi înghiţite de pârâul Harasa

O alunecare de teren produsă în urma precipitaţiilor abundente, în localitatea în Şirineasa avansează către două gospodării. Fenomenul s-a activat acum patru ani şi, de atunci, pericolul se accentuează pe zi ce trece. Primăria nu are bani pentru consolidarea malurilor şi a făcut adrese la Consiliul Judeţean şi Guvern, cerând ajutor. Consolidarea zonei ar costa 4,5 miliarde de lei, dar oamenii care locuiesc în apropierea pârâului Harasa, în cătunul Loturi au primit doar promisiuni. Alunecarea de teren se întinde pe câteva sute de metri, iar la fiecare ploaie apele mai muşcă câte o felie din mal. Cetăţenii din zonă trăiesc cu teama că, într-o zi, casele vor aluneca în pârâu. Autorităţile locale sunt neputincioase, au făcut însă un proiect de consolidare a zonei, care zace în sertarele ministrului, cu explicaţia simplă că nu sunt bani: „Am depus documentaţia şi am înţeles că nu există finanţare, însă consider că avem dreptul la un răspuns din partea Prefecturii. Când vor începe ploile vom avea din nou probleme, în zona Harasa, cătunul Loturi, unde avem două gospodării care vor cădea în pârâu. Am depus situaţii de lucrări de trei ori la Prefectură şi degeaba, nu am primit răspuns. În zonă există o alunecare de teren cu eroziune de maluri din cauza apelor care se adună de pe versanţi. Această alunecare se accentuează la fiecare ploaie, iar două gospodării sunt puse în pericol. Una dintre gospodării are deja temelia în aer. Valoarea lucrărilor pentru stabilizarea zonei este de 4,5 miliarde de lei, o nimica toată, însă nimeni nu ne aude. În primăvara acestui an, în urma demersurilor pe care le-am făcut au venit la faţa locului reprezentanţii Consiliului Judeţean, au văzut, au constatat, au plecat, iar situaţia a rămas neschimbată. Noi am cheltuit bani pentru întocmirea unei situaţii de lucrări, pentru că aşa ni s-a cerut, situaţie pe care ulterior am depus-o şi care zace astăzi prin sertarele instituţiilor abilitate. Nici măcar nu am primit răspuns la respectiva adresă pentru a vedea ce s-a întâmplat, fiindcă lumea mă întreabă, şi nu ştiu ce să le răspund. Indiferenţa mă doare cel mai tare. Pe cetăţean nu-l interesează ce partid conduce, cine este la Guvernare şi de ce în Parlament se stă doar de ceartă. El vrea asfalt pe drum, apă şi canalizare, în rest se poate descurca şi singur. Când au probleme cetăţenii vin la primărie, iar eu trebuie să le rezolv neclarităţile, pentru că au încredere în mine. Din această cauză mi-au dat votul, şi eu trebuie să le respect alegerea făcută”.

 

Localnicii sunt hotărâţi să facă zid de sprijin cu credit bancar

Între timp, localnicii au ajuns la capătul răbdării şi se întreabă de ce Guvernul se opune cu nonşalanţă să se implice în rezolvarea problemelor lor: „De patru ani nu s-a făcut nimic, toţi cei care au venit s-au lăudat că vor face rapid ceva, inclusiv preşedintele Consiliului Judeţean a spus că se va duce la Guvern şi va vorbi personal cu Grindeanu, pe atunci prim – ministru, iar situaţia se va rezolva cât se poate de repede. Ne este teamă la fiecare ploaie mai puternică, pentru că apele de pe dealuri vin cu o cu forţă nimicitoare, şi urmează să ne ia casele. Cândva, au fost în valea aceasta trei rânduri de gabioane construite, dar, în timp, apele le-au dărâmat. În toamna anului trecut, preşedintele Consiliului Judeţean ne-a promis că alocă fonduri pentru stabilizarea zonei, dar a trecut un an şi nu s-a făcut nimic. Ne mint că nu au fonduri, iar noi, la fiecare ropot de ploaie stăm cu frica în sân. Suntem îngroziţi. Dacă nu vin în următoarea perioadă să construiască un zid de sprijin, voi fi nevoit să mă împrumut la bancă şi să construiesc eu un zid de sprijin pentru maluri. Ce o să îmi facă? Cel mai rău ar fi să mă bage la puşcărie sau o să îmi dea amendă, dar voi rămâne cu casa întreagă!”, ne-a declarat cu lacrimi în ochi Mitică Tatu, unul dintre proprietarii celor două gospodării.

 

Podul de pe DJ 677A are probleme la structura de rezistenţă

Viiturile care s-au format din cauza ploilor abundente au erodat un pilon al podului de pe Drumul Judeţean 677A. Primarul spune că, dacă nu se vor lua măsuri de consolidare a podului, încet, încet, întreaga construcţie de beton se va prăbuşi: „În aval a fost un dig care s-a rupr din cauza ploilor şi a viiturilor, iar apa a distrus structura de rezistenţă a podului de pe DJ 677A. Din păcate, nimeni nu ia nici o măsură. La o ploaie mai puternică apele vor pune la pământ podul. Am făcut adrese şi la ABA Olt, şi la SGA, dar şi al Consiliul Judeţean, însă nimeni nu ia în seamă adresele făcute. În teren au venit de două ori comisii formate din partea Prefecturii şi a Consiliului Judeţean, însă au văzut, au constat şi atât”, a mai adăugat primarul din Şirineasa, Ion Streinu.

 

Două şcoli din localitate sunt în conservare

În localitatea Şirineasa nu mai este decât o singură şcoală care funcţionează în prezent, în timp ce pe celelalte două şcoli s-a pus lacătul. „Poate le-aş găsi o întrebuinţare, dar nu avem voie să le schimbăm destinaţia. Şi acest lucru mi s-a întâmplat, am dat cu titlu gratuit clădirea fostei grădiniţe din satul Ciorăşti Asociaţiei Comunei Şirineasa şi, la scurt timp, am fost înştiinţaţi de Prefectură că schimbarea destinaţiei este o ilegalitate. În primul rând m-am gândit la faptul să nu se degradeze clădirea, iar asociaţia este a comunei. Se poate face acest lucru, dar cu acordul Inspectoratului Şcolar, iar aceste acorduri înseamnă avize, adică bani. În situaţia acesta nu am ce face mai mult, am încercat să fac ceva în acest sens şi nu s-a putut”, afirmă primarul.

 

Primăria aşteaptă reabilitarea căminului cultural prin Compania Naţională de Investiţii

Primarul din Şirineasa, Ion Streinu spune că localitatea este în lista de investiţii, poziţionată pe locul nouă în vederea demarării lucrărilor de modernizare a căminului cultural: „După ultimul drum pe care l-am făcut la Bucureşti am fost informat că nu mai au nevoie de nimic, deci aşteptăm să înceapă proiectul. Suntem în lista de investiţii poziţionaţi în primele locuri. Promisiunile sunt că anul acesta vor începe lucrările. Din această cauză nici proiectul de amenajare a zonei din spatele primăriei nu a prins finanţare. Nu pot să mai insist pe proiectul de amenajare a zonei din spatele primăriei până nu finalizează lucrările Compania Naţională de Investiţii. Motivul este că a trebuit să predau amplasamentul şi 2400 de metri pătraţi de teren. Astfel, până când lucrările la căminul cultural nu se vor finaliza, nu pot să încep proiectul de amenajare ca zonă de agrement a terenului din spatele primăriei şi căminului cultural. De câţiva ani aşteptăm de la Compania Naţională de Investiţii să înceapă lucrările, iar clădirea se degradează pe zi ce trece”, mai spune Ion Streinu.


Postaţi pe: FacebookScrieţi un comentariu

Copyright © 2012 Ultimele stiri – Impact Real. Toate drepturile revin.