Sunteţi aici: Pagina principală // Special

Doru Diaconu: „Voi realiza tot ce mi-am propus în acest mandat”

Comuna Roşiile este beneficiara unor lucrări edilitare de mare amploare, care se află în plină derulare. Primarul localităţii, Doru Diaconu a vorbit într-un interviu acordat cititorilor Impact real despre proiectele pe care intenţionează să le implementeze în noul mandat, precum şi despre investiţiile care se realizează cu fonduri europene. Care este nivelul de trai al comunităţii din Roşiile şi ce părere are despre repartizarea fondurilor către localitate din partea actualei conduceri a Consiliul Judeţean, aflăm din rândurile de mai jos.

 

Impact real: Care este nivelul de trai al comunităţii din Roşiile?

Doru Diaconu: Unii au pensii, alţii stau degeaba, iar mare parte sunt plecaţi în străinătate, în rest nu există nici o sursă de venit în zonă, locurile de muncă au dispărut după Revoluţie. Cei mai mulţi vin la primărie, ca în fiecare vară, să le semnăm contractele de muncă sezoniere în Germania, în agricultură, la munca câmpului. Sunt mai multe sate din Roşiile care riscă să rămână pustii. La un moment dat am făcut o inventariere, la finalul căreia am aflat că aproximativ 300 de gospodării sunt părăsite. Comparativ cu anii post decembrişti, când toate uliţele erau pline de copiii iar dealurile pline cu meri, pruni sau porumb, iar roşienii erau cunoscuţi peste tot ca fiind constructori buni, mozaicari, zidari sau dulgheri, acum localitatea pare pustie. Această localitate a fost şi este bogată în meseriaşi, mulţi dintre ei prin tradiţie, fără să fi mers la şcoli de specialitate.

 

Impact real: Ce proiecte se derulează în prezent, în localitate?

Doru Diaconu: Referitor la proiecte, la Roşiile s-a profitat de timpul frumos pentru a continua lucrările la reţeaua de apă şi canalizare. Proiectul se demarează cu fonduri europene, prin Măsura 3.2.2., fiind un proiect integrat, depus în anul 2009 şi declarat eligibil, dar fără finanţare. Proiectul cuprinde patru linii pe care le finanţează: înfiinţarea sistemului de alimentare cu apă pe o lungime de 13,6 kilometri şi sistem de canalizare pe o lungime de 11,6 kilometri, dar şi construirea unei staţii de epurare, asfaltarea unui drum comunal în lungime de 1,6 kilometri în satul Balaciu, respectiv drumul comunal 83 şi dotarea căminului cultural cu costume populare, aparatură de sonorizare, instrumente muzicale şi mobilier. În prezent lucrările sunt în grafic, fiind executate în procent de 70%. Cele două puţuri au fost forate, staţia de epurare a fost montată şi s-au făcut inclusiv probe de funcţionalitate. Mai sunt aproximativ trei kilometri de conductă de apă în construcţie şi gospodărirea de apă. Eu estimez că, până la termenul maxim de finalizare, adică luna septembrie 2017, ne încadrăm să finalizăm lucrarea. Este timp suficient încât să încheiem proiectul fără probleme.

 

Impact real: Când se vor închide la Roşiile proiectele referitoare la utilităţi?

Doru Diaconu: În prezent am depus pe O.G. 28 în vederea finalizării reţelei de apă un proiect pentru alţi 25 de kilometri de alimentare cu apă şi reţea de canalizare pe o lungime de zece kilometri. Proiectul nu cuprinde întreaga localitate, care este una întinsă. Avem o reţea de drumuri săteşti şi comunale de aproximativ 200 de kilometri. S-au mai realizat o parte dintre utilităţi, dar am mai depus acum la Ministerul Dezvoltării un proiect în vederea modernizării drumurilor prin asfaltare pe o lungime de 17 kilometri. Din totalul celor 200 de kilometri de drumuri comunale avem asfalt pe 20 de kilometri, restul drumurilor fiind în prezent pietruite până la ultima casă, cu excepţia celor din cătunul Budele, care au o lungime de peste doi kilometri, care sunt drumuri de pământ. Tot prin O.G. 287 am depus un proiect pentru modernizarea iluminatului public pe o lungime de 12 kilometri, însumând aproximativ 600 de stâlpi, în valoare de 550 de mii de lei. Pe viitor îţi asigură a mentenanţă mai redusă, fiind mult mai rezistente la fluctuaţiile de curent, au o durată de viată mai mare şi un consum de energie mult mai mic, probabil la jumătate din cât consumăm acum. Un alt proiect pe care îl avem în derulare pe O.G. 28 este drumul „celebru” care leagă localitatea Roşiile de localitatea Grădiştea, prin satul Perteşti, având o lungime de 9,8 kilometri. Anul trecut am reuşit să aducem la stadiul de pietruire un tronson de trei kilometri care era de pământ şi să reabilităm podeţele. Din totalul kilometrilor pe care îi are drumul s-a reuşit să se toarne primul strat de asfalt pe o lungime de circa 2,5 kilometri urmând ca, anul acesta, să finalizăm cinci kilometri, aşa sper.

 

Impact real: Veţi putea onora promisiunile pe care le-aţi făcut cetăţenilor, în timpul campaniei?

Doru Diaconu: Sunt convins că tot ce mi-am propus în acest mandat voi ajunge să realizez în mare parte. Spun asta pentru că, atunci când faci o promisiune electorală, este bine să ştii pe ce te bazezi, aşa încât, la finalul celor patru ani, să ai rezultatele pe care ţi le-ai propus. În general oamenii au nevoie de lucruri simple şi, dacă la aceste lucruri nu putem să fim atenţi, nu vom merge mai departe. Consider că, indiferent cât de mică sau mare este problema cetăţeanului, important este să-i dai atenţie şi să cauţi o soluţie.

 

Impact real: Aveţi trecut în oferta electorală şi reabilitarea centrului civic?

Doru Diaconu: În bugetul acesta sărac, din anul 2017 măcar am prevăzut întocmirea studiului de fezabilitatea şi proiectul tehnic privind modernizarea centrului civic, unde ne dorim să amenajăm o parcare, un loc de joacă pentru copii şi trotuare.

 

Impact real: Consideraţi că s-au repartizat corect fondurile, de actuala conducere a Consiliul Judeţean, pentru localitatea Roşiile?

Doru Diaconu: Fondurile ne-au fost repartizare la nivelul anului trecut, adică sunt insuficiente. Avem 1.020.000 lei fonduri alocate din cota defalcată, mai sunt din veniturile proprii 400 de mii de lei şi am înţeles că trebuie să mai vină pentru cofinanţări 150 de mii de lei, pentru susţinerea proiectului de alimentare cu apă pe care-l avem în derulare, şi suma de 53 de mii de lei pentru lucrări de întreţinere a drumurilor comunale. Am fost la o întâlnire cu liderii partidului liberal unde s-a ajuns la concluzia că, atâta timp cât nu există criterii sau o formulă de repartizare a fondurilor nu putem acuza pe nimeni. Şi dacă nu există, totul este permis.

 

Impact real: Când vor avea loc Zilele localităţii Roşiile?

Doru Diaconu: Zilele comunei Roşiile se vor sărbători anul acesta, de Sfinţii Petru şi Pavel, ocazie cu care va fi invitată în localitate şi cântăreaţa originară de aici, Maria Ciobanu. Astfel, anul acesta, de Sfinţii Petru şi Pavel, la Roşiile se va organiza prima ediţie a Zilelor comunei Roşiile. Am legat evenimentul cu această dată deoarece în localitate este o tradiţie destul de veche ca, în fiecare an, în această zi sfântă să se ţină un bâlci, unde vin cetăţeni din toată zona. Noi am prins acest eveniment în programul de achiziţii publice pentru anul 2017. Pentru că în localitate sunt mulţi copii talentaţi, cu voci de aur, cu ocazia acestui eveniment îi vom urca pe toţi pe scenă, pentru a-i face cunoscuţi lumii întregi. Mai mult, am în plan să iau legătura şi cu doamna Maria Ciobanu, fiică a localităţii, pentru a lua parte la acest eveniment, ca invitată de onoare.

 

Doru Diaconu: „Mă voi supune deciziei ANI”

Găsit recent incompatibil de Agenţia Naţională de Integritate, actualul primar al localităţii, Dori Diaconu afirmă că nu a făcut afaceri cu primăria, dar că se va supune oricum deciziei ANI. „Am primit decizia de la ANI, constatând în starea de incompatibilitate în care mă aflu. Poate că a fost şi o neînţelegere a legislaţiei din partea mea pentru că, dacă citeşti o lege spune una, iar dacă citeşti altă lege spune altceva, unele prevederi se contrazic. Poate şi din cauza faptului că nu s-a fost făcută nici o campanie de prevenţie care, din punctul meu de vedere trebuia făcută, pentru că nici secretarii nu sunt doxă de carte. Eu am încercat să mă informez şi mi s-a transmis că am voie să fiu administrator, dar că nu am voie să am relaţii comerciale cu primăria. Mai mult, am declarat faptul că deţin şi sunt administratorul unei societăţii comerciale, nu m-am făcut că am uitat, ca urmare nu am fost acuzat de falsuri în declaraţii. Indiferent de decizia care se va lua, o voi accepta, dar nu pot să ascund faptul că sunt dezamăgit”, afirmă primarul.


Postaţi pe: Facebook



Scrieţi un comentariu

Copyright © 2012 Ultimele stiri – Impact Real. Toate drepturile revin.